Widok

Martwię się czy to nie cukrzyca...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej. Moja córka 2 latka bardzo dużo pije, myślę że ponad litr dziennie. Ciągle prosi by dolać picia do kubeczka. Pije tylko wodę więc nie chodzi o to, że słodkie itd. W nocy też budzi się i pije co czasami kończy się, wymiotami rano tą wodą jak np dzisiaj. Jest raczej ruchliwą dziewczynką ale ostatnio często mówi, że jest śpiąca. Teraz kazała się przykryć, myślałam że znowu udaje że śpi z misiami ale ona na serio zasnęła. Jutro rano na czczo jestem umówiona w naszym ośrodku na badanie krwi na cukier ale może ktoś by mi coś podpowiedział do tej pory. Umieram z niepokoju, nie wiem czy sobie wkręcam czy coś jest nie tak. Niby dobrze, że dziecko pije ale czy to nie za dużo? Je normalnie, ma apetyt.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a może ona woła o picie gdy jest głodna ?? dzieci czesto w tym wieku jeszcze nie do końca odrózniają głód od pragnienia a jak sie napije to po części uspokoi głód, czasem tez z przezwyczajenia dzieci dużo piją , z nudów jakby wołają co chwilę o picie itp. Niestety zbyt duża ilośc spożytej wody tez jest niebezpieczna - ie wiem czy wiesz o tym. Pól biedy jak ona to wszystko wysika ale gorzej jak nie . No i te wymioty dziwne ...po tym piciu. Zrób to badanie na cukier i daj znać co wyszło.
Pożyczyłam glukometr od teściowej i na czczo zmierze jej sama a do przychodni polecę 2 godziny po śniadaniu. Zawsze to już dwa wyniki. Pielęgniarka przez telefon prosiła by nic nie pila przed przyjazdem a to dla nas by było trudne. Otwiera oczka i woła piciu. Oby to się nie potwierdziło. Może te wymioty bo na leżąco pije i sie nałyka powietrza (niekapek), albo woda na pusty żołądek... i tylko rano zaraz po przebudzeniu to występuje. Dzisiaj byla druga taka sytuacja.
Moja mala tez pije tyle ze jestem pod wrazeniem, litrami a ma tez 2,5 lat i tyle ze ona jeszcze ubi slodkie tez zrobie jej badania bo tez dziwne ale wydawalo mi sie ze lubi pic i tyle
Hej, z moim małym to samo, ale on to potrafił w ciągu doby i ze 2,5 litra wypić, robiłam mu glukometrem cukier i wyszło ok. I po którejś z kolei nocy, gdy po raz enty wstawałam bo chce mu się pić, pomyślałam, aby oduczyć go od niekapków, bo w nich właśnie pił i ile bym nie nalała to zawsze wypite, a jak było za mało to afera bo chce jeszcze, oczywiście nie wspomnę o przesikanych w nocy pieluchach a jak go tu odpieluchawać jak tyle pije. No i jesteśmy już jakiś miesiąc po odstawieniu tych kubków i pije tylko normalnie w kubkach zwykłych i nie mam już tego problemu, lepiej śpi, dłużej ( w nocy jedna, dwie pobudki tylko) i jedna pielucha starcza na jedną noc, gdzie przedtem było z 5, także może w tym tkwi problem.
no nasza pije juz od dawna z kubka normalnego, w nocy tez ja odluczylam pic, bo tez sie budzila, a ze wola siku w nocy i robi na nocnik to od tego picia w ciaggu dnia to pozniej co 5 min siusia,
Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi.
Tak jak pisałam miałam pożyczony glukometr. Rano jej zmierzyłam na czczo i miała 75. Zadzwoniłam do przychodni, powiedziałam i odpowiedż że jest ok nie przyjeżdzać. Dzisiaj w nocy nie piła wcale i przespała całą noc w swoim łóżeczku, co się praktycznie nie zdarza. Zawsze się budzi, przychodzi do mnie chce pić i zasypia wtulona we mnie i do rana już symbioza.
Wieczorem skręciłam kaloryfery z 5 na 3 w całym domu, przewietrzyłam sypialnie godzinę wcześniej. W całym domu okna są na delikatnym rozszczelnieniu. I zaraz lepiej. Ja akurat lubię jak jest cieplutko ale widocznie dziecku było duszno. Sezon grzewczy w pełni, może faktycznie za suche powietrze. Mąż mówi, że też lepiej mu się oddycha. Także kamień z serca, zwyczajnie za gorąco i za duszno chyba jej było.
Co do sikania to faktycznie Magda sika co chwilę, próbuję ją odpieluchować ale co 15 min majteczki zalane. Ona potrafi pić z kubka ale tak jakoś niekapek jest jej ulubiony, pije wodę więc jakoś nie odstawiałam go.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam, pracuję w laboratorium i chciałam zauważyć że glukometr nie służy do potwierdzenia cukrzycy. To jest aparat do monitorowania cukrów już w potwierdzonej cukrzycy więc jeśli są objawy mogące świadczyć o cukrzycy to trzeba oznaczyć glukozę z krwi żylnej !!!To badanie mało kosztuje a przynajmniej ma się pewność czy cukrzyca jest czy nie.
Moja,corka od zawsze pila,duzo dziennie potrafi wypic ok,2 litrow plynow , ma,teraz 6 lat , robiam oczywiscie badania pod katem cukrzycy ale wszystko bylo ok. Ja tez duzo pije , kawa , kilka kubkow,herbaty do,tego woda a tez wszystko ok . Czasem tak jest zwlaszcza teraz kiedy jest suche powietrze w mieszkaniu. A wypijanie,duzej ilosci plynow wcale nie musi swiadczyc o stanie,xhorobowym

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Wybór auta :) (84 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

JAKI KURIER NAJTAŃSZY - prywatna przesyłka? (27 odpowiedzi)

Dziewczyny zamówiłam fajny fotel na allegro, przyjechał kurierem - duże to i niestandardowe. Tak...

do góry