Widok
Madame Curie
Opinie do spektaklu: Madame Curie.
Madame Curie
Elżbieta Sikora
libretto: Agata Miklaszewska
światowa prapremiera 15 listopada 2011, Paryż, sala UNESCO
polska premiera 23 listopada 2011, Gdańsk
Marek Weiss o operze: "Nikt nie kwestionuje jej wielkości, ale wiemy o niej niewiele. Przeważnie jest to zbiór stereotypowych informacji o pani profesor chemii, siwych włosach, oschłej aparycji, nagrodzie Nobla i mężu, który w ...
Przejdź do spektaklu.
Madame Curie
Elżbieta Sikora
libretto: Agata Miklaszewska
światowa prapremiera 15 listopada 2011, Paryż, sala UNESCO
polska premiera 23 listopada 2011, Gdańsk
Marek Weiss o operze: "Nikt nie kwestionuje jej wielkości, ale wiemy o niej niewiele. Przeważnie jest to zbiór stereotypowych informacji o pani profesor chemii, siwych włosach, oschłej aparycji, nagrodzie Nobla i mężu, który w ...
Przejdź do spektaklu.
odp
A wiec koszt jakieś 800 do 950 tys zł - ponoc z kasy z dodruku nie z kasy POB- bzdura , Promocja tylko rodziny Weiss tym razem to juz kpina bo na liscie płac Marek , Izadora, córeczka i chodzą ploty,że nawet synowi pana Dyktatora z pierwszego M. się udało zalapac. Pojechali aby pan Weiss mogl sobie dopiasac wystawienie sztuki w Paryżu- promocja regionu - zadna, ktos odwiedzi Gdańsk- moze z 2 osoby, Promocja wyjazdu olbrzymia - pojechało cale zaplecze biurowe na wycieczkę i chyba ze czterech artystów
Nie dorosłem do takiej "muzyki"
Libretto stanowi materiał na ciekawy spektakl w normalnym teatrze dramatycznym. Z "opery" zostawiłbym jedynie ze trzy chórki i sekwencje baletowe, a resztę dałbym do zagrania aktorom dramatycznym bo ten tekst śpiewany do "muzyki" pani kompozytorki brzmi niepotrzebnie dziwacznie.
Znakomita muzyka
pomysł reżyserko-inscenizatorski do niczego. Orkiestra i chór zajmuje 3/4 miejsca, dla akcji opery pozostaje niewiele. mam wrażenie, że wysłuchałam oratorium, raczej dla Filharmonii a nie dla Opery Bałtyckiej. Wspaniała solistka uratowała rzecz całą i dostała zasłuzone brawa na stojąco...
Trochę odmiany
Jestem zadowolona, że wybrałam się na spektakl mimo krytycznych opinii. Zostałam pozytywnie zaskoczona. Muzyka jak najbardziej współczesna. Bez znużenia chłonie się cały spektakl. Nie będę dyskutowała czy to jest opera czy nie. Warto zobaczyć, choć w tym roku już pewnie nie będzie takiej szansy.
Bea
Bea