Widok

Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Zakładam nowy wątek :)
Link do poprzedniego:
forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2016-t664809,1,16.html#npu1

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
28.11 Czapla
28.11 Kasik
30.11 Muszka11
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82
5.12 Lolkakarolka
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi sie nic nie snilo w ciazy a przed ciazs sny mialam sporadyczne.

Jutro jade na polowanie do auchan za sukienkami bo w lecie najlepiej mi sie w nich chodzi.

Ostatnio niby jem bo mam na cos ochote ale ciezko mi okreslic co chętnie bym zjadla. Waga spada a brzuszek sie powieksza. Ale nie przejmuje sie waga bo w poerwszej ciazy schudłam 8kg, a teraz ok 4. Chodze w sukienkach, legginsach ciazowych i bluzkach sprzed ciazy bo sa rozciagliwe:)

Teraz jest w sklepach ogromny wybor gadzetow i ciuchow dla dzieci. Tylko posiadac zasobny portfel i można szalec.
W zwiazku z tym ze to moja druga ciaza to juz wiem co mi sie przyda. Niedawno przejrzalam wszystkie rzeczypo synku i zostawiłam tylko te ktore lubilam zakladac. Wszelkie spiochy i kaftaniki oddalam bo wiem ze ich absolutnie uzywac nie bede. Ja wiekszosc ciuszkow dostalam wiec nas szczęście ominely mnie ogromne wydatki. Wozek tez mialam uzywany i tym razem tez planuje kupic uzywke.

Jakby ktoras z Was potrzebowalaby tabletek ktore zmniejszaja mdlosci to moge oddac.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
my tez nic jeszcze nie mamy ale mamy czas ,my musimy sami kupować bo żadna koleżanka ani z rodziny bobo nie miała wiec polecimy z kasa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja po sesji egzaminacyjnej (niestety znowu mi się studiować zachciało a tu ciąża wyszła) postaram się ściągnąć ubranka po synku od teściów bo wszystko u nich trzymamy z braku miejsca. Posegreguje, porobie zdjęcia i założę grupę na fejsie żeby to podprzedawać. Z synkiem niestety mocno poszalałam z ilością, same dobre firmy no i z racji tego że mega szybko rósł to są to rzeczy w bardzo dobrym stanie. Jakby ktoś był zainteresowany to dawajcie znać :)
Mentorka tak to bywa ze dla pierwszego dziecka człowiek szaleje bo nie wie co tak naprawde sie przyda. Mysle ze teraz mniejsza ilosc ciuszkow kupisz hehe
Ja na chwile obecną stwierdziłam ze nawet jesli bedzie corka to będzie chodziła w ubraniach po starszym bracie a co... :) dodam różową spinke i bedzie git :)
A tak serio to synkowi kupuje raczej ubrania jednolite, nie przepadam za pstrokatymi koszulakami, tak wiec mam nadzieje ze wiele ciuszkow wykorzystam jest okazaloby sie ze to dziewczynka oczywiście.
hej:)

trochę nie pisałam, bo byłam z synkiem u mojej mamy, w międzyczasie u siostry, a na tablecie to mi się nie chce pisać:)

pisałyście o terminach porodu, ja w pierwszej ciąży miałam różnice między terminem z om a usg 5 dni różnicy,ale lekarze sugerowali się terminem z usg, z uwagi na moje bardzo rożne cykle wtedy, summa summarum urodziłam 15 dni po terminie wg om a 10 pi terminie wg usg:)
aktualnie termin z om i usg mam identyczny, po ciąży stał się cud i moje cykle były jak w zegarku:)

co do wyprawki,to ja zaczęłam robić listę i coś tam kupować w okolicach 6-go m-ca, tylko,ze niektóre rzeczy dostałam od siostry, m.in łóżeczko, pościel, ochraniacz na łóżeczko i jakieś tam pierdołki

wózek odkupiłam od koleżanki x-landera oraz nosidełko maxi cosi cabrio fix, chociaż niektóre osoby mówiły,że gondola w xlanderze jest mała, ja synka w niej aż 7 m-cy woziłam, teraz mam zamiar "dobić" ten wózek, a jak maleństwo wyrośnie z gondoli kupić porządną spacerówkę

u mnie bardzo się przydał przewijak, taki nakładany na łóżeczko, wanienka, pieluchy używałam tylko jednorazowe pampersy i dada z biedrony

laktator miałam elektryczny tomii tipee (odkupiony od koleżanki), ale coś się w nim popsuło, więc jak walczyłam o pokarm to kupiłam w szpitalu ręczny medeli

