Widok

Lot samolotem a ciąża ...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam problem ....
Czy któraś z Was wie jaki ma wpływ latanie samolotem na ciąże - chodzi mi w szczególności o pierwszy trymestr ale nie tylko ....
będę wdzięczna za opinie ....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chociaż ciąża nie znaczy od razu tego, że kobieta nie może podróżować, to jednak powinno się pamiętać o pewnych środkach ostrożności; jest to szczególnie ważne w przypadku ciąż o wysokim stopniu ryzyka, ciąż gdzie jest więcej niż jeden płód i w przypadku kobiet, które kiedyś poroniły.

Podróżowanie za granicę stwarza dodatkowe okoliczności, na które należy zwrócić uwagę. Jednym z poważniejszych ograniczeń jest ograniczona liczba szczepionek, czy leków, które mogą być przyjmowane przez ciężarną w celu ochrony przed określonymi chorobami. Powinno się unikać żywych szczepionek wirusowych ze względu na ryzyko uszkodzenia płodu. Szczepionkę przeciwko polio lepiej podać dożylnie niż doustnie. Generalnie, szczepienie w drugim i trzecim trymestrze jest bezpieczniejsze. Te same środki ostrożności powinny być zachowane w przypadku kobiet karmiących piersią.

Chociaż nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o podróżowanie samolotem kobiet w ciąży, to drugi trymestr jest uważany za najbezpieczniejszy, ponieważ unika się wtedy problemów z uodparnianiem się oraz możliwych krwawień występujących w pierwszym trymestrze, a wywołania przedwczesnego porodu w trzecim. Jeśli lecisz w dziewiątym miesiącu ciąży, to amerykańskie federalne władze lotnicze (Federal Aviation Authority, FAA) wymagają, abyś miała przy sobie potrójną kopię zaświadczenia od swojego położnika, że zostałaś zbadana w przeciągu 72 godzin (24 godziny są preferowane) przed wylotem, gdzie stwierdza, że jak najbardziej możesz lecieć. Powinna być również zapisana tam data przewidywanego porodu. W Polsce takich przepisów nie ma. Podczas lotu, kobieta w ciąży proszona jest o unikanie pozycji skurczonych, czy siedzenia przez dłuższy czas. Ruszanie nogami i palcami stóp poprawia krążenie w trakcie dłuższych podróży. Najważniejsze rzeczy o których warto pamiętać, jeśli podróżujesz w czasie ciąży, to:

Jak unikać i leczyć malarię
Jak unikać biegunek, oraz chorób wywoływanych przez skażone jedzenie czy wodę
Gdzie znajduje się najlepsza pomoc medyczna w pobliżu miejsca, gdzie zamierzasz się zatrzymać
Ubezpieczenie zdrowotne
Objawy ostrzegawcze kłopotów czy chorób związanych z ciążą
Nazwy określonych szpitali, gdzie pracują lekarze angielskojęzyczni

Przeloty turystyczne nie są specjalnie niebezpieczne ani dla ciężarnej, ani dla jej płodu. Obniżone ciśnienie powietrza w kabinie (wartości utrzymywane są tak, jak na poziomie 1,524-2,438 metrów) mają minimalny wpływ na utlenowanie płodu ze względu na krzywą dysocjacji jego hemoglobiny. Ciężka niedokrwistość (Hb 0.5 g/%), niedokrwistość sierpowata lub jej cechy, zakrzepowe zapalenie żył w przeszłości, czy problemy z łożyskiem są względnymi przeciwwskazaniami do latania; chociaż w takich przypadkach można podać wcześniej tlen. Każda linia lotnicza ma swoje przepisy odnośnie ciąży i przelotów; zawsze jest bezpieczniej podczas rezerwacji biletów, czy niepotrzebne będą jakieś dodatkowe dokumenty. Kobieta w ciąży zawsze powinna mieć przy sobie dokument z terminem przewidywanego porodu.

Ciężarna otrzymuje specjalne miejsce, aby miała wygodnie z dużą ilością przestrzeni wokół siebie, ale jak się okazuje, siedzenie na skrzydle, w środku samolotu zapewnia najspokojniejszy lot. Taka kobieta powinna spacerować co pół godziny w czasie spokojnego lotu, oraz zginać i prostować nogi w kostkach, co ma zapobiegać zapaleniu żył. Pas bezpieczeństwa powinien być zawsze zapięty na wysokości miednicy. Dobrze jest dużo pić, ponieważ niska wilgotność w kabinie sprzyja łatwemu odwodnieniu się. Kobiety podróżujące z niemowlętami powinny pamiętać, że noworodki nie mogą latać samolotem, ponieważ ich pęcherzyki płucne nie są jeszcze całkowicie rozwinięte. Niemowlęta również są szczególnie wrażliwe na ból przy zapadaniu się trąbki Eustachiusza podczas zmian ciśnienia, i aby temu zapobiec należy je karmić podczas startu, jak i lądowania.

Podróżna apteczka pierwszej pomocy podczas ciąży

Pewne uzupełnienia oraz zmiany powinny zostać przeprowadzone w zwyczajnej podróżnej apteczce w czasie ciąży, oraz okresu karmienia piersią. Dodatkowo znajdują się tam: puder talk, termometr, doustne paczuszki do nawadniania, multiwitaminy, środek przeciwko drożdżycy pochwy, paracetamol, środek odstraszający owady zawierający niewielką ilość DEET, oraz krem do opalania z filtrem o dużej mocy. Kobiety w trzecim trymestrze ciąży czasem zabierają ze sobą aparat do mierzenia w domu oraz paski do zanurzania w moczu, aby móc sprawdzać czy nie ma białkomoczu albo cukru w moczu, z czego obydwie zmiany wymagają konsultacji z lekarzem. Decyzja o podaniu leków przeciwko malarii, czy biegunkom jest podejmowana indywidualnie, w zależności od osoby podróżującej, trymestru, przebiegu ciąży oraz poprzednich schorzeń. Większości leków powinno się unikać, jeśli to tylko możliwe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ponoc w pierwszym trymestrze sie nie powinno bo jest wieksze ryzyko poronienia, ja lecialam pod koniec drugiego i bylo wszytsko ok. Ja bym sie wstrzymala z lotem w pierwszym trymestrze.
Zapytaj lekarza lub w liniach lotniczych.Z tego co wiem to nie ma żadnych przeciwwskazań co do latania poza tym że raz na jakiś czas jest jakieś większe promieniowanie i na to trzeba uwarzać.Moje koleżanki latały w ciąży nawet po 12h i właśnie one dowiwdywały się o tym promieniowaniu.
ja w ciazy nr1 i 2 podrozowalam samolotem bez przeszkod itp, de facto najgorzej znislam podroz w 2 trymetrze wlasnie, ostatnio lecialam w 29 i 30 tc i podroz super, od leakrzy dostalam pozwolenie z zastrzezeniem, ze lot tylko do 2h i ma byc w europie, i mam miec latwy dostep do szpitali, lecialam z londynu do gdasnka, ciaza nr.3 jest z komplikacjami, wiec wszystko zalezy od przypadku...ps.list od lekarza musialam miec i kazdy pytal sie, ale tylko w PL zarzucili mi , ze nie ma pieczatki, a ja na to, ze w Uk nie stempluja...bo jest nr ubezpieczenia i papier szpitalny, to mnie bardziej zestresowalo...
w ciazy nr.1 lecialam do bangkoku 12h i nic sie nie dzialo, super urlop i ogladam zdjecia, ze Blanka juz byla w brzuszku...
w ciazy nr 2 w 1 trymestrze lecialam do reykjaviku i tez super, bylam z sis i wszystko ok z ciaza, wszystko sie pokomplikowalo jak dostalam cukrzycy w tej ciazy...ale lot samolotu nie mial na to wplywu...

wszystko zalezy indywidualnie itp...
image

image
ma byc ciaza nr.2 a nie 3 ;-)
image

image
ja tez jestem w ciazy i ostatnio lecialam do szwecji... zanim wsiadlam do samolotu to przczytalam mnostwo artykułow czy mozna latac.. jesli ciaza przebiega prawidlowo to do 30 tyg mozesz latac... mi lekarz powiedz to samo...i chyba z 10 razy sie pytal czy czuje sie dobrze, kazal pic duzo wody i co jakies czas wstac, przejsc sie po samolocie i tyle
image
image
Leciałam do Hiszpanii w 5 miesiącu. Lekarz jak najbardziej wraził zgodę. Wszystko było w porządku:)
[url:]http://lilypie.com/">
Miałam lecieć w 8 tygodniu, lekarka radzila przemyśleć.

Nie poleciałam.
ja jestem po poronieniu ... teraz sam poczatek - czuje sie dobrze , moze troszke bardziej spiaca jestem , ide do lekarza we wtorek to sie wszystko okaze ... wg OM wychodziloby - ze to 5 ty tydzien leciec mialabym w 8 smym mam problem bo z pracy i teraz nie wiem ... niby jesli ciaza zdrowa to wszystko powinno byc ok ...
zobacze co mi powie gin.
ja bym nie zdecydowala sie na alot w I trymesrze
w II owszem tak, III nie

Raz lecialam w 6 miesiacu. Czulam sie dobrze, ale na pomoc i zyczliwosc ludzi raczej nie ma co liczyc. Nikt Cie nie przepusci, nikt nie polozy walizeczki ( moze sie to zdarzyć, ale nastaw sie ze raczej sie nie wydarzy) A hormony robia swoje i z tego wszytskiego poplakalam sie w samolocie...ahh:)
gabolku nie chce straszyc ale w tym czasie lepiej uważać. Koleżanka leciałą w 12 tc i niestety poroniła. Krwawienie dostała zaraz po wylądowaniu :/
image
Gabolku serdecznie gratuluję, wiedziałam, że niedługo Wam się znów uda...moja ginka po poronieniu nie chciała się zgodzić na lot w pierwszym trymestrze...w pracy nie zrozumieją?? ja bym odpuściła sobie lot
imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

do góry