Widok

Który Goldwasser jest oryginalny?

Opinie do artykułu: Który Goldwasser jest oryginalny?.

Znany gdański likier Goldwasser jest sprzedawany w Trójmieście przez trzech różnych producentów. Nasz czytelnik, chcąc kupić ten oryginalny, miał z tym nie lada problem.Przeszło 400 lat minęło od stworzenia przez Ambrożego Vermollen'a receptury najsłynniejszego gdańskiego trunku - likieru Goldwasser, czyli złotej wody. Dziś można kupić go od kilku producentów, co dla naszego czytelnika, który chciał kupić ten oryginalny, było wyzwaniem.- Zapominamy, że Gdańsk to też Goldwasser. Mam wrażenie, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

SUPER

Goldwasser jest ok ale pod warunkiem,że z logo na butelce jest z Neptunem.

Słowo to jest z gwary warszawskiej i ewidentnie pokazuje że warszawiacy chcą te gwarę przeszczepić do Gdańska. A my mamy swoje nazwy i to nam nie potrzebne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

rozchodzi się tutaj nie tylko o rozróżnienie tego słowa pod względem Wielkiej i małej litery (i znaczenia z tym związanego) ale również o to, że słowo to jest z gwary warszawskiej. A Gdańsk nie jest i nigdy nie był warszawską prowincją.

Kocham ten trunek

najlepszy likier jaki piłem w życiu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Goldwasser

Denaturat dość że drogi to słaby w procentach mocy. Kupiłam i szlag trafił szelak
Zabielilo się i nie rozpuscilo. Musiałam iść po spirytus. Kiedyś denaturat miał podobna moc chyba 94%. Teraz sama woda. Szkoda szelaku bo drogi.

Imigrant z Holandii Stobbes zamieszkujący również na tych ziemiach w Nowym Dworze Gdańskim - dawna nazwa Tiegenhof- przy ul. Obecna nazwa 3go Maja założył manufakturę produkującą alkohol pod nazwą Machandel 38*. Produkcję rozpoczęto 3 maja 1776 roku. Kiedy w 1945 r Rosjanie wkroczyli na Żuławy to aresztowali właściciela i wywieźli za Ural. Został zwolniony w 1949 r. Osiadł się w Osnabrück gdzie dzięki zachowanej recepturze rozpoczęto produkcję tego trunku. Był to Bernhard Stobbe. Trunek o posmaku jałowca piją się w małych kieliszkach jako aperitif. W kieliszku jest śliwka którą się zjada a służącą do tego celu wykałaczkę łamie się, pozostawiając na brzegu kieliszka.

Gold wasser

Piękny kawał historii. Nie wszyscy wiedzą, że na naszych ziemiach -pomorzu- mieszkali Holendrzy. Część uciekła z Niderlandów przed prześladowaniami religijnymi a część została " sprowadzoną" przez krzyżaków kiedy na tych ziemiach budowano zamki. Między innymi zamek w Malborku. To Holendrzy zmeliorowali całe Żuławy. To oni założyli miasto Pasłęk. Wielu z Holendrów osiadło się w rejonach Gdańska i Pruszcza Gdańskiego w szczególności handlarzy w okresie Hansy.

kamienica, tja

Na recepturze łapę trzyma niemiec, produkcja w Starogardzie, więc wielka mi tu wizytówka Gdańska - nabijanie ludzi w butelkę dosłownie.
Pomysł na prezent, owszem dobry, ale z jakimiś gdańskimi tradycjami ten trunek nie ma nic wspólnego. Do tego jeszcze ta historyjka z Vermollenem....

Tak dzisiejszej zbieraninie bez kręgosłupa do ówczesnych Gdańszczan broniących jak lwy swego grodu jak na ciemną stronę Księżyc

A gdzie leży miasto Gdańsk? Na jakimś bezpańskim wygonie? Gdańska wódka MUSI być produkowana w Gdańsku, inaczej ma miejsce oszustwo, ścigane z urzędu w każdym cywilizowanym kraju. Wystarczy wniosek do prokuratora, o ile wnioskodawca piśmienny.
Analogicznie koniak MUSI być z prowincji Cognac, a szampan z Champagne!
A gorzelnik-amator czcigodny Hardenberg zamiast profilować się w propinacji podrabianej cudzej wódki niech się zajmie pilnowaniem własnej żony, której ekspensa na wymagających kochanków doprowadziły do dętego "napadu" po hrabiowską biżuterię na szczęście zawczasu jakże przewidująco ubezpieczoną. Tfu!
Nadawca: "przemyslowcy@interia.pl"
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A kolejna rozwiązaną zagdaką jest to, że Poslak straciła prawa do produkcji likieru. Straciła tzn nie odnowiła licencji. I tak za ten najbardziej oryginalny niestety uchodzi niemiecki.

Goldwasser

no coś nie chce mi się wierzyć firmie Komers, która używa średniowiecznych receptur, czyli storzonych na długo przed pojawieniem się Goldwasser'a :)))))))

Polmos vs Wyborowa

wg Wikipedii: W roku 2001 nastąpiła prywatyzacja Poznańskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego Polmos S.A., a pakiet większościowy akcji został nabyty przez Pernod Ricard S.A. W tym samym roku zmieniono nazwę z Poznańskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego Polmos S.A. na Wyborowa S.A.

Mam w swoich' zbiorach' zarówno butelki jednego (z ok 2000r) jak i drugiego (z 2004r) producenta. Różnica w etykietach Złotej Wody jest generalnie taka, że usunęli logo Polmosu i zostawili tam puste miejsce, a zamiast 0,5l wpisali 500ml :)

a którego Goldwassera pilą para książeca?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie wina Tuska

dobra wódka

gdzie można kupić tasłynną wódke czy ktos podpowie

Gold Whiskey

A ja mam koło domu wanny z zacierem i wielkie złote specjalne rurki i produkuję oryginalną szkocką siwuchę. Ta ze Szkocji ?? hmmm nie mogę powiedzieć że to podróbka bo receptura jest ogólnie dostępna i nawet Stachu w lesie robi. Ale moja jest według prehistorycznej receptury i tylko ja ją znam! Janek potwierdzi! Najlepsza i prawdziwa jest robiona na ogniu!!

Bzdura

Obecnie likier produkowany jest wyłącznie w Niemczech, jako Danziger Goldwasser lub na zamówienie gdańskiej restauracji Goldwasser przy Długim Pobrzeżu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

co ma piernik do wiatraka

Brawo za bystrość umysłu i szybkie wychwycenie średniowiecznego knota. I może już dość z przemądrzaniem się w sprawie "starówki" i "Starego Miasta", bo to dwie różne kategorie. I proszę nie mylić "starówki" ze "Starówką" (z dużej litery), bo to też różne kategorie. Dajmy turystom spocznij, a sami dbajmy o naszą czystość umysłu i kategorii - bla bla bla, panie Mądry

sboyfcchyty@gmail.com

?Zas u Ploszkow, stryjecznych Stacha, wiatru, jak to ociec robili, w robocie, chocby.
Prada Green Yellow Classics http://www.phondirectory.com/Production/en/baobaozonhe-29/hwmovfwf-p-799.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry