Widok

Kto czyta nasze SMSy?

Odkryto wczoraj, że mobilna aplikacja Facebooka po zainstalowaniu w telefonie czyta nasze SMSy. Co więcej, Facebook sam przyznał, że faktycznie tak się dzieje, lecz tak naprawdę nie możemy nic zrobić bo instalując zgodziliśmy się na takie warunki.

Dane te odczytywane są przez aplikację Facebooka nie dlatego, że Mark Zuckerberg lubi sobie poczytać do snu korespondencję innych ludzi, lecz w ramach testów przed uruchomieniem własnej aplikacji do mobilnej komunikacji.

Co więcej Facebook nie jest jedyną mobilną aplikacją, która ma dostęp do naszych danych prywatnych. Wśród nich znajduje się także Flickr, Badoo czy Yahoo Messenger. Niektóre z aplikacji mogą nawet przechwytywać rozmowy telefoniczne, a inne na przykład YouTube uzyskać zdalny dostęp do aparatu w naszym telefonie i w dowolnym momencie robić nam zdjęcia lub nagrywać wideo.

Nasze dane są dla wszystkich producentów oprogramowania bezcenne i są one w stanie nawet zaryzykować swój wizerunek, byle tylko położyć na nich ręce. A według ankiet aż 70% użytkowników smartfonów przyznaje się do nie czytania Warunków korzystania z usługi (Terms and conditions) podczas pobierania aplikacji.

źródło - http://www.geekweek.pl/facebook-czyta-nasze-smsy/354202/

Brawo.........
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kmk nie na temat trollu,nie na temat.

A teraz z łaski swojej zapitalaj przydupasie dalej zad Halewiczowi lizać,bo zaczynam podejrzewać że to on ciebie tu ściągnął.

Jakie to fascynujące,że sam z siebie się smiejesz! hahaha
....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
W porównaniu do Ciebie Hal to rzadko na hp wdaję się w pyskówkę,a raczej wcale z Twoimi fanarmi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bardzo proszę mnie w to nie mieszać - z naciskiem na słowo PROSZĘ.

Czy wyraziłem się jasno i klarownie? W szczególności piszę do Ciebie olaolenka24. Nie życzę sobie tego typu sugestii, że rzekomo kogoś ściągnąłem na forum. Bez wątpienia potrafię sobie poradzić ze smarkatym trollem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Och,nie tlumacz się Hal.

Popierać kogoś i pisać o tym w sposob kulturalny,a popierac kogoś i wyzywać jego sprzeciwników od ciot i frajerów to roznica.

Wolałabym nie mieć w ogóle sojuszników niż kogoś takiego jak kmk.
Sojuszników? A cóż to za sugestia, że jestem odpowiedzialny za jakiegoś kmk? Daruj sobie tego typu sugestie. Grzecznie poprosiłem, nie potrafisz uszanować mojej prośby.
Dla mnie to rynsztok trolli, w którym widzę że zaczynasz się dobrze czuć - przykre. No, ale to już Twój wybór.
A teraz już czas na mnie, jutro podyskutuję z Tobą przy okazji innych wątków:) Szykuj się ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jestem gotowa.Teraz się na mnie uweźmiesz?Jestem już be,bo napisalam coś nie po Twojej myśli?straszne.

Nie czuję się dobrze wsrod takich typóe jak kmk,myślalam że Ty też ale chyba się mylilam.

Przepraszam panie i wladco ze nie ustsunkowałam sie do Twojej prosby i co teraz?Dostanę lanie?

...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
@f-k przepraszam że zaśmieciłam temat przez trolli ale wiem że jesteś wyrozumiały i wybaczysz...@ola pozdro
No,sorry Funky za zaśmiecanie i ja dałam sie wciągnąć,nie moglam się powstrzymać,ot takie są kobiety>

też pozdrawiam
Veni...
...vidi...
...ego cecidit.

PS. Domena antyhalewicz.pl jeszcze wolna ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak dobrze, że nie korzystam z tych badziewi.

Nigdy nie ciągnęło mnie do portali społecznościowych etc.
Ale się porobiło;/ Jak na boisku szkolnym w gimnazjum;/

A już się łudziłam, że wątek zaowocował i dowiem się czegoś ciekawego.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czasem się znajdzie jakieś indywiduum, które mnie sprowokuje. Chyba muszę olewać takie zaczepliwe posty.
---------------------------------------------------------------------------------------

A co do tematu, to uważam, że uczestniczenie w jakichkolwiek portalach społecznościowych z podawaniem swoich personaliów i szczegółów z prywatnego/zawodowego życia jest...najzwyklejszą głupotą.
Sam często weryfikuje ludzie poprzez sprawdzenie ich właśnie na takich portalach. Prosty przykład: swego czasu zatrudnialiśmy człowieka, który odszedł z firmy i założył konkurencyjną działalność, choć z mizernym skutkiem. Wiedziałem, że szarpie się jak może i szuka zleceń ale bez sukcesu.
Któregoś razu szukaliśmy nowego pracownika do administracji i zgłosiła się (osobiście) pewne dziewczyna, przyniosła CV i opowiadała jak to bardzo chciałaby u nas pracować. Trochę wydawało mi się to podejrzane ale pomyślałem, że mocno poszukuje pracy i być może należałoby dać jej szansę.
Ale wątpliwości pozostały - więc wszedłem na facebook`a i NK i co widzę...że ta pani jest w związku z naszym byłym pracownikiem:) Szpiega chciał do nas przysłać:)))) Zadzwoniłem do niej i pytam się, czy zna pana XXXXXX, cisza w słuchawce i nagle odpowiedź "tak, znam ale przelotnie"...oczywiście pracy nie dostała:)
I tu się facebook przydał.
Uuuu...tyle szczegółów z życia.
Ciekawe czy ona pani (czy też ten pan) czyta to i skojarzy fakty. Wtedy dowiemy się kim Halewicz jest :]
Wątpię aby czytali, a jeśli, to bardzo dobrze - niech wiedzą, że jeszcze muszą szpiegostwo przemysłowe poćwiczyć.
Kim jest Halewicz jest sprawą drugorzędną:)

O....i teraz Google?

http://www.geekweek.pl/ostatnia-chwila-na-unikniecie-czujnego-oka-google/354340/

Od pierwszego marca w życie wchodzi nowa, kontrowersyjna Polityka Prywatności Google, która ma być wspólna dla wszystkich usług oferowanych przez firmę z Mountain View. Co najważniejsze, z nowym PP znika zapora chroniąca nasze wyniki wyszukiwania przed wykorzystaniem w innych produktach Google (czyt. w reklamach). Jest to bardzo ważne, gdyż właśnie w tych wynikach zdradzamy o nas całą masę szczegółów dotyczących naszej lokacji, zainteresowań, wieku, orientacji seksualnej, religii, zdrowia etc.

Jeśli nie chcecie, żeby Wielki Brat patrzył teraz jest ostatni moment aby usunąć wszystkie zgromadzone do dziś przez wyszukiwarkę Google dane. Wystarczy zalogować się na swoje konto Google, przejść na stronę http://www.google.com i kliknąć opcję "usuń historię wyszukiwania/remove all Web History" (Jeśli ujrzycie tam przycisk Włącz historię oznaczać to będzie, że nigdy nie włączyliście zbierania historii wyszukiwania i jesteście bezpieczni). Spowoduje to także, że zapisywanie historii wyszukiwania zostanie zatrzymane, do czasu gdy sami ponownie je aktywujemy.

Nie spowoduje to jednak całkowitego zatrzymania zbierania przez Google tych danych i zapisywania ich w celach "użytku wewnętrznego". Po 18 miesiącach przetrzymywania zostaną one częściowo zanonimozowane. Pozostawienie tej opcji włączonej spowoduje, że Google będzie trzymać o nas informacje tyle czasu ile będzie mu się podobało.

Jak tylko pojawi się s****taśma zbierająca dane o naszym tyłku i dobierającą do niego reklamę uwzględniając dodatkowo konsystencję stolca - strzelę sobie w łeb.
Myślę, że nie możemy wszystkiego od razu tak demonizować. Wszystko z rozsądkiem.
Profil na FB mam, w dodatku ogólnodostępny. Ale wszystko co tam umieszczam staram się wyważać.

Np. uczestniczę aktywnie w życiu szkoły mojej córki, i tak głupio by było gdyby Pani Dyr poczytała sobie jakieś głupie wpisy.

Tutaj na forum jestem już jakieś 3 lata, i gdyby komuś się chciało, to pewnie znalazł by informacje, które zostawiłam po sobie. Natomiast staram się zanim cokolwiek takiego napiszę, przemyśleć czy mi to nie zaszkodzi.

Głupotą jest tak jak Halewicz napisał, zostawianie wszystkich WAŻNYCH rzeczy w sieci, w dodatku gdzie popadnie;/
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Bardzo często korzystam z wyszukiwarki altavista.com (yahoo), która swego czasu była konkurencją google ale teraz daleko im do google. Widzę jednak, że usprawniają swój serwis.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
@Funky - faktycznie zauważyłem, że zbierają historię. Wszedłem głębiej w ustawienia konta i się przeraziłem. Wyłączyłem to badziewie ale chyba w ogóle zrezygnuję z google.
W zasadzie nie szukam niczego zdrożnego ale strzeżonego Pan Bóg strzeże, więc nie pozwolę aby ktoś mnie inwigilował. Bardzo lubię swoją prywatność i tak ma pozostać.
Zrezygnuj z forum lepiej.
nie:)

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (349 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (792 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Kawa czy Herbata - rano (225 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry