Widok
Prawdopodobnie mapy, które otrzymamy na starcie będą jak zwykle kserokopiami map topograficznych w układzie współrzędnych z 1965 roku (wydawca: Główny Geodeta Kraju). Bytów i okolice na pn.-wsch. od niego znajdują się na arkuszu 324.1 - Bytów. Prawdopodobnie przynajmniej jedna pętla obejmie okolice na południe od Bytowa - arkusz 324.3 - Lipusz, a jeśli Karol Kalsztein pogoni nas na zachód, przydać się mogą arkusze 323.2 - Kępice oraz 323.4 - Miastko. Aktualizacja treści tych map z lat 1975-1976, więc pewnie będzie trochę zgadywanki. Pozdrawiam.
W normalnych sklepach i księgarniach raczej tych map nie ma. W Warszawie mapy z terenu całej Polski można nabyć w sklepie przy Centralnym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej (ul. Żurawia 3/5, czynny pon.-pt. w godz. 8.30-15.30). Wojewódzki Ośr. DGiK w Gdańsku mieści się przy Okopowej 21/27 tel 0-58 30-77-733, mail sitwp@woj.pomorskie.pl, adres http://geodezja.woj-pomorskie.pl i tam należy szukać informacji o możliwościach zakupu map na terenie Pomorza. Cena 1 arkusza ok. 7 zł. Pozdrawiam i życzę miłych wędrówek palcem po mapie.
Uważam, że zgryźliwy ton Twojego postu jest nieuzasadniony. Kolory na mapie mają określone znaczenie, podobnie jak znaki stosowane w kartografii. Przed laty korzystałem ze starych sztabówek i część z nich była czarno-biała. Jednak zasadą było, że na tych mapach cieki wodne, drogi i poziomice wyróżniane były odmiennymi rodzajami linii, dzięki czemu nie miało się wątpliwości, czy kreska na mapie to strumyk, czy ścieżka. W przypadku czarno-białej kserokopii z kolorowej mapy, takie wątpliwości niestety czasem powstają i o prawidłowej nawigacji w terenie zaczyna decydować nie tyle umiejętność czytania mapy i orientacji w terenie, ale szczęście. Zdaje się, że organizatorzy z chęcią wyposażyliby wszystkich uczestników w kolorowe mapy, ale było to, jak do tej pory, trudne do wykonania. Jeśli tym razem się uda, nie będzie chyba niezadowolonych z tego powodu.
dobrze wiem że czarno białe kserówki potrafią wprowadzić w błąd, sam w elblągu pomyliłem drogę z linią kolejową, jednak uważam swoją pomyłkę za zabawną anegdotę
kolorowa mapa z pewnością ułatwiłaby orientację, ale bezbarwne ksera też mają swój urok... i tu znowu rozpoczynamy niekończący się spór jaka mapa powinna się pojawić na harpaganie ;)
a za nutkę ironi w moich wypowiedziach z góry przepraszam.. po prostu ten typ tak ma :)
pozdrawiam
kolorowa mapa z pewnością ułatwiłaby orientację, ale bezbarwne ksera też mają swój urok... i tu znowu rozpoczynamy niekończący się spór jaka mapa powinna się pojawić na harpaganie ;)
a za nutkę ironi w moich wypowiedziach z góry przepraszam.. po prostu ten typ tak ma :)
pozdrawiam
Wesoły Jędruś napisał(a):
> W normalnych sklepach i księgarniach raczej tych map nie ma. W
> Warszawie mapy z terenu całej Polski można nabyć w sklepie przy
> Centralnym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej
> (ul. Żurawia 3/5, czynny pon.-pt. w godz. 8.30-15.30).
> Wojewódzki Ośr. DGiK w Gdańsku mieści się przy Okopowej 21/27
> tel 0-58 30-77-733, mail sitwp@woj.pomorskie.pl, adres
> http://geodezja.woj-pomorskie.pl i tam należy szukać informacji
> o możliwościach zakupu map na terenie Pomorza. Cena 1 arkusza
> ok. 7 zł. Pozdrawiam i życzę miłych wędrówek palcem po mapie.
Z całym szacunkiem pozdrawiam Pana,jednego z ostatnich ,życzliwego wszystkim i donoszę że ww.mapy presyłają bez problemu w dowolny zakątek kraju.Trzeba tylko wysłać zamówienie i dowód wpłaty(6! zł za arkusz)koszty przesyłki pokrywa urząd.Ja już takie mapy już nabyłem.
> W normalnych sklepach i księgarniach raczej tych map nie ma. W
> Warszawie mapy z terenu całej Polski można nabyć w sklepie przy
> Centralnym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej
> (ul. Żurawia 3/5, czynny pon.-pt. w godz. 8.30-15.30).
> Wojewódzki Ośr. DGiK w Gdańsku mieści się przy Okopowej 21/27
> tel 0-58 30-77-733, mail sitwp@woj.pomorskie.pl, adres
> http://geodezja.woj-pomorskie.pl i tam należy szukać informacji
> o możliwościach zakupu map na terenie Pomorza. Cena 1 arkusza
> ok. 7 zł. Pozdrawiam i życzę miłych wędrówek palcem po mapie.
Z całym szacunkiem pozdrawiam Pana,jednego z ostatnich ,życzliwego wszystkim i donoszę że ww.mapy presyłają bez problemu w dowolny zakątek kraju.Trzeba tylko wysłać zamówienie i dowód wpłaty(6! zł za arkusz)koszty przesyłki pokrywa urząd.Ja już takie mapy już nabyłem.