Widok

Mamusie październikowe 2012 ;)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zapraszam wszystkie mamusie mające termin porodu na październik 2012 ;))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Drogie mamusie! Dziś dla mnie wielki dzień, bo oficjalnie powiedziałam w pracy, że jestem w ciąży :) skończą się domysły, podchody i moje wykręty.. Mogę się wreszcie pochwalić i otwarcie cieszyć! Poza tym u mnie nie za dobrze.. gniję w łóżku, nos mi zaraz odpadnie a płuca chyba wypluję... kiedy wreszcie skończy się to przeziębienie? :/
diverta szybkie powrotu do zdrowia. :) i jak wrażenia i emocje po przyznaniu się w pracy wszystko dobrze?
Witam, mam nadzieje ze tez będę mogła się do Was dopisać, czekam jeszcze na potwiedzenie 100 %, w piatek mam wizyte. A mam pytanie dziewczymy czy już dzieliłyście sie informacja z rodzina czy macie ja zachowana dla siebie. JA sie włąsnie zastanawiam czy jak sie potwierdzi to zachować to dla nas v=czy podzielić sie wiadomości z rodzenstwem?
Jabuszko, ja pracuje w szkole.. Niestety gdy doniosłam L4 już z odpowiednim ciążowym kodem to nie było dyrektora.. Tak więc dowiedziała się tylko sekretarka i ona przekaże tę radosną wieść dyrektorowi.. Żałuję, że nie mogłam tego zrobić osobiście... W zasadzie to już tydzień temu dyrektor pytał mnie o to jak zapatruję się na przyszły rok szkolny (bo oddaję teraz klasę) i już wtedy puściłam trochę farby- powiedziałam, że to jeszcze nie potwierdzone, ale jest prawdopodobne że jestem w ciąży.. Także czekał tylko na potwierdzenie i chyba zaskoczenia nie będzie.. Generalnie to nie spodziewam się trudności. To jest fantastyczny, rodzinny człowiek. Zawsze cieszy go każda ciąża w szkole. W sumie to jest też przyzwyczajony bo to sfeminizowany zawód. Ja jestem np. w tym roku już trzecia pracownicą w ciąży... Od poczatku mówiłam, że staram się o dziecko- tajemnicy nie było. No i tak naprawdę idę dyrekcji na rękę. Postanowiłam pracować do końca tego roku szkolnego, a cały przyszły rok wziąć zwolnienie, macierzyński i wychowawczy.. Także będzie dużo łatwiej znaleźć na moje miejsce zastepstwo, skoro wchodzi w grę cały rok szkolny a nie jakieś wyrwane z niego kilka miesięcy.

Niektórym koleżankom też się pochwaliłam, telefonicznie.. Jak tylko wyleczę przeziębienie i wrócę do pracy to zacznę się chwalić każdemu, kto tylko będzie chciał słuchać!
Dziewczynki, podczytywałam dzisiaj troszkę wątek sierpniowo-wrześniowych mam (ależ one są aktywne!!) i tam sporo było o USG prenatalnym, na którym bada się przezierność karkową i jeszcze chyba bruzdę nosową.. podobno robi się je do 14 tygodnia.. a ja byłam teraz w 11 tygodniu u gina a na nastepna wizytę kazał się zapisać za 4 tygodnie.. ostatecznie umówiłam się za 5 tyg no bo za 4 tyg to był poniedziałek wielkanocny... czyli na następnym usg będę już w 16 tyg. Czyli to chyba za późno? No i czemu lekarz nie kazał mi przyjść wcześniej? Czy to jakieś dodatkowo płatne badanie, na które powinnam się umówić na własne zyczenie?? A może wykonywane jest tylko prywatnie???
hmm no powinien zrobić genetyczne bo robi się je 11-14 t.c Ja za takie usg z Liwią wiecej nie płaciłam i teraz mam w piątek właśnie. raczej kazdy lekarz wykonuje te pomiary bo potem dzidzia za duża
Witajcie nowe mamusie :)
My zachowalismy tę wiadomość dla siebie, dopiero wczoraj powiedzieliśmy rodzicom. Myślę, że tak jest lepiej, upewnić się i poczekać do 3-ego lub końca 3-m-ca i wtedy oznajmić. Nie chcieliśmy, aby rodzice się zamartwiali już od samego początku, zwłaszcza że jest zawsze większe ryzyko poronienia.
Co do badań prenatalnych to będąc w poniedziałek na wizycie położna zapisała mnie i mam 3 kwietnia. Na szczęście nie muszę nic płacić :).
Z kolei 30 marca mam 2 USG zeby sprawdzic co z moją cystą, czy coś się zmieniło. Diverta byłaś chyba ostatnio u lekarza, jak Twoja torbiel?
pozdrawiam
sorki...chodziło mi że będę miała drugie a nie dwa USG
No to mnie dziewczyny załamałyście z tym prenatalnym... Nie wiem w takim razie dlaczego mi lekarz nic o tym nie powiedział i nie kazał się zapisać na za 2 tygodnie np.. jak przyjdę do niego za 5 tygodni to już będzie za późno... Z drugiej strony jak teraz byłam to lekarz powiedział że i tak w 11 tygodniu to jeszcze nic nie będzie widać... Może taki gów..ny sprzęt mają... Chyba przedzwonię jutro do poradni k i zapytam o to prenatalne usg.. Czyli Ty narzeczona masz to badanie na NFZ?? Hmm.. Chyba jestem roszczeniowym pacjentem, bo co i rusz mam jakieś pretensje do lekarza:P Grrrr...

Narzeczona... co do torbieli to pisalam tylko moje posty czasami pojawiają się wyżej, w lutowych postach... ;P Moja torbiel ma się dobrze, nadal jest, ale chyba nie urosła.. Lekarz nie jest pewien gdyż ze względu na obecność męża robił usg przez powłoki brzuszne.. Za 5 tygodni przyjrzy się jej w badaniu przezpochwowym i postanowi czy skierować na zabieg usunięcia... Dostałam ponowne skierowanie na badanie ca125.. na wszelki wypadek.. ostatnio wyszedł mi podwyższony 46 (norma chyba 35).. podobno w ciąży wychodzi podwyższony, a w przypadku raka to raczej idzie w setki i tysiące, także chyba faktycznie chuchamy na zimne..
TOKSPOLAZMOZA WAŻNE!!!! - zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia z 23 września 2010 roku (standarty postepowania oraz procedury medyczne przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem Dz. U. 2010.187.1259) oraz rozporządzeniem ministra zdrowia z 27 maja 2011 zał. nr 2 w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej Dz. u. 111 poz. 653 tokspolazmoza jest badaniem refundowanym przez NFZ. Dziewczyny, nie dawajcie sobie wcisnąć kitu lekarza, że to nie jest refundowane. Mam nawet pismo z NFZ potwierdzające te informacje
no to czad, a ja 6 dyszek wybuliłam ;)

przy kolejnym badaniu zapytam ginekologa bo fajnie trochę w kasy w kieszeni zostawić ;)
ja robiłam na nfz toxo, cytomegalii niestety nie refundują :(
Jolga, gratulacje! :)
Szkoda że się nie udało spotkać w jednym wątku :) Chyba byśmy założyły specjalny, lipcowo-sierpniowy 2012 :)
Malutka, cytomegalię też miałam bezpłatnie na NFZ!
co do badań nie jestem w stanie się wypowiedzieć, bo mój lekarz mi jeszcze na żadne skierowania nie dał :/ i w sumie się zastanawiam czy skoro chodzę prywatnie to czy będę musiała wszystko robić za kasiore??? bo wtedy to chyba zbankrutuje... ale łudzę się, że on jako lekarz normalny tez przyjmuje więc może coś mi się uda na nfz? ale to chyba złudne nadzieje...

a co do informowania rodziny, to my teraz akurat jesteśmy na etapie rozdawania zaproszeń na ślub, więc najbliższym mówimy też o ciąży, aczkolwiek jak na razie to wiedzą tylko teściowie, bo do moich jedziemy dopiero w niedziele :)

wyszłam z założenia, że nawet jakby coś było nie tak, to nie wyobrażam sobie że miałabym się z mamą taką informacją nie podzielić... narzeczony już takich kontaktów z rodzicami nie ma, ale im też powiedzieliśmy żeby nie czuli się pokrzywdzeni i chyba do teraz wychodzą z szoku :D

no a w pracy z racji, że jestem na zwolnieniu to wszyscy wiedzą, i wiedzieli nawet jak nie było jeszcze potwierdzone bo ja jako że pracuję zmianowo to powiedziałam kierowniczce że jest prawdopodobieństwo i mnie nie wpisała w grafik więc każdy zaczął coś podejrzewać :)
My też nie mogliśmy się powstrzymać przed powiedzeniem wszystkim, więc jak tylko na drugim usg okazało się ze serduszko bije to wszystkim najbliższym powiedzieliśmy :)
A szkoda ze niema dokładnego wykazu jakie badania należą się nam na NFZ a jakie są płatne. Przy takiej ilości ciężarnych powinien być stały cennik badań które nie są refundowane,
A co do usg genetycznego we wtorek ide do swojego lekarza to go zapytam jak t wygląda czy zrobię to u niego czy muszę się prywatnie umówić.
Miałaś cyto na nfz? super. Właśnie szukałam w necie co jest refundowane a co nie ale nic nie mogę znaleźć.

W pierwszej ciąży powiedzieliśmy moim rodzicom od razu jak tylko odebrałam wyniki bety potwierdzające ciążę. Teraz powiedzieliśmy dopiero w 10 tygodniu. Ale ciężko się takie coś ukrywa szczególnie jak się często odwiedza rodziców :)
Martek;) no tym razem nie udało się spotkać w jednym wątku.
Tobie również Gartuluję zafasolkowania;)

Co do badan to ja mam jakiegoś fuksa bo teraz miałam na kwote 220zł a babeczka w laboratorium (chyba mnie lubi;P) dała mi rabat i zaplaciłam 100zl. Juz 3 raz mi dała rabacik , muszę jej opadlic jakąs bombonierę chyba;)

ja chodzę i na nfz i prywtanie i z tego co widzę to dobra wola lekarza czy da ci odplatnie czy nie;/ Moja jest sucz więc daje mi tylko podstawowe na nfz.
Badania podstawowe prywatnie to koszt 330 zł
A badania prenatalne 410 zł ale to nie konieczne badanie jeżeli ktoś chcę mieć pewność że dzidzia jest zdrowa. badanie te robi się między 11-13.6 tc ale najlepiej tak 12 tc z tego co mi Kobitka tam mówiła
Bynajmniej takie ceny są w Invikcie :)

Wyniki w ten sam dzień dzień tylko grupa krwi w 3 dni wynik ;) Bez rejestracji, przychodzisz robisz i masz wynik .
mawera ale ty mówisz o prentalanych ale tych z krwi czyli test PAApa?
bo usg jest raczej w normalnych cenach

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry