Widok

Mamusie wrześniowe i październikowe 2014 (11)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78 - córcia Nadia
05.09.2014 mamakaroli - córeczka Natalka
06.09.2014 cytrynka - synek Szymon
06.09.2014 Dora89 - synek Janek
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
11.09.2014 AgaKr - synek Aleksander
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
19.09.2014 Mileczka - synek
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 Wrzesien - synek Mateusz
26.09.2014 GosiaX - córka Maja
26.09.2014 manka - synek Bartuś
26.09.2014 tynka
27.09.2014 aniuleczka25 - córcia :)
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
01.10.2014 weronikaz - synek Jaś,
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
06.10.2014 Kate84 synek
08.10.2014 NataliaG
09.10.2014 karo_lina - jeśli synek - Filip, jeśli córeczka - Maja
11.10.2014 Miliani- synek
26.10.2014 gabi1111 - synek Max
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie no mnie jeszcze zapach aż tak nie wkurza, wkurza mnie że nie sięgam już do stóp i malowanie paznokci i nóg spadło na mojego M :) ale radzi sobie świetnie :P
image
Ja tez nie moge sobie umalowac pazurów u stop:)))

Slodkich snow:)
image
Jejku dziewczyny jak torpedy jestęscie z tymi postami;)

Gabi super wieści gratuluje synusia;)

Ja buciki kupiłam ale jedne i mała miała je 2 razy moze ubrane więc teraz stwierdzam ze bez sensu ,zimą maluszek w kombinezonie ze stópkami i w gondoli .A po zimie to już można kupować.

A ja sobie też pazury malowałam u stóp to już się nagimnastykowałam a co to dalej będzie ;)

Miłej nocki kobietki ;)
image
Dzień dobry dziewczyny :)
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamusi :)
Nie zapomnijcie też o swoich :)
Niedługo wyruszam do Invicty i mam taką cichutką nadzieje że może nie zrobią tej amnio, ale i tak prezent już dostałam wczoraj, mojego ukochanego syneczka :):):)
Dzień dobry mamuśki :)

Gabi powodzenia :) trzymam kciuki :*
imageimage
Dzień Doberek w ten piękny dzień :)

ide zaraz w kiecce na balkon sie powystawiać a co :P

Gabi powodzenia ! 3 mamy kciuki i czekamy na info
image
Hej.

Gabi też trzymam kciuki.

Aga jak ja Ci zazdroszczę .Też juz chcialabym być na zwolnieniu.Mi zostalo kilka dni pracy,ale tak mi się nie chce,że hej....
Hej :) Gabi bedzie dobrze :) tak jak mówisz, jedna mala radość już jest :)

Ja też się chyba wybiorę na troszkę na słoneczko , trzeba korzystać, a pogoda po burzy jest taaaaaka przyjemna :)

A wczoraj zgromadziłam dla syneczka cały wielki wór ślicznych ubranek :) co prawda używane i po moim najmłodszym bracie, ale są jak nowe, ubierane dosłownie po kilka razy, niektóre wcale, i najważniejsze - przesłodkie :)

Teraz trzeba będzie je poprzepierać właśnie a potem - mamy mały strojniś jak jej brat :)
image
dodaję jeszcze Eve-Eve-Eve i aktualizuję siebie:

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
19.09.2014 Eve-Eve-Eve - córeczka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
06.10.2014 Kate84 - synek
08.10.2014 NataliaG
08.10.2014 karo_lina - córeczka Maja
juz jestem, niestety nie obeszło sie bez amnio, teraz leżę i odpoczywam, nie było tak źle ale stres ogromny, poryczałam się jak zawsze ale spoko da się przeżyć :)
dziewczyny jak opalanie ? aha korzystajcie bo od jutra codziennie troszkę chłodniej :)
Tynka kiedy w końcu idziesz na to zwolnionko? :)
Karo_lina to córeczka juz potwierdzona? :)
Gabi a teraz wyniki po dwoch tygodniach bedziesz miala?
image
Wrzesien po 3 ale znając siebie pewnie zacznę dzwonić jak skończy się 2 tydzień ^u^
gabi - skoro intuicja od początku podpowiada mi córę i lekarz na połówkowym też tak obstawił, to zakładam, że jednak mieszka we mnie mała dama :D w weekend dała mi nieźle popalic, nawet tatuś dostał kopniaka :)

byłam dziś u endokrynologa i znowu mam zwiększona dawkę - tę ciążę skończę chyba bez tarczycy :P na szczęście na dwójce dzieci chcę poprzestac ;) mój mąż cały czas coś gada o czwórce, ale nie wiem, z kim planuje te dzieci :P

czekam teraz jeszcze na wieści od ginekologa - powinien dzisiaj zobaczyc mój wynik USG z tym nieszczęsnym łożyskiem. mam nadzieję, że pozwoli mi popracowac chociaż do czerwcowej wizyty i nie będzie kazał przyjsc szybciej, bo mam parę tematów w pracy do ogarnięcia... no ale dobro Maleństwa jest najważniejsze, jeśli mnie usadzi w domu, to trudno.
Wrzesień, rozumiem Cię. też ciągle czymś się martwię.

Gabi, a o której byłaś na wczorajszym badaniu? :) i trzymam kciuki za wyniki, ale na pewno będą super! :*

Aga_Kr, jakbyś była zainteresowana to mam zniżkę na 50% na to badanie.

Kurcze, dzisiaj to już też nasze święto :D
Gabi, ale przecież zawsze mogłaś nie wyrazić zgody na amniopunkcję, skoro jej nie chciałaś?
karo_lina nie martw się na zapas, a tż czwóreczką to tak naprawdę???:)

miliani pewnie że mogłam odmówić ale czy dałabym radę jeszcze przez tyle miesięcy żyć w niepewności? to jest mega obciążenie psychiczne, czekałam na tamten wynik tylko 2 tygodnie a myśli mnie zabijały
Dziewczyny ale jedziecie z tematem, ciężko nadgonić.
Po waszych opisach cieszę się, że nie pojechałam do tej alfy.
Mi tez drętwieją dłonie i ręce i taki mój urok podobno, po ciąży przechodzi na szczeście. Ja ciuszki muszę odebrać od mojej kolezanki bo dałam jej po moich dziewczynach i teraz znowu wrócą do mnie z gratisami od koleżanki więc najpierw będę musiała to wszystko posegregować a potem zobaczę czego brakuje. Prać będę pewnie w sierpniu bo wtedy będziemy się przeprowadzać więc wypiorę wszystko juz w nowym miejscu.
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
kaska a to drętwienie to w nocy czy tylko w dzień?

przeprowadzasz sie do Gdańska?
Nie no, jak dzięki temu jesteś spokojniejsza to tak:) Chociaż i tak widzę, że Cię to dużo nerwów kosztuje
miliani nie życzę najgorszemu wrogowi takich katuszy psychicznych, ale teraz juz będzie tylko lepiej :)
a u Ciebie jak maluszek? macie już imię? :)
Gabi, w dzień też mi niestety drętwieją muszę kupić asmag i wapno, może trochę pomoże. A przeprowadzam się do zukowa, ale to zawsze bliżej gd niz kartuzy ;)
Kaska ja tez zastanawiam się nad przeprowadzką, bo jeśli już to teraz jest ten ostatni dzwonek moim zdaniem, później - wiadomo, będzie tylko gorzej i ciężej, brzuszek, dolegliwości trzeciego trymestru, domyślam się, że do przyjemności taka dodatkowa atrakcja by nie należała ale póki co, tu źle nam nie jest, tylko brak balkonu i większej przestrzeni robi swoje :)

Gabi to teraz byle się niepotrzebnie nie stresować, nie przejmować na zapas i wypoczywaj :)

Dziewczyny, a po ile sztuk rożków, kocyków, pieluszek tetrowych/flanelowych się zaopatrujecie?
image
Kaska, zawsze podobało mi się Żukowo i z chęcią bym tam zamieszkała, to jest rzut beretem do Gdańska a cisza i spokój :)

Weronika a Ty gdzie migrujesz? :)
Dobre pytanie z tymi różkami i pieluszkami i dołączam pytanko czy kolorowe pieluszki sie przydają?
z tą czwórką to już sama nie wiem, czy mój mąż żartuje czy na poważnie :D on ma trójkę rodzeństwa, więc może chce powielic taki model rodziny 2+4 :P

co do rożków, pieluszek itd. - temat dla mnie w miarę świeży, bo rodziłam w zeszłym roku i pieluchy wciąż w użyciu :)
rożek na początku bardzo się przydał, spokojnie wystarczy jeden. kocyki mam 3, z czego korzystamy non stop praktycznie z jednego. inne się przydawały np. jako wyściółka do wózka (wyścieliłam też swoim kocykiem ten szklany wózek w szpitalu). pieluch tetrowych kupiłam na start 20, ale to trochę za dużo ;) 10-15 powinno dac radę. flanelowe mam 3 i się przydają pod główkę albo jako cienkie okrycie latem. kolorowych tetrowych nie kupowałam, wszystkie mam białe.

a - i klin do łóżeczka - fajna sprawa :) bo na początku dziecko nie ma poduszki.
karo_lina a jak miałaby być czwóreczka to może następnym razem bliźniaki? hihi :)

jak byłam młodsza zawsze chciałam mieć bliźniaki :)
Gabi jeszcze nie wiem, szukamy tylko czegoś większego w trójmieście, ew. Okolice Wejherowa, póki domek jeszcze nie stanął musimy niestety pomieszkiwać na mniejszych powierzchniach ;) ale nie ukrywam, że marzy mi się znaleźć jakiś zielony cichy zakątek, jeśli nie, to trudno, jakoś się przemęczymy wtedy jeszcze trochę ;)
image
Hej dziewczyny

Ja rożek kupuje napewno jeden, itak nie sądzę żeby go użyć nie wiadomo jak :-) a pieluszek sama nie wiem. Narazie kupiłam zestaw 5 w jakieś wzorki i kilka białych :-)

dziewczyny a mi zostalo tylko dzisiaj i jutro i wolne :-) i też będę chętna na spotkania z Wami.

Weronika a gdzie Ty chcesz się wyprowadzić?a
No a mój jak mu proponuję kolejne za jednym zamachem, żeby nie było dużej różnicy wieku i żeby szybko odchować sobie dwójkę, to aż zapiera się rękami i nogami że absolutnie nie ma takiej opcji :D ale bliźniaki w sumie byśmy mogli mieć, bo ponoć to wypada co drugie pokolenie, no to mój mężus stwarza spore predyspozycje ;)

A mnie coś mój dzidziuś ostatnio oszczędza, coś tak kopać nie chce, a przecież jest już taki duży i silny :( wasze maluszki też takie grzeczne?
image
Weronika, mam koleżankę która mieszka w Redzie i tak jak Żukowo to i ok. Wejherowa są piękne, a najbardziej podoba mi się w okolicach k
Kamienicy Szlacheckiej, Szemud tam są takie piękne lasy i jeziorka, oj chyba się naprawdę starzeję :)

Cytrynka super ze w końcu wolne, po odpoczywasz :)

ostatnio stwierdziłam że ten okres -wiosna- jest chyba najlepszy okres na ciążę, wszystko kwitnie i owoce świeżutkie truskawy, maliny, arbuz, zaraz wiśnie :)
Rożek miałam jeden przy dziewczynach i dwa kocyki. Pieluszek tetrowych przy starszej używałam bardzo duzo bo strasznie ulewała i zużywałam nawet po 7-8 dziennie. Przy Zuzce już praktycznie nie były potrzebne. Flanelowych miałam ok 8-10, używałam do przykrycia jak było ciepło i na przewijaku jako podkład żeby małe nie leżały na tej ceratce. do tego przydają się u lekarza czy na jakichś wyjazdach przy przewijaniu np.
Weronika moje maleństwo kopie zazwyczaj wieczorem :-) nie przejmuj się :-)
weronika moje było strasznie leniwe przez ostatnie dni, w ciągu dnia prawie w ogóle się nie ruszało dopiero późnym wieczorem czułam porządne ruchy.
A żukowo to wcale takie fajne nie jest bo nawet nie ma gdzie na spacer pojść, ale będę miała kawałek ogródka, maleńki ale zawsze :)
Super że mamy tu mamusie, ktore mogą służyć radą, dziękuje :)

O Gabi a bardzo blisko Kamienicy Szlacheckiej, dosłownie 2-3 km mieszkają moi rodzice, także wiem co masz na mysli, pięknie :)

My sobie na znalezienie innego miejsca zostawiamy jeszcze tydzień, jak nic nas nie zachwyci to zostajemy. Tu mieszkanko mamy niewielkie ale urocze i wszędzie blisko, przychodnia dosłownie pod oknem a to, myślę że przy dziecku ogromny plus :)
image
To Weronika jak będziesz kiedys jechała do rodziców to zapraszam po drodze na kawę :)
Dziewczyny to chociaż mnie pocieszyłyście, dziękuję :) mój mały "bulgotek" też tylko wieczorami się leciutko kilka razy porusza tak jak mały ptaszek :)

A Żukowo fajnie położone jest tylko korki zawsze mnie lekko poirytują jak przejeżdzam, zwłaszcza ostatnio w tym upale. Niektórzy jechali z otwartymi drzwiami ;)
image
Ok Kaśka będę pamiętać :)
image
a ja mam nadzieje że niedługo będziemy mogły spotkać się w większy gro nie i pogadać, teraz nad morzem byłoby super :)
Tylko prędzej to Cię pomęczę o adres ;)
image
No, pomysł dobry, tym bardziej, że niedługo jeszcze kilka koleżanek idzie na zwolnienie :)
image
Ja tez jestem za spotkaniem tylko poczekacie na mnie?:))))
Pliiiiiiissssssss:)
Ja mam jeden rozek i nie kupuje drugiego.Kupilam spiworek tez jeden do spania,jest sliczny :)
Pieluchy kupilam pol na pol kolorowe i biale,ale zamierzam jeszcze kupic ,mam dopiero z 8 szt.:)
Kocyk dzisiaj dostalam ten z sówkami i jest sliczny,mieciutki ,jestem bardzo zadowolona i z poscieli rowniez.
W tygodniu bede malowac z szablonow na scianie zwierzatka:))

A tak szczerze mam dosc kurzu w mieszkaniu:/ ,sprzatam ,sprzatam i nadal kurz. Najchetniej zamowila bym jakas ekipe sprzatajaca:)
image
Gabi ja idę na zwolnienie 10 czerwca takze już niedlugo.Poza tym się nie przepracowuje dzisiaj byłam w pracy 1,5h a czwartki mam wolne takze dużo tego nie ma.

