Widok

Lista najczęstszych kłamstw pracodawców

Dużo się mówi o nieuczciwych pracownikach ale stosunkowo mało mówi się o nieuczciwych pracodawcach.
Dlatego po wielu latach poszukiwania stałem pracy i pod wpływem ostaniach doświadczeń postanowiłem opublikować listę kłamstw najczęściej wygłaszanych przez pracodawców podczas rozmów kwalifikacyjnych.
Zachęcam do zapoznania się oraz dopisywania jeśli czegoś w niej brak.

Lista kłamstw pracodawców:

1) "Na pewno się odezwiemy...";
2) "oferujemy dobrą atmosferę pracy";
3) "szukamy kogoś na stałe" - potem nagle z dnia na dzień po kilku dniach pracy okazuje się że znaleźli kogoś innego na to stanowisko i bez żadnego powodu dziękują za współpracę;
4) "dostanie pan tą umowę tylko księgowość się nie wyrobiła";
5) "zapraszamy na dzień próbny" - nie jest to kłamstwem samo w sobie ale zazwyczaj ten dzień próbny jest bezpłatny po czym na koniec informują "nie nadaje się pan/pani do tej pracy" i tak w kółko wykorzystują kolejnych kandydatów;
6) "wynagrodzenie to podstawa + prowizja" - uwaga, haczyk: często okazuje się że wynagrodzenie jest wypłacane tylko w przypadku wypracowania planu sprzedażowego a gdy się go nie wypracuje nie dostaje się ani grosza;
7) "wynagrodzenie jest w systemie prowizyjnym" - uwaga, haczyk: nie ma żadnej podstawy a często się okazuje że prowizja jest wypłacana tylko w przypadku wypracowania planu sprzedażowego a w przypadku niewypracowania go nie ma ani grosza;
8) "premia uzależniona od planu sprzedażowego" - uwaga, haczyk: często plan sprzedażowy jest określony dla każdego pracownika jednostkowo oraz łącznie dla wszystkich pracowników a niewypracowanie planu przez któregokolwiek z pracowników skutkuje brakiem premii dla wszystkich.

Sam ostatnio padłem ofiarą pracodawcy który obiecywał umowę o pracę ale jak to sam określił potrzebował pilnie pracownika od zaraz i z tego powodu zaproponował na początek umowę zlecenia i w międzyczasie miał mnie wysłać na badania wstępne konieczne do umowy o pracę.
Po 3 dniach pracy ot tak stwierdził że znalazł na moje stanowisko kogoś z większym doświadczeniem i dziękuje za współpracę.
Co więcej do teraz nie otrzymałem umowy zlecenia (która jak zapewniał miała być podpisana na dniach) bo rzekomo księgowość się nie wyrobiła.
Sprawa wciąż jest w toku ale przestrzegam przed podejmowaniem pracy przed podpisaniem jakiejkolwiek umowy, zwłaszcza przestrzegam przed taką współpracą z pewną firmą z branży szaf z drzwiami przesuwanymi z Olsztyna działającą na terenie Pruszcza Gdańskiego.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dodałbym jeszcze cudne perspektywy jakimi się wabi człowieka podczas rozmowy rekrutacyjnej..jakie to nieograniczone możliwości i w ogóle.

System prowizyjny?...bullshit.
Tylko trzeba pamiętać, że:
- tylko od opłaconych faktur...z tym można się jeszcze zgodzić.
- prowizja - nie liczona na podstawie różnicy w cenie zakupionego produktu oraz ceny dalszej odsprzedaży, oj nie! Pracownikowi kłamie się w żywe oczy jakie faktyczne są koszta.
- plan? Ciągle zwiększany...
- premia uzależniona nie tylko na podstawie wyrobionego planu..do tego dochodzi tysiąc innych obowiązków mających chyba tylko na celu zmniejszenia czasu faktycznie przeznaczonego na sprzedaż..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Praca

Własna gastronomia - czy się kalkuluje? (60 odpowiedzi)

Mam pytanie, głównie do mieszkańców Gdyni: jakie jest Wasze zdanie nt. poprowadzenia własnej...

Praca za granicą. Niemcy (11 odpowiedzi)

Jeżeli szukasz pracy sprawdź najnowsze oferty. Najnowsze oferty pracy Niemcy. Szukaj pracy w...

Własny biznes do 40 tyś zł (23 odpowiedzi)

Witam macie może jakieś pomysły na własny biznes z budżetem do 40 tyś zł ?? Myślałem nad prostym...

do góry