Odpowiadasz na:

Re: MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 49 (88)

GYROS
- duża pierś z kurczaka
- przyprawa „Gyros”
- cebula
- ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- majonez
- kapusta pekińska
... rozwiń

GYROS
- duża pierś z kurczaka
- przyprawa „Gyros”
- cebula
- ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- majonez
- kapusta pekińska


Na patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę lub paski pierś z kurczaka na ½ szklance oleju; dodać ½ szklanki wody i torebkę przyprawy „Gyros”; odparować.
Do przesmażonego mięsa dodać cebulę sparzoną wrzątkiem i zlaną wodą (by usunąć goryczkę). Nie doprawiać niczym.
Układać warstwami:
- mięso z cebulą
- ogórki konserwowe w kostkę
- puszka kukurydzy
- majonez
- na wierzch pokrojona kapusta pekińska

SAŁATKA Z ORZECHAMI (z PSS Społem w Białymstoku)
- orzechy włoskie
- seler naciowy
- jabłka
-kapusta pekińska
- kukurydza
- majonez
- cebula
- ocet winny
- sól
- cukier
- przyprawy


SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM (z PSS Społem w Białymstoku)
- słoik selera konserwowego
- kukurydza
- wędlina drobiowa
- jajka
- majonez
- koper
- przyprawy


SAŁATKA Z PIECZAREK
- pieczarki
- jajka
- szczypiorek, ewent. pory
- majonez
- puszka groszku konserwowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- ewent. zielona pietruszka
- przyprawy

Posiekać szczypiorek, pokroić w kostkę ugotowane pieczarki i jajka. Wszystko wymieszać z majonezem, kukurydza i groszkiem.


SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 25 dag mortadeli (najlepiej z papryką)
- 1 puszka fasoli mix (biało-czerwonej) lub czerwonej
- puszka kukurydzy konserwowej
- majonez

Z MAKARONEM
- makaron tortellini lub ravioli
-por zlany wrzątkiem posiekać
- ananas z puszki
- ogórek świeży
- ser pokrojony w słupki lub potarkowany
- majonez z jogurtem

Z PALUSZKAMI KRABOWYMI
- paluszki krabowe
- kukurydza
- ogórek kiszony
- cebula czerwona
- majonez


Z INDYKA
- ugotowana pierś z indyka (ewent. kurczak pieczony lub gotowana pierś z kurczaka) pokrojona w kostkę
- ananasy pokrojone w kostkę
- rodzynki
- orzechy włoskie
- kukurydza
- ewent. cebula
- ewent. jajka
- majonez


SAŁATKA Z RZEŻUCHĄ
2 jajka na twardo, pęczek rzeżuchy, majonez light, sól i pieprz
Jajka i rzeżuchę siekamy. Mieszamy to z majonezem, doprawiamy przyprawami.

JESIENNA
Składniki
2-3 gruszki klapsy, 2 duże jabłka, łyżka soku z cytryny, 3 brzoskwinie lub 6 dużych moreli, łyżka cukru, kieliszek likieru ananasowego lub domowej nalewki, opakowanie śmietanki kremowej, 2 łyżeczki cukru, pół opakowania cukru waniliowego
Sposób przyrządzania
Obrane jabłka i gruszki pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, a z brzoskwiń lub moreli usunąć pestki. Owoce pokroić na cząstki, ułożyć warstwami w szklanych pucharkach, przesypać cukrem i skropić alkoholem, wstawić do lodówki. Przed podaniem przybrać ubitą śmietaną.

MEKSYKAŃSKA Z TUŃCZYKIEM
Składniki
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 4 marchewki, puszka groszku, puszka kukurydzy, słoik słodkiej papryki marynowanej, puszka czerwonej fasoli, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 4 jaja ugotowane na twardo, por, 2 ogórki konserwowe, łyżka musztardy, duży słoik majonezu, zielenina, pieprz, sól

Sposób przyrządzania
Obrane z łupin ziemniaki pokroić w kostkę, marchew - w słupki, paprykę - w paski, por i ogórek konserwowy - w półplasterki, a jaja - w ósemki. Dodać osączone: fasolę, groszek, kukurydzę i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z musztardą i majonezem, posypać posiekaną zieleniną.

POT-POURRI
Składniki
Główka sałaty, 3 małe cebulki, 4 pieczarki, pęczek rzodkiewek, czerwone jabłko, 2 jaja ugotowane na twardo, puszka mandarynek, puszka kukurydzy w kolbach.
Sos ziołowy: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki ziół świeżych lub suszonych (estragon, tymianek, oregano), cukier, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Umyte kapelusze pieczarek oraz rzodkiewki pokroić w plasterki, jabłko wraz ze skórką - w paski lub kostkę, jaja i cebulki - w kostkę. Mandarynki i kukurydzę osączyć, kolby pokroić na kawałki. Przygotowane produkty wymieszać i polać sosem ziołowym, przyrządzonym z podanych składników.


