Widok
Lastrico wraca na salony
Opinie do artykułu: Lastrico wraca na salony.
Terrazzo, lastrico, a może lastryko - kilka możliwości nazewnictwa świetnie odwzorowuje różnorodność tego materiału i jego możliwości adaptacyjne do wymogów designu na przestrzeni lat. Kiedyś przygnębiająco szarobure, dziś zachwyca kolorystyką i pomysłowym wzornictwem.
Lastrico kojarzone jest z Włochami, ale warto pamiętać, że było materiałem, który pojawiał się już w starożytności. Największą popularnością cieszyło się w XV-wiecznej Wenecji, do łask powróciło też w dwudziestoleciu ...
Terrazzo, lastrico, a może lastryko - kilka możliwości nazewnictwa świetnie odwzorowuje różnorodność tego materiału i jego możliwości adaptacyjne do wymogów designu na przestrzeni lat. Kiedyś przygnębiająco szarobure, dziś zachwyca kolorystyką i pomysłowym wzornictwem.
Lastrico kojarzone jest z Włochami, ale warto pamiętać, że było materiałem, który pojawiał się już w starożytności. Największą popularnością cieszyło się w XV-wiecznej Wenecji, do łask powróciło też w dwudziestoleciu ...
Z lastryko trzeba uważać
W kuchni się np nie sprawdzi, wylanie kwasu takiego jak choćby ocet powoduje ze spoiwo lastryko rozpuszcza się, pozostają potem wżery. Wylanie plynnego tluszczu (zwłaszcza ciepłego), na kilkuletnie zaledwie lastryko ze zużytą impregnacją spowoduje, ze spoiwo w lastryko go wchłonie przez pory, i plam nie da się usunąć.
Czyścić można tylko chemią zasadową.
Czyścić można tylko chemią zasadową.
Sukces lastryka w czasach PRL-u polegał na tym, że niskim kosztem można było wykonać grube elementy. Schody czy balustrady przed wojną wykonywano z bloków. Takie elementy były materiałochłonne. W powojennej rzeczywistości trudno było pozyskać wielkie ilości piaskowca, marmuru i granitu aby sprostać wyzwaniu jakie stawiała odbudowa miast. Kamień, również ten sztuczny wygląda dobrze i sprawdza się jedynie wówczas gdy element wykonany jest w całości, z minimalną ilością łączeń. Te stare elementy mają gzymsy, ćwierćwałki i wałki, wklęsłe wypukłe. To majstersztyk kamieniarstwa. Myślę, że płyta 2 i 3 cm to trochę mało jak na ofertę tak dużej hurtowni.