Widok
mam znalazłam
"Wysokość stężenia hCG w surowicy krwi powinna podwajać się każdego drugiego lub trzeciego dnia (w początkowych tygodniach ciąży). Wartości winny wzrastać nie mniej niż o 66% w ciągu 48 godzin, o 114% w ciągu 72 godzin i o 175% w ciągu 96 godzin. Osiągając poziom 1.200-6.000 mIU/ml wzrost spowalnia – podwojenie następuje co każde 72-96 godzin. Uwaga - maksymalne stężenie hCG obserwuje się pod koniec pierwszego trymestru (8-11 tydzień). Nieprawidłowy wzrost poziomu hCG obserwuje się w przypadku ciąży pozamacicznej, tej która uległa poronieniu lub która nie rozwija się prawidłowo i nie rodzi szans na powodzenie. "
http://www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=138&s_id=9&ss_id=13
"Wysokość stężenia hCG w surowicy krwi powinna podwajać się każdego drugiego lub trzeciego dnia (w początkowych tygodniach ciąży). Wartości winny wzrastać nie mniej niż o 66% w ciągu 48 godzin, o 114% w ciągu 72 godzin i o 175% w ciągu 96 godzin. Osiągając poziom 1.200-6.000 mIU/ml wzrost spowalnia – podwojenie następuje co każde 72-96 godzin. Uwaga - maksymalne stężenie hCG obserwuje się pod koniec pierwszego trymestru (8-11 tydzień). Nieprawidłowy wzrost poziomu hCG obserwuje się w przypadku ciąży pozamacicznej, tej która uległa poronieniu lub która nie rozwija się prawidłowo i nie rodzi szans na powodzenie. "
http://www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=138&s_id=9&ss_id=13
"Wartości hCG poniżej normy obserwuje się w ciąży pozamacicznej, niewydolności łożyska, poronieniu niepełnym, pustym jaju płodowym, śmierci płodu. Trzeba również brać pod uwagę możliwość nieprawidłowego obliczenia czasu trwania ciąży. Badanie kontrolne powinno powtórzyć się po 48-72 godzinach w celu sprawdzenia jak zmienia się poziom hCG. Uwaga – ciąże pozamaciczne lub takie, które ulegną poronieniu wykazują w końcowym etapie niskie stężenia gonadotropiny kosmówkowej, ale początkowo mogą dawać zupełnie prawidłowe. Zdarzają się poza tym ciąże z dość niskimi stężeniami hCG, a które ostatecznie kończą się porodami zdrowych dzieci. "
i szczerze mówiąc w takich przypadkach robi się to badanie, osobiście jestem w drugiej ciąży bez ani jednego badania beta hcg :) przynajmniej się nie stresowałam, nie czekałam na wyniki, niczego nie obliczałam itd. Poszłam po prostu w 7 tygodniu ciąży do lekarza, a on powiedział że absolutnie nie jest mu to badanie do niczego potrzebne, na następnej wizycie około 9 tygodnia zrobił mi USG, sprawdził moje wyniki morfologię krwi, mocz, toxo itd. W pierwszej ciąży też pierwsze co poleciałam robić badania beta hcg, a dopiero potem jechałam do lekarza.
ja nadal cierpie na brak apetytu ale rano musze chociaż suchy kawałek chleba zjeść bo troche mnie mdli jak nie zjem ale na szczęście szybko przechodzi :)
wczoraj zrobiłam sobie sałateczke z ogórka kiszonego i cebuli z pieprzem ale niestety przegięłam :-/ żołądek zaraz dał znać że on tak nie chce- bolał jak cholera :-( z córą jak chodziłam w ciąży to miałam tak samo z tym bólem żołądka :-/
pozdrawiam
wczoraj zrobiłam sobie sałateczke z ogórka kiszonego i cebuli z pieprzem ale niestety przegięłam :-/ żołądek zaraz dał znać że on tak nie chce- bolał jak cholera :-( z córą jak chodziłam w ciąży to miałam tak samo z tym bólem żołądka :-/
pozdrawiam