Widok

Mercedes 316 CDi

To najmocniejszy samochód dostawczy wśród produkowanych w Europie. Silnik OM612 o prawie 2,7l ma pięć prawie "kwadratowych" cylindrów (88,4x88 mmm). Przy zastosowaniu wtrysku common rail, wspomaganego turbosprężarką VTG o zmiennej geometrii łopatek z intercoolerem, pozwala na osiągnięcie max. momentu obrotowego o poziomie 330 Nm, który jest osiągany już przy 1400 obr/min i utrzymuje stałą ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

sprint

mój leciał 180km/h
osobówki nie miały szans bynajmniej ja na taką nie natrafiłem wyprzedziło mnie tylko porshe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mam 316

Pomyliło ci się 212 tyle nie idzie mam 312 i z meblami idzie 120 do 150 i mam 316 ten to fakt 170 idzie.Pozdrawiam

sprinter

mam 6 sprinterów cztery 316cdi i dwie 416cdi i nie zamienił bym na lt czy inne 316 to rakiety (licznik się zamyka) jednak w 416 około 165-170 i już koniec jest to auto bardzo niezawodne i ma także bardzo dobre blachy

ROBERT

sprintery sa z*******e tylko czeba dbac a nie j******* dzwiami i powiedziec ze sie psuja wiem bo mam i niemam problemow tesz mam cieszko noge pozdrawiam?

bez gwiazdy nie ma jazdy

powiem wam koledzy ze ja mam 312tdi i 316 cdi max sa to samochody super naprawde jak poszanuje ktos to bedzie jezdzil do usranej smierci. 316 jest ze skrzynia sprintszift 6 biegów cos wspanialego laduje na nia czasami po 4 tony i idzie jak buza na dodatek po górach jezdze ale podstawa dobry olej i paliwo. ine samochody dosatawcze tez sa dobre ale nigdy wzyciu by nie wozily takich ladunkow jak mercedesy.pozdrawiam wszystkich milosnikow mercedesów:)))

Sprinter 316 Tiptronic

Pytanko mam co do tej skrzyni Tiprtonic jak to się spisuje w sprinterze oczywiście blaszka

316

Moim 316 wyciągnąłem 180 (tyle na licznku) potem dalej szedł:-)Skrzynia 6 tiptronic.Autko fajne tylko 2 razy już mi wtryski wywaliły ale po wymianie głowicy już bez problemowo.Ja posiadam fajną wersje klima,tiptronic,6 biegów pełna elektryka,webasto,nie podwyższony,raz przedłużony. A spalanie mój rekord to 8/100km

bomba

312 a 212 róznia sie pzełozeniami skzyni i mostu nie liczac ładownosci miałem oba z tego samego roku 312 ninimalnie leprze przyspieszenie prędkosc max 155 km ale kopa miala takiego az deh zapieralo a 212 spokojniej pzyspiesza ale wyciagnolem 175 km spalanie to samo. pozdro.

marcin

może miałeś 190 ale oleju w silniku chyba pusto

Bardzo przestronny i niezawodny, nie chwaląc się swoim Maxi 316 gnałem 185 km.

prosze o telefomn mam problem z skrzynia biegow sprin szift

moj nr 601 310038 sebastian z milanowka,szukam dobrego fachowca ktory sie podejmie wymiany kolo zamachowe itd itd itp

mam problem z kolem zamachowym itd sprinszift

potrzebuje fachowcow ktorzy siedza ze sprintszift,kolo zamachowe modol itd

kierowca

Jak można porównać transita do sprintera, ja jeżdże sprinterem 212 TDI ,mam zamiar właśnie kupić 316 CDI . Jak by na to nie patrzeć to porównanie tych dwóch samochodów jest chore, jakoś nigdy nie spotkalem transita który mnie wyprzedził, ja z mojego 212 wyciągłem 170 km/h i to załadowany po dach meblami. Ogólnie rzecz ujmując to sprinter to faktycznie sprinter i nikt mu nie podskoczy.

ALE baje opowiadasz ludzia:-) 212 nie jest w stanie wyciagnac 170, ja mialem 312 ktory na trasie z kolonii do warszway maksymalnie poszedl 150 i to na pusto. Mam tez transita z 2003r z silnikiem 2.4 125km i on bez problemu mija granice 175km/h i dochodzi do 190. dlatego nie gadaj lepiej takich pierdul

mezjo to mezjo

sprinter uzaleznia! nie ma lepszych samochoduw! znam sie na tym ! mam 312 td juz zarobil na 2 mezje cdi ale po co zmieniac na nowszy jak jest bezawaryjny . tylny naped z*******e silniki dobre zawieszeniejtp. a zagozalym krytykom powiem tylko vv lt zawsze bedzie w cieniu mercedesa nie zmienicie tego a reszcie powiem tyle macje dukato forda reno wiec nie gancje czegos czego nie znacje. i na koniec maly apel . 312 td potrzebuje dane eksploatacyjne i ragulacyjne i schematy silnika pompy wtryskkowej w zamin podziele sie moim pomyslem tu i odesle @ dwa sposoby na zlodziej mezjuw dodam ze ziala hurtowniapawel@op.pl

sprinter 316,416

Jednorazówka nie samochód , nie mylić z samochodem o marce Mercedes gdyż z takiej jakości pojazdami może konkurować chińska produkcja , po pierwsze większość podzespołów jest jednorazowa tzn. nienaprawialna co za tym idzie wymuszona wymiana na nowe np. sprzęgło występuje tylko i wyłącznie w komplecie z dociskiem co oczywiście znacząco wpływa na cene a do tego niespotkacie warsztatu który da wam gwarancje na montarz gdyż montarz jest również jednorazowy tzn po zdjęciu specjalnego zabezpieczenia niema odwrotu albo działa albo kupujesz następne , ale to dopiero początek przygody z przykładowym sprzęgłem gdyż każdy zaordynuje natychmiastową wymiane koła zamachowego terażniejsza nazwa to koło dwumasowe (oczywiście jednorazowej konstukcji) i tak dalszy ciąg jest jedynie co raz gorszy np. silnik wytrzymałość konstrukcyjna max 500000 km po tym przebiegu szczęściarze dawno przeliczyli gotówkę za pojazd , a szczęściarze w postaci drugich właścicieli poniosą niewątpliwe koszty rozpadającego sięsilnika który jest nierobieralny bez uszkodzenia kolejnych podzespołow i tak wymieńmy korbowody , wał korbowy , tłoki , panewki te wszystkie rzeczy są jednorazowe łącznie z śrubami mocującymi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

316

pracuje w firmie 10 316 i wiecie co jak jest zadbany i pilnowany oczywiście serwis na czas to auto marzenie mam 600000 na liczniku reszta od 400000 i to jest to silny szybki 170 km

pali mi sie kontrolka od swiec co jest tego przyczyna sprinter 316 cdi 2000 r czy jest to duzy problem i czy moge tak jezdzic prosze oodpowiedz z gory dziekuje aha auto kupilem tydzien temu jestem zielony na tematy osprinterach

sprinter 313 cdi anglik

Otworzylem firme przewozowa w anglii zakupilem do tego celu wlasnie sprintera j.w lwd czyli max wysoki max dlugi zbieram wiec wszystkie info na temat tego auta
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

spalanie 312

z tego co tu czytam to posiadam jakiegoś żarłoka na paliwo wprawdzie jeżdże z przyczepą 750kg ale nigdy nie osiągnołem lepszej średniej jak 14-15 l/100km
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jest najlepszy

Dla mnie Sprinter nie ma porównania z Vitem czy z Transporterem ale najlepszy z tych trzech jest Vito.
Vito to fajne auto dobry silnik nie tak strasznie duże jak Sprinter po prostu LEPSZY.