Ja miałam 2 kocyki,5 kolorowych pieluszek tetrowych i 2 flanelowe i wystarczyło.

Niektore dzieci tak mają,ze są mało ruchliwe.Mój Michaś mało się ruszał.
Natomiast ten w brzuszku jest bardziej ruchliwy niz starszy brat.Ale mi się wydaje ,ze jak czlowiek nie czeka na te ruchy to są a jak czeka i się stresuje i wkreca sobie ,ze cos nie tak to wtedy maleństwo na przekór spokojne.
Mój maluch ewidentnie robi mi na złośc i kiedy zaczynam myśleć, że może by juz pora żeby się poruszał to tam cisza... nawet czekolada nie pomaga. Im bardziej się stresuję, że się nie rusza tym większe prawdopodobieństwo, że sie nie ruszy właśnie :)
Moj mnie juz solidnie kopie:) nieraz mnie zaboli ,ale to i tak jest słodkie:) Najlepsze jest to,ze reaguje mi na imie i kopie tez wtedy kiedy do niego mowie:))
Dzisiaj tak kopal,ze mozna bylo patrzec ,nie trzeba bylo dotykac brzucha bo wszystko bylo widac:)
image
Wrzesień a kiedy ty będziesz miała "wolne"? :) mam nadzieję, że tym razem jak sie umówimy to mi żadna z dziewczyn znowu nie wyskoczy z jakimś choróbskiem :)
ja miałam dwa rożki i dwa kocyki, jedne były cieńsze a drugie grubsze, pieluch tetrowych miałam sporo ok. 20 ale Maja ulewała i były bardzo potrzebne, flanelową miałam jedną, ale ja osobiście wole tetrowe.
Brzdąc który rośnie w brzuszku też jest dużo spokojniejszy niż siostra :P i mam nadzieję ze tak zostanie, bo nadążyć nad Mają to jest wyczyn, wszędzie jej pełno, wszędzie biegiem. Także teraz liczę na trochę spokojniejsze dziecko :P
imageimage
Kasia ja mam caly czas wolne:) Tylko,ze teraz mam ten remont i ciagle cos z m zalatwiamy i ze tak powiem nogi mi z d*py juz wypadają:))

Jeszcze chce jechac do moich rodzicow jakos po 6 czerwca i wszystko sie na raz zwala.
image
No właśnie o takim wolnym od remontów myslałam :)
Aaaaaa:)
No mam nadzieje,ze szybko skonczymy:)
Ja do spotkania jestem bardzo chetna tylko nie potrafie powiedziec w jaki dzien:)
image
Cześc dziewczyny;)

Ja rożek miałam jeden a pieluszek tetrowych miałam około 10 sztuk,flanelowych chyba z 5 i było ok.

Ja dziś jakaś niespokojna jestem nie wiem czemu. Pocieszam się tym,że w następny poniedziałek wizyte mam;)
image
Omg ale dałyście czadu mamusie ;), witam nowoprzybyłe :)))!

Fajnie, że chociaż część z naszych forumowiczek mogła skorzystać z badania w Alfie, a z waszych relacji wynika, że "dopchanie" się na badanie to prawdziwy sukces ;).

Gabi serdeczne gratulacje! Cieszę się, że jesteś spokojniejsza po tym badaniu, zapewne i mały Max czuje się teraz lepiej w twoim brzuszku. Sądzę, że w tej sytuacji amnio to formalność, ale na twoim miejscu postąpiłabym tak samo i ponownie przystąpiłabym do badania. Także trzymam kciuki dalej :)))!

Mileczka, moim zdaniem faktycznie może tak być, że od jakości usg zależy na ile dokładnie lekarz jest w stanie określić wiek ciąży... Rozumiem, że się martwisz ja sama siedzę jak na igłach do środy, bo wtedy będę miała w końcu połówkowe.

Evi koniecznie daj znać jak przetestujesz wózek na live :). Z tej serii Tako, też najbardziej podoba mi się ten z białą eco skórą. Sądzę, że ten materiał będzie łatwy w utrzymaniu, a do tego podnosi walory wizualne bryki hehe.
Mileczka twój wózek podobny do mojego wyboru: http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=5587&%3CosCsid%3E (ja chcę jasno-siwy na białym stelażu).

Co do ruchów to moje baby daje o sobie znać non stop... Rano po śniadaniu, co jakiś czas w ciągu dnia, wieczorem po kolacji, a jak jadę autem to już w ogóle szajba-luz hehe ;).

Co do spotkania niebawem jestem za :)
image
Dziewczyny pytanie! Zerkam właśnie na skierowanie od mojego gina i mam zrobić:
-glukozę na czczo
oraz
-test obciążenia glukozą 75 g po 2 h.

Gin wspomniał, że test obciążenia glukozą robi się pomiędzy 24-28 tc, a glukoza na czczo to chyba osobne badanie i myślę by zrobić je jutro (teraz jestem w 22 tc). Też tak robiłyście? Czy też może oba badania są do zrobienia razem?
image
Megi ja robiłam to za jednym razem. Najpierw pobierali mi krew na czczo potem dają do wypicia glukozę i po dwóch godzinach biorą drugą próbkę
image
Dziewczyny to tzreba zrobić za jednym razem.Mój lekarz zleca 75 g glukozy(wiem,ze inni 50g)i pobranie krwi na czczo,po godzinie i po dwóch godzinach i wg mnie tak jest najlepiej.
Megi oba badania robi się razem, tak jak dziewczyny pisały, najpierw pobierają na czczo, pijesz glukozę, czekasz 2h i znowu pobranie. ja mam wizytę w przyszły czwartek a 24tc zaczyna się w poniedziałek więc muszę obciążenie zrobić na początku tygodnia.
Ja ta glukoze robie jutro. Jestem w 24 tygodniu,pytalam gina i mowil ,ze jesli czuje ,ze musze zrobic teraz to mam zrobic:) a ja czuje,wiec musze:))
Bosze bylam na obiedzie i slina mi leciala jak zobaczylam colę w szklance:/
image
Z tą glukozą jest tak jak dziewczyny piszą;) mnie to czeka teraz w sobotę .

Ale dziś fajnie jest ,troche chłodniej aż miło ;)
image
Wrzesien nic nie mów ja uwielbiam pepsi i czasem się skusze ale później mam wyrzuty .
image
Ja tylko dwa łyczki wypiłam:)
Ostatnio cos mnie wzielo na frytki z solą:) i pieczone ziemniaczki:) achh
image
Wrzesien ja jem to samo tylko jeszcze do tego warzywa na patelnie;)
image
Eee ja tam czasem pije cole, moja kolezanka cała ciążę piła bo powstrzymać się nie mogła i wszystko było ok.
Najważniejsze w ciąży nie jeść surowego mięsa a reszta jest do przeżycia :-)a
Dziewczyny, a powiedzcie mi o co tak naprawdę chodzi z tą colą? bo przy karmieniu to kumam dlaczego nie można, a w ciąży? bo za dużo cukru, czy że gazowana? bo ja z Zosią przez ostatnie miesiące praktycznie codziennie wypijałam co najmniej szklankę pepsi dziennie bo jakąś taką zachciankę miałam i do tego obowiązkowo mars :)
mileczna dziękuję Ci kochana, ale nie wybieram się, chyba że do mnie zadzwonią, póki co nie dzwonili

karo_lina a do Ciebie dzwonili?

gabi współczuje kolejnych tygodni czekania, ale myśle, że jesteś już spokojniejsza sporo lekarz na usg mówił, że wszystko ok. Będzie dobrze ! 3 mam kciuki

kaska dobrze, że nie jestem sama z moim drętwieniem rąk :P

weronikaz ja mam 1 rożek, ok. 6 flanelek(będę używała na przewijak, który już na łóżeczku jest zamocowany :) i od 10 tetrowych, kocyk jeden cienki, planuje dokupić jeszcze jeden taki średnio gruby, bo mam dla młodego kombinezony na zime

wrzesien wspolczuje kurzu i syfu ;/

Megi dokładnie tak jak pisze mimmossa moim zdaniem to za jednym razem krew+picie tego świństwa i znów krew

i reszta dziewczyn co pisała :)

ja też jestem za spotkaniem, co do miejsca i terminu sie dostosuje :)
image
bo gazowane.. a gazowanego w ciąży powinno sie unikać. Ja coli nie piłam wogóle przed ciąża, na początku ciązy miałam film na cole i zdarzyło mi się kilka szklanek obalić, ale okazyjnie, generalnie staram sie nie pić, tylko soki ze świeżych owoców i warzyw i podstawa woda. Ale teraz zrobiłyście mi smaka na cole ! :P niedobre wy :)
image
Ja tam bym bez bąbelków ciąży nie przeżyła :)

Zrobiłam dziś na kolację tortille z kurczakiem i warzywami z arbuzem na deser i tak się objadłyśmy z dziewczynami, że chyba do rana nie będziemy w stanie się ruszać...
ok, dzięki :). Miałam wątpliwość bo na te badanie skierowanie było osobno. Mój gin też zalecił 75 g glukozy.
image
dziewczyny ale narobiłyście mi smaka na colkę, mniam :)
Że gazowana to swoją droga ale w coli/pepsi chodzi głownie o kofeinę.
Ja mieszkam w uk i u nas maja luźne podejście do ciazy i położna powiedziała mi ze nie moge pic wiecej niz 3 puszki coli DZIENNIE !!!
Ja oczywiście nie stosuje sie do ich zaleceń żywieniowych ale masa kobiet tu pije i żyje i dzieci sie zdrowe rodzą wiec jak macie ochotę to pijcie :-) zadowolona i szczęśliwa mama to szczęśliwa dzidzia :-)
Mi chyba też takie skierowanie dał lekarz, ale to pewnie jest tak dlatego, że najpierw robisz jedno badanie (na czczo) to osobne skierowanie i osobne skierowanie na to po dwóch godzinach :)

A dziś jechałam zamówić wózeczek swój i ja to mam szczęście czasami do zniżek :) bo w Baby Akpolu jeśli załapałabym się na 10% zniżkę to za swój wózek, który ze względu na niestandardową wersję kolorystyczną i tak kosztuje 100-150 zł drożej, zapłaciłabym już 1720 PLN. Czyli bez promocji wychodzi prawie 2000 PLN. A pojechaliśmy do Mapu, gdzie jest on po 1699, czyli już sporo taniej bez żadnych promocji. Ale , że dokładnie taki wózek stoi na sklepie, to bez bawienia się w zamówienia pan ze sklepu nakłada na niego rezerwację i jutro odbieramy go w cenie 1600 zł :) czyli można powiedzieć, że nam się udało , a każda zniżka cieszy człowieka :)

A no to dziewczyny na kiedy przypuszczalny termin spotkania? :)

Ja coli sobie nie odmawiam kiedy mam ochotę, ale jakoś specjalnie nie czuję potrzeby, jak Aga, w sumie wypracowałam już sobie przez ostatni rok zdrowsze nawyki i woda w zupełności mi wystarcza :) od czasu do czasu pozwolę sobie w tym czasie na coś lepszego , jak koktajl z truskawek i teraz też się właśnie za taki zabieram ;)

Wrzesień głowa do góry , już coraz bliżej końca remontu i wtedy na pewno kurz sobie odpuści :)
image
Weronikaz to faktycznie masz farta do zniżek :). Kilka stówek zaoszczędzonych zawsze cieszy :D. A jaką wersję kolorystyczną wybrałaś? Bierzesz ten Tako City Move tak :)?
image
Kate a skąd jesteś? ja za jakiś czas wybieram się do Londynu :)
Megi zgadza się , to jest Tako City Move, a wersję wybraliśmy Sportime, kolor 06 to ten taki z czerwoną ramą i czarny. Wahaliśmy się jeszcze między nim a Marine, jednak na żywo o wiele fajniej wygląda ten Sportime, nawet zdjęcia w internecie trzeba przyznać , że trochę mniej korzystnie wyglądają :) wiem, że podobny z Bebetto ma Wrzesień ;) z wyglądu jesteśmy zadowoleni, później wyjdzie jaki będzie w użytkowaniu :)
image
Weronika super z ta promocją :) a w Akpolu są jakieś karty rabatowe?
Tak, Gabi, są. Ja np. wtedy kiedy kupowałam fotelik, to od razu założyłam sobie kartę stałego klienta, która uprawnia do zniżek 3% i na produkty firm Britax, Romer, tommee tippee, New Baby i Taf Toys obowiązuje rabat 10%. A ten 3 % rośnie wraz z regularnymi zakupami, także myślę , że warto :) a , no i ostatnio była ta promocja 10 % na wszystkie wózki głęboko - spacerowe , może jeszcze jest :)
image
Weronikaz dokładnie ten wózek podobny do Bebetto, oba mi się podobają i jak bym miała mieć chłopca to pewnie też taki bym brała :). A jak będzie dziewczynka (co jest bardziej prawdopodobne) to będzie Bebetto Luca, albo Tako Baby Haven :).
image
Aga, nikt do mnie nie dzwonił z Alfy ani z tego Starmedu, więc chyba lipa. pewnie wzięli dane kontaktowe na odczepnego :|

gin mi napisał, że wizytę mam odbyć planowo, tylko teraz co wizytę będzie szczegółowa kontrola łożyska. zobaczymy, czy usadzi mnie na L4 już od 11.06.

a to dla Was, Mamuśki :)
https://www.youtube.com/watch?v=bdEWdvDrofI&feature=youtu.be
Gabi1111 ja od Londynu kawałek - Szkocja :-)
A Ty na stałe do Londynu jedziesz czy w odwiedziny ?:-)
Megi zgadzam się z Tobą, też już pod chłopaczka braliśmy więc rozumiem o co Ci chodzi :)

A ja jeszcze z takim pytaniem, czy któraś z Was zastanawiała się już nad tymi bezpłatnymi spotkaniami edukacyjnymi z położną? Czy któraś doświadczona mamusia korzystała? i jeśli tak, to na czym one polegają? :)
image
Weronika dzięki za info :)

Kate ja troszkę tu troszkę tam :) A Ty długo w UK i gdzie mieszkasz w Szkocji? Podobno jest piękna ale wietrzna zawsze chciałam tam pojechać:)
Gabi ja mieszkam pomiędzy glasgow a edynburgiem i rzeczywiście bardzo mi sie w Szkocji podoba :-)
W Londynie byłam 2 razy raz na lotnisku tylko miałam przesiadke i raz na weekend na wycieczkę :-)
A masz faceta w Londynie czy rodzine ?
faceta :)
a jak Ci sie podobał Londyn?
Weronikaz ja tez mam stelaz wozeczka czerwony z czarnym:))) sportowy heh:)
Dzieki za slowa otuchy kobietki kochane ,na dzisiaj koniec pracy. Sciana pomalowana u maluszka w zwierzatka:) wyszlo pieknie:) a teraz mi plecy wysiadaja. Jutro chyba najgorsza jeszcze robota i potem juz mam nadzieje bede tylko ogarniać mieszkanko. Oczywiscie moj maz tak dzisiaj nakurzyl ,ze cala szafa jest do prania.

Ja glukoze mam jutro tez 75 i robie od razu bo tez tak gin kazal. Nie ma sensu robic na raty:)
image
Bardzo ale na weeken/wycieczkę nie koniecznie na życie :-)
Jak ci sie lata w ciazy ? :-) ja sie trochę obawiałam pierwszego lotu ale lata sie jak najbardziej ok :-)
A po porodzie planujesz Londyn czy twoj zjeżdża ?
Aaa w Londynie ma restauracje szwagier/brat czy ktoś tam z rodziny gesslerowej wyglada tam jak na stołówce ale pyyyyszne jedzenie warto iść :-)
Masz rację mi tez sie podoba Londyn ale wolałabym mieszkać poza, latania sie nie boję chociaż w ciąży jeszcze nie latałam ale będę leciała przynajmniej we 3x. u geslerowej byłam ale jakoś mi nie bardzo podpasywało. a Ty skąd jesteś w Polsce?
Z Gdańska :-)
Stad sie na forum znalazłam w sumie w czasie planowania ślubu odkryłam weselnik i tak sobie ostatnio przypomniałam :-)
Ja sie bałam tylko 1 lotu w ciazy ale lecialam juz parokrotnie i za każdym razem ok lekarka mówiła ze nie ma u mnie żadnych przeciwwskazań do latania:-)
Tylko jakby cie chcieli wziazc na to prześwietlanie w dużej maszynie to powiedz ze jestes w ciazy i poproś o sprawdzenie ręczne .
Kate mówisz o standardowych bramkach na odprawie?
a to Twoje pierwsze dzieciątko?
Nie mowię o tej dużej maszynie co prześwietla do naga :-)
Te standardowe praktycznie sie nie różnią od tych w marketach i nie sa szkodliwe:)
Tak dzidzia pierwsza:-)
gdzie zamierzasz rodzić?
karo_lina dzięki za link to było piękne, popłakałam się :)
Oczywiście u siebie :-) a ty pewnie w pl skoro tam żyjesz?skad jestes?
Chyba wszystkie ciężarówki śpią oprócz nas :-)
chyba śpią dziewczyny, ja się wyspałam w dzień bo musze leżeć przez 3 dni, a u Ciebie z kolei jest godzinka do tyłu:) zamierzam rodzić w Londku ale to na razie w planach, bo muszę doprowadzić do końca kilka spraw, a jestem z Wrzeszcza blisko Brzeźna :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aaaaaa to zarejestruj sie do położnej jak teraz będziesz co byś swoją historie ciazy miała :-)
Co by sie nie okazało ze pojawia sie rodzaca z nikad :-)
I wtedy po porodzie planujesz zostać?
Znam wrzeszc znam brzezno:-)
wiem wiem miałam lecieć juz jakis czas temu ale wszystko się poplątało i dopiero będę mogła w na początku lipca. Zamierzam zostać po porodzie az do lata a potem zobaczymy :) a Ty dlugo w UK?
Na początku "tu i tam" tak jak ty a w 2008 studia skończyłam i osiadła, na dobre :)
Masz jakieś koleżanki w uk ? Wiesz jak wyglada wizyta u położnej ?
Ja jakbym wiedziała jak wyglada pierwsza wizyta to wcale bym na nią nie poszła :-)
sporo czasu! a jak często latasz do Gdańska?
naczytałam sie w necie, także wiem jak to sie odbywa ale z chęcią skorzystam z Twoich wskazówek:)
No wiec moja wskazówka - nie iść :-)
Nie no żartowałam iść ale uzbroić sie w cierpliwość, slowniczek z nazwami chorób po angielsku albo wykuc je na pamięć :-)i przygotować sie na szczeeeeegolowy wywiad i zawalenie głowy masa informacji które dzieci wiedza w podstawówce :-)
I zarezerwować sobie wolne 2 godziny :-) a nawet wiecej zależy jak trafisz moja pierwsza wizyta trwała prawie 3!!
A masz wyrobione national insurance?
A do Gdańska latam w zależności od potrzeby itp.
Czasami co 3 mcy czasami co miesiąc czasami co tydzien rożnie bywa :-)
mam NIN, to mnie nie pocieszyłaś, słyszałam że tam jest inaczej jezeli chodzi o ciażę ale chyba da sie przeżyć :)
pewnie niedługo będziemy planowac następne spotkanie to moze akurat będziesz ? na forum sa fajne dziewczyny, juz 2 x sie spotykałyśmy i za każdym razem było super :)
Kate juz mi sie oczy zamykają, jutro popiszemy jak bedziesz miała ochotę, a teraz miłej nocki Wam życzę :)
Pewnie ze da sie przeżyć wg mnie jest luzik :-)
Ale ta pierwsza wizyta była po prostu nużąco długa :-)
Generalnie jak jest wszystko ok z ciąża i dzidzia to lekarza sie nie widzi i ma sie dwa usg ale jak jest coś nie tak to i co tyg usg robią.
Moja koleżanka urodziła w Anglii jedno dziecko a teraz jest w ciazy w pl i mowi ze jej sie w Anglii ciąża opieka itp bardziej podobały :-)
Dobranoc :-)
Ale naskrobałyście wieczorem :)

Ja ogarniam starszą do przedszkola i wybieram się na matarnię po jakieś buty dla młodszej więc Smyk będzie obowiązkowo zaliczony :)
u mnie strasznie zimno i sie chmurzy, trójmiasto też tak wygląda?
cześć dziewczyny :)
we Wrzeszczu 14st i pada deszczyk :(
taka pogoda ma sie utrzymać do końca tygodnia, nooo zobaczymy.
Kaska daj znać czy coś ciekawego w smyku

Aaaaa kupiłam sobie ta poduszkę kojec i jest po prostu rewelacyjna, nie wiem jak do tej pory mogłam spać bez niej :)
Dzien dobry :-)
Gabi wklej linka do tej poduszki.
Jak tam brzuszki przeszkadzają w spaniu ?
U mnie na razie jest ok ale właśnie ostatnio myslalam zeby na wszelki wypadek sie zaopatrzyć w jakaś poduszkę dla ciężarnych taka co by sie pózniej do karmienia przydała.
Kate to jest coś takiego http://allegro.pl/poduszka-dla-kobiet-w-ciazy-kojec-ciazowa-d-spania-i4243057697.html
Hej kobietki:)

Kasia u mnie tez pada i wieje,ale fajne powietrze przynajmniej:)
Ja juz po glukozie. Myslalam,ze tam pawia puszcze,ale dalam radę:))) wypilam bez cytryny,da sie to wypic tylko pozniej mnie troche mdłosci braly,ale wytrzymalam:)
Teraz czekanko do 16 na wyniki. Ciekawe co wyjdzie,
image
Wrzesien a już odsiedziałaś 2 godz? a ile jest tego do wypicia?
Tak,juz jestem w domku:) do wypicia jest pelny kubek plastikowy z tych na wode.
image
hej mamuśki :)

Kate - ja niestety mam problemy z ułożeniem się do snu... normalnie śpię na brzuchu, więc teraz męczę się w jakichś nienaturalnych dla mnie pozycjach. chyba czas wyciągnąc kocyk, który zwijałam w rulon w pierwszej ciąży i podkładałam go pod brzuch i między nogi :)

fajnie, że się troche ochłodziło, bo u mnie w mieszkaniu temperatura nie chciała spadac poniżej 23 stopni :/ a wczoraj jeszcze skorzystałam ze słoneczka i byłam z synkiem prawie dwie godziny na spacerze i placu zabaw w Parku Reagana :)
karo_lina jak masz problem ze spanie to naprawdę polecam ta poduszkę kolec :) jest super :)
Link na spotkanie przyszłych i młodych mam - może ktos będzie zainteresowany:

http://mamapyta.pl/warsztaty-i-konferencje/akademia-mamapyta-pl-w-gdansku-3
Eve ja była na podobnym spotkaniu w marcu i było interesująco, polecam wszystkim mamom :)
Właśnie się zapisałam, więc miejsca jeszcze są;)
U mnie na razie ze spaniem tez ok ale myśle kupić za wczasu:-)
Hej kobietki;)

Pogoda rzeczywiście fajna po tych upałach troche można odpocząć ;)

Wrzesień to jest tego tak dużo do wypicia? Ja w pierwszej ciąży miałam chyba mniej tylko wtedy siedziałam na godzince . A teraz też mnie czeka 2 godz. siedzenia.
image
Zależy jaką ilość glukozy lekarz przepisał - ja miałam 50g i wtedy czeka się godzinkę, jak 75g to 2 godz.
witajcie, zachecam do mojej aukcji na olx( dawniej tablica) mam wiele ubran dla dzieci 0-3 miesiaca, w bardzo atrakcyjnych cenach.. ;) oto link do jednego ogloszenia, tam mozecie tez przegladac inne ciekawe rzeczy.. znajdziecie tam mase body, kombinezon, spioszki itd.itp ;) http://olx.pl/oferta/uniwersalny-dla-chlopca-i-dziewczynki-rozmiar-0-3m-CID88-ID60DIP.html
Mamakaroli no jest caly kubeczek do wypicia i jest to cieple:))
Ja mialam na dwie godziny 75 ,ale da sie przezyc:)

Wlasnie niedawno wrocilam z m z zakupow ,kupilam juz wszystko oprocz wanienki i jeszcze kilka pieluch tetrowych kupie:)
Dobrze ze nie zamowilam wanienk ze stojakiem z netu bo dzisiaj widzialam ja w sklepie i... Jest okropna:/ wielka jak stodoła,a ten stojak jeszcze wiekszy i odstraszyl mnie kompletnie:) ,zdecydowalam ,ze jednak zostane przy opcji pierwszej i bede miala wanienke bez stojaka.
image
Odebralam wlasnie wyniki glukozy i jest idealna:))))))!!
Ciesze sie bardzo. Czyli moj malutek jest duzym ,silnym chłopcem:))
image
Wrzesien bardzo sie ciesze że wszystko w porządku, a tak sie martwiłaś:)
Gabi tez sie ciesze:)) Mam nadzieje,ze maluch po prostu szybko rosnie na kurczakach;))) teraz mam faze na to,a najwiekszy głód łapie mnie wieczorami. Tez tak macie?
image
A ja właśnie mam kłopot z jedzeniem juz trzeci dzien chodzę jestem głodna i mam ochotę na coś ale od trzech dni nie wiem na co ...
Wrzesień, strasznie Ci zazdroszczę! ja od piątku ryczę przez te glukozę...
dla mnie mięso mogłoby teraz nie istnieć! sałatki i wszystko co kwaśne, aż mi ślinka leci :)
Mileczka a czemu co sie stało? zły wynik glukozy :(
Mileczka co sie stało?
ja teraz mięso jem w ogromnych ilościach :) jadłabym tylko mięso i owoce :)
imageimage
Mileczka nie martw mi się tam!!:**
Bedzie dobrze. Glukoza to cholera ,ktora raz jest dobre,a za chwile moze byc juz zły wynik i odwrotnie.
Ja sie ciesze,ale i tak trzeba uwazac.
Nie płacz ,bedzie ok.
image
Wrzesien no i pięknie ,że ta glukoza wyszła idealnie;)
To mówisz,że masz wszystko już.Ale Ci zazdroszcze ;)
image
Ja wczesniej miesa nie moglam jesc bo mnie mdlilo,a teraz jem i to chyba nieraz przeginam,szczegolnie w nocy. Zjadam po 4 pałki kurczaka z surówką i do tego szklanka mleka,jablko i kwasne lody.
image
Mamakaroli no juz kosmtyki kupione,ubranka i cala reszta. Jeszcze zostala ta nieszczesna wanienka i kilka pieluch. Moj m chce jeszcze kupic ten monitor oddechu na klips i niańkę. A ogolnie wszystko juz jest:)
image
Aha a dzisiaj jeszcze dokupilam w galerii baltyckiej w smyku kocyk taki cieńszy z polarku za 39.90 :)
image
Na czczo zawsze mam w normie, ale po tym teście już kiepską :( najpierw siedziałam i ryczałam, że nie dam rady na tej diecie, bo nie znoszę surowych warzyw, wręcz mogę wymiotować po nich (jedynie, to np. wymieszane z ziemniakami, które już nie są wskazane :/ albo dorzucanie warzyw do sosów, ale to też średnio) więc jadłam owoce, z których większość też niewskazana :( teraz ryczę, że może miałam te cukrzyce od początku ciąży tylko nikt tego nie sprawdził i że mogło to/może zaszkodzić Małemu :(((( a stres dodatkowo podnosi cukier. dopiero jutro mam wizytę więc na razie sama staram się jeść mało, a często, ograniczać cukry itd. i ciągle chodzę głodna, ciągle chce mi się spać i ryczę bez powodu. masakra jakaś...najchętniej bym nic nie jadła tylko się podłączyła pod kroplówkę do września...
image

Cześć dziewczyny :)
Nie odzywałam się kilka dni, bo wyjechaliśmy z m. w piątek rano na dłuższy weekend, co by się trochę odstresować i nawet neta nie włączałam, a tu tyle do nadrabiania :)

Mileczka głowa do góry, może lekarz będzie kazał powtórzyć badania i nie będzie tak źle, dobrze, że na czczo jest ok, myślę, że maluszkowi jeszcze nic nie zaszkodziło, skoro badanie to wykonują dopiero po 24 tc.

Witam nowe mamusie :) Tylko co nas-październikowych tak mało??? Może jakieś październikowe mamusie jeszcze nas podczytują? dziewczyny ujawniać się :)

Gabii wysłałam Tobie wiadomość priv, dostałaś?

Wrzesień super, że masz już glukozę za sobą, no i że wynik dobry :)
Mileczka dziewczyno nie płacz za zaś, poczekaj do jutra i wtedy wszystko sie okaże, nie denerwuj siebie i maleństwa, często zdarza sie że badanie trzeba powtarzać bo wynik jest nieprawidłowy a potem nagle wszystko wraca do normy, głowa do góry :)

Nika odpowiedź na priv :) zgadzam sie z Tobą mało nas w październiku a ja na samym koniuszku :( oby tylko nie w listopadzie :(
Gabi a ty pierwszą dzidzie masz ?
Jak tak to jest szansa na przenoszenie te pierwsze chłopaki zazwyczaj nie pchają sie chętnie na świat tez czuje ze przenosze marzy mi sie tak z tyg wcześniej :-)
Mileczka nie ograniczaj za bardzo jedzenia tak nagle. Poczekaj do wizyty u lekarza i wtedy bedzie wiadomo co i jak dalej robic. Spokojnie i nie denerwuj sie.
image
Kate84 ja mam synusia i lekarz juz mi mowil,ze prawdopodobnie bedzie wczesniej porod niz to jest liczone:)
Bywa roznie chyba:)
image
Kate ja jestem najstarsza z Was wszystkich i dużo starsza od Ciebie :) mam juz córcię i ja urodziłam 3 tygodnie przed terminem ale to było dawno :)

Wrzesien a mówił ile przed terminem możesz sie spodziewać porodu?
Wrzesień super, że wynik dobry, jednak dobrze, że przyspieszyłaś termin badania bo teraz masz spokój :). Ty taka drobniutka, a bobo taki okaz :))).
Mileczka, a u Ciebie z tą cukrzycą to pewne ? Lepiej nie martw się na zapas, chociaż swoją drogą ja również się w tej dziedzinie specjalizuję ... :].
A Gabi z tym wiekiem to przesadza :p!

Popieram apel - październikowe mamuśki ujawniać się :D!
image
widzę, że glukoza rusza pełną parą :) Wrzesień - super, że wyniki idealne :)

Mileczka - nie martw się na zapas, postaraj się spokojnie wytrwać do jutra. ja byłam podobnie przerażona do Ciebie, jak usłyszałam, że łożysko mi przoduje. no ale skoro mam wytrwać do wizyty 11.06., to wytrwam. przestałam się tym łożyskiem zadręczać, chociaż prawie się poryczałam na USG połówkowym, jak to usłyszałam... trzeba wierzyć, że będzie dobrze, a przede wszystkim myśleć o dzieciaczku - przecież jemu udziela się nasz nastrój!

ja np. wczoraj ryczałam cały wieczór, bo mój mąż kompletnie nic mi nie przygotował z okazji Dnia Matki i potem mu wyrzucałam, że przez niego nasza dzidzia też jest smutna... ale od dzisiaj znowu mam postanowienie, żeby się nie smucić i nie stresować, bo potem urodzę jakieś znerwicowane dziecko ;)
Wrzesień a po czym lekarz moze zobaczyć ze poród moze byc szybciej ?
Moze u mnie tez sie czegoś takiego dopatrzy :-)))
Gabi a w jakim wieku masz córę ?
Skoro drugie to jest szansa ze będzie przed listopadem :)Trzymam kciuki
Karolina a o co chodzi z tym przodujących lozyskiem ?
Gabi termin mam niby na pod koniec wrzesnia a lekarz juz zdarzyl go o dwa tygodnie przyspieszyc ,wiec nie wiem czy na serio tak bedzie czy tylko takie domysly z powodu wiekszego maluszka:)

Popieram Megi :) Gabi przesadza ze swoim wiekiem:)) Gadasz głupoty kobietko:)
image
Kate no wlasnie mi okreslil na podstawie badania pappa i teraz jak bylam na polowkowym:),ze niby jest wieksze o tydzien,a potem niby o dwa tygodnie mam pirod szybciej miec. Ale ja chyba w to nie wierze za bardzo:) tydzien wczesniej ok,ale nie dwa:))
image
Wrzesien a według USG na kiedy masz termin? Często zdarza się że według ostatniej ostatniej miesiączki i według USG są inne terminy :)

Kate moja córcia jest juz pełnoletnia :O
Karo_lina dobra jesteś :D. Ja też często stosuję tą zagrywkę "ze smutnym dzidziusiem" jak chcę wymusić na moim mężu odpowiednie zachowanie ;p.

Dziewczyny nie możemy się tak stresować bo do września/października osiwiejemy i głupio będziemy wyglądać z wózeczkami wtedy :P:P
image
Dziewczyny, termin porodu to tylko orientacyjna data, dopuszczalny jest poślizg 2 tyg w przód lub w tył więc od 38 do 42tc to dziecko urodzone w terminie :) Ja z Zuzką w piątek 17 sierpnia po godz 16 byłam na kontroli i gin powiedziała, że rozwarcie wprawdzie na opuszek ale porodu nie widać raczej na horyzoncie a o 6:45 w sobotę miałam małą na rękach ;)
Gabi wedlug miesiaczki mam na 26 wrzesnia,ale juz mam przesuniete o 2 tyg.wczesniej. Ale tak jak mowi Kasia to ok:))
Zobaczymy kiedy nasze dzieci beda chcialy wyjsc:))
image
Ja pierwsza ciaze dziewczynke urodzilam rowno 14 dni po terminie i to przez wywolanie bo sama to sie w ogole nie spieszyla, jak podłączyli mi kroplowke z oksy to nie mialam ani rozwarcia ani zadnego skurczu, a mloda urodzila sie z waga 3800 :)
Kate84 ja sobie owijam kołdre między głowe, brzuch , nogi i jest ok :) też myslałam, nad tą poduszką, ale jednak nie kupuje. Ale na pewno przydatna sprawa

karo_lina w tym parku jest cudnie :)

wrzesien dzielna jesteś z tą glukozą ! ja ide w czwartek, bo potem dostawiam auto do mechanika (tata złota rączka :) i nie wiem kiedy będę mobilna. I ciesze sie bardzo że wszystko ok!

gabi ja miałam do 22 tygodnia, że mięso mogło nie istnieć, potem troszke sie zmieniło, i coś tam zjem

gabi to laska i wygląda młodziutko jak coś nie słuchajcie jej :P
image
Manka ładnie corcia byla duza:))
image
Aga tez wypijesz bez niczego:)) da sie przezyc:)
image
Aga będę trzymać kciuki w czwartek :)
Dziewczyny, dacie z radę z glukozą :) mileczka a Ty nie stresuj się tak, może to tylko jakiś głupi przypadek, że tak wyszło. Pewnie powtórzysz badanie i będzie ok ;)
Nadmuchałam sobie miesiąc temu piłke gimnastyczną z zamiarem ćwiczeń z nią.... :) no i właśnie na niej siedzę, stwierdziłam, że za dużo miejsca zajmuje, żeby tak leżeć nieużywana. Co do poważnych ćwiczeń to pewnie jeszcze poczeka, na razie trenuję na niej kręcenie tyłkiem ;)
byłam dziś na matarni, chciałam trochę obkupić dziewczyny, ale ogólnie słabo z większymi ciuszkami dla dziewczynek, dla maluszków było mnóstwo, ale chcę jeszcze poczekać az posegreguję ubrania po córkach. Za to w rossmanie dziś zaszalałam, dobrze Gabi, że wrzuciłaś info o rabacie 20% i zdążyłam go dopisać do karty :)
A wlasnie jak to bylo z tym rabatem?
Podobno dostaje sie mailem jakis kod a ja nie dostalam nic a z karty rossne mialam znizke tylko 5 zl mi odliczyli:// zadna korzysc :/
image
hej, hej!

rabat 20% jest ważny do czwartku. wystarczy dopisac e-kupon do karty Rossnę przez rossnet.pl

Wrzesien - lepiej uwierz, że możesz urodzic 2 tygodnie szybciej :D ja urodziłam 10 dni szybciej względem terminu z OM, bo mój synek był ciągle większy niż średnia ;)

Kate - łożysko przodujące to takie, które znajduje się bardzo nisko i zachodzi na szyjkę macicy. jeśli się nie podniesie, to na 100% jest cc, bo dziecko ma zatorowaną drogę wyjścia, a poza tym łożysko nie może odkleic sie pierwsze, bo utrzymuje dzidzię przy życiu. dla mamy wiąże się to z ryzykiem krwawienia. o gorszych skutkach wolę nie pisac, jestem dobrej myśli :)

dzisiaj taka pogoda, że nie ma sensu układac włosów :D wiatr sam nas uczesze :D
Cześć dziewczyny :)
Wrzesien rabat był na Dzień Matki tylko do poniedziałku, na maila dostałam kod który trzeba było powiązać z kartą (kliknąć).

Od soboty poprawa pogody, no może nie upał ale słoneczko i ok.20st :)
Wrzesień, to już całkiem gotowa jestes na przyjście synka na świat, teraz tylko zostaje czekać :) my to tylko fotelik, ubranka, wózeczek i jakies zabawki, maść do pupy . Ale jeszcze cztery miesiące także spokojnie zdążymy z resztą :)

Dziewczyny z tego, co piszecie, to są gdzieś labolatoria, gdzie można pójść o dowolnej godzinie z rana na tą glukozę i tego samego dnia wyniki. I takie moje pytanie, gdzie takie są? Bo ja do tej pory tylko do pobliskiej przychodni chodziłam, ale tam pobierają krew 7:15-9:00, czyli niecałe dwie godziny. No i pewnie będę musiała poradzić sobie w inny sposób
image
tutaj wyciąg z regulaminu promocji:

"Promocja jest przeprowadzana w drogeriach Organizatora na terytorium Polski w terminie od dnia 23 maja 2014 roku do dnia 29 maja 2014 roku lub do wyczerpania zapasów.

3. Promocja jest skierowana do osób należących do jednej z trzech grup wskazanych poniżej, tj:
3.1 uczestników programu Rossnę! posiadających w dniu 21 maja 2014 roku, do godziny 23:59 aktywne konto w programie Rossnę!, zwanych dalej zamiennie Uczestnikami Rossnę!;
3.2 osób, które były uczestnikami programu Rossnę!, jednak ich uczestnictwo w programie przed dniem 21 maja 2014 roku, godz. 23:59 lub po tej dacie wygasło, na skutek ukończenia przez dziecko trzeciego roku życia i osoby te nadal posiadają aktywne konto w portalu internetowym http://www.rossnet.pl zwanych dalej zamiennie Byłymi Uczestnikami Rossnę!;
3.3 uczestników programu Rossnę!, którzy zarejestrowali się w programie od dnia 22 maja 2014 roku, od godziny 00:00 i posiadają aktywne konto w programie, zwanych dalej zamiennie Nowymi Uczestnikami Rossnę!.

Promocją nie są objęte preparaty do początkowego żywienia niemowląt i przedmioty służące do karmienia niemowląt."
Weronika ja robiłam glukoze w brusie- są dwa miejsca w gdyni gdzie się mieszka i wyniki amiałam tego samego dnia :-)
Gabi11, na Przymorzu w przychodni Kołobrzeska niby do 8.30, ale tych z glukozą przyjmują później ;) i obok jest prywatna diagnostyka, wyniki internetowo tego samego dnia, czynne też w sobotę ;)
Mileczka jak się czujesz? Na która masz wizytę?
Gabi, dziękuję, ale tak na prawdę poza stresem to czuję się dobrze.. a wizytę mam na 13.30 także już odliczam godziny :)
trzymam mocno kciuki :)
Ja też byłam dziś na glukozie. bleee, jakoś nie pamiętałam, żeby w 1 ciąży było to aż takie niedobre:P Ale się przemogłam, wypiłam duszkiem i z głowy (mam nadzieję:)). Te 2 godziny siedzenia najbardziej męczą, ale wszystko da się przeżyć:) Badanie robiłam w przychodni na Kołobrzeskiej i tam do 8.30 musisz pobrać tę pierwszą krew, picie glukozy i czekasz.

Pogoda masakra:( Mi w ogóle te upały nie przeszkadzały, a dziś jest strasznie zimno, normalnie jesień, do tego brak słońca i wiatr:/ Dziś wybieramy się na festyn do przedszkola córki, upiekłyśmy ciasto, mała dumna jak paw, że to ona zrobiła:) Szkoda tylko, że tak zimno, ale cóż zrobić..

dziewczyny nie denerwujcie się na zapas, bo zazwyczaj okazuje się, że nie było czym i za chwilkę się o tym wcale nie pamięta.. z tymi terminami to jak widać różnie bywa, rzadko kiedy ten z om zgadza się z tym z usg. Mi z usg wychodzi o tydzień później niż z miesiączki więc tego się trzymam:)

Ja jeszcze nie zaczęłam zakupów, najpierw muszę ogarnąć rzeczy po córce, a póki co nie znam płci:) Wizytę mam w przyszły wtorek i mam nadzieję, że się wszystko wyjaśni i będą mogła zacząć przygotowania:)
Mileczka trzymam kciuki, wszystko będzie dobrze :)
ja miałam dzisiaj jechać na glukozę ale kiepsko się coś czuje i pojadę jutro, od razu wyniki dla endo zrobię :P
dla malucha jak na razie kupiłam kilka ubranek reszty na razie nie kupuje bo moj brat ma przywieść z Anglii ubranka po swoim wnuku :) (aby to dziwinie nie zabrzmiało mam brata starszego o 17 lat :), który sam ma już dorosłego syna :) ) muszę sie tylko zabrać za zrobienie listy odnośnie kupna kosmetyków, a no i chcę kupić kołyskę dla mojego brzdąca, już nawet chyba wiem jaką :)
imageimage
Manka jak znajdziesz to napisz link, ja tez sie zastanawiałam nad kołyską, fajna sprawa :)
Teraz już oficjalnie :)

Cześć wszystkim :)

Dzisiaj PIERWSZY DZIEŃ ZWOLNIENIA :)

tak długo czekałam na ten dzień i w końcu nadszedł :)

Teraz będę zaglądała tu zdecydowanie częściej :) I na pewno więcej się udzielała :D Ale Waszej pomocy też będę potrzebowała :)

Wczoraj byłam na wizycie u ginekologa- z małym wszystko w porządku tylko uwaga duuuży jest :)
To jest 26 tydzień a on waży już 1046 gram :) wieeeelki !! Aż strach się bać, podobno jest o 2 tygodnie za duży ;> Myślę, że już tak zostanie do porodu, ułożony jest główką do dołu także dobrze ale pan doktor mówił,że jeszcze kilka razy się obróci więc mamy się tym nie sugerować :)
A jak miałam robione USG to tak skakał w brzuchu ,że aż lekarz zapytał się mnie czy te ruchy są dla mnie uciążliwe:) ale nie, to jest cudne uczucie jak cały brzuch skacze :)
To tyle chwalenia się :)

Teraz mam prośbę do Was .. . chciałabym zacząć kupować więcej rzeczy - mam ciuszki chociaż na pewno nie wszystkie i jeszcze będę kupować,ale chciałabym zająć się kupnem innych rzeczy a widzę że większość z Was ma już bardzo dużo kupione :)

Pomożecie mi ? Prześlijcie jakieś listy rzeczy które Wy macie kupione dla Waszych pociech jeśli mogę prosić :)
Gabi myślałam o takiej:
http://www.smykolandia.pl/p3015,kolyska-coneco-simplicity-3w1.html
imageimage
Cytrynka super że juz na zwolnieniu i możesz zacząć odpoczywać :)
będzie fajny duzy chłopczyk, przesyłam Ci tabelkę z waga dziecka żebys się nie martwiła, http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php

Manka ale cudeńko i na dodatek jeszcze z muzyczką :)
Cytrynka witam wśród mam na zwolnieniu :)

Gabi na początku myślałam o takiej zwykłej drewnianej ale jak zobaczyłam tą to od razu zmieniłam zdanie :)
imageimage
ja mam firmy Roba, tylko w kolorystyce biało-niebieskiej:
http://alejka.pl/roba-kolyska-wielofunkcyjna-4in1-mixxis-kolor-bezo.html

jest super, potem można ją zamienic w ławeczkę :)
dziewczyny przeczytajcie to, jak dla mnie rewelacja http://byciemama.pl/kolyska-coneco-simplicity/
czytałam ten artykuł jak tylko znalazłam tą kołyskę :)
imageimage
zgadzam się, że lepiej polowac na używaną, bo to używanie i tak nie trwało długo ;) ja mam po siostrzeńcu, spał już w niej mój synek, a teraz zaliczy trzecie dziecko :D a kołyska wciąż jak nowa :)
jest nowsza wersja z pilotem http://www.youkids.pl/simplicity-nana-4w1-kolyska-z-pilotem-lozeczko-coneco.html
Dzięki dziewczyny :)

Czekam na linki z wyprawkami z których wy korzystałyście :)

Aaa w ogóle 8 czerwca idę z moim D na chrzciny i muszę znaleźć sobie jakąś ładną ale nie bardzo elegancką sukienkę -macie jakieś pomysły gdzie pojechać żeby nie zapłacić za dużo ??
Miłego dnia :)
ja poluje na używaną, już nawet mam jedną na oku :)
w tej nowej wersji nana kolorystyka jest średnia, w tej poprzedniej simplicity są fajniejsze wersje kolorystyczne dlatego wolę tą starszą wersję :)
imageimage
Manka znalazłam jedną ale dla dziewuszki i to w Pruszczu http://olx.pl/oferta/kolyska-coneco-simplicity-CID88-ID5Y3JP.html#442decfab9
dzięki, ale poluję na tą :
http://olx.pl/oferta/kolyska-coneco-CID88-ID60sYD.html#d19886e656
imageimage
ale nie widziałam jej na tablicy :) jest śliczna, zaczynam poważnie się zastanawiać nad kołyską :)
już jej nie ma :( muszę szukać dalej
imageimage
Śliczne te kołyski. przy dziewczynach nie miałam takiej, ale teraz siostra da mi po swoim synku kosz mojżesza na biegunach. Łóżeczko drewniane mam i bedzie stało w sypialni a ten kosz będę miała na dole i będę uzywała go pewnie jak będzie trzeba zrobić coś w kuchni itd.

Mileczka trzymam kciuki za Ciebie

Muszę się trochę "zrobić" bo na 15 idę na dzień matki do przedszkola a włosy wyglądają jakby piorun we mnie trafił. Zuzka śpi więc musze korzystać bo nie będzie ciągnęła za kabel od prostownicy co strasznie lubi :)
u nas łóżeczko będzie stało w pokoju Mai, do celowo będą mieli pokój na razie wspólny, ale na początku wole malucha mieć przy sobie w nocy, u nas w pokoju, dlatego chcę kupić kołyskę, aby w nocy być blisko.
kiedyś Mai pokój był naszą sypialnią to nie było problemu, niby mieszkamy w domku z teściami, ale wyremontowaliśmy sobie strych aby mieć własną kuchnię i łazienkę ale kosztem tylko dwóch pokoi , no ale coś kosztem czegoś :)
Kaska moja za to jak widzi prostownicę to nadstawia sie aby wyprostować jej loczki :)
imageimage
cytrynka - ja byłam ostatnio na bierzmowaniu i kupiłam sobie sukienkę w C&A - akurat jeszcze było -20% na wszystko, więc zamiast 89 zł zapłaciłam 71 zł :) o taka:
http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/kobiety/oferty-specjalne-dla-kobiet/folkowe-wzory/przejdz-do-artykulow/sukienka-maxi-124432-1.html

na żywo jest turkusowa, a nie niebieska i wygląda duuużo lepiej. to zdjęcie w necie jest okropne :P była też różowa wersja kolorystyczna. lepiej kupic coś luźniejszego w normalnym sklepie, bo w tych ciążowycyh ceny są kosmiczne...
Hej dziewczęta :-) jestem tu nowa, aczkolwiek już mam jedno dziecko na koncie, a drugie w drodze, termin urodzin synka na 30.09 ;)

Tę kołyskę z OLX-A na Jasieniu to ja zgarnęłam :) Jeszcze udało się utargować na 100zł, powiem Wam , że jest świetna!!

Czy robiłyśmy już test na glukozę? Nie mogę sobie przypomnieć w którym tygodniu można robić i jak robiłam przy ciąży z córcią, a skleroza nie boli i lekarza zapomniałam się zapytać ;)
imageimage
śliczna sukienka :)
Nela witaj na forum :)
Ja też robie badania w brusie i wyniki masz tego samego dnia internetowo bądz odbierasz osobiście.

Mileczka wszystko będzie dobrze;)

Cytrynko super ze juz na zwolnieniu ,teraz czas na spokojne przygotowania dla maluszka;)

Ja się też muszę w końcu za to zabrać już tylko 3 miesiące a w sumie to ten sierpień to już muszę mieć wsio gotowe bo to nigdy nic nie wiadomo.Więc już się kurczy do 2 miesięcy,a ja nawet nie wiem jaki wózek chce jaki fotelik . No nic trzeba intensywniej się za to zabrać
image
witaj, Nela :) macie już imię dla synka? skąd jesteś?

a tu aktualna lista:

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
06.10.2014 Kate84 - synek
08.10.2014 NataliaG
08.10.2014 karo_lina - córeczka Maja
Dopisałam jeszcze siebie, żeby była aktualna;)

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
06.10.2014 Kate84 synek
08.10.2014 NataliaG
Eve - już Cię dopisałam :) ta na początku wątku jest przeterminowana :P
ajj co za śleptor ze mnie;) nie zauważyłam ;)
Witam Nela :) ale tak mi się narazić na początek :) he he ... teraz muszę polować na inną :P
imageimage
No to kobietki sie rozpisaly;))))
Witam nowa mamusie:)

Piekne to kolyski co pokazujecie:))
Ja dzisiaj kupilam w ikei wanienke jeszcze ,a jutro jade po moja upatrzona komode z skladanym przewijakiem:)) jest piekna,sliczna,cudownaaa:))
Przewijak tez juz kupilam dzisiaj w słoniki w smyku:)
Kupilam tez ta masc Maltan i wkladki laktacyjne.
Przescieradla dokupilam,kocyk jeszcze trzeci z polarku,reczniczek z kapturem,organizer jeszcze jeden:)
No chyba mam juz wszystko,a potem niektore rzeczy przydadza sie na zabawki malego czy cos:)
Jeszcze zostala mi elektryka czyli niańka,sterylizator kupuje elektryczny ,laktator chyba reczny kupie i chce karuzelke jeszcze do łozeczka kupic:))

Kasia na pewno bedziesz wygladala kwitnaco:))

Mileczka nie martw sie i trzymam kciuki:)

Cytrynka ja tez robie badania zawsze w brussie tyle,ze w gdansku na grunwaldzkiej:)

Karolina no powoli moze zaczne wierzyc ze maluch urodzi sie wczesniej,oby nie za wczesnie.
Dzisiaj tak sie ruszal rano,ze az moj maz byl zdziwiony ze tak brzuch faluje:)
image
dziewczyny - nie wierzę! zadzwonili do mnie z tego Starmedu, co robili USG 4D w Alfie i mam u nich darmowe USG w niedzielę :D więc chyba warto było się wpisać na listę rezerwową :)

Aga_Kr - a do Ciebie dzwonili?
Karolina to super! :)
image
Karolina fajnie, że się tak udało, przynajmniej będziesz miała to usg zrobione na spokojnie a nie w tłumie.
Dzień mamy w przedszkolu za mną, Zosia nawet powiedziała cały wierszyk bo bałam się, że nie wydusi z siebie słowa bo strasznie wstydliwa jest. Co do układania włosów to syzyfowa praca była bo jak wyszłam na tę wichurę to po dojściu do samochodu wyglądałam już tak jak przed czesaniem :)