RITA
Składniki
Po pół szklanki pokrojonych w kostkę: szynki lub kiełbasy szynkowej, żółtego sera, ugotowanego selera, jaj ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych lub kiszonych i obranych jabłek, pół szklanki ugotowanej soi, pół szklanki majonezu, sok z połowy cytryny, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Składniki sałatki włożyć do miski, wymieszać z majonezem i przyprawami. Przełożyć do salaterki i posypać natką.


SAŁATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki
Pół główki dużej sałaty lodowej, 5 dag łososia wędzonego, 6 dag sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (np. Boryna, salami).
Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, półtorej łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wody, pół łyżeczki musztardy, mały ząbek czosnku, płaska łyżeczka oregano, pół łyżeczki cukru, sól
Sposób przyrządzania
Sałatę umyć, dobrze osuszyć, porwać na kawałki. Łososia pokroić w cienkie długie paski, ser w cienkie, prawie przezroczyste plasterki. W misce do sałaty układać kolejno warstwami sałatę, ser żółty i łososia i jeszcze raz warstwy w tej samej kolejności. Przygotować sos: do 2 łyżek wody dodać sok z cytryny, musztardę, cukier, zmiażdżony czosnek i oregano roztarte w palcach. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać oliwę z oliwek, dobrze wszystko wymieszać i polać sosem sałatę. (1 porcja - 95 kcal).


SAŁATKA ZE ŚLEDZI I

Składniki
30 dag filetów śledziowych, 3 jaja ugotowane na twardo, 2 cebule, 2 ogórki konserwowe, szklanka gęstej śmietany, sok z cytryny, 2 łyżeczki posiekanego kopru, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Śledzie umyć, zbyt słone wymoczyć, osączyć, pokroić na niewielkie kawałki. Jabłka ze skórką oraz cebulę i ogórki pokroić w kostkę, wymieszać ze śledziami. Z soku z cytryny, niewielkiej ilości zalewy octowej po ogórkach konserwowych, kopru, śmietany i przypraw przygotować sos, połączyć go z sałatką, schłodzić w lodówce.


SAŁATKA ZIOŁOWO-ZIEMNIACZANA
Składniki
50 dag ziemniaków, 2 duże mięsiste pomidory, po strąku żółtej i zielonej papryki, pół szklanki gęstej śmietany, 3 łyżki majonezu, po łyżce posiekanych świeżych listków lubczyku, pietruszki, koperku i szczypiorku, pół łyżki posiekanych świeżych liści szałwii, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Starannie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w paseczki, sparzone i obrane ze skórki pomidory - w kostkę, a obrane i ostudzone ziemniaki - w cienkie plasterki. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z posiekaną zieleniną, doprawić do smaku solą i pieprzem, polać śmietaną wymieszaną z majonezem, przykryć, lekko schłodzić. 100 g - 75 kcal.


TORT SAŁATKOWY
Składniki
I warstwa: mała puszka groszku, 10 ogórków konserwowych, mały por, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz
II warstwa: ugotowany duży seler, duże kwaśne jabłko, 5 dag posiekanych orzechów włoskich, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz
III warstwa: 4 jaja ugotowane na twardo, 15 dag żółtego sera, natka pietruszki, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Warzywa konserwowe osączyć. Ogórki pokroić w kostkę, a starannie umyty por (tylko białą część) - w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na płaski talerz.
Seler oraz obrane jabłka bez gniazd nasiennych drobno posiekać, wymieszać z orzechami, majonezem, przyprawami i ułożyć na pierwszej warstwie.
Jaja pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o małych otworach, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na drugą warstwę. Wierzch tortu sałatkowego można udekorować ćwiartkami pomidora.

WARSTWOWA ZE ŚLEDZIAMI

SKŁADNIKI
5-6 filetów matiesów, 2-3 cebule, 2 pory, 2 winne jabłka, 3 pietruszki, 4 marchewki, 3 ziemniaki, 3 jaja ugotowane na twardo.
Sos: pół szklanki majonezu, mały pojemnik jogurtu naturalnego, pęczek szczypiorku, pieprz, sól

Sposób przyrządzania
Matiesy moczyć w wodzie pół godziny, osączyć. Oskrobaną pietruszkę i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Osobno ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić je i obrać ze skórki. Śledzie pokroić w kostkę, cebulę i pory - w półkrążki, natomiast pozostałe warzywa, obrane jabłka i jaja zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na półmisku lub w szklanej salaterce ułożyć warstwami: cebulę, jabłko, matiesy, ziemniaki, por, pietruszkę, jaja, marchewkę, lekko oprószyć solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawami i częścią posiekanego szczypiorku. Polać sałatkę sosem, posypać pozostałym szczypiorkiem.

zobacz wątek
14 lat temu
nilkaa

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry