Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-6-t458719,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My z mężem myślimy o BABY MERC S7-plus (cały zestaw ) i powiem, ze nawet nie jest tak drogi, co nas ucieszyło :)
http://sklep.babymerc.pl/zestawy/89-baby-merc-model-s7.html
Ja na przeziębienie polecam: Tantum Verde, wodę morską w sprayu, inhalacje z majeranku i syrop z cebuli :) Mąż najpierw się śmiał, że to bomba chemiczna a potem sam pił jak go gardło bolało :)
My się zdecydowaliśmy na Maxi cosi Mura 4 plus, czytałam pytałam i mam nadzieję że to będzie dobry wybór :)
Co do Super Mamy, to może spróbuj zadzwonić do Pani ani, o rzeczywiście ona różnie odpisuje na maile :)
Ananao, gondola w Hartanie jest standardowa i na pewno nie za mała bo porównywałam z innymi :) za to zaletą tego wózka jest dość fajne i duże siedzisko do spacerówki co na pewno bardziej się przyda :))

u nas tak samo rodzice kupują wózek, powiedzieli że mamy wybrać jakiś super porządny i nie patrzeć na cenę tak więc stanęło na Hartanie :P dla nas zawsze jeden wydatek mniej a mam nadzieję, że starczy spokojnie dla drugiej dzidzi :))
Zadzwoniłam, wpłaciłam opłatę rejestracyjną i wybieramy się do supermamy od tego 13.05 Raczej się nie uda 10 tyg w tym uczestniczyć, ale mam nadzieję, że z 7 dam radę. Pani Ania ewidentnie tylko telefon odbiera:)
Annao ucieszyłaś mnie z tą Kliniczną. Jakby się udało normalnie tam rodzić, to bliżej domku się nie da.
Odnośnie wózka to będziemy kupować dopiero spacerówkę, głęboki dostaniemy po bratankach - ale nawet nie wiem jaki to wózek. Pewnie tylko kupię nowy wkład, bo ten już po 3 dzieciakach może nie być pierwszej świeżości.
Mi na przeziębienie pomagał Prenalen - tylko trzeba go było przynajmniej 2 butelki wypić - jedna starczała mi na 3 dni:) I w razie bóli/gorączki paracetamol do 4g na dobę. W razie temperatury trzeba tez robić chłodne okłady na brzucho.
Pozdo i zdrówka!
Pillotka - i jak? Jesteś po lekarzu? Ile waży Twój klopsik?

My mamy wózek po starszym, którym nam się świetnie sprawdził, więc ten temat jakoś mnie nie podnieca za bardzo :)) Bardzo dużo rzeczy mamy, z takich dużych to jeszcze fotelik i będzie pozamiatane. Dziś znów kupiłam kilka rzeczy młodszemu w lumpie, jak ja lubię te wycieczki ;)
Joł

Dawno mnie nie było, ale pracowity mam tydzień...jutro moja Córcia ma 3 latka, więc szykuję na jutro mały kinder bal, a na sobotę obiad dla rodzinki :)
Do tego pogoda się zrobiła więc wychodzimy więcej z domu NARESZCIE :)
Jotenka - no fajnie wygląda :)

połaniecka - kongratulejszyn córy :)
widać jednak nie same chłopy będą :P i prawidłowo :)

to, jak długo Maluch będzie się woził w gondoli, to zależy też od Malucha. jeśli dobrze pamiętam my się na spacerówę przesiedliśmy po 5. miesiącu, bo Synek był strasznie ciekawy świata, nauczył się siadać i nie dało się Go przekonać, że ma leżeć w gondoli i nic nie widzieć :D chociaż się wciąż mieścił. Ale On z tych, co to na spacerze oka nie zmrużą :D

Ano my już po usg. Klops waży 1480gr, jest na 56 centylu, czyli nieźle nadgonił do średniej, bo przecież był chucherko :) wyniki mam wszystkie dobre, tylko mam się oszczędzać, bo Junior strasznie nisko jest ułożony (tero wiem, skąd ten dyskomfort w czasie siedzenia i dlaczego nierozciągliwe spodnie ciążowe uwierają poniżej linii bioder - tam jest ;] dziecko!! no i pewnie dlatego też brzuchol nie za duży, skoro mi się tam tak wmontował w miednicę), na szczęście główką w dół, ale szyjka porażająco długa nie jest, i ginka powiedziała, że jak się będę przeciążać i nie oszczędzać, to se fundnę przedwczesny poród :) ale nie mam leżeć, nic z tych rzeczy, na szczęście. No i następna wizyta na sam koniec maja - to chyba najlepszy dowód na to, że wszystko gra :)

my też staramy się korzystać w pogody i spędzamy przedpołudnia ile się da - na placach zabaw :)

i pytanko do dziewczyn w drugiej ciąży - gdzie kto będzie miał miejsce w aucie po rozwiązaniu i dlaczego? Zastanawiam się gdzie powinien siedzieć starszy, za kierowcą czy za pasażerem?? niestety, przednie siedzenie odpada, bo jest poducha :(
mTusia- jak jesteś zainteresowana Maxi Cosi Mura 4, to w Gdyni na Hutniczej jest taka hurtownia MAPU i tam jest teraz bardzo fajna cena na nie! Dokładnie ci nie powiem ile, bo nie pamiętam, ale wiem że była fajna promocja. W ogóle to całkiem przyzwoita hurtownia, robią rabaty jak się zagada i są tam świetni, mili sprzedawcy.
Aisak - dziękuję za info :) Tam właśnie trafił ostatnio mój mąż który na Hutniczej pracuje i śmiał się że ską tam się wziął ten sklep, był rozmawiał z Panem, rzeczywiście konkretny, daja rabaty i tam właśnie zamawiamy :)
pillotka a nie możesz wyłączyć tej poduchy z przodu? z tego co wiem to można.
Dziewczyny trzymajcie kciuki, jutro mam glukozę :/
Nie we wszystkich samochodach można, teraz coraz więcej samochodów, zwłaszcza tych nowych ma mozliwość wyłączenia poduszki tylko w serwisie i na stałe, podobno były sprawy że ktoś wyłączył da dziecka, potem zapomniał włączyć jak jechał dorosły i był wypadek i pisali o odszkodowania.
Teraz coraz więcej firm odchodzi od wyłaczania kluczykiem, moja toyota np nie ma opcji wyłączania. Mozna w nowym aucie zamówić sobie coś takiego ale za dopłatą :)
Ja akurat też mam toyotę auris 5 letnią i mam wyłączanie, więc widać różnie to bywa, w różnych samochodach. Szkoda, bo dwóch maluchów z tyłu i dwóch dorosłych z przodu, to kiepskie rozwiązanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
u mnie niestety nie ma możliwości wyłączenia, nie mam tej opcji.
wcześniej miałam opla, też bez opcji wyłączania poduchy, a serwis odmówił przerobienia instalacji, gdyż jest to ingerencja w bezpieczeństwo auta i oni nie mogą takich rzeczy wykonywać jako serwis.
wiem że dwoje z tyłu to trochę ciężko, dlatego już powoli zastanawiamy się, jak najlepiej Ich tam usadzić.. :/

Panno - Eustachy też niestandardowe imię, tak mi przyszło do głowy :P i też się na Y kończy :D
My już mamy zorganizowana jazdę. Mamy citroena c5 combi, landara wielka :-). Córcia z przodu a jak z Młodym z tyłu. Przynajmniej na razie, jak zacznie siadać przodem, czyli tak około roku, to dzieciarnia to tyłu :-)

Moja córcia (5 lat) ma kryzys przedszkolny, rano ma problem ze wstaniem i ubraniem się i nie chce do przedszkola chodzić. Już nie wiem jak ją zachęcać i motywować. Po rozmowach z nią jeden dzień jest dobrze a później od nowa rano ryk i foch :-(
Pillotka - koleżanka mi wczoraj polecała Rajmunda :)
U mnie dwójka będzie z tyłu jeździła, nie ma innej opcji. Ale starszy pójdzie do przedszkola od września na full time, więc tak dużo tego wspólnego jeżdżenia nie będzie - tylko w weekendy i na wycieczki :)

Bezglutek - może się zaczyna foch o rodzeństwo? U mnie od jakiegoś czasu trzylatek zaczyna sobie zdawać sprawę z tego, co to znaczy brat, bo też mamy przejścia. Raczej "mama nie odchodź" niż histerię (na szczęście!)
no u nas tez nie ma mozliwosci wylaczenia poduszki przedniej ;/ no ale tego sie nie przeskoczy neistety..

wczoraj bylismy u gina no i Kubus lezy juz albo narazie glowka w dol :)
i jak pszczoola po glukozie? :)
Hej Dziewczyny :) slyszalyscie o macierzyńskim ? Tusk ogłosił ze bedą obowiązywać dla dzieci urodzonych od 1 stycznia 2013 :) my bylysmy bezpieczne ze tak powiem ale fajnie ze wcześniejszym mamom sie uda :)
Cześć :)
A propos wożenia dzieci w samochodzie, to jak byliśmy na Bezpoiecznym Maluchu, ten facet z maxi cosi właśnie mówil o tym, które miejsce jest najbezpieczniejsze. Otóz najlepiej jest na środku, ale tylko w takich autach które mają wydzielone środkowe miejsce- takie samo duże jak te po bokach. Tak jest w vanach i suwach, bo w normalnych samochodach osobowych to miejsce na środku jest węższe i fotelik by się zsuwał i wówczas bez róznicy po której stronie można montować dziecko, bo z badań wynika, że jest tak samo bezpiecznie po obu stronach :) Natomiast z przodu absolutnie odradzają, bo jest to bardzo niebezpieczne miejsce w aucie.

Ja jeździłam z Małym z tyłu, ale później jak zaczęłam już sama z nim gdzieś się ruszać z domu, to powoli przywykłam, że on jest z tyłu sam i było ok :) Dlatego myśle że teraz będę oboje wozić z tyłu. Najlepiej dzidziusia zamontować po przekątnej, żeby go widzieć i np na światłach móc się do niego wychylić coś tam mu poprawić ewentualnie... No i zawsze można też usiąść po środku między dziećmi i wtedy mieć wszystko pod kontrolą :)

A słyszałyście już??? Mamy dzieci z I kwartału też dostaną roczny macierzyński :))) A druga dobra wiadomość dla mnie to to, że w przyszłym roku do szkoły do I klasy pójdą podobno tylko 6-latki z I kwtarłu :)) Mój synek jest z grudnia i akurat bardzo sie cieszę, że bedzie mógł pójść do szkoły jako 7- latek!!! Wreszcie jakies dobre informacje od tego naszego rządu!
Cześć dziewczyny,
dawno się nie odzywałam, ale muszę się podzielić z Wami przeżyciami z dzisiejszej glukozy... Ogólnie ostatnio się czuję fatalnie, nawet pod prysznic sama nie mogę pójść bo zaraz mdleję... boję się, że dojdzie do tego, że w ogóle nie będę mogła sama w domu zostawać. Ale jutro wizyta u gina to może coś poradzi tym razem... No i właśnie z powodu złego samopoczucia przełożyłam planowaną krzywą cukrową z wczoraj na dziś. Na początku byłam w szoku bo wypiłam to całe i nawet nie było jakoś bardzo paskudne, byłam zadowolona bo bałam się tego panicznie. Ale jak tylko wyszłam z gabinetu i usiadłam to tak mnie zemdliło, już prawie zwymiotowałam (ostatecznie na szczęście udało mi się powstrzymać) i zrobiło mi się mega słabo i zimno pot mnie zlał i ogólnie już byłam bliska zasłabnięcia. Na szczęście byłam z mężem, który szybko zapanował nad sytuacją, poleciał po miskę w razie czego i za chwilkę przyszła pielęgniarka i mnie położyła w gabinecie z otwartym oknem i tak leżałam 2 godziny. Potem nie mogłam wstać bo mi się od razu w głowie zaczynało kręcić i słabo się robiło.. na szczęście teraz już czuję się dobrze i.. co dziwne.. ciągle jestem głodna =P myślałam że po tym mnie będzie tak mdliło, że nie będę mogła w ogóle jeść =P
No dobra.. wyżaliłam się... nie wiem, trochę mi głupio, że jestem takim wrażliwcem, nie spodziewałam się, że aż tak źle to zniosę.. pisałyście, że to nieprzyjemne, ale nie aż tak... dobrze, że mam to już za sobą i liczę na to, że wyniki będą dobre.
A maluch po tej ilości glukozy tak szalał w brzuchu, że nigdy takiej imprezy tam nie miałam =P Cieszę się, że jutro go zobaczymy =)

Pozdrawiam Was serdecznie i dzięki, że mogłam się wyżalić =) Miłego popołudnia =)
do góry