Wiecie co, ja tak właściwie to nic nie mam dla Malucha oprócz wózka, który zresztą uzywa jeszcze moja siostra :)
Dzień mamy w przedszkolu to super sprawa :)
Widzę ze ja nie jedna jeszcze nie przygotowana na pojawienie się malucha :) jakoś ciągle mi się wydaje że przecież mam jeszcze tyle czasu, całe wakacje, tylko jak to potem szybko zleci to sie z niczym nie ogarnę :(
imageimage
Dziewczynki lepiej teraz to organizowac bo pozniej sily nie bedzie. Mi juz po jednym wyjsciu do sklepu plecy wysiadaja i kregoslup,a co dopiero pozniej?:/
A tak mam w domku wszystko i pozniej bede tylko juz szykowac na swiezo:)
image
Jeszcze nie mamy imienia , ciągle szukamy. Mieszkamy na Łostowicach :-)
Jakby ktoś potrzebował coś dla dziewczynki to wyprzedaję wszystko po córce od urodzenia do rozmiaru 116 :-) włącznie z butami, prześcieradłami itp. Wszystko co różowe i dziewczynkopodobne. No i grzechotkami itp też się podzielę, bo mam tego ogrom ;)
A z glukozą źle napisałam - chciałam się dowiedzieć w którym tygodniu robiłyście pierwszy test z glukozy ?
imageimage
Ja też czasami się przerażam ile dziewczyny maja już przygotowane - ja w sumie mam kilka ubranek i tyle:/
Ale od czerwca się zmobilizuję i rozpocznę zakupy;)
Karolina super,że zadzwonili i faktycznie badanie będziesz miała na spokojnie ;)

Mnie coś dziś krocze boli.Też tak macie czasem ?
image
Witam Nela :)

Wrzesień, ale Ty jesteś zorganizowana :D
ja na razie poza ciuszkami, wózkiem i dwoma kocykami to nie mam nic :P nawet imienia :( :P

Karo_lina, ale super!!! na spokojnie będziesz miała chociaż to badanie ;) a sprzęt mają na prawdę super! :)

Mamakaroli, często krocze mnie boli :P tak jakby ktoś rozrywał od środka :P

Cytrynka, super, że już na zwolnieniu :) dużo wypoczynku życzę! :)

ja po wizycie. U gin. ok, mówił żeby uważać i jeść po prostu mniej a częściej, bo nie jest to cukrzyca, ale nietolerancja glukozy, czyli uważać, żeby nie za dużo cukru na raz, ale dostałam skierowanie do poradni diab., w pt mam wizytę, także dopiero tam się dowiem czegoś więcej. Oby mieli takie podejście, jak mój gin., bo w internecie to różnych rzeczy można się naczytać.
Nela glukozę robi się pierwszy raz od 24 -28 tygodnia ciazy.rzynajmniej ja tak mialam napisane i dziewczyny tez mowily wczesniej:)

mileczka no widzisz nie ma sie czym martwic.Spokojnie i wszystko bedzie oki:)
A z zorganizowaniem to dzieki;) Jak juz robic zakupy to od razu:)

Mamakaroli mnie tez nieraz boli krocze takze luz:))
Dzisiaj mialam takie uczucie jakby mi maly z calej sily na szyjke macicy naciskał;)
image
Mileczka, cieszę się, że jest ok i teraz staraj się już nic nie czytać do piątku :)

mamakaroli - ja nawet pytałam mojego gina o te bóle krocza i powiedział, że teraz wszystko tam na dole jest bardzo ukrwione i stąd takie dolegliwości.

Wrzesień - po pierwszej ciąży podpisuję się rękoma i nogami pod tym, że lepiej nie zostawiać przygotowań na ostatnią chwilę :) ja naprawdę na końcówce nie miałam już na nic siły, nawet na jeżdżenie do Auchan po cotygodniowe zakupy :P u mnie pewnie nastąpi pełna mobilizacja, jak się upewnię na 100%, że będzie dziewczynka no i jak już wyląduję na zwolnieniu. coraz bardziej skłaniam się do wzięcia L4 po czerwcowej wizycie, bo jak lato będzie wyglądać tak jak te ostatnie dni, to ja tego w pracy nie przeżyję, a tym bardziej w SKMce :P
Karolina rozumiem Cie bo ja juz nie mam sily,a co pozniej bedzie to nie wiem:) tez mnie wykoncza zakupy. Zawsze je lubilam,a teraz ich nie nawidze:)))
image
Hej Nela :-)
Dzieki Karolina za odpowiedz o łożysku przodującym i ze oszczedzilas reszty szczegółów :-)
Ja chyba jestem taka wyluzowana mama i staram sie jak najmniej czytać w internecie co by sie pózniej nie stresowac i nie filmowac.
Mam nisko łożysko i zamiast sie edukować w necie to zapytałam na forum o co chodzi :-)
Byłam dzisiaj u położnej i powiedziała mi co i jak z tym lozyskiem i ze jeszcze jest czas zeby poszło do góry wiec w to wierze i na to czekam :-)
Dziewczyny które rodzą po raz pierwszy duże macie brzuchy ?:-)
Kate84 ja mam juz duzy:) i ciezki jest ten moj malutek:)) ,ale trzeba przezyc:)
image
Kate, ja nie mam jeszcze dużego. Co prawda już widać, że ciążowy, ale mała piłeczka ;) sam maluszek ten mój brzuch, bo moja waga to spada :P
Mój brzusio jest duży i aż się boję ile jeszcze urośnie i do tego waga wędruje i wędruje do góry
Nela również witam :)

Kate ja rodzę po raz pierwszy i dopiero 2 tygodnie temu zaczął mi się powiększac brzuszek no i jak na początek 23 tygodnia to teraz zrobił się w oka mgnieniu całkiem okrągły i widoczny , więc już nikt nie powiedziałby mi że to ciąża spożywcza :) mam nawet dziwne wrażenie , że rosnę z każdym dniem :)

Dziewczyny super , że u Was na razie wszystko ok :)

Co do krocza, mnie tez często boli, jakbym spała z tuzinem facetów - tak żartuje mój mąż ;)

Ja też chciałam odłożyć kupowanie na ostatnie 2-3 miesiące ciąży, bo ludzie mówili że kupowanie tak wcześnie to jak zapeszanie. Postanowiłam się tym nie sugerować, bo kto potem nosiłby mnie na rękach między półkami sklepowymi, kiedy mnie już nic by się nie chciało ;p więc mam już część i po trochu zawsze dokupuję :) a wolę mieć pewność, że nawet kiedy synek postanowi ruszyć na podbój świata trochę wczesniej, to będę miała spokojną głowę i spakowaną torbę :)

A dziś byłam w przychodni i składałam deklarację wyboru położnej środowiskowej, bardzo miła pani mi się trafiła i za niedługo będziemy się spotykać w celach edukacyjnych :) a mam ją dosłownie obok , więc może bedzie fajnie :)
image
No właśnie zastanawiałam sie jak tam te inne brzusie sie maja :-)
Ja mam początek 22 tygodnia i jeszcze ani jedna osoba która nie wie ze jestem w ciazy tego nie zauważyła ale jak widze ( czytam ) jak wam powoli cieżko to jakoś mi nie spieszno do dużego brzucha.
Pytałam mojej mamy rodziła mnie na koniec września to mowi ze jeszcze w lipcu pod ubraniem było ok i nie miała typowego ciazowego brzucha.
A ja sie czuje jak taka "ulana " i tylko tyle :-)
Mileczka eve-eve i wrzesień wy 2 tyg przede mną u mnie w dwa tygodnie moze sie duzo zmienic :-)
to już jutro rano, dam jakoś rade :)

mam innym problem, mam małą wadę wzroku, rozmazuje mi sie obraz, musze iść do okulisty na konsultacje

cytrynka duży ten Twój bobas ! gratulacje :)

Nela5 witaj ! ja jutro rano ide na test obciążanie glukozą, bardziej boje sie głodu który będzie mi towarzyszył :P

karo_lina niedziela godz. 11:00 jestem umówiona na darmowe 4 D :D

kate84 as brzuszek mam już spory :) ale dzidzia też duża w środku :)
image
Hej :-)

ja jestem w 26 tygodniu i brzuch mam naprawdę duży, także nie ma szansa żeby to ukryć przed kimkolwiek :-)

A ja wieczorem byłam w mama i ja, kupiliśmy łożeczko :-D jeden kapielowy ręcznik i kupiłam sobie stanik do karmienia :-)

dzień uznaje za udany :-)

Jakby któraś z Was mogła to miała bym prośbę o dodanie swoich list z których robiłyście zakupy dla swoich maluchów :-) chciała bym mieć jakiś punkt wyjścia od wózka po szczotke do wlosow itp :-)
Odebrałam wyniki glukozy i są w porządku:) Na czczo 80, a po 2 godzinach 94. Mogę więc bez obaw objadać się słodyczami:PZ kolei wyniki moczu mam niezaciekawe, bo mam liczne bakterie, liczne nabłonki płaskie,leukocyty i erytrocyty
ucięło mi wiadomość:/

...te leukocyty i erytrocyty
Cytrynka znalazłam coś takiego może sie przyda :) http://abc-bobasa.pl/img/cms/dokumenty/wyprawka_dla_noworodka_lista_zakupow.pdf
ucięło mi wiadomość:/

...te leukocyty i erytrocyty
imageimage

te leukocyty i erytrocyty
imageimage

grr nie mogę wysłać całej wiadomości:/ Jutro spróbuję
imageimage

tutaj podaję wyprawka do szpitala http://abc-bobasa.pl/img/cms/dokumenty/wyprawka_do_szpitala.pdf
Mileczka bardzo się cieszę że wszystko ok, a tyle nerwów ale tak sie tylko mówi jak Ciebie to nie dotyczy :)

Pestka Tobie też gratuluję super glukozy a bakteriami sie nie przejmuj- znikną :)
Karolina i Aga super,że udało się z tym usg.

Ja nie moge doczekać sie już zwolnienia ,ale to już niedługo.

Ja nic nie kupuje maluchowi bo wszystko mam.

Dobranoc dziewczyny
Tynka, Ty nie możesz doczekać się zwolnienia a ja nie mogę doczekać się kiedy zacznę pierwsze zakupy :) czekam tylko na wyniki :)

Aga, Karo_lina super z tym Usg bo naprawdę jest rewelacyjne :)
Dzien dobryyyyyy:)))

Pestka mamy bardzo podobny wynik glukozy;)))
A badanie moczu radzila bym powtorzyc w tym sterylnym pojemniczku:)
Tez tak mialam kiedys ,a okazalo sie,zevkubeczek byl z bakteriami.
image
Tak się właśnie zastanawiam, czy jak zacznie mi się za tydzień 24 tydzień to mogę od razu tego dnia iść na glukozę, no, ale chyba z tego wynika, że tak ;) Kompletnie nie pamiętam jak to było by ciąży z córcią.
Czy chodzicie na nfz do ginekologa? ja tak i wiecie, że nie mam ani jednego zdjęcia z usg :( nic na pamiątkę, bo na nfz niby już nie dają:( a wiecie, tracić pieniądze na prywatne usg tylko dla fotki to trochę jak dla mnie za dużo..
W pierwszej ciąży "wywaliło" mi brzuch dopiero w 29/30 tygodniu, za to teraz jestem w 23 tygodniu - dzisiaj się zaczyna - i powiem Wam od razu widać, że jestem w ciąży, ale słyszałam, że to normalne. Zresztą synek ponoć duży jest jak na swój wiek. Córkę rodziłam 2 tyg przed terminem, bo nie mogła doczekać się wyjścia na świat, ciekawe jak będzie tym razem.
Ja z racji na inną płeć wymieniam wszystko z wyprawki, bo jako mamusia córeczki bawiłam się w kolorki, kwiatki i takie tam inne ;) Na szczęście wózek, kołyska, leżaczek i inne pierdołki czekają tylko na wypranie. Zostawianie na ostatnią chwilę jak najbardziej nie polecam. Nigdy nie wiadomo czy nie będzie komplikacji na koniec i wtedy lipa, musisz liczyć na innych pomoc.
imageimage
Nela, myślę, że możesz :) co do usg to ja mam fotki w sumie tylko z wizyt nfz, zawsze dużo ich dostaję. prywatnie dostaje jedno foto i to format a4 także jedno wielkie zamazanie :/

Gabi, tak na prawdę nie do końca ok :( lekarz miał luźne podejście w tym temacie, ale jak czytam jakikolwiem artykuł to już nie jest tak kolorowo. Najbardziej się martwię, że mogłam te nietolerancje/cukrzyce mieć od samego początku... Pewnie w pt dostane skierowanie na dokładniejsze badania i wtedy wyjdzie szydło z worka. strasznie się ich boję :( Jeszcze dzisiaj "asystent ciążowy" (aplikacja na androida) pokazała mi 25 tc i właśnie info o tej cukrzycy, że to ciąża wysokiego ryzyka itd. załamka maksymalna ;((((
Cześć dziewczyny :) w ten pochmurny dzionek :)

Mileczka nie martw się tak, bo dzidziuś będzie nerwowy i płaczliwy, jeżeli to jest nietolerancja to nie cukrzyca a to bardzo dużo różnica, do piątku niedaleko :)
Mleczka nie boj sie i nie czytaj za duzo. Ja tez zawsze czytam ,a potem wychodzi,ze jednak jest ok.

