Widok

Kto ma pierwszeństwo?

Na jednym że skrzyżowań, tak wielu rowerzystów mi wygraża, że już zacząłem wątpić, kto ma pierwszeństwo, mimo że wydaje mi się że ja...
Na wielu gdańskich uliczkach jednokierunkowych wprowadzono możliwość ruchu pod prąd dla rowerów. (I bardzo słusznie, bo sam czeęsto jeżdżę rowerem.) Ale czy to oznacza że rowerzysta nie podlega tam zasadom ruchu?? Chodzi mi dosłownie o skrzyżowanie ulicy Chmielnej i Stągiewnej. Ja jadę ulicą Chmielną od Pożarniczej. (Północny cypel Wyspy Spichrzów) Dojeżdżam do Stągiewnej. Z mojej lewej nadjeżdża rowerzysta pełnym speedem. Jedzie jakoby "pod prąd", bo Stągiewną można jechać w kierunku Długich Ogrodów. Spotykamy się, ja ostro hamuję, rower omija mnie łukiem, i wyraźnie pokazuje co o mnie myśli...
Dodam że w tej części miasta wszystkie skrzyżowania są równorzędne, chyba że znaki mówią inaczej. Jak Wy to widzicie? Kto ma pierwszeństwo?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wedle mapy wychodzi że masz rację.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
Dzięki wielkie za wyjaśnienia.Sprawa jasna. Trenuję właśnie błyskawiczne prostowanie jednego z palców... :-) Oj wielu rowerzystów w rewanżu go zobaczy na tym skrzyżowaniu :-)
Mam tylko wątpliowości jeszcze co do taxi na Pożarniczej. Wydaje mi się że taxi stoją na Chmielnej...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Teraz też możesz mu pokazać, co o nim myślisz ;)
-jak masz taxi ,to jedz ...,na pozarniczej jest postoj taxi,10 m za nim zakaz ruchu wszelkich pojazdow ,dla wyjasnienia polecam spacer na w/w ulice
Chyba pojadę tam zapolować^^
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
> rower omija mnie łukiem, i wyraźnie pokazuje co o mnie myśli.

Nie hamuj :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie mogłem sobie skojarzyć tej ulicy. Ale jeśli rzeczywiście jest tam tak, jak napisał Cross (chociaż nie wyobrażam sobie braku tego wydzielonego pasa), to Ty masz pierwszeństwo. A z tym "wymachiwaniem", to cóż - rowerzysta musiałby się przyznać do błędu, a wiesz jak to na ogól wygląda...
Rowerzyści poruszają się po drogach w oparciu o takie same przepisy jakie dotyczą innych pojazdów (a przynajmniej powinni). Na ul. Stągiewnej po zmianie dozwolonego kierunku ruchu wyznaczony został kontrpas dopuszczający jazdę rowerzystów "pod prąd" od skrzyżowania z ul. Szafarnia do skrzyżowania z ul Chmielną. Oba powyższe skrzyżowania są skrzyżowaniami równorzędnymi. Jeżeli rowerzysta nadjeżdża z Twojej lewej (po kontrpasie czy po jezdni) to Ty masz pierwszeństwo.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Według mnie to Ty masz pierwszeństwo. Ale nie jestem pewny w 100%, więc poczekaj na inne opinie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierwszeństwo ma nadjeżdżający z prawej. A rowerzysta głupek, zasługuje na ukaranie za wymuszenie pierwszeństwa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry