Widok

Kurier

Kurier Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kurier.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kurier

Byłem na prawdę dobry film, fajnie się ogląda trzyma w napięciu dobra gra aktorów nareszcie wyszedłem z kina zadowolony.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 9

W końcu dobry film

Polecam, w końcu dobry film, trzyma w napięciu, poruszający, 10/10
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 9

Kolejna bajka o wojnie. Dobrze,że Nowak-Jeziorański tego nie zobaczy. Wydłubanych kilka wątków z jego książki, podanych w lekkostrawnym sosie.Scena gdy kurier i agentka gestapo mierzą do siebie z pistoletów i pogadują sobie bezcenna. Ośmieszony polski ruch oporu, Anglicy nawet Niemcy. Czego się nie robi dla publiki, która o wojnie dowiaduje się z komiksów i gier komputerowych.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 18

szkoda

Kiepski, przewidywalny scenariusz: Niemcy przedstawieni jako źli, Anglicy cyniczni i głupi, Polacy odważni, rozumni, heroiczni. Właściwie nie bardzo wiem o czym był ten film: o Janie Nowaku Jeziorańskim, czy o decyzji o podjęciu walki w Powstaniu Warszawskim? Raczej materiał propagandowy do nauki "właściwej" wersji historii. Ani słowa o roli jaką Jeziorański odegrał dla Polski na emigracji, kierowaniu Radiem Wolna Europa, życiu pod ciągłą inwigilacją i zastraszeniem, roli we wstąpieniu Polski do UE i NATO, Nic o jego wspaniałej żonie, łączniczce z Powstania, która towarzyszyła mu i wspierała go przez całe życie. Szkoda. Duże pieniądze i zaangażowanie sztabu zdolnych aktorów zupełnie zmarnowane.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 12

A miało być tak pięknie...

Kolejne odgrzewane kotlety ze strony polskiego kina... Wszystko przewidywalne i bez emocji... Dość już filmów wojennych w tym kraju...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Radzę w takim wypadku przerzucić się

na oglądanie niemieckich, wojennych kronik filmowych z okresu II WŚ. Tam znajdziesz dzielnych i ludzkich wojaków z gapami na mundurach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

dobre porównanie

Dobre porównanie: ten film jest dokładną odwrotnością niemieckich kronik filmowych z okresu II wojny światowej... tak samo tendencyjny i "łopatologiczny".
Na szczęście ani Jeziorański taki nie był, ani historia nie jest taka prosta....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurier

Świetny film, wspaniała obsada, super scenografia, wartka akcja. Polecam miłośnikom dobrego kina.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kiespki

Mi się film nie podobał - ani to film historyczny, ani dobre kino akcji. Brakowało w nim ludzkich dylematów, emocji, uczuć, "człowieka" ówczesnej Warszawy - główny bohater owszem wykonał swoje zadanie, ale poza tym nic więcej o nim z filmu się nie dowiemy - skąd takie silne pobudki do działania ? Czy miał rodzinę ? Czy przeżył ? Co się z nim stało ?
W filmie została wykorzystana bohaterska postać historyczna - szkoda, że w tak słaby sposób została przedstawiona.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

zmieszana

Oglądało się dobrze. Najbardziej podobała mi się warstwa językowa - znaczy poziom i energia w scenach z językiem angielskim i niemieckim, w tym angielski naszego głównego bohatera. Obsada również udana. Mam jednak dość mieszane uczucia związane z finałem filmu. Czułam się trochę tak jakby sceny dyskusji nad decyzją o wybuchu powstawania były pisane na zamówienie sponsora (Muzeum Powstania Warszawskiego) i utrzymane w klimacie powstańczych przyśpiewek (typu Pałacyk Michla, Żytnia Wola...). W zderzeniu z wiedzą o rozmiarze tragedii jaką okazało się powstanie (w tym z wyraźną oceną gen. Andersa) - bardzo to infantylne... Oczywiście jeśli główny bohater tak właśnie myślał i takie zdanie wygłosił (jak wygłosił) to trudno tego nie pokazać. Ale tryumfalne sceny z rozpoczynającego się powstania stanowiące zakończenie filmu trochę mi się zderzają ze sceną wypychania z błota (gołymi rękami, bo nawet łopat zabrakło) brytyjskiego samolotu przerzutowego. Udało się, chwała dzielnym partyzantom! Ale powstanie się nie udało. Jak się rozpoczyna taką akcję - to jednak warto by mieć ze sobą łopaty...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Super kino

Film jest bardzo dobrze nakrecony.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kurier

Bardzo dobry film.Polecam osobom,którzy wiedzą czego chcą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nuda i drewniane aktorstwo

Ledwo wytrzymałem do końca seansu, zero napięcia, oderwane sceny, odtwórca tytułowej roli drewniany i mało wiarygodny, bez podbudowy psychologicznej to wszystko.
Az dziwne, bo Pasikowski takich wtop raczej nie zaliczał...a to po prostu słaby film.
Tym bardziej szkoda, bo biografia Nowaka-Jeziorańskiego starczyłaby na kilka filmów.
Odradzam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja prywatna opinia

Czytałem na temat filmu kilka recenzji, ale sam postanowiłem sprawdzić na własne oczy jak ten film odbiorę.... Początek filmu i jego koniec zrobiony dynamicznie i daje się oglądać, ale cały środek filmu czyli jego główna treść to coś nieprzewidywalnego w porównaniu z faktami. Niestety reżyser nie staną na wysokości zadania, lub przyjął błędną koncepcję sponsorów, bo w filmie nie ma sensownego przekazania treści prawdziwego dramatu i bohaterstwa kuriera. jest wiele wątków nie wiadomo skąd i dlaczego oraz jakie miały dalszy przebieg. Wszystko to bardzo źle rzutuje na film i jego odbiór. Chociaż młodym 20-lastkom nawet się podobał słysząc ich wypowiedzi po filmie. No ale to inne pokolenie nie znające tragicznej przeszłości naszej Ojczyzny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

szmira

widać Pasikowski potrafi zrobić filmy tylko o bandytach. z życiorysu nowaka-jeziorańskiego, którym można obdzielić 10 filmów, zrobiono nudną opowieść o... no właśnie, o czym? szykowałem się na super kino, a wyszło jak wyszło. stracony czas.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

6/10

Film dobrze nakręcony, świetnie pokazuje historię, ale czasami ciągnie się i fragmentami nudny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Znalem JNJ sympatyczy, konkretny, szybki kompromisowy w pogladach

piszmy i nim jak najwiecej ratujac pamiec o takich postaciac

Logiczny

Film słaby,, w niektórych scenach naiwny.Dlaczego powstał dopiero niedawno?Przecież dotyczy ważnego sporu od zakończenia ll wojny światowej : Wybuchu Powstania Warszawskiego ! Były ważne ku temu powody?

Inne tematy z forum Filmy

Powrót do Silent Hill (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Powrót do Silent Hill . Przeczytaj o filmie.

Greenland 2 (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Greenland 2 . Przeczytaj o filmie.

Melania (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Melania . Przeczytaj o filmie.

do góry