Nela ja bylam w 24 tygodniu na glukozie. Pytalam gina i mowil,ze moge isc wczesniej jesli cos czuje ,ze jest nie tak.
Chodzilo o mojego malucha bo jest duzy.
Ale chyba ma to po mnie bo wczoraj pytajac mame ile wazylam jak sie urodzilam to powiedziala ,ze 3.600 g:)
Wiec mala nie bylam ,a te dziewczyny co mnie widzialy to chyba tez by nie powiedzialy ,ze bylam taka bąbka:))

Cytrynka co do zakupow to popatrz na buteleczki do karmienia antykolkowe z firmy Lovi ,ja kupilam takie 4. Smoczki tez kupilam z Lovi. Maja bardzo dobre opinie i oceny.
image
Hej dziewczyny! Mogę znowu dołaczyć?? Piszę "znowu", bo to ja zakładałam wątek wrześniowych, a potem bez reszty pochłonęła mnie praca i synek :D

Od czerwca idę na urlop, potem na zwolnienie :) więc będę mogła w pełni się udzielać :)

Mileczka, po pierwsze nie ma czegoś takiego jak nietolerancja glukozy w ciąży (ginekolog to niestety nie internista i często myli pojecia :/)

Ja miałam w pierwszej ciąży cukrzycę ciążową, stwierdzoną późno, bo w 28 tyg. i udało się to dobrze kontrolować dietą i nie było żadnych powikłań :) także Mileczka nie czytaj w internecie, tylko bierz się za dietę i nie zamartwiaj :)
image
Hej Magra witamy założycielkę :)
napisz z skąd jesteś? i jak się czujesz w ciąży? druga ciąża podobna do pierwszej? :)

Dobrze że napisałaś o tej nietolerancji, może Mileczka trochę się uspokoi? :)
Nela ja też chodze do lekarza na NFZ i mam chyba 2 zdjecia z pierwszych wizyt, teraz też już nie dostaję. Moje 'kolekcja zdjęć z usg' teraz mi się powiększyła bo byłam prywatnie na 3d
jestem z gdańska (z łostowic), w moim przypadku druga ciąża jest zupełnie inna, początek był masakryczny (plamienia, krwiak pod łozyskiem, wieczorne nudności i duszności), a teraz brzuch mam prawie taki jak pod koniec poprzedniej ciąży :P i czuję się o wiele gorzej :/

synka urodziłam w 35 tyg., w piątek byłam w pracy, a w poniedziałek urodziłam, dlatego tym razem wcześniej biorę wolne...

jestem pod wrażeniem Waszego przygotowania wyprawek, ja dopiero o tym zacznę myśleć, duzo rzeczy mam po synku, ale jednak coś tam zawsze trzeba uzupełnić...zmobilizowałyście mnie i zaraz idę do piwnicy po ubranka i zrobię segregację i pranie :D
image
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
15.09.2014 Magra - córeczka Emilia
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
06.10.2014 Kate84 synek
08.10.2014 NataliaG
image
znowu mama z września, a październik taki marny :(

dziewczyny ja reż chodzę do lekarza nfz i mam wspaniała Panią doktor, mam całą kolekcję zdjęć i nawet filmik z 14 tygodnia :)
Gabi, no to super, że masz filmik :D jak na nfz to nieźle! :) my filmiki (poza 4d) to mamy takie, że małżon komórką filmował :P

Magra, witaj :) nasza założycielko :D

no właśnie lipa, że nie ma czegoś takiego jak nietolerancja (też o tym czytałam), tylko od razu cukrzyca, tak bym się pocieszała, że to łagodniejsza forma, a tak to nie ma czym :(
wiem, że gin. to nie internista, ale kurcze... w prawie każdym artykule tekst, że to ciąża wysokiego ryzyka, a mój gin. mówi, że ogarnę to dietą i nie ma czym się stresować i wizyty mam normalnie, nic częściej. To norma? Jeszcze na echo się wybieramy... To może spokojniejsza będę. ale do samego porodu będę się martwić o nerki itd... :( czemu nie badają tej cukrzycy wcześniej? przecież taki stan może być nawet bez ciąży... Nikt mnie nawet nie pytał o skłonności w rodzinie itd...
image

Mileczka nie przejmuj sie. Dostaniesz dietę. Cukier będzie w normie i po kłopocie. Na prawde dużo gorszy jest Twój stres niż sama cukrzyca.
image
Mileczka, jeśli dobrze opanujesz dietę, to naprawdę nie będzie nic złego... w necie pisza zawsze straszne rzeczy, a głównie dotyczą one cukrzycy przed ciążą, wieloletniej typu 1

Ja miałam bardzo dobre cukry na diecie, Mały nawet nie miał spadków cukru po porodzie (bo tego się najbardziej boimy), jedyne co, że był duży, ale przydało się, bo w 35 tyg. ważył prawie 3kg :D
Najważniejsze żebyś przy porodzie trąbiła, że masz cukrzycę ciążową, to będą zwracać uwagę na cukry dziecka

kurcze... po wizicie w piwnicy stwierdzam, że w rozm. 0-3mies. mam same niebiesko-białe ubranka w samochody lub samoloty :/
image
hej dziewczyny! ja z rana zaliczyłam ostatnie szczepienie obowiązkowe z synkiem :) pierwszy raz byliśmy na Kołobrzeskiej (wcześniej mieszkaliśmy w Gdyni) i powiem Wam, że tam jest REWELACYJNE podejście do dzieci! mamusie z Przymorza - jak wybierac przychodnię dla dzieciaczka, to tylko tam :D

weronikaz - wow, będziesz miała spotkania edukacyjne? położna sama zaproponowała, czy się upomniałaś? gdzie będziesz chodzic?

Aga_Kr - to się w niedzielę spotkamy, ja mam na 11:15 :D

wczoraj wieczorem brzuch mi się zrobił jak kamień - chyba czas zwolnic tempo, bo skończę jak w pierwszej ciąży na IP z zastrzykiem rozkurczowym w tyłek :P tylko że ja nie umiem siedziec w miejscu, a tym bardziej odmówic zabawy synkowi...
cytrynka - moim zdaniem na początek warto miec do higieny:
- oliwka lub emolient do kąpieli
- masc do pupy (Bepanthen jest super)
- sół fizjologiczna do przemywania oczek (ampułki, kosztują grosze w aptece)
- Octenisept do pępka
- patyczki do uszu dla niemowląt (posłużą do higieny pępka)
- chusteczki nawilżane
- chusteczki zwykłe (do osuszenia pupy, zanim ją nakremujemy)
- pieluchy rozm.1
- miękka szczotka do włosów
- nożyczki do paznokci z okrągłymi końcówkami
- aspirator do noska
- waciki do twarzy
- pieluchy tetrowe (ok. 15 szt.)
- 2 ręczniki kąpielowe
- myjka
- termometr do wody
- wanienka
- przewijak
- prześcieradło frotte na przewijak
- podkłady do przewijania
- proszek do prania (polecam Lovelę do kolorów)
- płyn do płukania (Biały Jeleń lub Lovela - nie powinny uczulac)

jeśli chodzi o rzeczy do karmienia, to ja się ograniczam do laktatora, podgrzewacza i jednej butelki. mam zamiar karmic piersią :)

uważam też, że nie ma co na start kupowa pościeli, kołderek i poduszek. lepiej kupic klin + śpiworek i tyle :) a jak dzidzia podrosnie, to można zacząc kombinowac. dziecko długo śpi bez podusi ;)
hey mamuśki :) Ja w końcu po połówkowym :). Nasza córcia ma wagę 404 g (tj. 22 tc) to chyba żaden gigant. Wszytko u niej dobrze :).
Kate mój brzuch też nie jest duży, ale jak Weronikaz słusznie zauważyła po 20 tc to się ma wrażenie, że rośnie z dnia na dzień.
Teraz jak już płeć jest potwierdzona mogę się wziąć za zakupy, ale oficjalne kompletowanie wyprawki rozpocznę w drugiej połowie czerwca, bo na początku m-c jadę do siostry i zobaczę co zwiozę od niej (ona ma roczną córcię).
Mileczka nie baw się w lekarza i nie szukaj info w necie na własną rękę, bo naprawdę to źle wypływa na samopoczucie przyszłej mamy i baby. Ja już mam nauczkę i jedyne co sprawdzam odnośnie ciąży w necie to kalendarz jak rozwija się dziecko.
image
Megi, super, że z dzidzią wszystko w porządku :) zwożenie rzeczy od siostry, skąd ja to znam :D fajnie, że częsc wydatków będziesz miała z głowy. ja tez na bieżąco sprawdzam kalendarz, w sumie dzisiaj powinnam poczytac o 22. tygodniu :D

a moje dzieciątko dzisiaj szaleje (nie wiem, jak to możliwe przy takiej pogodzie, w poniedziałek np. miałam ciśnienie 85/50) i nie mogę się skupic na pracy :P
Megi gratuluję zdrowej córci :)
aaa słuchajcie... co myslicie o założeniu PRYWATNEGO FORUM???

tutaj jest mało dyskretnie, a tam dostęp miałybysy tylko My - zalogowane
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Megi gratuluję coreczki!:)) a jakie imie wybraliscie?:)

Co do listy zakupow to ja kupilam i spiworek i posciel mialam juz z lozeczkiem w zestawie a i tak sie przyda,takze mam spokoj:))
Do prania kupilam żel do prania i plyn do plukania Jelp ,tak dziewczynki poradzily:)

Sterylizator chce kupic na kilka butelek elektryczny ,mam upatrzony juz w Świecie Dziecka za okolo 100 zl.:)
Laktator chyba bede miala reczny.
Ja nie zamierzam przyzwyczajac malutka do cyca:) z pół roku pokarmię i koniec tego dobrego:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Megi ja jestem za tylko jak ktoś będzie chciał dołączyć to już lipa.

Wrzesien podziwiam Cię i zazdroszczę za zorganizowanie :) nie jesteś czasem koziorożcem? ;)
Gabi nie jestem koziorozcem :)
image
Hej dziewczyny.

Ja też jestem ZA :D

A wczoraj byliśmy w mama i ja i kupiliśmy łóżeczko :) cuudnie :)
aaa i ręcznik do kąpieli
Cytrynka pokaz lozeczkoo:)) masz link ?
image
ja też karmiłam pół roku (potem wróciłam do pracy), ale strylizator wydaje mi się zbędny. płyn do naczyń, szczotka do butelek, wrzątek i wystarczy - naprawdę :) moim zdaniem, to taki dodatkowy gadżet jak monitor oddechu, mi po prostu szkoda pieniędzy... lepiej je przeznaczyc na płatne szczepienia - a te kosztują niemało ;)

z laktatorów polecam Medelę Mini Electric - jest super! szybko ściaga melko, łatwo się go czyści, można dopasowac nasadkę do piersi. wiem, że cena może odstraszyc, ale w 5 minut ściągałam 100 ml mleka, nie męcząc przy tym ręki, a drugą mając wolną :)
no dobra, coś udało mi się stworzyć...
podaję linka https://wrzesniowopazdziernikowe.fora.pl/ , jak ktoś będzie chciał dołączyć, to poprostu się zaloguje :)

jestem już na takim forum mojego synka i super to funkcjonuje, a później i tak już się nikt nie dołącza z reguły :)
image
Karolina mowisz?:)
Bo wlasnie ten sterylizator mam upatrzony,ale sama do konca nie wiem czy wlasnie na koncu nie skonczy sie na zwyklym myciu:)

A moze ktoras z Was wie cos na temat podgrzewacza do mleka ktory mozna podlaczyc w aucie? Bo ja troche jezdze i tak myslalam,ze moze to bedzie bardIej przydatne.
image
wrzesien, ja mam podgrzewacz i sterylizator w jednym, właśnie z opcją podłączenia w aucie, używałam go tylko na wakacjach, ale nie ukrywam, że się przydał

http://allegro.pl/happy-family-oryg-podgrzewacz-do-butelek-auto-dom-i4285593584.html mam taki
image
moja siostra dokarmiała małego butlą od początku i nigdy nie używała sterylizatora ;) ja próbowałam swojego uczyc pic z butli od 7. tygodnia i też myłam wodą z płynem i wyparzałam wrzątkiem. nigdy nasze dzieci nie miały z tego powodu rewolucji brzuszkowych, biegunek czy innych takich. zresztą - chyba nie znam nikogo wśród moich znajomych, kto by używał sterylizatora :P no ale to Twój wybór - jeśli będziesz czuła się pewniej, to kupuj :)

a co do karmienia w podróży - ja zawsze zabieram wrzątek w termosie i wodę niegazowaną i po prostu mieszam w odpowiednich proporcjach - wychodzi szybciej niz podgrzewanie ;) to też patent od siostry :P
ja też robiłam patent z wrzątkiem w termosie i wodą niegazowaną, ale podgrzewacz używałam za granicą, gdzie nie ufałam wodzie butelkowanej
image
Link do łóżeczka które kupiliśmy wczoraj :)

http://www.3kiwi.pl/product-pol-8025-TROLL-Lozeczko-NICOLE-white-.html

Dzięki za listę potrzebnych rzeczy :) Czekam na resztę dziewczyn żeby wrzuciły - muszę zacząć kompletować takie rzeczy a nie mam żadnej listy jeszcze :)

Na forum się zalogowałam :)
Magra super patent z tym podgrzewaczem 2w1 :)

Była na tym forum ale nie mogę ogarnąć o co chodzi, gdzie mam sie zalogować :(
Cytrynka twoje lozeczko kosztowalo 600 zl bez niczego??

Mozecie podac ten link do forum jeszcze raz? Bo cos mi nie wchodzi tamten.
image
Ja tez nie moge sie zalogowac na to forum prywatne:/
Ogolnie wolalabym zostac na tym co mamy. W ten sposob duzo dziewczyn do nas dolaczylo.
image
to byla luźna propozycja z tym forum :) nie musimy się tam przenosić...
image
Tak wrzesień , w mama i ja ponad 600 zł. . . . .

a ja na tamtao forum mogę zaglądać, nie widzę problemu :-)
Megi, gratuluję córeczki! :))

Magra, ja właśnie tego obawiam się najbardziej. Że ta cukrzyca była od dawna, tylko nikt jej nie zdiagnozował...w 2008 przy badaniu na prawko miałam za duży cukier (nie mam pojęcia, ile za duży), ale jak powiedziałam, że jadłam naleśniki z nutellą to lekarka stwierdziła, że ok i olała sprawę i ja też szybko o tym zapomniałam. Dopiero teraz o tym myślę... Cukier na czczo zawsze miałam i mam super, a może po posiłkach zawsze miałam problem, tylko nikt mnie nie pokierował? ja też jakoś nigdy nie wpadłam żeby to sprawdzić.. odkąd pamiętam dużo piję (nawet w nocy przed ciążą budziłam się po 3-4 razy na siku i picie, ale to też trochę kwestia przyzwyczajenia) i zajadałam się czekoladą i innymi słodkościami (szczególnie podczas okresu, a w ciąży raz mnie odrzucało od słodkiego, a raz mega ciągnęło), nie będę kłamać, że nie... i teraz drżę, że co jeśli moje dziecko od początku dostawało mega dawki uderzeniowe i narobiłam mu dużej krzywdy nawet o tym nie wiedząc... Czemu nie robią tej krzywej już na początku ciąży? :(
image

Mileczka, gdybyś miała cukrzycę od dawna, na pewno nie miałabyś dobrego cukru na czczo...
image
właśnie gin. też tak powiedział... Dobra, staram się nie myśleć o tym dzisiaj, tylko poczekać do jutra :) zapisałam się na pierwszy lepszy termin do lekarza, o którym nic nie wiedziałam. dopiero teraz czytam opinie w necie i wychodzą ok , to trochę mniej stresu :) i tak czasu nie cofnę... Dziękuję bardzo za informacje!

zauważyłyście, że te wpisy pod suwaczkami są lekko opóźnione? :P
image

Magra podaj jeszcze raz ten link jak mozesz i powiedz jak sie zalogowac bo wyswietla mi,ze mam niby zly login:/

Cytrynka to niezle zaplacilas.
Ja za 600 kupilam caly zestaw z lozeczkiem.
image
Wrzesień wiem,że dużo. ale wszystkie inne lóżeczka nie podobały Nam się więc stwierdziliśmy,że zaszalejemy :-)

Wrzesień a Ty nie masz może listy przygotowanej co kupić małemu swojemu?a
http://wrzesniowopazdziernikowe.fora.pl/ a zalogować, to tak jak na każde forum chyba :D
image
Dziewczyny ja miałąm sterylizator taki do mikrofali i mi sie naprawdę przydał.Tyle,że ja nie karmiłam piersią tylko butlą.Laktator miałam na początku Tommy tIppy elektryczny i był fajny ,ale ja nie miałam mleka i zaraz go sprzedałąm z gwarancją a zatrzymałam tylko sterylizator.

Ja akurat nie uważam ,że monitor oddechu to zbędny gadżet.Do roku brałam go nawet jak wyjeżdżałam na wakacje.Ja tam bałam sie tej smierci łóżeczkowej ,a kupiliśmy używany Angle Care za ok 100 zł.Były ze dwa ,trzy alarmy.Ja śpie spokojnie jak wiem ,ze dziecko oddycha.Ale każdy zrobi jak zechce.
Cytrynka śliczne łóżeczko :)

Magra pomysł z prywatnym forum dobry, tylko trochę zamieszania będzie, żeby ogarnąć oba... A nowe mamusie wciąż się dopisują jednak, więc podejmijmy decyzję, kto jest za "starym" a kto za "nowym" forum ?
Ja wolałabym zostać na starym jednak.

Wrzesień odnośnie imienia to wciąż nie możemy dojść z mężem do porozumienia - ja zostaję przy swoich początkowych typach - Zuzanna bądź Nadia (widziałam, że to imię wybrała również nasza Evi78 :D). Mój miał imię dla chłopca- miał być Aleksander, więc właściwie dziewczynka mogłaby być Ola, z tymże to imię mojej teściówki :/. Także dalej jesteśmy niezdecydowani w kwestii imienia :].
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, jeśli chodzi o listę, to wkleję Wam swoją. Jest to modyfikacja różnych list (między innymi jednej z naszego forum, z internetu, ze Smyka, czy SR) oraz poparta informacjami od doświadczonych Mam. Wiem, że może się wydawać bardzo długa, ale zwróćcie uwagę, że nie wszystko każdej jest potrzebne (np. nie każda chce nianie), ale starałam się żeby lista była uniwersalna, a każda może ją dopasować pod siebie ;) w praktyce i tak lista każdej z nas będzie się różniła, bo jedna mama będzie używała pampersów, inna pieluch. jedna tetrowych inna flanelek, jedna łóżeczka druga kołyski itd. itp. Tak samo nie każda używa moskitiery do wózka itd. także nie krzyczcie, że część rzeczy bezużyteczna :P każdy znajdzie coś dla siebie :) jeśli chodzi o szpital, to też trzeba się dowiadywać pod konkretny, bo w samym Gdańsku w każdym inaczej.

Miłej lektury! :)

SPANIE:
 Łóżeczko z materacem / kołyska
 Kocyki - 3 (w tym jeden grubszy)
 Podkłady do przewijania
 Podkład pod pościel (np.: Motherhood)
 Prześcieradło co najmniej 3, dobre na gumce nie zsuwa się
 Rożek
 Pościel x3
 Kołdra
 Ew. zamiennie śpiworek zamiast kołdry x2
 Ochraniasz do łóżeczka
 Klin zamiast poduszki
 Ew. droższa poduszeczka head care rozmiar S
 Przewijak

PODRÓŹOWANIE:
 Wózek głęboki (głęboko-spacerowy)
 Pompka do wózka, jeśli koła pompowane
 Fotelik samochodowy
 Baza do fotelika
 Adapter, jeśli chcemy wozić fotelik na stelażu wózkowym
 Śpiworek zimowy do wózka
 Moskitiera
 Folia przeciwdeszczowa
 Torba do wózka
 Śpiworek lub kocyk do wózka (1 z tych, co do spania)

PIELĘGNACJA I KARMIENIE:
 Pieluszki tetrowe ok. 25 30 szt., flanelowe ok. 20. -> tutaj różne opinie, część mam używa głównie tetrowych, inne samych flanelek, trzeba spróbować ;)
 Termometr elektroniczny
 Apteczka dla niemowlaka: Cebion, wapno, coś przeciwgorączkowego, espumisan dla niemowląt, ewentualnie gripwater na kolki, delicol na kolki, na gorączkę u niemowlęcia: pedicetamol, na odparzenia bepanten baby, wit dla niemowląt , wit D+K (to najlepiej po konsultacji z lekarzem)
 Szczotka do włosów ze sztucznego włosia i grzebyk
 Płatki kosmetyczne/waciki jałowe
 Octanisept do pępka (choć u niektórych sprawdza się zwykły spirytus)
 Ampułki z soli fizjologicznej na wypadek przemycia oczu
 Krem do pupy
 Krem na odparzenia - Sudocrem
 Chusteczki nawilżone, np. Pampersa
 Pampersy w zależności od wagi dziecka
 Zaokrąglone nożyczki dla niemowląt i cążki do paznokci
 Sól fizjologiczna do noska w sprayu, np. Frida
 Patyczki do uszu z ogranicznikami (służą też do czyszczenia pępka)
 Aspirator do noska, na początek Frida, później lepszy raczej Katarek
 Oliwka dla dzieci
 Proszek do prania (najbezpieczniejszy Dzidziuś płatki, ale trzeba sobie dopasować)/płyn
 Wanienka
 Stelaż do wanienki (niekoniecznie, ale może być wygodniej )
 Gąbka do mycia (niektórym najwygodniej ręką ;) )
 Okrycia kąpielowe z kapturkiem x 3szt., najlepiej 100x100, bo z 76 dzidziuś szybko wyrasta
 Termometr do wody
 Płyn do kąpieli, np. Balneum
 Biustonosz do karmienia
 Wkładki laktacyjne
 Krem na brodawki
 Śliniaki
 Butelki antykolkowe 2 szt. i smoczek
 Szczotka do mycia butelek
 Woreczki sterylizujące do butelek Baby Ono
 Parafina dla niemowląt (niekoniecznie)
 Alantan żółty (niekoniecznie)

SZPITAL DZIECKO:
 Pieluszki jednorazowe dla noworodków
 Pieluszki tetrowe 3 szt.
 Śpioszki, pajace 2-3 pary
 Kaftaniki 2-3 sztuki
 Rożek niemowlęcy
 Kosmetyki (potwierdzić ze swoim szpitalem)
 Rękawiczki niedrapki i skarpetki
 Czapeczki, cieńsza i grubsza
 Ubranko na wyjście do domu
 Kocyk lub śpiworek na podróż

SZPITAL + MAMA:
 Dowód osobisty
 Dowód ubezpieczenia zdrowotnego z ostatniego miesiąca
 Karta przebiegu ciąży
 Zaświadczenie o ukończonej szkole rodzenia
 Ostatnie wyniki badań (morfologia, mocz itd.)
 ochronne do stanika podobno najlepsze Lovi
 Biustonosz do karmienia 2 szt.
 Majtki poporodowe bawełniane lub siateczkowe co najmniej 4
 Maść na brodawki Bepanthen, Purelan Medeli (ponoć najlepszy) do nawilżania, także Bebanthen to na obolałe sutki, albo Maltan
 Poduszka do karmienia Motherhood (niekoniecznie, ale wygodniej)
 Koszula nocna z rozpięciem 2-3 szt
 Szlafrok i kapcie
 Podkłady poporodowe Bella -2 opakowania, później podpaski
 Kółko do siedzenia po porodzie
 Ręczniki, ręczniki jednorazowe, chusteczki nawilżone
 Coś do jedzenia dla siebie i partnera
 Coś do czytania/słuchania
 Aparat foto
 Drobne pieniądze na ewentualne wydatki
 Woda mineralna niegazowana
 Szczoteczka i pasta do zębów, klapki pod prysznic i inne przybory toaletowe
 Skarpetki
 Ubranie na wyjście do domu (mniej więcej z 5 msca)
 Podkładki higieniczne na sedes
 ew. suszarka do włosów
 Podkłady do przewijania (najlepsze SENI)
 Kubek, sztućce
 Czekolada 
 Telefon i ładowarka
 Lactacyd do podmywania się po porodzie
 TANTUM ROSA
 Woda koperkowa

AKCESORIA DODATKOWE:
 Laktator
 Poduszka do karmienia
 Sterylizator do butelek
 Podgrzewacz do butelek
 Niania elektroniczna
 Monitor oddechu
 Karuzela nad łóżeczko
 Wkładka do wanienki
 Zabawki do kąpieli
 Pojemnik na zużyte pieluchy
 Łóżeczko turystyczne
 Nosidło lub chusta do noszenia
 Leżaczek
 Mata edukacyjna
 Huśtawka
 Kojec
 Grzechotki i inne zabawki niemowlęce

UBRANKA DLA MALUSZKA:
 Body na długi rękaw 4-5 sztuk
 Body na krótki rękaw 4-5 sztuk
 Pajacyki 20 sztuk
 Śpiochy 10 sztuk
 Kaftaniki 10 sztuk
 Koszulki rozpinane 10 sztuk
 Komplet ubranek na wyjście
 Skarpetki
 Czapeczki
 Rękawiczki niedrapki 2-3 sztuki
 Kombinezon cieplejszy
 I tak wyjdzie w praniu, komu co służy  niektóre mamy używają w kółko samych pajacyków, trzeba sprawdzić 
image

No i zaktualizowałam listę:

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85 - córeczka
06.10.2014 Kate84 synek
08.10.2014 NataliaG
image
no to forum "stare" zostaje, sorki za zamieszanie ;)
image
Buu a ja już zalogowałam się :-)
jestem po glukozie ! wzięłam ją na dwa susy, w gabinecie powiedzieli, że żadna cytryna, ale wody pić można do woli w ciągu 2 h. Na czczo mam 87 mg, a po dwóch godzinach 111 . Ale czytam w necie i są to normy. Jupi :D
image
Mileczka super lista, już sobie skopiowałam i będę odhaczać :)

Tez zauważyłam że suwaczki są opóźnione, najpierw myślałam że to tylko mój a potem zauważyłam że u Was też, dziwne :)
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
06.10.2014 Kate84 synek
08.10.2014 NataliaG
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
06.10.2014 Kate84 synek
08.10.2014 NataliaG
Hej dziewczyny;)

A czemu ja mogłam napisać posta na tym forum ;zamkniętym; nie logując się?

Karolina ja mam starszą córkę zapisaną na Kołobrzeskiej i mi się ta przychodnia też podoba;) A i fajny patent z karmieniem w aucie.Jak jeździliśmy z mężem gdzieś dalej to zawsze się tym stresowałam .

Cytrynko łóżeczko śliczne ;) ale dla mnie za drogie
image
Dopisalam jeszcze synka :).

Aga to super,ze glukoza w normie.Ja ide chyba w przyszłą sobotę ,ale jestem dobrej myśli.
mileczka ja z uwagi na nadciśnienie ciążowe też mam ciąże wysokiego ryzyka. Tak się to określa w medycynie, natomiast oznacza to tylko tyle, że lekarze i my ciężarne musimy być czujni

magra a ja sie ostatnio zastanawiałam kto założył nasz wątek ! :P

Megi85 ciesze sie, że wszystko u Ciebie wporządku, gratuluje córci !
image
karo_lina to widzimy sie w niedziele :) jeny nie moge sie doczekać na spotkanie z moim aniołkiem, choć daje czadu cały czas :P
image
zapraszam do nowego http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=544384&c=1&k=160
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

do góry