Widok

Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Zakładam nowy wątek :)
Link do poprzedniego:
forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2016-t664809,1,16.html#npu1

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
28.11 Czapla
28.11 Kasik
30.11 Muszka11
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82
5.12 Lolkakarolka
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Monika znam osoby które nie czuły ruchów do 20 tygodnia więc spokojnie.

Co do tej poduchy rogala to rewelacja, muszę swój przywieźć od teściów :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Monika nic się nie martw ja w pierwszej ciąży ruchy czułam dopiero ok 21 tygodnia.
Ja rogala już użytkuję i jest cudownie. Gorzej ja dziecie przyjdzie do nas w nocy do łóżka bo ja, mąż, rogal i syn to robi się trochę ciasno :)
u nas pierwsze ruchy poczułam w niedziele jak brałam kąpiel hihhi i tak codziennie jakoś mnie tam smyra .
Ja w oierwszej ciazy ok 18 tyg czulam ruchy. A teraz mowie do meza ze chyba czuje ruchy to stwierdzil ze to za szybko. Mnie tez sie wydawalo ze 13tydz to za szybko. Ale ewidentnie wg mnie to ruchy hehe. Czesto osoby w wieksza iloscia tkanki tluszczowej pozniej odczuwaja ruchy. Ma mam nadwage bo moje bmi to 27 wiec jestrm mega zdziwiona tymi ruchsmi.
Ja czasami też mam wrażenie, że coś czuję, ale to nie są takie typowe ruchy tylko takie rozpychanie od środka, jakby dziecie się przeciagalo choć wydaje mi się, że to trochę za szybko.
Mnie też się wydaje, że czuje czasem ruchy, szczególnie jak leżę na plecach z wyprostowanymi nogami. Jestem szczupła, brzuszek mam w zasadzie niewidoczny, więc śmiejemy się, że Maluszek ma mało miejsca ;)

image
przede mna 80 postow do nadrobienia;) u nas remont cala para....do 19 lipca musimy sie wrpowadzic na nowe mieszkanie...myslalam ze pojdzie szybciej ale znalezienie fachowcow to nie lada wyzwanie...remontujemy wszytko, wsadzamy tam bombe...koniec remontu lazienki za jakies 4 tyg...ogolnie czuje sie dobrze....oporcz tego ze jak zwykle wkurza mnie tesciowa...dzis stwierdzila ze nie powinnam pobrac 500zl na nastepne dziecko..ze ktos biedny powienien je wziasc;) postaram sie malymi krokami was nadrabiac;)
Dobrze, ze mi nikt tak nie gada, ale ja szczerze zamiast 500zł wolałabym darmowe i zapewnione miejsce w przedszkolu/ żłobku państwowym... Córa czeka półtorej roku prawie do żłóbka, a syn nie miał szans n państwowe przedszkole więc 500+ z córki idzie na opłacenie prywatnego przedszkola dla syna, szkoda, że nie starcza na całość :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dostaję teraz więcej wypłaty niż jak pracowałam.
Ogólnie staram się pogodzić z tym, ze już nie pracuje. Przykro mi, ze wszystko jest za moimi plecami.. ach Ale taka kolej rzeczy, nieobecni głosu nie mają.
W ciąży z córka Ruchy czułam ok 20 tygodnia,
Teraz mimo to, ze więcej tłuszczu mam niż niedźwiedź to wieczorami czuje musniecia. :)
Alleluja kupiłam spodenki ciążowe krótkie.
Serio firmy myślą, ze każda ciężarna musi zmieścić się w 38 rozmiarze.

Wszystkiego Najlepszego w dniu dzieciaczka:)
Hej Dziewczyny, na kilka dni byłam wycięta od internetu - końcówka mgr... :(

Otemtotem - odległościowo to chyba będziesz miała podobnie i do trójmiasta i do Kartuz.. myślę, że w innych szpitalach łatwiej o znieczulenie, ale zobaczysz sama :)
Ja mam podobny brzuch, śmieję się, że jestem na etapie "ona jest w ciąży, czy ma taki duży brzuch" :)

Co do pieluszek to w ogóle nie myślałam o wielorazowych, a teraz przy rozwinięciu tematu, zaczynam to rozważać :)

My również imiona mamy dla dziewczynki i dla chłopca, pokoik i ciuszki będę kupować w neutralnych kolorach.
Teraz w sklepach jest wszystko..

Kruszynka - ja biorę tabletki Pregna plus, ginekolog mi zaleciła. (powlekane :) )
Ja chodzę na aqua aerobik w Gdyni Chyloni, jest przeznaczony dla wszystkich, ja powiedziałam prowadzącemu, że jestem w ciąży i zwraca mi uwagę kiedy mam wykonywać inne ćwiczenie - polecam, bo mnie dopadł ból pleców, ale po zajęciach jest lepiej.

ja jeszcze nie kupiłam nic ciążowego, zawsze nosiłam luźniejsze rzeczy, więc teraz spokojnie się w nie mieszczę :)
ale prawdę mówiąc gdy byłam w centrum handlowym, choćbym chciała coś kupić to niestety nic nie znalazłam.

Co do truskawek - to co drugi dzień kupuję po 5-6 zł, troszkę jem na świeżo, a reszta do blender z maślanka i szpinakiem i miętą - polecam :)

Olesia - czereśnie są mega drogie, ja codziennie chodzę do ogrodu i obserwuję moje drzewko i mówię do niego, że chcę już jeść owocki! :)

Co do snów to ponoć normalka, że w ciąży dziwne rzeczy się śnią. Mnie na początku ciąży uprzedzono i się nie martwię, bo to naprawdę komiksy :)

Muszka - czyli jeżeli zmieniłam pracę wynagrodzenie będzie mi się liczyło częściowo z aktualnej i poprzedniej jak będę na zwolnieniu?

Aaaaa i najważniejsze! Czuję maluszka! :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak obliczylam ze moj dwulatek dostanie sie do publicznego za 2 lata...przynajmiej u nas w Gdyni..wiec daje go od wrzesnia do prywatenego...wiekszosc roku jestem sama i nie wiem jak ogarne 2 maluszkow..wiec przedszkle na 4-5 h bedzie wybawieniem...a-cha ty szuklas kogos do cesarek ...robia je w kartuzach..ale nie podoba mi sie to miejsce urodzenia dla dziecka;p
Dominika dodajesz świeży szpinak? Chcę spróbować, brzmi zdrowo ;)

image
Espiacja_- to tylko jeden minus tego miejsca: D
Kartuzy jo

Ja mam wskazania do cesarski a wiem, że w trójmieście podważają: (
Z ja stawiam się i nie chce ani złotówki płacić za coś co mi się należy.
Dziewczyny w niwej gazetce kauflanu sa pokazane ciuchy ciazowe. Krotkie sukienki za 20zeta. Zp pewnością pojde zerknac bo uwielbiam sukienki w lecie.

Hurrra kupilam truskawki dzis po 6 zl. Chodzil od paru dni za mna bob i ku mojemu zdziwieniu dostalam go w biedronce i w dodatku w promocji :)
Na kolacje maz zrobi szparagi ale jutro pewnie na 2sniadanie zrobie bob :) bo pewnie do obiadu nie wytrzymam hehe
a-cha, a dowiadywalas sie na zaspie? Bo z tego co czytalam, oni tam nie robia problemow jesli jest wskazanie... :) ja tez bede chciala myslec nad cesarka. Musze sie dowiedziec czy mam wskazanie... baaardzo chce te dzieciatko, ale nie ukrywam, ze naturalnego porodu sie potwornie boje :(

Kupilam dzis czeresnie, bo juz nie wytrzymalam. Ale troche sie rozczarowalam. Na takie prawdziwe soczyste trzeba jednak jeszcze poczekac! :)
W.dominika pewności nie mam, ale wydaje mi się, że zasilek bedzie wyliczony tylko na podczasie sredniej z obecnej pracy. Nawet jeśli przepracowalas tam przykladowo 5 miesięcy to będzie to średnia z tych 5 miesiecy. Tak mi sie wydaje, ale moge sie mylic.

Ja za to dzisiaj kupilam sobie świeży zielony groszek, ktory uwielbiam :) nie byl jeszcze taki slodki ale pierwszy głód zaspokojony ;)
szwagierka mieszka w kartuzach a na cesarkę przyjechała na zaspę i sobie chwali ,a co do cesarki jeśli nie będę mila przeciwwskazanie to szybciej dojde po naturalnym porodzie niż cesarce wczoraj czytałam skutki uboczne cesarki i chyba wole naturalnie
Ja zaczelam rodzic naturalnie i mimo bolesnych skurczy to teraz tez bede probowala. Biora pod uwage 3ciaze a podobno ryzykowne jest tyle cesarek. Ostatecznie pierwsza ciaza zakonczyla sie cc i o dziwo mega szybko doszlam do pelnej sprawnosci.
kruszynka82 ja mam dwa porody naturalne za sobą tak mnie straszyli ze teraz mi poród da popalić a tu 15 min i po .teraz to już mi wszystko jedno aby tylko dziecko było zdrowe zobaczymy mamy jeszcze czas
Ja nie wykluczam naturalnego porodu :) tyle kobiet to przezylo, wiec nie ja pierwsza i ostatnia :)

Po prostu sie boje, ale tak jak napisala muminka, wazne aby dzieciatko bylo zdrowe!

Dzis zaczelam 11 tc , bole teraz pojawiaja sie sporadycznie, a tak ogolnie czuje sie dobrze, nawet zmeczenie powoli mija, czy to normalne, czy jest czym sie martwic?

Pozdrawiam.