Widok

MASKI

Noszenie masek jest nadal niezgodne z prawem, mimo że jest już w ustawie. Ta ustawa jednak jest sprzeczna z Konstytucją.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
Noszenie maseczek niezgodne z prawem - to się uśmiałem.
Każdy, kto nosi maseczkę łamie konstytucje. Ha ha ha :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

"Najuprzejmiej przepraszam" za brak słowa. Nakaz noszenia maseczek jest niezgodny z prawem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czyli znaczy, że mogę nosić maseczkę i nie grozi mi za to kara grzywny? No to kamień z serca. :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy TK orzekł niezgodność tej ustawy z Konstytucją? Nie.
A ponieważ istnieje domniemanie konstytucyjności ustaw, można se psioczyć ale ustawa obowiązuje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czy jest to zgodne z prawem czy nie... noszenie maseczek nakazuje zwykła ludzka przyzwoitość i dbanie o innych! Nigdy nie jesteśmy pewni czy nie jesteśmy zakażeni i czy nie zakażamy innych! Wiem że maseczka nie chroni ani noszącego ani innych w 100% ale zawsze jest jakimś zabezpieczeniem przed roznoszeniem zakażenia! Mnie też jest niewygodnie w maseczce, mnie też jest duszno... ale noszę bo nie chcę nikogo narazić na ciężką chorobę lub śmierć!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

To jest oczywiste dla każdego, przyzwoitego człowieka, nie szukającego wykrętów.
Podobnie jest ze szczepieniami osób młodszych, dla których statystycznie ewentualny Covid-19 jest mniej groźny, ale dla starszych osób z ich otoczenia często okazuje się śmiertelnym. Szczepmy się, jeżeli dbamy o zdrowie nie tylko swoje, ale i o swoich bliskich
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Fatygowałoś się aż z Ostrołęki, aby nam to wyznać?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Popularny magazyn naukowy The Lancet opublikował badanie, w którym sprawdzono jak zastosowanie masek wpływa na rozprzestrzenianie się koronawirusa. Nie odnotowaliśmy związku pomiędzy noszeniem maseczki a ryzykiem zakażenia czytamy.
https://nczas.com/2021/02/08/the-lancet-nie-odnotowalismy-zwiazku-pomiedzy-noszeniem-maseczki-a-ryzykiem-zakazenia/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czy forum, jest tylko dla przyzwoitych ludzi z trójmiasta? Jestem pewien, że nie :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pewnie po tym odkryciu lekarze chirurdzy przestaną operować w maseczkach :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

A skądże. Propandemiczną propagandę można uprawiac z dowolnego miejsca na świecie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Raczej nie. Z bakteriami, które są przynajmniej o rząd wielkości większe od wirusów, maseczki chirurgiczne radza sobie całkiem nieźle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Fakt. Mądrego zawsze warto posłuchać, niezależnie skąd by nie był.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wirusy nie wędrują samodzielnie. Maseczka spokojnie zatrzyma "kropelki" wydychane z powietrzem i wirusem. Jeżeli nie wszystkie, to dużą ich część.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tutaj jest link do badania:
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S1473-3099%2820%2930985-3
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Celem maseczek nie jest ochrona, tylko szkodzenie. Chirurdzy je noszą, ponieważ pracują na otwartych ranach. Skóra jest naturalną barierą dla środowiska zewnętrznego. Jak ją dezynfekujesz co wizytę w sklepie, to niszczysz tą barierę. Zakrywanie nosa i ust ma zwiększyć stężenie zarazków, co w połączeniu z brakiem ruchu, stresu i za chwilę szczepionek ma zwiększyć ilość ciężkich przypadków koronki. Po to są przygotowane szpitale tymczasowe, ponieważ osoby zaszczepione będą głównymi roznosicielami virusa. Do tego dojdą powikłania zwłaszcza wśród ludzi w podeszłym wieku i mamy gotowy przepis na kolejną fale pandemii.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Niepotrzebnie znowu zmierzasz w kierunku spisku, przez co dyskusja staje się bezcelowa.
Wirus nie dostaje się przez skórę dłoni, więc rzekome niszczenie bariery jest w tym przypadku bez znaczenia. Dłonie myjemy, albo dezynfekujemy po to, żeby wirus nie był przenoszony za ich pośrednictwem. Wirus za pośrednictwem dłoni może przedostać się do ust i nosa, które są przedsionkiem rozwoju choroby. Dlatego pożądana jest każda przeszkoda uniemożliwiająca przedostanie się wirusa do tego przedsionka. Przeszkodę taką stanowią wymyte, albo zdezynfekowane dłonie oraz maseczka na ustach i nosie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Taka ciekawostka: Przez ostatnie 24 godziny (normalna, przeciętna doba) maseczkę miałem na ustach w sumie przez 20 minut i jeden raz zdezynfekowałem dłonie podczas wizyty w sklepie. Mniej więcej każdy dzień jest podobny. Dłużej na wolnym powietrzu zazwyczaj przebywam poza miejscami publicznymi, więc nie mam potrzeby używania maseczki. Widzisz gdzieś problem zdrowotny?
Nikt nie chodzi w tej samej maseczce godzinami. Nawiasem mówiąc, medycy wykonujący codziennie kila zabiegów chirurgicznych mają maseczki na ustach przez znacznie dłuższy czas w ciągu doby i żyją.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Anonimie, nie wiem ile masz lat. Powiedzmy, że 25. I do lutego ubiegłego roku nikogo nie zarażałeś wszystkim co masz w środku? Dopiero od lutego ubiegłego roku zacząłeś być źródłem epidemiologicznym zagrażających życiu innych? Pomyśl trochę i poszerz wiedzę. Wirus covid był zawsze i jest i pewnie będzie. Żadne to odkrycie. Wirusy też mutują. To też nie nowość. A ludiom wtłacza się głupoty i straszy. Nie ma żadnej pandemii ani nawet epidemii. Jest pLandemia. I skończy się jak możni tego świata stwierdzą, że z ludźmi można już wszystko zrobić. Maski/kagańce nie chronią przed wirusami. Wręcz przeciwnie, są szkodliwe. Zabrano Ci wolność i zakazano oddychania (wbrew Konstytucji, jeżeli ona coś dla Ciebie znaczy)! Tak Cię zmanipulowano, ogłupiono, że już nie rozumiesz, że stałeś się niewolnikiem! Obserwuj rzeczywistość, może coś dostrzeżesz. Może zauważysz, że w szybkim tempie nasz Kraj przekształca się w obóz (likwidacja prywatnego biznesu..., wyszczepianie..., zakaz nauczania w szkołach...), w którym m. in. ludzie zmanipulowani stosują segregację sanitarną i są pierwsi do linczu na tych, którzy oddychają bez maski. Zadaj sobie pytanie - w jakim kraju chcesz żyć - Ty, czy Twoje dzieci lub wnuki. Zastanów się. Jeśli nie zrobisz nic i będziesz powielał to, co mówi telewizornia, będziesz jednym z tych, którzy zniszczą nasz Kraj i nasz Naród.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Koronawirus

przeprowadzka !!?? (42 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

do góry