Odpowiadasz na:

Re: MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.19(48)

Hmm.. Kuba je 150ml mleczka + 4 miarki kaszki - to jest ta jego kaszka. Wieczorem jak zje ładnie kolacyjkę o 19 to potem dostaje 150ml mleczka + 3 miarki kaszki, ale czasem nie chce.

... rozwiń

Hmm.. Kuba je 150ml mleczka + 4 miarki kaszki - to jest ta jego kaszka. Wieczorem jak zje ładnie kolacyjkę o 19 to potem dostaje 150ml mleczka + 3 miarki kaszki, ale czasem nie chce.

Jak dostawał te same proporcje na 210ml to lekarze na mnie krzyczeli, że to za dużo, więc zmniejszyłam ilość wody żeby ciężej było ciągnąć i lżej zniósł ograniczenie ilościowe. Bardzo szybko się przestawił. Raz wypije i jeszcze popije wodą, a innym razem zostawi połowę.

Kuba jest na 75 centylu, więc myślałam, że je dużo :)

MajowaMaju zupka dla Twojej Kruszynki (mam nadzieję, że może te składniki):

2 średnie cukinie
1 główka czosnku
1/2 czerwonej lub białej cebuli
oliwa do smażenia
3 szczypty imbiru
1 płaska łyżeczka soli
5 kulek pieprzu
1 duży liść laurowy
dużo zielonej pietruszki
1,25 l wody

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Wstawić wodę w garnku na gaz/prąd żeby się zagotowała. Cukinię obrać, łyżeczką wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i cukinię wrzucić na wrzącą wodę i posolić, dodać pieprz i liść laurowy. Kiedy cukinia zmięknie na tyle, że będzie można kroić ją łyżką, zdjąć z ognia, wyjąć listek laurowy i całość zmiksować. Zmiksowaną zupkę postawić na małym ogniu, doprawić imbirem, drobno posiekaną natką pietruszki i gotować jeszcze 15 minut. Ewentualnie dosolić. Zupkę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pyszna jest po wrzuceniu pokrojonej w kosteczkę wędzonej szyneczki.

Jest to przepis na 4 dorosłe osoby, więc trzeba to sobie jakoś podpasować. Ja wystudziłam, poporcjowałam i zamroziłam, a resztę właśnie wciągnęliśmy na obiadek :) Wędlinę też pokroiłam i zamroziłam żeby mieć do tej zupki albo do jajeczniczki :) Grzanki w naszym przypadku oczywiście z bezglutenowego chlebka.

A jak u Was jest z jajkami, możecie je, bo już nie pamiętam? Jak tak, to dam Ci przepis na racuchy z jabłkami. Robiłam je na mleku ryżowym i były boskie. Mogłabyś użyć mleka kasztanowego lub zwykłego jeśli możecie. Można też użyć lekko gazowanej wody, ale nie wiem jakie by wyszły.

zobacz wątek
13 lat temu
neissi

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry