Widok

Lalka

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Lalka.
Lalka
(na motywach powieści Bolesława Prusa)

Pierwsza w Polsce musicalowa wersja powieści Bolesława Prusa! Opowiedziana na nowo historia zamożnego warszawskiego kupca Stanisława Wokulskiego i jego uczucia do pięknej, lecz zubożałej arystokratki Izabeli Łęckiej. Romantyczny marzyciel goniący za iluzjami w starciu ze światem konwenansu, snobizmu i przesądów. Miłość, zazdrość, walka, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lalka

Lalka na motywach powieści Bolesława Prusa Pierwsza w Polsce musicalowa wersja powieści Bolesława Prusa! Opowiedziana na nowo historia zamożnego warszawskiego kupca Stanisława Wokulskiego i jego uczucia do pięknej, lecz zubożałej arystokratki Izabeli Łęckiej. Romantyczny marzyciel goniący za iluzjami w starciu ze światem konwenansu, snobizmu i przesądów. Miłość, zazdrość, walka, kariera, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Drogi Bogo!
Nikt Ciebie nie zmusza do tego, żebyś oglądał tę "żenadę" w Muzycznym. I proszę nie mieszaj idiotycznymi komentarzami w głowach tym, którzy spędzają w Teatrze Muzycznym w Gdyni chwile pełne uniesień i wzruszeń.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Levy, niestety, ale sory vinetu, nie rozumiesz o czym piszesz.

1. Teatr Muzyczny to przede wszystkim dobra muzyka, duża orkiestra, dobry balet i wokal, a nie sztuczki pod publiczke, na 5 osobową orkiestre, w tym 2 keyboardy i perkusja np.
Pozwalniano całą orkiestrę, ograniczono zespól do minimum, tak aby znajomi znajomych - w sensie aktorów i muzyków, występowali w każdym spektaklu, i tak by zespół muzyczny był minimalny. Zniszczono prawdziwy TM z lat 8o i 90-tych...

2. My Fair Lady, oryginalna wersja skrzypka na dachu (a nie to coś co leci obecnie) - to było naprawde coś pięknego, w pięknym wykonaniu - którz obecnie pamieta takich aktorów, jak Stasierowski np, czy świętej Pamięci Korzeniowski (niech spoczywa w pokoju na Cm. Witomińskim.....)

3. Lalka jest teatrem w teatrze. DObre, dobre....Na teatr w teatrze jest miejsce w Teatrze Miejskim. Teatr Muzyczny - sory winetu, ale nie ta skala, nie ta wielkość sceny, nie te przeznaczenie teatru.

4. Naucz się pisać filharmoniii przez samo h najpierw, i oburzam przez rz.

5. Gdynia robi spektakle które są w zasięgu umiejętności....a podstawówkę to ty skończyłeś? Trudno polemizować z kimś kto ma 15 lat....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

a dla mnie Fame było najulubieńszym spektaklem... do soboty :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

hmmmm

byłam, widziałam w sobotę.....cóż Fame nic nie dorówna.....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ale widzisz wg mnie Roma sie nie podrównuje ze swoim brakiem reżyserii i chórem śpiewającym jak dzieci w przedszkolu do spektaklu takiego jak Lalka. Tylko problem polega na tym, że ludzie nie widza tego bo patrzą na otoczkę i splendor jaki wokół siebie Roma tworzy. Ja nie mówie teraz że Roma robi złe spektakle, twierdze, ze robi spektkale, które nie są przeznaczone dla Polski. Za mało umiemy. Gdynia robi spektakle, które są w zasięgu umiejętności.
Jaki chłam? no przepraszam jeśli My fair lady, skrzypek na dachu czy Francesco to są chłamy no to chyba nie wiemy o czym rozmawiamy. A co ma do tego orkiestra? Muzyka jest pisana na pewną liczbe osób w orkiestrze. Jeśli w lalce została napisana tak to znaczy że taka ilość osób wystarcza. Ja jakoś nie obużam sie dlatego że nie mam orkiestry symfonicznej w spektkalu. Idź do filcharmonii. Lalka jest Teatrem w teatrze, formą, pewnym obrazem a nie spełnianiem oczekiwan osób które sie zachłysnęły kolorową scenografią i opisami ile to milionów wydano na produkcje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Levy, obeecnie proponuje się :
1. Chłam, a nie dobre tytuły
2. Aktorsko miernie
3. Muzycznie - zupełnie miernie. Pozwalniali całą dotychczasową orkiestrę, pare osob zostało.
4. Właśnie na tym polega problem, że na prawdziwą muzyke i dobre wykonanie trzeba pojechac do Warszawy, albo do Londynu, bo tu już został sam chłam.
Operetki, dobre tytuły, dobra muzyka - brak.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

:)

Spektakl jest świetny! :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Boże Ja osobiście się załamałam panią Dariną, Aktorsko, muzycznie- Dramat!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

A Twój nie wnosi nic nowego w ogóle. :D Po pierwsze aktorzy sami sobie nie wystawiali postów bo mieli wczoraj inne sprawy na głowie takie jak przygotowanie sie do premiery a wieczorem za pewne tradycyjny bankiet, jednak sadze że pisanie za każdym razem że Les Miserables było taaaaaaaakim wielkim sukcesem jest dla mnie beznadziejne. Chcesz Nędzników jedź do Londynu, albo zaczekaj do września na kolejnego bubla Romy. Ate Podziwiane czasy Jeżego Gruzy to zaczekaj hmmmm Kto rezyserował Les Miserables? a kto Skrzypka i kązdy spektakl. Hmmm chyba Pan Gruza. taaaak rzeczywiście Pan dyrektor tylko znajomym zleca. Bo Ci znajomi robia genialne spektakle a Lalka jest tego dowodem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re : bla bla bla

Nie przy każdej nowej premierze, może z aktorów każdy już o tym wie (bo Pani Ola to pewnie aktorka), ale z widzów niekoniecznie. Ze to obecnie 1 wielka klika.

Pani Post nie wnosi nic nowego do dyskusji merytorycznej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

bla bla bla....przy kazdej nowej premierze musi sie pojawic taki post...kazdy juz o tym wie.. to juz sie robi nudne.

LALKA JAK DLA MNIE TO MISTRZOSTWO ŚWIATA.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Panie Świerszczu proszę się uczyć a nie jakieś knoty proponować
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przykro czytać te super komentarze - wystawiane samym sobie...

Od razu widać, że aktorzy sami sobie je wystawili, a nie ludzie którzy "to oglądali....". Przykre jest to, że ta sama klika dyrekcyjna od lat siedzi w tym teatrze, i płaci i zleca tylko swoim znajomkom, choreografię, muzykę, reżyserie, itp....Ja pamiętam i podziwiam czasy Jerzego Gruzy, Les Miserables, Piaf, Pierwotną wersje Skrzypka na dachy, My Fair Lady, i wiele wiele innych wspaniałych przestawień........ Teatr muzyczny przy PEŁNEJ ORKIESTRZE, i PEŁNYM KANALE ORKIESTROWYM.
A teraz ? Teatr Muzyczny, z kilkoma osobami jako rzekoma orkiestra, to naprawde śmiech na sali i żenada....
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 25

Ja uważam,że Pani Darina jest wybitną ARTYSTKĄ i jeszcze nie raz to udowodni-wbrew zbyt koniunkturalnym opiniom.....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Hmm a ja myśle tak:
Wąsowska ogólnie dzisiaj dobrze chociaż wole panią Karolinę Merdę, ma taki głębszy, ciemniejszy głos dla mnie.
Magdalenka no brakowało mi takich ozdobników któe pani Kasia robi, a co do Izabeli to cóż: obie sa caliem różne i Pani Darina byłaby według mnie też dobra, gdyby tak nie kombinowała muzycznie. Osobiście podoba mi sie jej akcent tylko jak śiewa tak troche za kolorowo.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

no niestety, potwierdzam. widzialam obydwie premiery - pierwsza była lepiej obsadzona (Izabela, Wąsowska, Magdalenka), a pozostali na I premierze byli bardziej skupinie. Ale uważam, że to WYBITNY spektakl. Gorąco, gorąco polecam! Ciekawe jak mozna by tu zdobyc jakies nagranie, hę ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dzisiejsza lalka (aktorka) była BEZ-NA-DZIEJ-NA!

tyle..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

zgadzam się

zgadzam się z tym w 100% widziałam dwie premiery czyli dwie Izabele i są to święte słowa!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się co do Reni Gosławskiej :)

Gratulacje też dla Sebastiana Muncha :)))!!!Rola Henryka Szlangbauma zagrana profesjonalnie jak na mgr Akademii Muzycznej przystało :))))
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Lalka

Lalka na motywach powieści Bolesława Prusa Pierwsza w Polsce musicalowa wersja powieści Bolesława Prusa! Opowiedziana na nowo historia zamożnego warszawskiego kupca Stanisława Wokulskiego i jego uczucia do pięknej, lecz zubożałej arystokratki Izabeli Łęckiej. Romantyczny marzyciel goniący za iluzjami w starciu ze światem konwenansu, snobizmu i przesądów. Miłość, zazdrość, walka, kariera, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry