Widok

Lekki niedobór potasu

Odebrałam dzisiaj wyniki badań krwi i generalnie wszystko jest w porządku - jedyne co, wyszedł mi lekki niedobór potasu. Nie wiem czy od razu iść z tym do lekarza, czy spróbować samej coś zaradzić? Tylko właśnie nie wiem czy jest dostępny jakiś potas w aptekach bez recepty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jest dostępny, ale warto skonsultować to z lekarzem
Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a co to znaczy ten lekki niedobór? jakie konkretnie wartości?
Norma to 3,8-4,8mmol/l , a ja mam 3,43 więc wydaje mi się, że nie jest on jakoś drastycznie niski... Zmiana diety to na pewno i pewnie sama sobie kupię jakieś właśnie kapsułki bez recepty, ale jak myślicie, czy mogę bez konsultacji z lekarzem?
Jak nie odczuwasz jakiegoś dyskomfortu, np skurczów mieśni, itp, to nie widze powodu by reagować na lekkie niedobory.

Ideałów po prostu nie ma i nie ma co z tego powodu sie spinać.
Delikatne kurcze mięśni mam, zwłaszcza jak długo siedzę. Zauważyłam też, że zaczęłam się trochę więcej pocić, podejrzewam, że niedobór potasu też może mieć z tym coś wspólnego?
Jest taki stary poczciwy, sprawdzony lek Aspargin, bez recepty. MAsz tam potas i magnez, lepiej kupic to niż jakies wynalazki, suplementy.

Zażywaj przez 2 tyg i zobacz czy jest poprawa. Po tych dwóch tygodniach idź do lekarza i podziel się swoimi spostrzeżeniami.

Ciężka praca, szybki tryb życia, stres, powoduja że będzie nam brakować tych minerałów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie poszłam do lekarza, skonsultowałam się z farmaceutką i po prostu katelin kupiłam i łykam. Niedobór chyba mam już mniejszy, bo jakoś lepiej się czuję, ale to pewnie wykaże dopiero badanie.
nie kupuj suplementów, jedz pomidory i banany, to szybciej wyrównasz poziom potasu, pozdro
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A moim zdaniem trzeba się wspomagać i warzywami, które zawierają brakujące substancje, ale suplementy też nie zaszkodzą. Jeżeli farmaceutka Ci doradziła taki potas, to znaczy, że pewnie Ci pomoże. Trzeba korzystać z możliwości jakie daje nam w dzisiejszych czasach medycyna czy farmacja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeżeli jest to młoda osoba to raczej powinno się stosować naturalną suplementację minerałów w tym potasu. Przede wszystkim warto się skonsultować ze swoim lekarzem i chociażby zostać zbadanym oraz wypytanym na różne możliwe zdarzenia medyczne i wówczas podjęte kroki, czy coś dalej, czy kontrola za jakiś czas. Niski poziom potasu może być czymś błahym, ale może i być oznaką jakiejś choroby.

P.s. aspargin zawiera małe ilości potasu z obecnych na rynku preparatów. Poza tym leki zawierające potas mogą prowadzić do owrzodzeń żołądka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie pic tyle ludziska!!!;) ot główny czynnik:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zdrowie

Dr Adamowicz onkolog-poszukiwany!! (13 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co się dzieje z dr Krzysztofem Adamowiczem onkologiem pracującym dotychczas w...

Polecicie jakieś dobre męskie perfumy? (13 odpowiedzi)

W cenie do max 200 złotych ( na pewno nie dam za perfumy 5 stów jak zdarza sie niektorym)....

Fizjoterapeuta (3 odpowiedzi)

Dzień Dobry, Poszukuję bardzo dobrego fizjoterapeuty w Trójmieście. Będę bardzo wdzięczna za...

do góry