Widok

Kultura jazdy

Korki są mniejsze kiedy kierowcy są dla siebie życzliwi. Tutaj przykładem może być promowana jakiś czas temu akcja "jazdy na suwak".

Wpuszczamy człowieka który zjeżdża z kończącego się pasa ruchu, nie ma nerwów, wszyscy są szczęśliwi, jazda staje się przyjemniejsza a korki mniejsze.
ok
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 9
popieram Ciebie to samo robię
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 2
Piątek popołudnie, Srebrniki z prawego pasa w lewo - zabić to by była łaska..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rzekłeś.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Takie wpuszczanie to nic innego jak uhonorowanie chamstwa i bezczelności cwaniaczków, którzy nie chcą jechać w kolejce na właściwym pasie ruchu, tylko muszą koniecznie być szybsi, lepsi od tyhc normalnych.
Taka sytuacja występuje na ul. Słowackiego, gdzie za rondem Jana de La Salle następuje zwężenie jezdni. Już przed skrzyżowaniem kulturalni kierowcy zajmują prawy pas, aby nie znaleźć się na tym zwężeniu za rondem. Ale oczywiście są tacy którzy pchają się na wariata!
Czy bardziej łysy, czym większy Wan tym bardziej po chamsku się wpycha!
Już barierki za nowym znakiem "dzieckiem pomysłodawców z Zarządu Dróg" zostały zdemolowane przez takich gości!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10
człowieku, pomyśl!

stojąc tylko na prawym pasie wydłużasz korek i blokujesz możliwość skrętu w prawo w Potokową.
Analogicznie na wszystkich zwężeniach za skrzyżowaniami - po to są, abyś mógł opuścić skrzyżowanie - czyli je odblokować!

czy to tak trudno pojąć??

To samo z wjazdem na skrzyżowanie, bez możliwości opuszczenia - wtedy stoją już WSZYSCY!

Myśleć!!!

Szerokości
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ile razy ty , cwaniaczku wpusciles kogos, kto tnie do konca "slepym" pasem , a potem wciska sie przed tych wszystkich, co grzecznie stoja..?ja juz dwa razy takich spryciarzy wyslalem do lakiernika:-) czekam na ciebie!!!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 23
na suwak to trzebaby tez umiejetnie sie rozkladac dojezdzajac do zwezenia jeden prawo drugi lewo aby potem ponownie sie zjechac. a tak cwaniaki wolnym leca wyjezdzajac z kolejki. dlatego powinno byc info na drodze ze za 1 km np zwezenie do pasa i myslec i uczyc kierowcow, a nie kazdy ma inna taktyke
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
masz racje szcególnie to widac na słowaka z góry w kierunku wrzeszcza. facet stoi za mną a potem w lewo i tnie do konca ,a potem wcina się na suwak. podobnie przy stoczni ale widziałem facetów którzy jadą okrakiem i nikt prawym sie nie wcisnie .też
ta robię
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 31
"...i myslec i uczyc kierowcow,..." - święte słowa! na kursach nie uczy się myślenia ani kultury ani logiki jazdy - nie słyszałem o nauce np na autostradach i drogach szybkiego ruchu za to PARKOWANIE! Tyle, że na parkingach mało kto ginie...
Sam staram się dokształcać w zakresie bezpieczeństawa i techniki prowasdzenia pojazdu, choćby i z programów motoryzacyjnych i czasopism. Popularyzacja poprawy bezpieczeństwa w RP ogranicza się do... fotoradarów i ograniczeń prędkości.
Najczęściej za "Szkoły bezpiecznej Jazdy" trzeba sporo zapłacić ale to nie są wyrzucone pieniądze a częstą uczą tam podstaw o których na kursach nikt nawet nie wspomina - poczynając od prawidłowej pozycji za kierownicą...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
no to kretyn jesteś bo własniie przez to są korki!!!
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6
nie uwazam ze to uhonorowanie chamstwa i bezczelności cwaniaczków tylko sposób na płynną jazdę. Twoim tokiem myślenia jechalibyśmy 3 h od matarni do grunwaldzkiej.
Powiem Ci co jest szczytem głupoty- "kilometrowy" odstęp w korku albo nie używanie kierunkowskazu przy zjeżdżaniu z ronda!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
zgadzam się. dodam jeszcze że miło byłoby gdyby kierowcy właczali kierunkowskaz przy zjeżdżaniu z ronda!!! i nie robili "kilometrowego" odstępu jak jadą- stoją w korku !!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
odstęp i wolne toczenie się bez przyhamowań i wynikających z tego zatrzymań całych grup samochodów wpływa pozytywnie na płynność ruchu i niwelowanie korku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja proszę o to, aby zsynchronizować światła na skrzyżowaniu Warszawska - Armii Krajowej. Prawoskręt wiecznie się korkuje ponieważ jakiś "sprytek" wymyślił sobie że prawosktęt z zielomym światłem włącza się z opuźnieniem jakies 8 sek. PO CO ?? PYTAM !! PO CO ?? Może znajdzie się jakiś inżynier, który to poprawi ??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kultura jazdy

A co z wiecznym blokowaniem skrzyżowań. Np rondo Podwale Grodzkie, Wały Jagielońskie, Błędnik np. po godz. 16. Zjeżdżający z Wałów często wjeżdżają już na czerwonym i stoją potem blokując 2 a często nawet 3 pasy i nie da się zjechać z Podwala w Błędnik mimo zielonego światła. Blokują to często ciężarowe ale chyba częściej autobusy przegubowe.
Policja z tym nic nie robi.
A zasada jest prosta nie wjeżdżasz na skrzyżowanie jak nie masz szansy z niego zjechać. Nikt tego nie stosuje i efektem są korki.
Kim kierowcy coś robią? Rowerzystą?
Chyba komu kierowcy coś robią- rowerzystom.

To w podstawówkach zaprzestali nauki deklinacji?
Polska język trudna język,
za dużo odmiana.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

kierowcy Audi i BMW

najczęsciej nie włączają kierunkowskazów i jeżdżą jak wariaci.
W 90 % się to sprawdza... - czy to samochód saprawia że się tak zachowują...? (debile)

popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4
Słowackiego przy Rondzie to miejsce gdzie nie popłaca wpuszczanie z kończącego się pasa, bo większość to wykorzystuje - z lewego wjedzie kilku a ja nadal stoję. Powinno być odwrotnie - na lewym powinni stać dłużej a prawy by szedł szybciej i ogólny efekt taki sam a bez premiowania cwaniaków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
-ja jak zjeżdżam z do studzienki na miszewskiego jade lewym do końca żeby wszyscy się zmieścili a nie blokowali potem ruch stojąc na środku grunwaldzkiej blokując tramwaje i wyszstko inne! potem spokojnie suwak jak sie przy rynku światła zmienią i wszystko ruszy. dziekuje za uwage.
-fakt że przy jana z kolna jest to poniekad wkur** jak ziomek cisnie lewym a wszyscy stoja grzecznie
-w UK jak ktoś skręca i wie że to pas do skręcania grzecznie stoi i wszystko płynnie idzie bez zbędnych nerwów
-jak wjeżdżasz w hallera z okolic kochanowskiego to na radiu słysze nie wpuszczaj CH**, cwaniaka czy cokolwiek jeszcze, a ja mówie ja tam mieszkam ! ! ! ! ! ! ! !
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
Policja w tym czasie stoi na rakoczego z suszarką, bo to się bardziej opłaca, niż udpłynnienie ruchu :)
do góry