Widok
Łańcuchowa piła motorowa a normy hałasu .
Czy koło Was też "kulturalni" sąsiedzi przygotowują opał do kominka ? I piłują całe dnie ? W cywilizowanych krajach na osiedlach nie wolno używać narzędzi spalinowych jeżeli przekraczają natężenie hałasu 55 decybeli . W Polsce obowiązuje norma hałasu w dzień która nie może być przekraczana . U mnie jak burak piłuje mam 80 decybeli na tarasie . I co z takim kutafonem zrobić ? ;-)
Niestety w tej okolicy to chyba ludzie lubią hałas. Piły, quady, szczekające 24h/dobę psy. Nie ma kompletnie kultury i szacunku wobec sąsiadów. Kiedyś przynajmniej nie ruszało się piły w niedzielę, ze względu na kościół, teraz coraz mniej osób chodzi do kościoła to im nawet nie robi różnicy jaki to dzień.
Dziękuję wszystkim którzy się wypowiedzieli, Wygrałem zakład, właśnie na takie odpowiedzi stawiałem . Bingo !!! Moje obserwacje, kto mieszka wokół były słuszne. Nie dziwmy się więc tym hałasującym, imprezującym, smrodzącym z komina, stawiającym samochody tak, że wszyscy wokół mają problem jak przejechać , rozwalającym istniejące drogi bo przecież "się budują " , i robiącym wiele, wiele innych rzeczy utrudniający życie innym . Bo to ci "inni" powinni się do nich dostosować ;-);-)
Jeżeli sąsiad musi raz w roku pociąc drewno w normalnych godzinach to naprawdę zagryzę zeby, bo może sam będę musiał kiedyś zrobić trochę hałasu na podobne czynności. Osobiście uważam, że wykonywanie takich prac w ciągu tygodnia i w sobotę nie wiem do godzin popołudniowych jest jakoś tam akceptowalne - oczywiście jeżeli są to pojedyńcze dni a nie, że sąsiad sobie interes rąbania drewna otworzył mi pod płotem.. Jeżeli ktoś notorycznie zakłoca spokój hałasem, czy dymi śmieciami albo gna motorem po drogach to jest po prostu burakiem.
Nikt by się nie skarżył jakby taka piła hałasowała raz na jakiś czas, niestety są tacy co na działkach pod zabudowę mieszkaniową robią sobie różne hałaśliwe działalności zarobkowe. Też mam sąsiada który piłę spalinową odpala co kilka dni i piłuję przez kilka godzin. Najlepszym hitem jest odpalanie piły w soboty przed 7 rano gdy większość ludzi chciałaby odespać po całym tygodniu wczesnego wstawania.