Widok

Materac na łóżko do spania - twardy - jaki?

Czy ktoś ostatnio kupował materac i orientuje się co jest godnego polecenia, bo ja kompletnie nie wiem jaki mam materac wybrać. Chciałabym raczej kupić dobry materac w rozsądnej cenie, żeby tak realnie przez kilka lat obyło się bez kolejnej wymiany.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepiej średnio twardy albo twardy. Taki jest najlepszy dla kręgosłupa. jednak to już zalezy od konretnej osoby ponieważ jedna woli takie materace, druga takie.
Jeśli miałbym polecić jakąś firmę to byłaby to Sembella. Kliknij tutaj Na stronie jest ich katalog. Materace porządne, dobrej jakości. Wiele sklepów trójmiejskich ma je w ofercie.

świetny materac w dobrej cenie, patrząc na stosunek cena/jakość, to Dormeo, zwłaszcza takie z technologią octaspring. super się dopasowują, mają odwracalny rdzeń, ma cyrkulację powietrza i pokrowiec, który można uprac.

Sambella miałem przez kilka lat, są niezłe, ale ostatnio miałem okazję testować w sklepie wspomniane Dormeo i półka wyżej jeżeli chodzi o wygodne, oczywiście na ile można tak powiedzieć tylko sprawdzając w sklepie, a nie śpiąc przez jakiś czas w domu. Zbliża mi się zmiana materaca, więc też sporo ostatnio sprawdzam. Na pewno warto weekend poświęcić i zrobić małe tourne po sklepach. Jeżeli chcesz wygodny i mieć spokój na lata to poniżej 2k raczej nie zejdziesz - obserwacje po miesiącu researchu ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie jest to sprawa łatwa, zwłaszcza jak ktoś nie ma za bardzo możliwości przetestowania materaca na sobie, a to jest chyba najlepsze wyjście. Czytam o tym Dormeo, wszystko brzmi sensownie, mają ciekawą technologię sprężyn piankowych, czego jeszcze nie spotkałem u żadnego innego producenta, różne stopnie twardości, funkcję zapamiętywania kształtu... ale jednak boję się zamówić w ciemno... chyba muszę się wybrać do Gdańska i po prostu sprawdzić na własnej skórze, żeby później nie żałować. Jest ktoś, kto po testach miał negatywne wrażenia? Bo póki co nie trafiłem na żadną negatywną relację. Mam nadzieję, że nie będę pierwsza :P

Dormeo jest godne polecenia, dobre jakościowo produkty, nowoczesne technologie, a przede wszystkim wygoda. Wybierz się do sklepu, popróbuj różnych materaców, popytaj sprzedawców o porady. Jeżeli nie chcesz przejmować się transportem to zobacz w sklepie, który materac chcesz wybrać, a później zamów przez internet, bo mają darmową opcję dostawy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

O, wreszcie jakaś odpowiedź, już straciłam nadzieję na jakieś rady. :D Tak chyba zrobię, wybiorę się tam do Top Shopu, bo wyczytałam, że oni tam sprzedają swoje produkty. Poczytałam o tej technologii octaspring i ma to sens, ale wiadomo, że trzeba sprawdzić na żywo i to jest najlepsze rozwiązanie.

A może warto popytać o to znajomych? Z doświadczenia wiem, że jest to naprawdę dość dobre rozwiązanie.
być może powinienem cieszyć się, że mam w sobie próżnię

Najbardziej uniwersalny jest materac o twardości H2. Najwięcej osób na takim śpi.

Twardość uzależniasz od masy ciała, a w dalszej kolejności od własnego widzimisię :) Podejrzewam, że osoba ważąca 70kg za nic w świecie nie wyspałaby się na H5, ani nawet na H3 i 4 :D
http://www.comfortbe.pl - jak dla mnie najlepsze materace.

Dobre materace ma producent fiki miki http://materacyk.pl/ u których zamawiałem swój do sypialni i już rok sprawuje się bez zarzutu. Najwygodniejsze są sprężynowe, ja mam taki z wkładem z łuski gryczanej który chroni przed wilgocią i roztoczami.

Warto się zainteresować produktami Hevea, są dostępne np w sklepie Artbo

Twardy materac? Nie bierz czegoś takiego, materac ma być miękki, nie rozumiem, dlaczego ludzie uparli się na twarde materace, że niby są zdrowe dla kręgosłupa - to jest mit. Najlepiej bierz termoelastyczny - to jest najwyższa klasa materacy i też jedna z najdroższych, ale jak szukasz czegoś dobrego i to na naprawdę wiele lat to będzie dobry wybór. Jest dużo producentów materacy, ale polecam ci serię THERMOGEL, ja kupowałem ten materac tu dreamsdesign.pl, to co fajne jest w tym materacu to specjalna warstwa termoregulacyjna. Niby nic, ale ale ona działa zadziwiająco ciekawie, bo utrzymuje idealną temperaturę ciała, czyli jak leżysz to nie jest ci ani za zimno ani za ciepło :) opisać to jest trudno, trzeba się położyć i przespać noc. Materac jest wart swojej ceny.

