Widok

Laparoskopia - jak się przygotować?

Dostałam skierowanie na laparoskopię na usunięcie torbieli.
Rozważam szpital wojewódzki.

Jak się przygotować do tego zabiegu?

Co najlepiej zabrać ze sobą do szpitala?
Coś do jedzenia? Czy sami dają jakieś posiłki?
Piżamę? W dzień zabiegu leży się nago i do operacji i po niej? Ale dzień wcześniej i kolejny dzień po zabiegu to już normalnie w ubraniu czy jak to wygląda?

Czy wszystkie potrzebne badania do zabiegu są robione jak już się zgłoszę na umówiony termin, czy trzeba wcześniej robić i już z wynikami się zgłosić? Jakie mniej więcej badania trzeba zrobić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jesli chodzi o szpital wojewódzki to ja tam miałam usuwaną torbiel. Jak ustalasz termin to dostajesz skierowanie na potrzebne badania|(tylko krew i mocz),które robisz tam w laboratorium ok. tygodnia przed terminem zabiegu. Wtedy tez jeszcze idziesz na wizytę do anestezjologa w przychodni w szpitalu Kolejowym(bez rejestracji w godzinach jego przyjmowania). No i z wynikami stawiasz się na oddział w ustalonym dniu. Oczywiście z ze swoją piżamą ale pielęgniarki radzą brać koszulę nocną bo wygodniejsza jest jeśli chodzi o ten Oddział:) Nie leżysz w ubraniu tylko w tym co przyniesiesz więc albo w tej pizamie albo koszuli|( jak też radze koszulę nocną)Nago leżysz tylko przed zabiegiem ale przykryta po szyję więc spoko:) A po zabiegu to nago leżysz tylko do pierwszego wstania:)Zabierasz tylko przybory toaletowe,podpaski,kapcie i ręcznik oraz kubek i talerzyk. I wodę do picia.Jedzenia nie bierz bo i tak nic nie zjesz. Jeśli chodzi o przygotowanie, to przed przyjęciem obowiązuje już dieta płynna na 2 czy 3 dni przed. A w dniu przyjęcia nie jesz już nic. Wywiad lekarski ,badanie u lekarza no i tak do następnego dnia siedzisz na głodzie:) Po zabiegu leżysz na pooperacyjnej i tez jeszcze nie dają ci nic do jedzenia,tylko picie. Dostajesz dopiero śniadanie-kleik i sucharki następnego dnia po zabiegu. No i wychodzisz do domku jak wszystko jest ok:) To by było chyba na tyle,ja miałam tam zabieg 3 lata temu i tak to wszystko wyglądało. Pozdrawiam i powodzenia,będzie dobrze!
Najpierw idziesz do wybranego szpitala na kwalifikację do zabiegu i wyznaczenie terminu. Tam lekarz zleca wszystkie badania, które są potrzebne do przeprowadzenia operacji. Dostaniesz też informację, co musisz zabrać ze sobą i jak będzie przebiegał zabieg

Inne tematy z forum Zdrowie

Dobry ortodonta (44 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

dr Jarosław Nosowicz - neurochirurg - opinie (16 odpowiedzi)

Czy ktoś miał okazję poznać Pana Doktora? Jak wrażenia?

Czy rozmiar członka ma znaczenie (27 odpowiedzi)

czy to jaką wielkość ma penis jest istotne ? czy byście zakończyły związek tylko dlatego, że...

do góry