Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.XII

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=299838&c=1&k=130

ROZPAKOWANE:

04.12.2011(termin06.01.2012)-misia83-szpital Zaspa,SYNEK FILIPEK,2kg,46cm,CC
18.12.2011(termin05.01.2012)- justysia1-szpital Wejherowo,SYNEK KACPER,3620g,58cm,CC
31.12.2011(termin20.01.2012)-Marti30-szpital Wejherowo,SYNEK JAKUB,3080g,53cm,SN
01.01.2012(termin09.01.2012)-Hatari-szpital Wojewódzki,SYNEK KSAWERY,3530g,55cm,SN
03.01.2012(termin09.01.2012)-Brygida,szpital Zaspa, CÓRECZKA ZUZIA,3660g,54cm,SN
06.01.2012(termin17.01.2012)-madziakin,Royal Free Hampstead,CÓRECZKA JULIA,2578g,CC
09.01.2012(termin06.01.2012)-Agatka88,szpital Wejherowo,CÓRECZKA ZOSIA,2715g,55cm,CC
12.01.2012-RENNI,szpital Wejherowo,SYNEK STASIU,4060g,61cm

DWUPAKI:

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.Mama_XK - 06.01.2012 - szpital Kliniczna, Synek
3.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
4.PaFFlinka - 11.01.2012 - szpital Puck, Synek PIOTRUŚ
5. Asica - 12.01.2012 - Synek
6.dirty_little_secret - 15.01.2011, szpital Zaspa, Córeczka WIKTORIA
7.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
8.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
9.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
10. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
11.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
12.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
13.olcia_ - 03.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
14.evilek - styczeń 2012 ?
15.niewiem1303 - 01.02.2012 - szpital Swissmed, Synek IWO
16.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
17.Pauline85 - 04.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek STAŚ
18.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
19.jasminka90 - 06.02.2012 - szpital Kliniczna, córeczka WIKTORIA
20.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
21.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Synek KUBUŚ
22.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
23.elcia88 - 15.02.2012
24.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
25.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
26.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Synek WOJTUŚ MARIUSZ
27.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka WIKTORIA ZOFIA
28.lutka - połowa lutego
29.fyzzy - 22.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ROMA
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ojejku, Agatka, jaka śliczna Zosia!:)
Ja naszej Zulce jeszcze nawet nie zrobiłam zdjęć, na razie wpatruję się tylko w ten 8 cud świata;) hihih

Z tym moim bolącym kroczem to sprawdziłam lusterkiem bo mnie już naprawdę solidnie bolało i wydawało mi się że puścił jeden szew. Podzwoniłam po lekarzach i kazano mi przyjechać na izbę przyjęć do wejherowskiego szpitala. Tam okazało się że szew na szczęście nie puścił, ale niestety nacięcie trochę się rozeszło;/... masakrycznie to brzmi, wiem, ale pani doktor mówi że się zagoi. Muszę brać antybiotyk i paracetamol w czopkach. No i najlepiej nie siadać, tylko leżeć. Ehh tyle w ciąży leżałam że te parę dni też dam radę;) Ważne że już teraz się zagoi.
Agatka88 jaka słodka Twoja córeczka:)))

też bym chciała,żeby moja Julka już zaczęła reagować bo na razie jeszcze nic.. ani nie patrzy na przedmioty ani na nas:(

Marta-B oby Ci się szybko to zagoiło!!!
Agatka88 mi też troszkę ucina zdjęcia, trzeba troszkę zmiejszyć rozmiar ale ja i tak nigdy nie wiem ile zmiejszyć.
Haha, Agatka88 - moja Zuzka ma tak samo, jak sie ja zawola jak lezy na brzuchu, to probuje przetoczyc ten lepek:)
Zosia ślicznosciowa:)

Wogole ktoras z Was pisala o tej zabawce Lamaze, okazalo sie,ze mamy takiego motyla tylko no name,ale jest super:) Zuza ma oczy jak 5 zl jak go widzi:)

Marta-B - dobrze,ze juz wiesz co tam sie dzieje:)
a to moja Julcia tydzień temu

image
kurde dziewczyny a moja mała jeszcze nie zwraca uwagi na zabawki ani nie reaguje na wołanie:(
niewiem1303 a jaki masz pas?

Jeśli chodzi o warunki w Redłowie to sytuacja wygląda tam następująco - sal jest około 8, tylko część z nich należy też do patologii. Na jednym korytarzu jest patologia i sale poporodowe. Na tymże korytarzu jest jedna łazienka z prysznicem i toaletą! Więc musicie sobie wyobrazić ile jest osób w kolejce. Sale są zazwyczaj 4osobowe.
Ja żeby się umyć - musiałam wstać o 3 w nocy. Tylko wtedy było pusto.
Nie ma sali odwiedzin - tylko miejsce gdzie rodzina patrzy przez szybkę na dziecko. Nie można wyjść z dzieckiem do rodziny.
Jedzenie w miarę do wytrzymania, tylko mało.
Położne niektóre lepsze, niektóre gorsze, tak samo jeśli chodzi o doradczynie laktacyjne. Jest tam bardzo duży nacisk na karmienie piersią. Mój mały nie chciał się dostawiać do piersi i nie potrafił ssać - dr od noworodków powiedziała, że nie wypuści mnie do domu, jak się mały tego nie nauczy! Musiałam się namęczyć i nachodzić do innej położnej, która namówiła panią dr, by ta mnie wypuściła w poniedziałek. Mały nauczył się ciągnąć mleko z butelki.
Ogólnie jest tam bardzo głośno i dużo się dzieje. Potrafili np. - wydawać śniadanie, a jednocześnie prowadzić obchód dla noworodków. My z talerzami w ręku od śniadania, a zaraz wbiega położna i krzyczy - rozbieramy maluchy do pielęgnacji...
Pauline85 dzięki za opis, kurde właśnie słyszałam że tam jest jedna łazienka, porażka! no nic jakoś będzie trzeba to przeżyć..
Pauline - pas poporodowy Pani Teresa, sa na allegro i w Mama i ja.
Kupilam rozmiar L tydzien temu i jutro musze kupic juz M, bo sie skurczylam ;)
Madziakin Julcia śliczna i jakie włoski ma długie :) nie przejmuj się każde dziecko rozwija się w swoim tępie. Może być tak że Julcia np bedzie jako pierwsza chodzić :) nie ma co się stresować

Mam do was dwa pytanka:
1) Jak ubieracie dzieciaczki na dwór tzn ile warstw i czego?? Ja mam body z długim i na to sweterek taki na drutach skarpetki pół śpiochy i dresiki na to kombinezon okrywam ją takim betem (jak to kiedyś nasze mamy mialy) do tego kocyk i ta osłonka od gondoli, no i oczywiście czapeczka. wydaje mi się ze jest jej ciepło bo ten bet mocno grzeje ale już sama nie wiem

2) Jak to u was jest ze spaniem maluszków. Czy odkładacie je do łóżeczka jak już usną wam na rękach czy takie z otwartymi oczkami już są w łóżeczku i same zasypiają. Zośka już sypia w łóżeczku ale tylko wtedy jak ją odłoże jak już śpi, tak sama w życiu nie zaśnie, usypia albo mi na rekach albo w wózku. Zato jak jest u mojej mamy to ta ją odkłada do łóżeczka i ona potrafi sama zasnąć a w domu jakoś niemogę się przemóc bo jak zaczyna płakać to mi jej szkoda i biore na rece do uspania

Agatka88 no wiem każde dziecko się rozwija w swoim tempie, mam nadzieję,że niedługo już Julka zacznie 'kumać' ;)

U nas z zasypianiem to różnie, czasami zaśnie mi na rękach to ją odkładam do łóżeczka, a czasami wkładam ją jak jeszcze nie śpi i sama zasypia, często zasypia od razu a czasami trochę poleży i wtedy zaśnie. Oczywiście jak płacze to jej nie zostawiam, tzn. że coś jej nie pasuje albo po prostu nie chce spać, nie uważam żeby taka metoda była dobra zostawić dziecko w łóżeczku niech się wypłacze aż w końcu zaśnie...

co do ubierania to u nas dużo cieplej niż w Polsce teraz więc nie pomogę:) No ale zakładam sweterek na to co ma na sobie, kombinezon, czapeczkę, jeden cienki kocyk i tą nakładkę na wózek. Plus kremik nivea na każdą pogodę:)
tzn. jeden gruby kocyk i czasami jeden cienki jak zimniej na dworzu jest:)
Kinia- wymaz na paciorkowca robiłam tylko z pochwy.

Marta- naawet nie wiedziałam że gdy parte trwają ponad 2 godziny to wtedy robią cesarke. w takim razie zabrakło mi tych 10 minut.

Bygida- po pierwsze mala przysypia przy cycu, musze ja pobudzac, a po drugie, gdy juz duzo zje i zaśnie to wtedy musze ja przebrac (robi kupe przy każdym karmieniu) i wtedy sie wybudza. Znowu musze przystawicc ja do cyca, inaczej nie zanie. Stad te 1,5 - 2 godziny karmienia. No, albo juz spi, ale podnosze ja by sie odbilo i znowu sie wybudza i szuka cycka. próbowalam dać jej smoka, ale złości i wypluwa, a myśle ze to ułatwiloby jej zasypianie.

Od wczoraj znowu mam problem, bo malaa znowu nie chce jesc z prawej piersi, w jakąś histerie wpada.
Ja tez jeszce za bardzo zdjec Zuzi nie robiłam, jak zrobie to wkleję.
Przyłaczam sie do pytania Agatki, jak ubrac dziecko na spacer w taka pogode by nie bylo mu zimno. Ja sie jeszcze na niego nie wybieram bo mala ma dopiero 9 dni.
No i znów karmie juz ponad godzine, a mała dalej szuka cycka, pewnie do 3 bede tak siedziec i ja karmic.
Aaaa oszaleje... Właśnie apropo pytania Agatki88, moja Zula zasypia zawsze sama w łóżeczku - w dzien czasem troche marudzi,ale w nocy odkladam ja, 5 min sobie lezy, cos tam mruczy i zasypia - a od wczoraj wieczora ni cholery,bez smoka nie, a jak juz go dostanie to co chwile wypluwa.. Po kąpaniu nie mogla zasnac przez ponad godzine;/

Madziakin - pewnie, podejrzewam,ze to kwestia dni jak Julka zacznie kumac:)

oolenka1 - a to nie tak zle, mi cala ta otoczka: karmienie+odbicie+przewiniecie zajmuje 40 min około,na pewno i Tobie z czasem sie unormuje:)

Ja na spacer zakladam: Body z długim+ portki, lub pajac,skarpetki na to taki pajac futerkowy bardzo cieply, na to kombinezon, czapa i naciagniete kapturki. W gondoli lezy na kocu - zeby troszke cieplej od dolu bylo + kocem grubym jest opatulona i jeszcze ta oslonka gondolki.
Teraz mam problem, bo na bank od ostatniego weekendu juz nie wejdzie w to futerkowe wdzianko,bo juz wtedy bylo na styk, takze czekamy na cieplejsze dni:)

A ja mam dzisiaj wychodne, mala zostanie z tatą a ja jade na zakupy z kolezankami:) Co prawda juz mi zapowiedzial,ze mam 2 godziny, ale nawet i to dobre:) Ciesze sie jak male dziecko, ze wreszcie sobie jakis ciuch kupie:)
Dziewczyny,kupujecie cos na Walentynki? Bo z tej radosci wychodnego postanowilam mu prezent zrobic, tylko nie wiem co:)
Kurcze, moze te jej trudnosci w zasypianiu to skok rozwojowy, ten pierwszy w 5 tyg?..
image

Uploaded with ImageShack.us

Zuza jakies 2 tyg. temu:) Taka wielka sie wydaje w porównaniu do Twojej Julki,Madzia:)
śliczności :)
A ja muszę pochwalić moją Zosie dziś. Normalnie przebiła wszystko, wczoraj na spacerku byłysmy od 13 do 14 i jak wróciłyśmy to spala do 18 później troche się "pobawiła" o 20;30 kapiel, 21 mleczko i juz przy mleku zasypiała ale w sumei zasneła tak na dobre ok 22 i spała aż do 6!! a obudziła ją chyba mokra pielucha bo zabardzo jeśc tez nie chciała. wypiła z 60 mleka i dalej spać do 9, znowu mleko i znowu śpi. aż nie mogę uwiezyć, bo przeważnie budzi sie o 2 i 6 na mleko i od 7:30 do 11 nie śpi wcale. Chyba postanowila dać się mamusi w końcu wyspać hehe.

Co do zasypiania w łóżeczku to juz nie wiem co zrobić bo u mojej mamy jak leży to wcale nei płacze tylko się rozgląda a poźniej sama zasypia. a u nas w domu to zaczyna płakac, może juz sie skumała ze u babci nic nie wskura a mama zawsze ją na ręce weźmie. w nocyy to mi nie przeszkadza bo sobie leże i onaa zasypia na brzuchu, gorzej to w dzień jest bo trzeba z nią przeważnie chodzić, myslałam nad zakupem chusty ale byłam w komisie dziecięcym ostatnio i kupiłam trzy różne typy na spróbowanie i w domu ją wsadziłam to masakra taka pokrzywiona leżała że wszystkie oddałam. Może macie jakieś w których dziecko jakoś w normalniej pozycji leży??

Brygida śliczna córeczka a co do smoka to może jest dla neij za duży lub za mały albo kształtem jej nie odpowiada?? My mamy chyba z 5 różnych i tylko jeden pasuje i żadnego innego nie chce, to metoda prób i blędów

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry