Re: MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.19(48)
Hmm.. Kuba je 150ml mleczka + 4 miarki kaszki - to jest ta jego kaszka. Wieczorem jak zje ładnie kolacyjkę o 19 to potem dostaje 150ml mleczka + 3 miarki kaszki, ale czasem nie chce.
...
rozwiń
Hmm.. Kuba je 150ml mleczka + 4 miarki kaszki - to jest ta jego kaszka. Wieczorem jak zje ładnie kolacyjkę o 19 to potem dostaje 150ml mleczka + 3 miarki kaszki, ale czasem nie chce.
Jak dostawał te same proporcje na 210ml to lekarze na mnie krzyczeli, że to za dużo, więc zmniejszyłam ilość wody żeby ciężej było ciągnąć i lżej zniósł ograniczenie ilościowe. Bardzo szybko się przestawił. Raz wypije i jeszcze popije wodą, a innym razem zostawi połowę.
Kuba jest na 75 centylu, więc myślałam, że je dużo :)
MajowaMaju zupka dla Twojej Kruszynki (mam nadzieję, że może te składniki):
2 średnie cukinie
1 główka czosnku
1/2 czerwonej lub białej cebuli
oliwa do smażenia
3 szczypty imbiru
1 płaska łyżeczka soli
5 kulek pieprzu
1 duży liść laurowy
dużo zielonej pietruszki
1,25 l wody
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Wstawić wodę w garnku na gaz/prąd żeby się zagotowała. Cukinię obrać, łyżeczką wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i cukinię wrzucić na wrzącą wodę i posolić, dodać pieprz i liść laurowy. Kiedy cukinia zmięknie na tyle, że będzie można kroić ją łyżką, zdjąć z ognia, wyjąć listek laurowy i całość zmiksować. Zmiksowaną zupkę postawić na małym ogniu, doprawić imbirem, drobno posiekaną natką pietruszki i gotować jeszcze 15 minut. Ewentualnie dosolić. Zupkę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pyszna jest po wrzuceniu pokrojonej w kosteczkę wędzonej szyneczki.
Jest to przepis na 4 dorosłe osoby, więc trzeba to sobie jakoś podpasować. Ja wystudziłam, poporcjowałam i zamroziłam, a resztę właśnie wciągnęliśmy na obiadek :) Wędlinę też pokroiłam i zamroziłam żeby mieć do tej zupki albo do jajeczniczki :) Grzanki w naszym przypadku oczywiście z bezglutenowego chlebka.
A jak u Was jest z jajkami, możecie je, bo już nie pamiętam? Jak tak, to dam Ci przepis na racuchy z jabłkami. Robiłam je na mleku ryżowym i były boskie. Mogłabyś użyć mleka kasztanowego lub zwykłego jeśli możecie. Można też użyć lekko gazowanej wody, ale nie wiem jakie by wyszły.
zobacz wątek