Widok

Lalka

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Lalka.
Lalka
(na motywach powieści Bolesława Prusa)

Pierwsza w Polsce musicalowa wersja powieści Bolesława Prusa! Opowiedziana na nowo historia zamożnego warszawskiego kupca Stanisława Wokulskiego i jego uczucia do pięknej, lecz zubożałej arystokratki Izabeli Łęckiej. Romantyczny marzyciel goniący za iluzjami w starciu ze światem konwenansu, snobizmu i przesądów. Miłość, zazdrość, walka, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lalka

Lalka na motywach powieści Bolesława Prusa Pierwsza w Polsce musicalowa wersja powieści Bolesława Prusa! Opowiedziana na nowo historia zamożnego warszawskiego kupca Stanisława Wokulskiego i jego uczucia do pięknej, lecz zubożałej arystokratki Izabeli Łęckiej. Romantyczny marzyciel goniący za iluzjami w starciu ze światem konwenansu, snobizmu i przesądów. Miłość, zazdrość, walka, kariera, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kompromitacja

Olka, nie kompromituj się. Trzeba użyć trochę intelektu, żeby zrozumieć. Przefarbuj się blondi... A jak nie rozumiesz, to lepiej milcz, bo to nie zaszczyt, ale wiocha.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dla mnie bomba

Koniecznie trzeba zobaczyć !!!! To będzie spektakl roku 2010. Nowatorski, precyzyjnyu, przemyślany. Te posty powyżej, to po prostu żenada. Jakieś odgrywanie się za własne niepowodzenia. Pewnie zwolnionych z TM miernot.
Każdy, kto choć trochę myśli zobaczy wielkośc tego spektaklu. Taką sz tukę mamy tylko u nas w 3-miescie. Warszawka może nam buty pastować. Oooo!!!!!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

Porządna czwórka.

Byłam dzisiaj i uważam określenie spektaklu beznadzieją za wielce krzywdzące. Owszem,parę rzeczy mi się nie podobało,z nagłośnieniem racja, zwłaszcza słowa piosenek śpiewanych przez grupę osób trudno było zrozumieć. Było jednak wiele scen świetnych, ciągle jeszcze jestem pod wrażeniem piosenek Marii i Wokulskiego,zwłaszcza tej ostatniej. Niesamowite emocje, mocno porusza. Scenografia z tych nowoczesnych,ale przemawia,dla mnie nie była nieczytelna,raczej ciekawa, pobudzała do myślenia, skojarzeń.Na pewno bardziej spektakl przemówił do znających treść pierwowzoru, podejrzewam, że wspinanie się na drabinę i wychodzenie Wokulskiego z piwnicy dla wielu było niejasne. Jakby nie było, "Lalkę",moim zdaniem, warto obejrzeć i docenić pracę twórców.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bogo - milcz gówniarzu

Żal mi Ciebie - mały, zawistny człowieczku...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

No tak, człowiek orkiestra

może dobrze, ze nie pracujesz w TM, wszystko wiesz, potrafisz, od akustyki po scenografię i jeszcze aktorstwo i reżyserię. Zmarnowałbyś się tam.
A tak, jest szansa, że objawi nam się nowy wielki Bogo. Pozdrawiam
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spektakl dla inteligentnego widza

Kto nie zna treści i prawdziwego przesłania powieści Prusa i myśli, że to banalna historia miłosna, ten tego spektaklu nie zrozumie. Ja jako specjalistka od literatury XIX wieku uważam, że wreszcie dokonano adaptacji prawdziwej "Lalki"- bez uproszczeń, schematyczności i banałów rodem z bryków dla licealistów. Mnogość symboli i aluzji w postaci tekstów, obrazów, kostiumów wymaga od widza nie lada wysiłku intelektualnego, a nie każdy lubi myśleć w teatrze. POLECAM osobom szukającym ambitnej rozrywki i rozumiejącym "Lalkę" Prusa.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 5

10-04-2010- Co z dzisiejszym spektaklem?

Czy z pomimo żałoby spektakl się odbędzie? Dodzwonić się do Teatru graniczy z cudem, dlatego też pytam tutaj....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaraz ogłoszą żałobę

Wątpię,że się odbędzie,uszanuj to.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Spektakle odwołane. Jak długo, nie wiadomo.

uszanuj to... jechaliśmy 200km, żeby dowiedzieć się, że spektakl jest odwołany...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

wiadomo

do końca żałoby narodowej

Kwestia jest taka że Bogo napisał co o tym myśli a wy już go chcecie dosłownie "połknąć i wypluć" w całości.Widocznie coś jest na rzeczy.MI też do końca niepodoba sie polityka jaka jest uprawiana w TM ostatnie "spektakle"ale będe milczał by mnie "nie aktorzy" nie zakrakali.
Bogo szkoda czasu lepiej krakać jest super.

Suzin tak nasz zespół jest wspaniały cudowny wręcz niewiarygodny albo jesteś ścisła familija albo masz 3,5zl za taki post/komentarz

ps. jestem osobą postronną nie związaną z żadnym teatrem ugrupowaniem politycznym (uff trzeba bo inaczej skoczą do gardeł)
3miasto może potwierdzić że nawet nie pisze z GDYNI!!!Kocham Teatr Muzyczny tylko chce go w najwyższej formie a nie grupe wzajemnej adoracji na pół gwizdka

a Darina?

przepiękna, smukła, wdzięczna, nieco oddalona.. jakby Łęcka prawdziwa.... i jak pięknie bawi sie muzyką
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

To jest sztuka

Na którą czekałam od dawien dawna. Wielkie brawa i czapki z głów!
Miała ciarki przez co najmniej trzy godziny, dlatego po prostu dziękuję.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

gorąco polecam

Jazzowa Lalka. Orkiestrze należą się owacje na stojąco.
Reżyser bezpośrednio nawiązał do tytułu książki (Sen Rzeckiego o marionetkach). Postaci poruszają się niczym marionetki, lalki - które podlegają silnym wpływom środowiska w którym żyją, ludzi którzy ich otaczają i konwenansom. Wszystko to ich determinuje. Wśród nich wiedzie Izabela Łęcka. Mimo, iż Stanisław Wokulski początkowo zachowuje się normalnie to z czasem on również zaczyna ulegać tym samym wpływom i zaczyna się zmieniać w taką marionetkę.
Odtwórczyni roli Izabeli Łęckiej - Pani Darina Gapicz ma niezwykły, urzekający głos.Jej partie solowe to prawdziwe mistrzostwo. Liczę, że kiedyś wyda płytę solową.Sztuka trwa 3 i 1/2 godziny. Gorąco polecam.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bela!!!!

Izabela Łęcka (Darina Gapicz) - BRAWO, BRAWO !!! Owacje na stojąco !!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Byłąm, widziała..

Lalka w TM to dekadencja w czystej postaci. Łęcka i cała reszta arystokracji pokazani są jako ludzie zepsuci, upośledzeni. Brawa dla Łęckiej za umiejętności wokalne, których zabrakło Wokulskiemu- poza tym Pan podźwignął rolę :)
Scenografia adekwatna do całości klimatu sztuki. Orkiestra rewelacja!!! Jazzik super. Generalnie sztuka interesująca i jak nasze możliwości finansowe- w sensie standardy opolskie- wydaje mi się, że zrobiona z rozmachem i głową. Polecam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przedstawienie...

oczywiście rzecz gustu. Byłem wczoraj i...po raz pierwszy takie rozczarowanie. Musical w rytm muzyki w klimatach Renaty Przemyk czy przebłysków Bregowica... Lubię...ale tylko przez 10 minut. Może dwa fragmenty porwały mnie wokalnie. Nie jestem krytykiem ale staram się zobaczyć coś co daje marzenia o następnym spektaklu. Scenografia beznadziejnie nudna. Operowanie dźwiękiem...to raczej jego brak. Muzyka męcząca i za głośna. Teksty niezrozumiałe bo zagłuszone muzyką. Po raz pierwszy w życiu byłem zmęczony przedstawieniem. po raz pierwszy w życiu widziałem takie reakcje publiczności ( oklaski raptem ze cztery raz podczas 3,5 godziny). Nuda i smutek. Ale może ja mam taki zły gust? A co do owacji na stojąco to niewiele osób na widowni zdobyło się na taki gest - to powinno dać do myślenia. Z hair trudno było wyjść - tyle było klaskania. Szkoda czasu. Takie jest moje zdanie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 14

wspaniałe widowisko

Uważam, że to najlepszy spektakl Teatru Muzycznego od czasów Hair. Przerobienie tej powieści na musical wydawało mi się dość karkołomnym zadaniem, ale zarówno muzyka (brawa dla zespołu!), jak i teksty piosenek są na wyskokim poziomie. Świetna gra aktorów (Renia wymiata, ale to już standart;)) i to nie tylko pierwszoplanowych (baron Krzeszowski - cudo!) Finałowa piosenka Wokulskiego chwyta za serce.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Lalka

Lalka na motywach powieści Bolesława Prusa Pierwsza w Polsce musicalowa wersja powieści Bolesława Prusa! Opowiedziana na nowo historia zamożnego warszawskiego kupca Stanisława Wokulskiego i jego uczucia do pięknej, lecz zubożałej arystokratki Izabeli Łęckiej. Romantyczny marzyciel goniący za iluzjami w starciu ze światem konwenansu, snobizmu i przesądów. Miłość, zazdrość, walka, kariera, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry