Widok

Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Zakładam nowy wątek :)
Link do poprzedniego:
forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2016-t664809,1,16.html#npu1

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
28.11 Czapla
28.11 Kasik
30.11 Muszka11
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82
5.12 Lolkakarolka
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hejka :)

Matko jedyna, to co piszecie jest dla mnie czarna magia :/ w ogole sie nie orientuje w szczepionkach. Myslalam, ze musze sie zgadzac na te co daja w szpitalu, przychodni...

Zaczynam byc przerazona, bo obawiam sie, ze nie ogarne tego wszystkiego :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://mamapediatra.blog.pl/?p=585
http://mamapediatra.blog.pl/?p=581

Dzisiejsze tematy z forum :)

Dlatego ja ten Infanrix DTPw (na nfz), zamieniłam na acelularny Infanrix DTPa (płatny)
Dziewczyny, fajnie że piszecie o szczepionkach. Ja nie wiem na razie co przy drugim zrobię, dobrze się dokształcać w możliwościach kombinacji z tymi preparatami.
Synka szczepiłam troche jak leci Hexą (no i pneumokoki i rotawirusy), bo zupełnie zgłupiałam wtedy od nadmiaru informacji :( Na szczęście też miał odraczane szczepienia z powodu żółtaczki (4,5 miesiąca) i podwyższonego poziomu transaminaz. MMR też miał, ale ospę chyba sobie podarujemy - nie wiem. Ponoć to syf i nic nie daje, a dorośli, którzy przechodzili ospę, półpaśca załapują.
Powiem wam, że po ostatniej dawce hexy i prevenaru dziwne rzeczy się działy: b. wysoka gorącza przed kilka dni, nie mógł chodzić, leżał jak małe warzywko - byłam przerażona zwłaszcza tym ostatnim. Oczywiście lekarz (a to był weekend, więc nie pediatra tylko npl internista) olał - że to jakieś przeziebienie...
Trafiłam kiedyś na bloga (proszczepionkowego) mamapediatra i tam babka wypisuje zawartości aluminium we wszystkich dostępnych preparatach - wychodzi na to, że te najpopularniejsze płatne wcale nie mają najmniej. No tak, ale to przecież chodzi tez o inne syfy typu formalina itd...
Rtęci to już ten podawany w szpitalach Euvax na bank nie ma (info ze strony ministerstwa sprzed kilku lat), ale często sie zdarza,że jakieś partie wycofują i są afery, że skażonymi szczepili (jakiś tani syf).
Ta na gruźlicę nie ma rtęci ani alu, ale po cholerę oni nią szczepią , zwłaszcza tak szybko, to nie wiem - jakiś relikt z lat 80.
Właśnie pytanie - da się odroczyć sczepienia w szpitalu? W sensie żeby szczepić potem w przychodni?
Otemotem - mne tez już drugi tydzień bli głowa z rana, nie wiem co jest, ale po kawie:( przechodzi. Jednak wychodzę z założenia, że lepsza kawa niż paracetamol (który na mnie nie działa).
Ja też czuję się przytłoczona tymi tematami szczepionkowymi...
No nic - będę nadrabiała (ale chciałam się tym zająć dużo później).
Zapomniałam dopisać moje pytanko...
Jak to jest ze szkołami rodzenia? Jest szansa na jakieś "refundacje" - bo takie hasła pojawiają się w cennikach?
Kiedy wybiera się położną? Najczęściej jak ją wybieram ze szkoły rodzenia to kurs kosztuje bardzo niewiele.

No i co sądzicie o http://supermama.edu.pl/karczemki.html
Niestety na Karczemkach nie ma zaplanowanych kursów w najbliższym czasie, więc najwygodniej będzie mi chyba wybrać Osową...
Dzięki za informacje o szczepieniach, powoli tez zacznę zgłębiać temat.

Zaskoczona - ja zapisując się do szkoły rodzenia wypelnialam deklaracje, że wybieram tamtejszą położną (która zrobila na mnie bardzo dobre wrażenie), dzięki temu szkola jest bezpłatna, a że to szkoła rodzenia najbliżej miejsca zamieszkania polozna powiedziała, że bez problemu będzie do nas przyjeżdżać po porodzie. Takie 2w1;)

image
witajcie :)

Otemtotem - alergia to zmora wielu osób! ale spacery po łące czy w lesie, w czasach mieszkania w wielkich miastach w blokowiskach to coś wspaniałego :) ja aktualnie mieszkam w jednej z dzielnic Gdyni, którą otacza las i mam jak w bajce :)
mąkę gryczaną używam od długiego czasu - jest super, ale jako o dodatku do placków to nie pomyślałam - dziękuję! fakt - placki to ciężki posiłek.
co do trybu jedzenia, pochodzę z typowo kaszubskiej rodziny jak i mój Luby, w naszych rodzinnych domach gości kuchnia kaszubska - czyli tłusto i ciężko :) oczywiście nie u nas w domu, ale przyzwyczajenia są, goście odwiedzają, modyfikuję każde babcine przepisy by były "zdrowsze" :) ale nie da się wszystkiego zamienić :)
Co do mięsa i jaj to w większości korzystam z tego, które otrzymam od c*otek, wujków z ich własnych gospodarstw.

Dzisiejsza pogoda mi również odpowiada, nawet pojechałam do warzywniaka na rowerze :)

Super, że rozpoczęłyście temat szczepień, piszcie piszcie co o tym myślicie, ja wszystko notuję :)

Zaskoczona - ja jestem zapisana już tutaj http://supermama.edu.pl/
jest na nfz, moja koleżanka chodziła i jest zadowolona.
Kasik dzięki, też chciałabym się sugerować bliskością, aby ograniczyć czas na dojazdy
Muszka, super wielkie dzięki za linki, jak będę miała jutro chwilę to poczytam - dziś strasznie zalatana jestem, więc właśnie robię log out - miłego dnia dziewczyny, trwajcie w zdrowiu :)
Jest sporo szkół rodzenia refundowanych. Jedynym warunkiem jest wybór poloznej z danej szkoły. Jedynie za partnera sie płaci ok 75zl ale oczywiście obecność partnera nie jest obowiazkowa :)
hym szkoła rodzenia od którego tygodnia ? u nas dzisiaj humor dopisuje ale jak i lenistwo jeszcze nie wstałam
Moja od 21 tc. Jestem zapisana na koniec sierpnia, to będzie jakis 27-28 tc.

image
Szkoła rodzenia trwa z reguły 8-10 tygodni wiec warto zapisać sie właśnie w okolicach 25 tygodnia zeby zdążyć ze wszystkimi spotkaniami.
W.Dominika - mam pytanie odnośnie do Supermamy.
Myślałam nad tym kursem kolejna ciąża. Jak Ty się zapisywałaś krok o kroku? ;) Bo oni każą wybrać położną chyba najpierw, a nie ma żadnej listy czy cos. Zapisywałamś się na Karwinach może?
Generalnie co do szczepień to zagłębiałam się w temat w pierwszej ciąży, mamy z mężem też medyczne wykształcenie więc się przyłożyliśmy do tematu. No u wychodzi na że jestem (ostrożną) zwolenniczką szczepień. Więc się w dyskusję nie będę zagłębiać :)

We wtorek wizyta i to będzie juz 19 tydzień :) nie mogę się doczekać ehh :)

No i zamiast cieszyć się z pogody to mi ciągle słabo :(
Mentorka - jeśli jednak będziesz miała chwilkę to ja będę bardzo wdzięczna za Twoją opinię / informację nt. wyboru szczepionek przez Was.
Jak pisałam - mi temat jest obcy, więc będę mogła bazować tylko na tym, co znajdę w necie, a temat ważny i bez wykształcenia / wiedzy medycznej - dla mnie samej bardzo trudny do oceny.
Ja nie rozważałam opcji "nie szczepienia" Dzieciaczka - natomiast wiadomo - chciałabym wybrać - jak każda Mama to co najlepsze.
Mentorka ja również chętnie poznam Twoja opinie. Chcialabym mądrze wybrać ale bez fachowej wiedzy bazuje (i bazowalam przy pierwszym dziecku) na tym co wyczytalam w internecie.
Pediatra zaleciala szczepienia na wszystko i najlepiej skojarzonymi ale trochę mnie to przerazalo.
Teraz ze wzgledu na brak szczepionek Infanrix DTPa rozważam 5w1 ale trochę się boje :/
Kwestia szczepien to ciezki temat. Jest wielu przeciwnikow i wielu zwolennikow. Jedni wybierają te. Na nfz inni skojarzone platne. Ja jestem za szczepieniem dziecka i wybralam te na nfz. Sama takimi bylam szczepiona i nic mi nie dolega. O skojarzonych to mam dwie kolezanki u ktorych dzieci maja podejrzenie autyzmu i byly szczepione skojarzonymi. Ja sie boje tych szczepionek. Byc moze nie maja nic wspolnego z autyzmem ale mimo to nie zdecyduje sie na nie. A glowny argument ze jest mniej wkluc do mnie nie przemawiabo takie maleństwo to nie bedzie pamietalo czy mialo 1 czy 3 klucia.

Mam dzis dzien lenia i wlasnie czekam na pizze. Pogoda dzis fajna ale na spacer dluzszy nie chce mi sie isc. Jedynie zaliczylam dwa spacery z psami i wieczorem czeka mnie jeszcze jeden. Mezus wyjechal na pare dni wiec pozwalam sobie dzis na labe :)

W.dominika wybieram sie na basen we wtorek o 19 45. Kiedy chodzilam na ta godzine i mi pasowalo. Wracalam to szlam spac :) u mnie czwartki odpadaja bo maz ma wychodne wiec tylko bede raz w tyg chodzila. Bedziesz na najblizszych zajeciach? Bedzie ze mna prawdopodobnie kolezanka ktora rodzi na poczatku listopada ale nie ma jej w naszym watku.
Muminka - gdy chciałam zapisać się będąc w 13tc, pani ze szkoły rodzenia powiedziała mi, że po 20tc można.
Ja idę za tydzień na pierwsze zajęcia czyli będzie to końcówka 19tc, niestety później czeka mnie przeprowadzka więc nie dam rady.

Mamasia - ja zapisywałam się na Pogórzu, mailowo dlatego, że formularz nie działał. Po pierwszej wiadomości z zapytaniem co i jak otrzymałam od razu odpowiedź i załączniki
(wybór położnej,oświadczenie o prawie do świadczeń opieki zdrowotnej oraz "Edukacja przedporodowa")
- dokumenty, z wypełnionymi którymi mam pojawić się na pierwszych zajęciach oraz z potwierdzeniem przelewu (25zł wpisowe). Tyle.

Mentorka, ja też jestem chętnie wysłucham Twojej opinii ponieważ nie chciałabym unikać szczepień.

Tak jak Kruszynka mam myślenie - ja również byłam szczepiona i nic mi nie jest.
Nic nie wskazuje na to, że nie mnie nie będzie. Ja również zawsze we wtorek pojawiam się na zajęciach, a czwartek - jak dziś wolałam poćwiczyć rano i teraz zajadać się arbuzem :)

Pozdrawiam Dominika
dzięki za info pomyślę