Polecam ze sprężynami kieszeniowym (na pewno nie bonelle:-)) i z pianką lateksową. Super są tez materace z termoelastyczna pianką Visco/Memory. Ma "pamięć kształtu" :D Sa to droższe pianki, ale przeciez materac mamy na wiele, wiele lat. Ja znalazłem dobra firmę i nie jest tak drogo jak u innych. Maja sklepy stacjonarne w kilku miejscach w Polsce. Mozna se poleżeć :-) http://www.azardi.pl Nie kupuj twardego materaca. Ja mam przepukliny i jak poloże sie na twardym to wstać nie potrafię :) to bujdy ze staryh czasów, że twarde dobre. Brrr. najlepsze pianki to lateks i visco. hejka

Stanowczo odradzam zakupy w sklepie stacjonarnym lub internetowym Comfortbe.pl
Brak rzetelności terminów dostawy, materace po sztukowane z starych krzywych gąbek poczytacie inne fora
Szerokim łukiem od tej firmy

xxxxx

Twardość materaca powinno się dobierać indywidualnie - do kondycji fizycznej czy do wagi. Nie zawsze twardy lub średniotwardy będą najzdrowsze. Odpowiednio dobrany materac może pomóc skorygować wady postawy - np. poprzez kilka stref twardości czy piankę dopasowującą się do ułożenia ciała. Teraz bardzo modne są materace z włókna kokosowego czy gryczanego - nie można się tez pochopnie podporządkować modzie. Najlepszym rozwiązaniem byłoby określenie swoich potrzeb i pomyślenie czy na obecnym materacu się wysypiamy, czy nas coś boli po wstaniu z łóżka, a może później w ciągu dnia. Ja z całą taką listą "potrzeb" udałam się do salonu Senpo w Gdańsku i mogłam sobie poleżeć, posprawdzać itp. i chociaż byłam nastawiona na jakieś pianki, maty itp. to skończyłam z materacem sprężynowym kieszeniowym z lateksową warstwą - bo taki po konsultacji ze specjalistą w salonie okazał się najlepsza propozycją dla mnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja kupowalam ostatnio materac piankowy w całkiem fajnej cenie z firmy nap nap. ten mój model to NAP Cloud, ale był też sprężynowy NAP Spring i jestem bardzo zadowolona. Nareszcie się wysypiam bo miałam z tym wcześniej problemy. Super dopasowuje się do ciała i nie jest za miękki bo tego się obawiałam. Jest idealny!

Też rozglądałam się za materacem, wybrałam swój w Expercie snu. Doradzili mi odpowiedni model, bo wiadomo dla każdego nie będzie dobre to samo

Jeśli szukacie twardego materaca, to warto zainteresować się takim, który ma wzmocnienie z maty kokosowej. Ja mam właśnie taki, Norbert z Sheepo, załapałam się ostatnio na promocję, więc stwierdziłam, że to najlepszy moment na wymianę materaca. Jest naprawdę wygodny, ugina się tylko w miejscu nacisku - mój kręgosłup odpoczywa podczas snu i ja się wysypiam zdecydowanie lepiej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podsumowanie:

Wybór odpowiedniego materaca zależy od indywidualnych potrzeb, masy ciała i preferencji dotyczących twardości. Eksperci rekomendują materace o twardości H2-H3 jako uniwersalne rozwiązanie, choć osoby cięższe powinny rozważyć H3-H4. Wśród popularnych marek wymienianych w dyskusjach znalazły się Hilding, Sembella, Dormeo, Fiki Miki i Curem, które oferują dobry stosunek jakości do ceny. Materiały takie jak pianka lateksowa, termoelastyczna, sprężyny kieszeniowe i włókno kokosowe cieszą się uznaniem ze względu na ergonomię i trwałość. Kluczowe jest przetestowanie materaca w salonie przed zakupem, zwrócenie uwagi na certyfikaty jakości (np. AEH), gwarancję i możliwość wymiany. Materac powinien być dostosowany do pozycji snu i ewentualnych problemów zdrowotnych, a jego cena zazwyczaj wynosi 2000-10000 złotych w zależności od jakości i technologii. Warto czekać na promocje i konsultować się ze specjalistami w salonach, aby znaleźć rozwiązanie zapewniające komfortowy i zdrowy sen na wiele lat.
do góry