Widok

Lekki niedobór potasu

Odebrałam dzisiaj wyniki badań krwi i generalnie wszystko jest w porządku - jedyne co, wyszedł mi lekki niedobór potasu. Nie wiem czy od razu iść z tym do lekarza, czy spróbować samej coś zaradzić? Tylko właśnie nie wiem czy jest dostępny jakiś potas w aptekach bez recepty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jest dostępny, ale warto skonsultować to z lekarzem
Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a co to znaczy ten lekki niedobór? jakie konkretnie wartości?
Norma to 3,8-4,8mmol/l , a ja mam 3,43 więc wydaje mi się, że nie jest on jakoś drastycznie niski... Zmiana diety to na pewno i pewnie sama sobie kupię jakieś właśnie kapsułki bez recepty, ale jak myślicie, czy mogę bez konsultacji z lekarzem?
Jak nie odczuwasz jakiegoś dyskomfortu, np skurczów mieśni, itp, to nie widze powodu by reagować na lekkie niedobory.

Ideałów po prostu nie ma i nie ma co z tego powodu sie spinać.
Delikatne kurcze mięśni mam, zwłaszcza jak długo siedzę. Zauważyłam też, że zaczęłam się trochę więcej pocić, podejrzewam, że niedobór potasu też może mieć z tym coś wspólnego?
Jest taki stary poczciwy, sprawdzony lek Aspargin, bez recepty. MAsz tam potas i magnez, lepiej kupic to niż jakies wynalazki, suplementy.

Zażywaj przez 2 tyg i zobacz czy jest poprawa. Po tych dwóch tygodniach idź do lekarza i podziel się swoimi spostrzeżeniami.

Ciężka praca, szybki tryb życia, stres, powoduja że będzie nam brakować tych minerałów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie poszłam do lekarza, skonsultowałam się z farmaceutką i po prostu katelin kupiłam i łykam. Niedobór chyba mam już mniejszy, bo jakoś lepiej się czuję, ale to pewnie wykaże dopiero badanie.
nie kupuj suplementów, jedz pomidory i banany, to szybciej wyrównasz poziom potasu, pozdro
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A moim zdaniem trzeba się wspomagać i warzywami, które zawierają brakujące substancje, ale suplementy też nie zaszkodzą. Jeżeli farmaceutka Ci doradziła taki potas, to znaczy, że pewnie Ci pomoże. Trzeba korzystać z możliwości jakie daje nam w dzisiejszych czasach medycyna czy farmacja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeżeli jest to młoda osoba to raczej powinno się stosować naturalną suplementację minerałów w tym potasu. Przede wszystkim warto się skonsultować ze swoim lekarzem i chociażby zostać zbadanym oraz wypytanym na różne możliwe zdarzenia medyczne i wówczas podjęte kroki, czy coś dalej, czy kontrola za jakiś czas. Niski poziom potasu może być czymś błahym, ale może i być oznaką jakiejś choroby.

P.s. aspargin zawiera małe ilości potasu z obecnych na rynku preparatów. Poza tym leki zawierające potas mogą prowadzić do owrzodzeń żołądka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie pic tyle ludziska!!!;) ot główny czynnik:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zdrowie

Czym myjecie skorę głowy przy łuszczycy? (4 odpowiedzi)

Czy są tutaj osoby, które chorują na łuszczycę skóry głowy? Czym myjecie skórę głowy?

Wrażliwa skóra twarzy (57 odpowiedzi)

Jaki żel do mycia twarzy skóra wrażliwa będzie najlepszy? A może coś innego np.jakieś mleczko?...

Czy jest na forum osoba cierpiąca na niedoczynność tarczycy lub hashimoto?? (124 odpowiedzi)

Witam, Czy jest lub są tu osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy lub Hashimoto ????...

do góry