Widok
No dobrze, a oprócz nazwy co jeszcze przemawia nad wyższością XT nad Trigger Rocket? Tak na chłopski rozum s****y są lżejsze i tańsze ale z drugiej strony nie wiem jak będą działały. XT miałem już okazję "przetestować" i faktycznie działają o niebo lepiej w porównaniu z Deore.
Czemu jesteś negatywnie nastawiony na s****'a?
Czemu jesteś negatywnie nastawiony na s****'a?
O grupie szosowej Force czytałem dobre opinie, że ma plusy przedniej przerzutki shimano i plusy zmiany tylnych przełożeń jak w Campie, poza tym wyposażone są w przydatne Double Tap. Jedynym problemem, są rozwalające się przerzutki w drobny mak :) W tym roku dostępny będzie apdejt w postaci ceramicznych łożysk i wejdzie nowa grupa Red, która będzie bodajże pierwszą grupą szosową ważącą < 2kg. Jak poprawią problem z przerzutkami, o którym można przeczytać na WW, to s**** na szosie będzie rewelacją! Co do MTB to nie wiem, ale jakoś nie wydaje mi sie, że skoro potrafia robic sprzet na szose, to nie potrafią MTB...
Chcę zakupić manetki, ale aby się zdecydować jakie chciałbym dowiedzieć się o różnicach, plusach i minusach obydwu zestawów.
Sławek trochę bardziej skierowałeś mnie na XT, ale ja jak na razie widzę 2 plusy (cena i waga), które przemawiają za s****em. Jak będą się spisywały w rzeczywistości - tego nie wiem. Może zamiast XTR kupię sobie XT i Rocket, przetestuję i Wam powiem ;-)
A tak na serio to jakie widzicie różnice między s****'em a Shimano?
Sławek a co Ci nie odpowiadało w tym "gównie"? Szybko się rozsypały?
Sławek trochę bardziej skierowałeś mnie na XT, ale ja jak na razie widzę 2 plusy (cena i waga), które przemawiają za s****em. Jak będą się spisywały w rzeczywistości - tego nie wiem. Może zamiast XTR kupię sobie XT i Rocket, przetestuję i Wam powiem ;-)
A tak na serio to jakie widzicie różnice między s****'em a Shimano?
Sławek a co Ci nie odpowiadało w tym "gównie"? Szybko się rozsypały?
W s****ie nie podobała mi sie precyzja działania. Cały czas coś strzelało, przeskakiwało, same sie biegi potrafiły zmieniać. Łańcuchy srma sie zrywały. Podczas np. wyścigu napęd musi działać IDEALNIE, cały czas mielisz biegami i nie ma miejsca na niedokładności. s**** jeszcze do tego nie dorósł. Jak na razie shimano XT\XTR jest wzorem jakości a s**** podróbką, która sie do niczego nie nadaje. Jak nie stać Cie na XTR kup manetki XT 2007. I myśle że koniec tematu.
www.trek.gd.pl
Po pierwsze - jezeli chcecie porownywac komponenety to tylko tej samej klasy (x.0 z xtr etc.) - watpie zeby kazdy z was jezdzil na obydwu grupach
Po drugie - s**** jest wyzej technologicznie od shimano (jezeli chodzi o top). Popatrzcie na droge jaka podaza shimano w 2008 roku (grupa xt juz przedstawiona) - proste prowadzenie pancerza, przerzutka skontrowana tak, zeby nie uderzala w rame(s**** byl pierwszy).
Po trzecie - s**** dziala w systemie 1:1,a nie 2:1.
Po czwarte - nie widze sensu w kupowaniu rocketow. kup xt. jak chcesz cieszyc sie s****em to kup zestaw - przerzutka tyl ,manetki(x-9,x.0)
Po piate - fakt produkty s****a sprzed kilku lat byly 'niedopracowane'
Po szoste - jesli wbijacie w s****a to wyciagnijcie rockshox'i z roweru (koncern s****'a)
Po drugie - s**** jest wyzej technologicznie od shimano (jezeli chodzi o top). Popatrzcie na droge jaka podaza shimano w 2008 roku (grupa xt juz przedstawiona) - proste prowadzenie pancerza, przerzutka skontrowana tak, zeby nie uderzala w rame(s**** byl pierwszy).
Po trzecie - s**** dziala w systemie 1:1,a nie 2:1.
Po czwarte - nie widze sensu w kupowaniu rocketow. kup xt. jak chcesz cieszyc sie s****em to kup zestaw - przerzutka tyl ,manetki(x-9,x.0)
Po piate - fakt produkty s****a sprzed kilku lat byly 'niedopracowane'
Po szoste - jesli wbijacie w s****a to wyciagnijcie rockshox'i z roweru (koncern s****'a)
RafalB napisał(a):
> Po trzecie - s**** dziala w systemie 1:1,a nie 2:1.
> Po czwarte - nie widze sensu w kupowaniu rocketow. kup xt. jak
> chcesz cieszyc sie s****em to kup zestaw - przerzutka tyl
> ,manetki(x-9,x.0)
Oto mi właśnie chodziło! Dzięki Rafał! Ja nic nie mam do s****a i chciałem uzyskać właśnie takie porównanie odpowiednich grup obu tych firm. Myślałem, że znajdzie się taka osoba która w ostatnim czasie miała okazję przetestować Attacki i XT.
Ogólnie podjąłem decyzję o dalszym inwestowaniu w Shimano (w moim wypadku w grupę XT) i w najbliższym czasie chcę sprzedać Hayes'y XFX9 i manetki Deore a następnie kupić polecane przez Krzyżaka a także przez innych posiadaczy Dual Control'e XT. Myślę, że będę zadowolony z takiej inwestycji.
Pozdrawiam!
> Po trzecie - s**** dziala w systemie 1:1,a nie 2:1.
> Po czwarte - nie widze sensu w kupowaniu rocketow. kup xt. jak
> chcesz cieszyc sie s****em to kup zestaw - przerzutka tyl
> ,manetki(x-9,x.0)
Oto mi właśnie chodziło! Dzięki Rafał! Ja nic nie mam do s****a i chciałem uzyskać właśnie takie porównanie odpowiednich grup obu tych firm. Myślałem, że znajdzie się taka osoba która w ostatnim czasie miała okazję przetestować Attacki i XT.
Ogólnie podjąłem decyzję o dalszym inwestowaniu w Shimano (w moim wypadku w grupę XT) i w najbliższym czasie chcę sprzedać Hayes'y XFX9 i manetki Deore a następnie kupić polecane przez Krzyżaka a także przez innych posiadaczy Dual Control'e XT. Myślę, że będę zadowolony z takiej inwestycji.
Pozdrawiam!
ja uwielbiam DC, biegi zmieniaja sie z super lekkoscia i precyzja, tylko do DC musi byc sprezyna rapid rise, inaczej tez bedzie dzialac ale nie tak jak sa do tego storzone. Majek bedziesz bardzo zadowolony z wyboru nowego XT. Jestem zwolennikiem kupowania wszystkiego z jednej grupy, taka konfiguracja zawsze daje porzadane efekty, ewentualny mix XT z XTR lub w szosie Dura z ultegra
Ja mam DC XT '06 . Wiem że są osoby które marudzą i mówią że to nie działa, że przez nieuwagę możesz zmienić biegi hamując, ale mi nigdy się takie coś nie przytrafiło i uważam że DC to dobry wybór. Jednym ruchem możesz zahamowac i zmienić biegi. Do tego przerzutka (tez XT)szybko zmienia biegi bez problemów nawet pod obciążeniem. :) Polecam więc jak najbardziej XT.
No Panowie! Widzę poważne poruszenie i podbudowanie mojego wyboru o kupnie DC. Nie ukrywam, że mnie to bardzo cieszy. Mam nadzieję, że posiadacze tych zestawów nie narzekają na jakiekolwiek awarie.
Myślę, że poniższy zestaw jest najlepszą propozycją do kupienia:
http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=26_39&products_id=501
Dzięki i pozdrawiam!
Myślę, że poniższy zestaw jest najlepszą propozycją do kupienia:
http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=26_39&products_id=501
Dzięki i pozdrawiam!
Nie spieszy mi się z kupnem DC, ale fajnie by było mieć je jak najszybciej:D
Raczej nie będę czekać 3 miesięcy na wejście XT 2008 bo cena starych DC nie spadnie chyba o więcej niż o 100,00zł... Więc raczej teraz sobie kupię.
Będę musiał znaleźć kupca na moje manetki Deore i Hayesy HFX9...
Pozdrawiam!
Raczej nie będę czekać 3 miesięcy na wejście XT 2008 bo cena starych DC nie spadnie chyba o więcej niż o 100,00zł... Więc raczej teraz sobie kupię.
Będę musiał znaleźć kupca na moje manetki Deore i Hayesy HFX9...
Pozdrawiam!