Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (16)
Niezapominajka, ja kasze jaglaną gotuję na wodzie ale potem mieszkam np z bananem i cynamonem i robie takie kulki( bo my to blw stosujemy),m a dziś będą burgery;) oto przepis na dziś:
...
rozwiń
Niezapominajka, ja kasze jaglaną gotuję na wodzie ale potem mieszkam np z bananem i cynamonem i robie takie kulki( bo my to blw stosujemy),m a dziś będą burgery;) oto przepis na dziś:
Składniki:
2 szk startych na grubych oczkach buraków
1 szk. ugotowanej kaszy jaglanej
1 szk uprażonego słonecznika ( można zmieszać z dynią, sezamem)
1 mniejsza posiekana cebulka
1/2 szk bułki tartej ( jeśli ciasto nie będzie chciało się lepić można dać więcej)
1/4 szk oleju
ok. 4 łyżek mąki
garść posiekanej natki pietruszki ( ja dodatkowo dałam trochę posiekanego koperku)
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pieprz do smaku
sól morska (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotowanie jest naprawdę proste, wrzuć wszystkie składniki do jednej miski i dokładnie wymieszaj, następnie formuj kotlety, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko natłuszczonym oliwą, piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut, w połowie czasu pieczenia przełóż na drugą stronę. Gotowe burgery możemy podać z surówką, sosem czosnkowym, młodymi ziemniakami, idealnie pasują na chlebek.
zobacz wątek