Widok

Maciej - opinia

Zespół Szkół Jezuitów Temat dostępny też na forum:
Uwaga na peryferyjne, tak zwane "dzieła" związane ze szkołą lub "jezuicką rodziną".W świetle osobistych doświadczeń noszą one ,wg.mnie cechy właściwe destruktywnym ruchom religijnym. Na końcu zawsze chodzi o pieniądze. (...) Czego szkoła ta nie zapewniała i nie zapewnia a od odpowiedzialności za co obecnie się uchyla.Duża rotacja personelu szkoły.Nierzetelne kryteria rekrutacji w postaci corocznych,dodatkowych naborów uczniów, którzy nie dostali się do innych placówek.Powierzając dziecko Jezuitom warto wiedzieć czym jest jezuityzm i historia,w tym haniebna ,tego zakonu.W świetle ukończenia w przeciągu dwóch lat przez dwójkę moich pozostałych dzieci dobrych szkół publicznych w Gdyni oraz widząc w co zostały tam wyposażone i jak sobie radzą, zdecydowanie odradzam placówkę prowadzoną przez Jezuitów.Zaoszczędzone na czesnym pieniądze warto zainwestować kierunkowo w rozwój i zainteresowania dziecka gdzie indziej .I na pewno nie w formule proponowanej przez Jezuitów.Zapewniając przy tym dziecku bezpieczny rozwój. Bez przemocy w postaci alienacji rodzicielskiej oraz presji i opresji religijnej jaka stała się udziałem moim,dziecka i naszej rodziny.
Również z poszanowaniem wyborów religijnych i duchowych dziecka, i członków jego rodziny w tym utratę wiary.W tej szkole okazało się to niemożliwe a wyłoniło się dopiero po ukończeniu przez nie szkoły.W tym obróbka ewangelizacyjna jaką chciano nas poddać.Dlatego jak najdalej od sfanatyzowanych środowisk, wywierających presję i opresję religijną. Zarówno na dziecko jak i rodzinę.Są naprawdę lepsze i bezpieczniejsze miejsca. Dlatego też, jako ojciec i kilkuletni płatnik czesnego tej placówce odradzam to miejsce.Mając zaś obecne doświadczenie i wiedzę na pewno nie popełniłbym powtórnie błędu powierzając Jezuitom to co dla rodziców najcenniejsze tj.własne dziecko.Jak najdalej od takich miejsc.

wypowiedź zmoderowana (admin401, 2020-02-16 07:11:33)

Moja ocena
poziom nauczania: 1

zajęcia dodatkowe: 1

wyposażenie: 2

przystępność cen: 1

ocena ogólna: 1

1.2

* maksymalna ocena 6

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

Historia zakonu jezuitów sięga setek lat, zatem można było się z nią zapoznać przed zapisaniem dziecka do szkoły przez nich prowadzonej.
Poza tym, pretensje do katolickich zakonników, że wychowują dziecko w duchu katolicyzmu, wydają mi się nieco nie na miejscu. Czego oczekiwałeś od tej szkoły (której nb. nie znam i jest mi kompletnie obojętna)? Marksizmu-genderyzmu i LGBT? ;>
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

No właśnie.Historia w tym wypadku okazała się rzeczywistością.Edukacja jezuicka w Polsce nie jest tym czym w krajach gdzie otoczenie i konkurencja nie pozwala im na to co mogą wyprawiać w katolickiej Polsce.Ponadto duża rotacja personelu tej szkoły i umiejętna podmiana z ekipy oświeconej na wersję "plica polonica" w czasie cyklu edukacyjnego zapisanego dziecka spowodowała ,że i dziecko i rodzina wylądowała w "czarnej D".Na pewno nie oczekiwałem alienacji rodzicielskiej ze strony tej szkoły oraz wyposażenie dziecka w zaburzenia eklezjogenne.Ponieważ mam dzieci które ukończyły dobre szkoły publiczne w Gdyni ,jako ojciec w rodzinie wielodzietnej podtrzymuję moje zdanie z wcześniejszej opinii mając oczywiście porównanie.Jak najdalej od tego.Również w związku ze skandalami pedofilskimi ,które dotyczą tego zakonu.Jezuici zaś niech się sami zewangelizują i moralnie wyprostują.Dziś to oczywiste dla mnie i nie tylko.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ciekawe spostrzeżenia. Jezuici znani są z tego, że to najbardziej wyedukowani "mundurowi". Nie jesteśmy typową katolicką rodziną, daleko nam do kościoła, a trochę bliżej do Boga. Wielu uczniów w tej szkole to ateiści, wiek młodości ma swoje prawa, a tu jest dużo tolerancji dla buntu. Szkoda, że p.Maciej nie napisał co to za "opresja" Go spotkała. Nie ma przymusu chodzenia do kościoła, ale nie ma możliwości rezygnacji z religii. Bo to byłaby obłuda, to jednak szkoła katolicka. Szkoła jezuitów nie jest dla wszystkich, jak dla kogoś ważne są tylko wyniki w nauce pomijając potrzeby rozwojowe dziecka, to lepiej wysłać dziecko tam gdzie "wyścig szczurów" zaczyna się już od zerówki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Panie Macieju, rozważam to LO dla mojego syna, zależy mi na szkole w której rozwinie swoje umiejętności, ale jest chłopcem, który zmaga się z przemocą rówieśniczą (zdalne to dla nas wybawienie) i tego się obawiam w ogólnodostępnej szkole średniej, to taki trudny okres dla młodzieży. Jeśli mógłby Pan coś więcej dodać, to będę szczerze wdzięczna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Nauka

Czy warto studiować kierunek "dietetyka"??? (7 odpowiedzi)

Witam, Czy warto studiować kierunek DIETETYKA ??? Jeśli tak,to gdzie (na jakich uczelniach...

Angielski dla dorosłych (42 odpowiedzi)

Chciałabym pójść do jakiejś szkoły językowej na kurs angielskiego. Mogłybyście polecić...

Kursant Michał - ocena (3 odpowiedzi)

Wyjątkowy talent połączony z wiedzą poparty doświadczeniem i umiejętnością przekazywania wiedzy...

do góry