na pewno wg. mnie warto zainwestować pieniądze w inhalator, termometr bezdotykowy, prędzej czy później się przydadzą:)

balsamów specjalnych nie używam, tylko takie zwykłe masło do ciała z ziaji, w I ciąży też nic specjalnego "ciążowego" nie używałam, rozstępów nie mam i mam nadzieje, że nie dostane:) oliwki nie polecam, szczególnie w takiej pogodzie jak teraz, wszystko się klei

tak jak pisały dziewczyny nie ma co za dużo kupować, zwłaszcza małych ciuszków 56-62, maluszki naprawdę szybko rosną:)

też czekam na wieści o płci, po synku mam ciuszki zostawione, zresztą nawet jak będzie dziewczynka, to w niektóre ciuszki na pewno ja ubiorę:) i tak jak muszka dodam jakąś spineczkę:)

dziwne sny:) też mam w ciąży, w poprzedniej też tak miałam, podobno ciężarne tak mają:)

ja czuje się bardzo dobrze, wcinam truskawki, arbuzy i lody, dzisiaj kupiłam na próbę czereśni przepyszne:) ale drogie 24 zł u mnie
Jeszcze mi się przypomniało,ze któraś z Was pisała o poduszkach-rogalach, ja polecam w 100%, jak dla mnie jedne z najlepiej wydanych pieniędzy w I ciąży:) spałam na niej w ciąży i po ciąży, mam taką:

http://motherhood.pl/sklep/kojec-motherhood-2/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
O tak poduszka rogal jest fantastyczna... moja mąż tez ja uwielbia i jak tylko jest okazja to mi ją zabiera.
Super, że wróciłyście do tematu poduszek :) Miałam o nie wcześniej zapytać - tzn. czy u Was się sprawdzały. Dla mnie wszystko jest nowością, a po poście jednej z Was się nimi zainteresowałam - bo z ułożeniem się do snu mam coraz większe problemy. Kształty mają fajne - więc chyba kupię.

Jeśli chodzi o specyfiki na rozstępy :) Uważam, że "czego by nie stosować" to za nie głównie i tak odpowiadają "predyspozycje". Mam nadzieję, że jestem w grupie Szczęśliwców z małym prawdopodobieństwem zagrożenia (jako nastolatce - w odróżnieniu do koleżanek - nic się u mnie nie działo, w rodzinie również się nie pojawiały - więc może i mnie ominą). Nie planowałam stosować nic specjalnego - może bardziej zintensyfikować smarowanie się dotychczasowymi masłami i balsamami (bo zdarzało mi się zapominać). Kilka dni temu na FB udało mi się zakwalifikować do testowania za 1 gr - nowość od MomMe Cosmetics :) specjalistyczny olejek przeciw rozstępom - ładnie pachnie i jest podobno z naturalnych składników - zobaczymy.

Jutro wizyta, może poznamy płeć :)
Zapytam też o witaminy, bo już sama nie wiem, co powinnam brać. Kończy się mi Femibion 2 (a pisałyście, że chyba ma za dużo wszystkiego).

Pisałyście też o dopisywaniu szpitali... Ja nic na razie nie dopiszę, panicznie się boję porodu i biorę pod uwagę tylko gwarancję cesarki. Ubolewam, że w Gdańsku nie działa ani jeden prywatny oddział położniczy... Pojawił się w Gdyni - ale sama nie wiem.
My też jeszcze prawie nic nie mamy z wyprawki, dużo rzeczy mam obiecanych od rodziny i znajomych. Najwyżej jeśli czegoś nie dostanę będę później kupować, ale ciuszkow pewnie będę miała w nadmiarze.
Truskawki smakują mi bardziej niż zwykle - to już rytuał, że codziennie rano idę na rynek po kilogram truskawek :)
Moja poduszka właśnie przyszła, na razie mąż testuje :)
Co do snów - śni mi się praca i nie są to miłe sny, nie wiem, na ile to prawda, na ile moje subiektywne odczucia, ale mam wrażenie, że wszyscy się na mnie poobrazali odkąd jestem na zwolnieniu... I martwię się, czy będę miała gdzie wrócić, choć wiem, że to jeszcze dużo czasu...

image
I jeszcze pensje mi obcięli :( Czy Wasze 100% to też wcale nie 100%?

image
Hmm to trochę dziwne. Ja co prawda jeszcze pracuje, ale w pierwszej ciąży jak byłam na zwolnieniu to pensja byla wlasnie wyższa niż jak normalnie pracowalam bo po pierwsze licza sie jakoś soboty i niedziele, a po drugie dostajesz średnia z ostatnich 12 miesiecy, a do sredniej chodza też np. premie jesli takie dostawalas.
Muszę się dowiedzieć, bo wydaje mi się, że właśnie premii regulaminowej zostałam pozbawiona, dostałam tyko wynagrodzenie zasadnicze chyba.
Wiadomo, pieniądze się przydadzą, ale same te uszczypliwosci odczuwalne przeze mnie są najgorsze :(

image
Miałam w ciąży pożyczony kojec motherhood, muszę teraz znowu się zaopatrzyć, bez niego nie mogłam spać..

Do karmienia też mam poduszkę motherhood - udało mi się kupić za paczkę chusteczek mokrych ;) warto szukać okazji
Hej Laski!
Leci u mnie 17 tydzień i ciągle nie czuję maluszka :( Brzuszek mam już dość widoczny, a od początku przytyłam tylko 2,5 kg. Za tydzień mam wizytę u swojego lekarza więc dopytam czy na pewno wszystko ok. Do tego od wczoraj dopadło mnie straszne przeziębienie a w grę wchodzą tylko domowe sposoby, masakra :/ O wyprawce nawet nie myślę, bo mam tyle pracy w biurze i z remontem, że nawet nie mam kiedy poduszki zamówić ;P Jeśli chodzi o witaminy, biorę to co mi polecił mój gin - Mama DHA premium. Mam nadzieję, że nie zlinczują mnie w pracy jak w końcu wezmę zwolnienie przy najbliższej wizycie ;) bo mam już trochę dość siedzenia przy biurku. No i też słyszałam, że na L4 z kodem B miesięczne wynagrodzenie wychodzi korzystniej niż dotąd.
Ja z wypłatą też mam zamieszanie, ta za kwiecień jest przerażająco niska (ale zacisnęłam zęby - przepisy jakoś jasno nie określają jak to jest w kwestii pozostawania bez pracy przy niezgodnym z prawem rozwiązaniem umowy; w kwietniu pracowałam jakieś 10 dni; walczyłam o przywrócenie mnie do pracy - otarło się prawie o sąd). Poinformowałam pracodawcę o ciąży 14.04 więc liczyłam chociaż na połowę wypłaty, ale nic - zaczekam. Kilku osobom mój powrót był baaaardzo nie po myśli :)
Od połowy maja jestem już na zwolnieniu (drażniła mnie sytuacja i codzienne dojazdy autem blisko 130 km) - czekam na majową wypłatę do 10-go. Jeśli z nią będzie coś nie tak (a tu już pół miesiąca przepracowanego i pół na L4 z kodem "b") to zainteresuję się tematem i poszukam jakiejś kadrowej lub pójdę do inspekcji pracy po poradę.
Hej Dziewczyny

ooo tak, ja czekam jaak minie mi 12 tc i kupuje ten rogal. Wydaje mi sie byc ok. Niee moge sie ustosunkowac do czyjejkolwiek opini, bo nikt u mnie nie mial... a przepraszam, przyjaciolka, ale maly i niee byla zadowolona. Jaa chce kupic ten duzy wlasnie, bo on ma kilka zastosowan :)

A co do pensji... ja jestem milo zaskoczona, bo dzis dostalam i to o wiele wieksza niz sie spodziewalam. Hmmm... wiecie jak to sie oblicza?
Natchnelyscie mnie i kojec się właśnie pierze ;)
Za tydzień mam usg prenatalne, a jutro zaczynam 13 tydz, ale e ten czas leci...
Kurcze, jakiś czas temu przestało mnie boleć przy karmieniu, a teraz znowu to wraca, myślałam, że już z górki będzie... Mo nic niedługo 16 tydz niby się ma smak zmienić, może jej się odechce :P
Kasik czasami pracowadcy oszukuja w naliczeniu pensji :( mozesz do pracodawcy czy do kadr zadzwonic i dopytac skad ta różnica.prawdopdobnie wyliczyli Ci tylko z podstawy nie uwzgledniajac premii lub prowizji.
Mnie to tez niestety spotkalo przez macierzynski jak i zwolnienie lekarskie podczas pierwszej ciazy. Teraz moj prqcodawca prawidlowo nalicza byc moze dlatego ze pare pracownic poszlo do zusu z pisem a zus do sadu.

Teraz na szczescie dobrze mi policzyli. Pierwszy miesiac prawidlowo kase dostaje.

Ja nie mialam rogala ale zastanawialam sie nad zakupem bo ciezko mi znalezc odpowiednia pozycje. W pierwszej ciazy czesto podkladalam poduszke pod piersi i brzuszek.
Oczywiście sprobuje to wyjaśnić, dzięki.

image