Widok

Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Zakładam nowy wątek :)
Link do poprzedniego:
forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2016-t664809,1,16.html#npu1

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
28.11 Czapla
28.11 Kasik
30.11 Muszka11
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82
5.12 Lolkakarolka
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
O balsamie Dzidzius tez slyszalam bardzo dobre opinie i chyba sie na niego skusze.
U nas z gadżetów spawdzil sie bardzo monitor oddechu. Jakos czulam się bezpieczniej. Raz nawet włączył nam się sygnał ostrzegawczy.
Za to nie używałam ani sterylizatora ani podgrzewacza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasik - to prawda, moja Mama nie miała żadnego rozstępu.. ciekawe jak to u mnie będzie, ja od dwóch miesięcy używam oliwki Bambino (uwielbiam jej zapach), bo jak piszą, to preparaty typowe przeciw rozstępom używa się od 4go m-ca.

Mentorka - ooo - w takim razie skorzystam! prawda, w takich sklepach powinny być osoby znające się na rzeczy. Co do Akpolu, byłam już tam kilka razy, głównie oglądać wózki, foteliki i łóżeczka i na tą chwilę uważam, że to świetny sklep.
Co do pory roku, to też lato przed nami..

Olesia - ja używam od 7tc Oliwki, ginekolog powiedziała mi, że warto od samego początku smarować, by skóra była nawilżona i uelastyczniała się.

Otemtotem - a gdzie kupiłaś ten balsam?

Lolkakarolka - myślę, że każdy tatuś zareagowałby z dużym entuzjazmem na takie wołanie ! :)
Co do Mustelli to zastanawiam się nad nią, bo kojarzę, że to drogi specyfik, a opinie podzielone..

Dimis - skąd takie zamieszanie przy foteliku? Co powoduje, że tam ciężko jest Ci wybrać właściwy?
Co do pieluch tetrowych, to nie będę kupować, bo mam duży zapas nowych (zakupionych wcześniej dla babci).

Co do wózka, czy któraś z Was ma lub planuje kupić Barlettę z Adamexu?

Pozdrawiam Dominika :)
Co do wózka warto sie zainteresować wcześniej bo na niektóre modele czeka się dość długo.
Ja używałam pieluch tetrowych, sterylizatora i podgrzewacza :) super sprawą jest tez kosz na zużyte pieluchy tommee tippe
Dominika mamy starsze auto bez isofix z pochyla kanapą, większość fotelików ma u nas zły kąt montażu co powoduje, że dziecku głową leciała do przodu. Wcale nie jest tak łatwo znaleźć fotelik który pasuje i nie lata po aucie.
Teraz musimy zmienić auto bo trzeci fotel nam z tyłu nie wejdzie ;)
U nas niania często w użyciu, mamy dom z ogrodem i piętro wyżej rodziców więc korzystaliśmy bardzo dużo, ale jak ktoś ma dwupokojowe mieszkanie to raczej zbędna rzecz ;)
Hej Mamusie!
To ja dodam swoje trzy grosze odnośnie rozstępów...
Faktycznie wiem od przyjaciółek, że w dużej mierze są to predyspozycje genetyczne. I na każdą co innego działa. Jedne chwalą Mustelle, inne oliwkę (choć podobno wbrew pozorom wysusza skórę), Palmers, Tołpa, Bio Oli też się przewija. Ja jednak olałam te wszystkie "dedykowane" kosmetyki i praktycznie od kreski na teście zwiększyłam tylko częstotliwość smarowania ciała - zwłaszcza brzucha, pośladków, ud i piersi - OLEJEM KOKOSOWYM dla mnie wygrywa. 100 % naturalny, dostępny już nawet w Biedronce ;) ale zwróćcie uwagę żeby był tłoczony na zimno, bez dodatków i najlepiej nierafinowany (chociaż rafinowany różni się tylko tym, że mniej pachnie kokosem) Od czasu podróży na Karaiby, gdzie na własne oczy zobaczyłam jak go robią, jak smakuje i jak laski tam używają go do pielęgnacji wszystkiego - jeden słoik zawsze mam w kuchni, drugi w łazience. No i szczerze polecam Wam spróbować.
p.s. u mnie leci 16 tydzień i żadnych bąbelków nie czuję :( zazdroszczę Wam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja Dzidziusia kupiłam w drogerii w Baninie ale podejrzewam, że w Hebe albo innych sklepach posiadających asortyment białego jelenia też będą mieli. Jeśli chodzi o olej kokosowy to też używałam na samym początku ale strasznie zawsze wszystko nim upaćkałam i potem pół dnia byłam tłusta i mi to bardzo nie odpowiadało - co do jego właściwości to wiem, że są cudowne ale to jednak nie dla mnie. A ten z biedry jest rafinowany :)
Ja też po oleju kokosowym jestem zbyt tłusta.

Ja sobie bardzo chwaliłam nianie z kamerką. Do nas do sypialni nie weszło łóżeczko i młody był bardzo szybko u siebie w pokoju. Byłam duzo spokojniejsza mogąc spojrzeć w monitorek i zobaczyć że wszystko ok :)
Dziewczyny dzięki. Wczoraj zab został wyrwany. Niestety był połamany na trzy więc była masakra pomimo znieczulenia, które
do końca nie złapalo albo ze względu na ciążę albo stan zapalny. jestem napuchnieta i boli ale dam radę biedna fasola musi tyle przeze mnie przechodzić . Rana w koncu się zagoi i marzy mi się schabowy z kiszona kapustę. Bo teraz to tylko jogurt i kleik.
Co do rozstępów mam palmersa bo akurat była promocja jak go kupowałam ale jestem dość kiepska w pamiętaniu o smarowaniu :). Pozdrawiam Was trochę z krzywym uśmiechem!
Ja ze względu na tendencję do przesadnej paniki zamierzam nabyć monitor oddechu wraz z nianią, ale o kamerce nie pomyślałam - pomysł niegłupi :) Chciałabym, żeby dziecko od samego początku było u siebie w pokoju, więc planuję, że po tych pierwszych najcięższych miesiącach życia i nieprzespanych nocach, jeśli nocne budzenie nie będzie przekraczać 3, to maluch wyląduje szybko w swoim królestwie :)

Właśnie siedzę z zacieszem, bo od pół godziny czuję bąbelki i łaskotanie, a to wg OM niby dopiero koniec 14. tygodnia :)

Powiedzcie mi dziewczyny, jak długo korzysta się z gondoli? Zastanawiam się nad kupnem używanego wózka, mam też opcję dostania jakiegoś od znajomych - czy na środek zimy opłaca się kupować nowy, jak to wygląda ze spacerowaniem dziecka zimą?
Dimis - teraz rozumiem :)

Monika_DW - jak też słyszałam wiele razy, że oliwka tylko natłuszcza z zewnątrz, a niestety nie nawilża, a i tak ją polecają :)
Olej kokosowy też mam, ale raczej do włosów używam, bo na ciele jakoś tłusto jest..
A polecasz ten z biedronki? Bo cena przyciąga, ale czy nie jest jakiś gorszy?
Co do bąbelków to ja też nic nie czuję :( i też dziewczynom zazdroszczę :)

Dziewczyny co do niani - to myślałam nad zwykłą, bo cena różni się bardzo od tej z kamerką.

Katia - współczuję Ci bardzo! życzę szybkiego powrotu do "formy" i szerokiego, prostego uśmiechu :)

Otemtotem - będę szukała Dzidziusa, bo chciałabym go spróbować :)
Mi Pani w sklepie powiedziała, że gondola to max 5m-cy. Też zastanawiam się nad wózkiem, aczkolwiek niestety nie jestem przekonana do kupna używanego od kogoś obcego, bo jak wiadomo - każdy inaczej dba o różne rzeczy...

Pozdrawiam Dominika :)
Ja też zamierzam zapolować na tego Dzidziusia.
Katia - współczuję przeżyć :( jedz dużo lodów :) przynajmniej jakąś przyjemność będziesz miała :)
Otemtotem - ja w pierwszej ciąży używałam gondoli tak do 6 miesiąca, spacerówkę (tą dużą) też krótko używałam. Jak syn miał z 11 miesięcy to przeszłam na spacerówkę-parasolkę.
Dzisiaj odbieram wyniki testu pappa i lekki stresik jest.
Muszka11 - a miałaś jakieś wskazania do zrobienia testu czy sama chciałaś? Ja na początku się zasnatawiałam nad tym badaniem, ale jak USG wyszło dobrze i to dwukrotnie u dwóch różnych lekarzy i żaden nawet nie zasugerował nawet tego badania to sobie odpuściłam niepotrzebny stres.

W.Dominika - jasne, że każdy inaczej dba, ale można kupić też w dobrym stanie i obejrzeć przed zakupem - moim zdaniem lepiej później zainwestować te pieniądze w porządną spacerówkę. Za 800 zł można już kupić fajne używane wózki 3w1, a tak każda część ok 800 - 1000 zł :)
btw. też zastanawiam się nad szpitalem w Kartuzach, ale wiem, że nie mają zzo na zawołanie. Słyszałam jednak, że w innych szpitalach też nie jest z tym tak różowo, więc już sama nie wiem co robić...
Otemtotem - na zimę lepiej faktycznie kupić używaną gondolę, taką co po śniegu bez problemu da radę. Ja będę znów używać Emmaljungi odziedziczonej po córce koleżanki - to straszny grzmot, ale super amortyzowana - na wahaczach - i bardzo duża - bez problemu wejdą śpiworki itd. No i idzie jak kombajn przez każdą drogę i trochę jak kombajn waży, ale na wiosnę wskoczymy w spacerówkę a tu mam już po córce ukochanego baby joggera, choć myślę jeszcze o czymś przejściowym z siedziskiem w moją stronę. A tej spacerówki od Emmaljungi nie lubiłam.
Ja Pappa odbieram w piątek, na razie się tym nie stresuję.
Na rozstępy poprzednio używałam palmersa, teraz pod wpływem bloga "sroka o" kupiłam babydream. I hippa masełko ale dlatego ze było w promocji. A bloga polecam bo to kopalnia wiedzy o kosmetykach dla dzieci i mam.
Szczególnych wskazań nie miałam, ale w pierwszej ciąży robiłam i teraz też sie zdecydowałam. Przyziernosc wyszla mi 1,9 ale dziecko było tez dość duże wiec dr powiedziała ze to bardzo dobry wynik w odniesieniu do crl.
Poza tym mam pco i owulacje miałam stymulowana tabletkami czyli teoretycznie poczęcie naturalne ale ze wspomagaczami, a to jest juz chyba jedna z przesłanek żeby zrobić dodatkowe badania.
No i lekarz prowadzący zasugerowal mi te badania, a ja mu ufam :)
Ooo tak blog "sroka o"... też mi bardzo pomógł przy doborze kosmetyków dla malucha.

Kasik a jak Twoje usg?
jak miło, że ktoś potwierdza moją teorię :) Ja jeszcze nie wiem jaki wózek konkretnie chcę, mój mąż upatrzył sobie Xlandery z pompowanymi kołami, są lekkie i mają bardzo dobre opinie, ale jak już wspominałam mam też opcję odziedziczenia wózka, więc jak nie będzie totalnym grzmotem to nie będę kupowała w ogóle :)
mi też powiedzieli, że przezierność spoko ( coś ok. 0,8 - 1) ale nie zasugerowlai dodatkowych badań. Ja zaszłam naturalnie bez wspomagania, mam endometrozę ale to podobno w ciąży nie ma wpływu.
Ja tam kupiłam używany wózek, przed zakupem dokładnie oglądam - kupiłam używkę za niewielkie pieniądze, gdzie nowy ponad 2,5tys ;)
Budki potraktowałam karcherem i stelaż, a to co się dało wrzuciłam do pralki i jak nowy wyglądał ;) Gondoli używałam tak do 5/6mca - dużo zależy też od dziecka ii gondoli, niektóre są małe i zimą jak wsadzisz śpiworek to się ledwo mieści, wiec jak któraś będzie wiedziała, ze maluch ma być spory to warto poszukać takiej, która jest nieco dłuższa ;)
I jak macie kupować pierwszy wózek to warto wypróbować u koleżanek na spacerach jak się sprawdza, bo w sklepie przez 5 min każdy jest fajny ;) ja wymieniłam wózek po kilku miesiącach, kiedy przejechałam się wózkiem koleżanki - spełniał moje wszystkie oczekiwania, a do tego na ten stelaż mam siedzisko rok po roku :)
Za to parasolek nie znoszę i użytkujemy nasz czołg non stop właściwie od prawie 3 lat :)
Ja robiłam badania w Invicta i dr Brzózka powiedziała, że jeżeli wyniki krwi nie wyjdą dobrze, to od razu będą się ze mną kontaktować, by zjawić się na kolejne badania.
Na szczęście nie dzwonili i wyniki odebrałam przy okazji.

Otemtotem - to prawda, ceny wózków są wysokie, rozejrzę się jeszcze..
Co do Kartuz, to przyznam szczerze, że nie wiem jak jest ze znieczuleniem, ale spróbuję się dowiedzieć :)

Czapla - rzeczywiście fajny blog!
Co do gondoli, a raczej "podwozia" to przeprowadzam się na obrzeża miasta więc przyda się taki, który wszędzie przejedzie :)

Mój Luby czytał dużo o kółkach, amortyzatorach itd itp (sama już się pogubiłam) i wybrał Barlettę (jak już wcześniej pisałam), ale niestety to wydatek ok 1500 (2w1)... :(

Dimis - ja niestety nawet nie ma nikogo znajomego z wózkami by próbować..
a jak mówisz, w sklepie wszystko jest ładne i wydaje się łatwe w użytkowaniu.

Pozdrawiam Dominika
No to przyziernosc wyszła Ci super.
Taka stymulacja owulacji to jednak hormony choć wierze, że wszystko będzie dobrze. Dr powiedziala ze jakby bylo cos nie tak to zadzwoni i na szczęście telefon milczy więc jestem dobrej mysli. Poza tym wszystkie inne parametry wyszly bardzo dobrze.

Co do wózka to ja uzywalam Mutsy z wielkimi pompowanymi kołami. Zimą sprawdził sie rewelacyjnie (rodziłam pod koniec września), ale już jak synek mial 5-6 miesięcy to było mu ciasno bo gondola ta nie należy to największych.