Widok

Kto tu jest chory, czyli Woody Allen a sprawa polska

Woody Allen stworzył filmową metaforę, która idealnie pasuje do polskiej sytuacji społeczno-politycznej. Sporo ludzi postrzega Kaczyńskiego w sposób, który Woody Allen obśmiał w komedii "Deconstructing Harry". Komedia opowiada o kręceniu filmu, w którym główny bohater na wszystkich ujęciach wychodzi nieostry, zamazany. Po zbadaniu całej aparatury filmowej, okazuje się,że problem nie polega na tym,że to wina aparatury, albo wina błędnego postrzegania, to sam bohater jest nieostry. Ten ostatni zapadł na chorobę, która powoduje,że wszyscy widzą go nieostro.

Podobnie z wypowiedziami i opiniami na temat Kaczyńskiego, którego obwinia się o wszystko. Paranoja zaszła tak daleko, że to Kaczyńskiego obwinia się za grzechy, które popełnili obserwatorzy i konstruktorzy całej aparatury ustrojowej państwa. Woody Allen miałby u nas pole do popisu i niewyczerpany zasób tematów.

A Wajda kręci. Wykręca się od artystycznej i historycznej odpowiedzialności ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
"popełnili obserwatorzy i konstruktorzy całej aparatury ustrojowej państwa"- a kogo ma zetjota na myśli?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trzeba być idiotą żeby film nawiążaujący do Bergmana kierować w stronę polityki. Zetjot jest połgłowkiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie:) Zetjota nie jest półgłówkiem KK; on poddał się indukowanej paranoi, jak wielu ludzi, którzy dali wiarę w teorie spiskowe Szalonych Szoszonów.
Oni wszyscy podobnie piszą, kopiują tezy jeden od drugiego, przyjmują fałszywe przesłanki, stawiają na tej podstawie wnioski i święcie w nie wierzą. Wejdź na niezalezna.pl i poczytaj komentarze...aż gęsto od oparów paranoi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
@ Ktoś i Kassandra

No to musimy wrócić do starożytnych Greków jako specjalistów od demokracji i polityki bo to od nich pojęcie to pochodzi. Człowieka nie zajmującego się polityką, a więc dobrem wspólnym czy wspolnym interesem określali mianem "idioty" i to jest oryginalny sens słowa "idiota". Polityka to jest określony sposób postrzegania rzeczywistości spolecznej i podejmowania określonych decyzji. A film Woody Allena pokazuje mechanizmy zbiorowego szaleństwa i przez to jest jak najbardziej polityczny. Chyba że ktoś przez politykę rozumie występy Palikota czy pani Nowickiej. Ale ja na cudze rozumienie wpływu nie mam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
"ale o czym pan do mnie rozmawiasz?!", to tak na wstępie Zetjoto.
Nigdzie wracać nie musimy, w szczególności do zboczonych starożytnych Greków o_O
Woody Allen, jako sklasyfikowany Żyd i fan jazz`u, jest biegunowo odległy od twoich poglądów i włączanie go w twoje teorie spiskowo-ekonomiczno-polityczne jest niewłaściwe. Kup paczkę pakę chipsów i parę jego filmów, usiądź, obejrzyj, zrelaksuj się:)
Kompletnie i totalnie nie rozumiesz filmów Allena - także czas, abyś zgłębił ich sens.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A może zrobimy seansik Allenowy poprzedzony prelekcją ZETJOTa i zakończony dyskusja? Moze byc wirtualnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Heh:))))) Dobry plan.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hal, wycofuje propozycje seansu w tym składzie. Mogę być podejrzana o udział w globalnym spisku żydokomuny za organizację takich happeningów.
@ All

Pokornie proszę o jeszcze jedno powtórne przeczytanie wpisu, który odnosi się do "Deconstructing Harry" i zawartej tam metafory. Następnie proszę o zinterpretowanie metafory. Za nadgorliwość, żadnych bonusów nie przewiduję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pokorną prośbę spełniłem, powtórnie przeczytałem. Już wszystko rozumiem...Deconstructing Harry Potter. Zgadłem? @_@
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
z zetjotem to raczej seans spirytystyczny. Wywołamy demony polskiej historii. Oczywiście pod warunkiem, że wpuszczą nas do pomieszczenia bez klamek skąd obecnie nadaje towarzysz Zet. Ów wybitny multiinstrumentalista przedstawi nam serie zjawisk paranormalnych:

- lewitacja, czyli praktyczny poradnik politycznego odlotu.
- telekineza: za pomocą mocy psychicznych prelegenta Zet przesuniemy fałszywą mgłę z naszych oczu.
- telepatia: dowiemy się co mamy myśleć .
- teleportacja: prezes potrafi być w 3 miejscach naraz! Dyskusja na tematy przeróżne.
- inokineza: jak zawłaszczyć przestrzeń niewielkiego forum. Tworzenie obiektów absurdalnych.
Alleż wam ten prezes zalazł za skórę. Lękacie się o jakieś swoje szemrane interesy czy to może "tylko" kwestia dysonansu poznawczego ? Przesadziłbym gdybym powiedział,że to zbiorowe halucynacje ale w historii to już się zdarzyło przynajmniej raz, pardon, dwa razy - pierwszy raz w Niderlandach z okazji histerii tulipanowej a drugi raz na Pacyfiku , w kulcie Cargo. Tak że macie Państwo godnych antenatów.
Pannacotta-dlaczego nie swojski BUDYŃ?Czyżby kolejny prawdziwie europejski europejczyk brzydzący się tą pszenno-buraczaną,za przeproszeniem,Polską:)?
Apropos Allena i Pannacotty.Jak wiadomo jest On czystym aryjczykiem z matki Jakutki i ojca Taja.;)
masz coś do Żydów? o_O
Marek, a co to za antysemickie wkręty...
Zetjot
Ja Prezesa nie lubię za podburzanie do nacjonalizmu i ksenofobii. Właściwie tylko za to. Rozumiem, że Smoleńsk ma wiele niejasnych punktów ale można w sposób cywilizowany o tym rozmawiać. Najgorsze są jednak gadki o Niemcach co przyjechali bić polaków na marszu równości, ruskiej inwazji na Euro, albo o tym że Polska powinna się odłączyć od UE. To jest język nieprawdy i manipulacji, tworzenia nieprawdziwych informacji.

Ty posługujesz się tym samym językiem bo potrafisz wyprowadzić genezę spisku od nieświeżego masła do stanu polskich finansów.

Oczywiście racjonalna rozmowa z Toba nie ma sensu, co dowiodły nasze kontakty na tym forum. Pozostaje wiec tylko sarkazm albo ignorowanie twych licznych talentów ;)
Ja go ignoruję albo serwuję sarkazm. Inaczej się nie da. Zetjot nie potrafi dyskutować z użyciem argumentów.
@ Ktoś i Kassandra

Ja myśałem ze dyskutujemy w oparciu o zasady języka polskiego, w którym wystepują pojęcia bliskoznaczne ale nie identyczne - takie jak patriotyzm, nacjonalizm i szowinizm. A pan zarzuca "Prezesowi" nacjonalizm. To tak jakby zarzucić człowiekowi że oddycha. Bądź pan poważny. Otóż patriotyzm jest uczuciem milośći do wspólnoty narodowej i niczym więcej, nacjonalizm jest politycznym kierunkiem z w.XIX, wskazującym, że realizacja interesów narodowych odbywa się w warunkach państwa i że mogą zaistnieć sprzeczności interesów między państwami i nie ma tu odwołania się do żadnych uczuć. Następnie jest szowinizm opierający się na uczuciu, ktore motywuje do wynoszenia swojej nacji ponad inne. To są trzy różne pojęcia i należy je stosować zgodnie z ich semantycznymi właściwościami. A odrzucać można tylko szowinizm.

A pan zaraz się obrazisz bo wykazano panu nielogiczność i brak konsekwecnji językowej. Takie dyskusje to mam w nosie.
Uściślę za KK - Kaczyński jest pieprzonym nacjonalistą, szowinistą i pseudo patriotą. Dotarło?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ktoś i Kasaandra

Niech pan nie uprawia gołosłowia. Gdzie pan widział forum publiczne, zagwarantowane konstytucyjnie do wymiany informacji o katastrofie smoleńskiej ? Niech pan nie udaje głupiego. Od razy było wiadomo,zanim cokolwiek zbadano, bo takie były dyrektywy, że to wina pilotów i żadne inne głosy nie były trakowane poważnie, tak jak głos Biniendy i innych naukowców, którzy wypowiedzieli się w Polsce za zorganizowaniem konferencji w tej sprawie. A do Biniendy nie zgłosił się nikt na jego zaproszenie. To są odważni Polacy czy Polactwo ?

Więc proszę mnie nie zmuszać do pisania abecadła.
Dyskusja to nie wymiana impresji lecz wypowiedzi o konkretnych faktach.
A pan wchodzi na forum rzekomo niezależne bo w necie i rozpowszechnia fałszywe informacje serwowane przez orkiestrę medialną pracującą dla establishmentu.
Antysemitą podobno jest ten którego Żydzi nie lubią,a nie ten który Żydów nie lubi.Żaden naród nie ma gwarantowanego immunitetu.A poza tym Żydzi są historycznie pierwszymi ksenofobami i rasistami-przpominam''naród wybrany".;)
W stu procentach gadzam się z tobą. Pozdrawiam.
Zetjot
Ja zaś domagam się uwolnienia kozy o imieniu Mecia, spod szowinistycznego jarzma ludzkiego! Chce rozmawiać o faktach, nie zaś uprawiać gołosłowie! Dlaczego nikt o tym nie mówi na forum publicznym? Koza Mecia przypadkiem przewróciła wiaderko w dniu 12/07/12 co opinia publiczna uznała za atak na nas ludzi. Niech pan nie udaje głupiego. Od razy było wiadomo, zanim cokolwiek zbadano, bo takie były dyrektywy, że to wina Meci i żadne inne głosy nie były trakowane poważnie, tak jak głos Paputkiewicza i innych naukowców z Ośrodka Badań nad Kozami w Gawrolinie, którzy wypowiedzieli się w Polsce za zorganizowaniem konferencji w tej sprawie.

Więc proszę mnie nie zmuszać do pisania abecadła. Nikt dziś w Polsce nie traktuje kóz poważnie.

A pan wchodzi na forum rzekomo niezależne bo w necie i rozpowszechnia fałszywe informacje serwowane przez orkiestrę medialną pracującą dla establishmentu. UWOLNIĆ KOZE MECIE!
Ludzie obudźcie się!
WOLNOŚĆ DLA MECI!!! PRECZ Z RZĄDEM OKUPACYJNYM!!!
Trzeba w końcu powiedzieć prawdę.Prezydent Kaczyński,wróć,żałosny kartofel ,wiedział że w porównaniu z takimi tuzami intelektu jak Wałęsa czy Kwaśniewski nie może się równać.Uradził więc wspólnie i w porozumieniu z tym drugim kartoflem(prezes,słomę z butów Komorowskiego mu zbierać a nie prezesować!)że jak Boski Wiatr czyli Kamikaze zaatakują Kreml.I wszystko by się udało,Kaczafi miał przecież pilota w ręku(telefon!dobre sobie,wszyscy wiemy jak było),ale w ostatniej chwili zjednoczone siły szczerych rosyjskich demokratów i polskie, jeszcze szczerszych europejskich ,PRAWDZIWYCH demokratów udaremniły ten szalony plan.Gdyby nie ofiarność agentów(na pewno również szczerych) przebranych za pancerne brzozy,mielibyśmy III wojnę,konflikt atomowy i wtedy już NA PEWNO nie powstałyby autostrady.Nie odbyłoby się,co najważniejsze Euro!A przecież wszyscy,od Piasta i Ziemowita,na to czekali.
Czekały dzieci,dorośli,brzemienne matki,zatroskani ojcowie,bezrobotni i robotni,a nawet podobno Państwo Gucwińscy.
To wszystko chciał zniszczyć jeden kartofel.I tak właśnie wygląda prawda o Smoleńsku.
P.S. Od kiedy to wiem jem tylko ryż.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Ktoś i Kassandra

Mam wreszcie okazję, bo ban zdjęty, by się ustosunować do poważnych kwesti w kwestii kozy. Jako że specem w tej materii nie jestem, oddeleguję pana do prawdziwego autorytetu, pana Elżanowskiego, zajmującego się prawami zwierząt - wystarczy wygooglać.

Co do meritum, to je trzeba jeszcze dobrze przetrenować by się wznieść na poziom Roberta Mazurka czy Krzysztofa Feusetta. Ale nigdy nie należy tracić nadziei. A wtedy nawet ś.p. Maciej Rybiński znajdzie się w pańskim zasięgu. A wtedy następna próba może być tylko lepsza.
image
Zetjtot
I znowu jakieś medialne gołosłowie! Dobrze wiesz, że sprawa kozy Męci skompromitowała Was w oczach prawdziwych Polaków! Z Twoich słów jasno wynika, że chodzisz na krótkim pasku mediów, o których wszyscy wiemy, że kłamią! Tacy słóżalczykowie tej politycznej mafii, jak Ty robią wszystko, żeby trudniej było prowadzić postępowania mające na celu ustalenie rzeczywistych związków przyczynowo-skutkowych, które doprowadziły do tragedii kozy Meci. Zrobiono to jednak tak nieudolnie, że żadna z osób, które choć trochę interesują się tą sprawą, nie uwierzy, iż jest to prawda! Porozmawiajmy wreszcie o faktach! Sytuacja jest fatalna i będzie jeszcze gorzej!
Halewicz-ty hołdysie,może coś o ramonie sipowicz?
o kim??? o_O
O psie który nie jeżdził koleją(psiak Kory który dostał przesyłkę z Holandii z 60 gramami marychy).
Nie czytuję tabloidów, także nie znam tematu. Może poszukaj dyskutantów na pudelek.pl, a najlepiej na niezalezna.pl, tam znajdziesz poklask - tu go nie znajdziesz.
Wstyd,Panie Halewicz,wstyd.Różne mądre,co ja gadam,najmądrzejsze głowy(OLejnik,Lis,Żakowski) wydaliły z siebie głosy na ten temat.Myślałem więc,że taka KRYNICA MĄDROŚCI jak PAN ma również swoje zdanie.Cóż,pewnie Mecia za bardzo pochłania.Nie od dziś wiadomo że lepiej zajmować się DYMANYMI żarcikami niż rzeczywistością-szczególnie w po-raju.
RAMONA - KOLEJNY WIĘZIEŃ SUMIENIA III RP!
(Pierwszym jest koza Mecia)
Mogliby chociaż urządzić jakąś konferencję z ramoną.Wytłumaczyłaby co i jak,a tak -niesmak pozostaje.

Inne tematy z forum Polityka

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

do góry