Widok

Metrowa zaspa na wyjeździe po przejechaniu pługu...

Czytałam kiedyś bajeczkę o wyprowadzce na wieś i śmiałam się do rozpuku, gdy właściciele wściekali się, że pług zasypywał im świeżo odśnieżony wyjazd.
Od wczoraj już się nie śmieję, dzisiaj rano 3 godziny odkopywałam metrową zaspę na wyjeździe, po czym po powrocie z pracy nie mogłam już wjechać do domu, bo znowu miałam zasypane - tak około pół metra.

Mam dosyć.....
Ciekawe jak będą jeździli w nocy, a ja mam na 6 do pracy, mam wstawać o 4-tej i zapierniczać z łopatą, bo pan z pługu ma fantazję?

Jak tam u was, wjazdy zasypane?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8
Masz swój dom to masz obowiązki jak chcesz by nie zasypywał wyjazdu to po co wtedy odśnieżać drogi. Coś za coś droga czysta wyjazd zasypany a przy łopacie 30 minut porobić to nie wysiłek a na dodatek w śniegu . Chcesz to mogę ci załatwić pracę przy łopacie kopiąc rowy w gline wtedy ocenisz co to jest pracować przy łopacie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9
Masz kompleksy i nie rozumiesz w czym problem. Ale to typowe dla mentalności chłopa pańszczyźnianego. Co do reszty się nie odnoszę bo i tak tego nie obejmiesz.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Babo z miasta czy ze wsi troche ruchu dobrze ci zrobi wiec sie roszaj a schudniesz.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7
Drogi nieodśnieżone - źle
Odśnieżone - też źle
I jak tu ludziom dogodzić ?
Pług powinien jeszcze niektórym odśnieżać podwórko
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7
Co niektórym odkopuje
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
WKU.... masz rację, mieszkam na końcu ulicy i od czterech lat gamonie spychają z drogi śnieg na moj wiazd
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przyzwyczaicie się. Jedynie to można powiedzieć, bo innej rady nie ma. Zawsze tak było i będzie. Po przejechaniu pługu trzeba odśnieżyć swój wjazd.

A co do tej soboty: wyobrażasz sobie w taki dzień, że ten kierowca koparki mając do odśnieżenia kilkanaście (co najmniej) ulic, będzie każdemu wjazd odśnieżał? Absurdalne.

Dodatkowo nadmienię, że drogowcy nie mają obowiązku wyjeżdżać w teren, gdy śnieżyca się nie skończyła. Dlatego w tą sobotę tak późno wyjechali i nie zdążyli wszędzie na czas odśnieżyć.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
"Wielkie dzięki" za odśnieżanie, tak nas w Bojanie wychowano.
A przecież pan spychaczowy wygrał przetarg i łaski nie robi. Proszę zobaczyć i śniegu pozostało na mostku na rzece Kaczej. Były dziury, a do tego breje śniegu praktycznie uniemożliwiają przejazd.,
Podobnie, na skrzyżowaniu ul. Bojana z ul. św. Józefa. Nie chciało się odgarnąć szerzej, po prostu sobie przejechał i teraz zakręt trzeba brać pod kątem 30 stopni , co w brei nie jest łatwe.
Totalny brak staranności i wyobraźni. Płacimy za przejechanie, czy odśnieżanie?
Co do odśnieżania wjazdu, to przecież fajnie jest pomachać łopatą.
Cwany psycholog, już teraz nic nie potrafimy bez ich pomocy, na podłamania da mnóstwo tabletek i rozpozna poważną chorobę, mądry zaleci "przekopać grządkę". A więc do łopaty i do śniegu! To wychodzi na zdrowie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie chodzi mi o przejazd, ale zepchnięcie pełnej zawartości lemiesza na wjazd
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz absolutną rację jaga. Nie chciało mi się o tym pisać co tak celnie tu ujęłaś. Ludzie jeszcze nie rozumieją, że nikt im łaski nie robi. Ani nikt nie robi za darmo - wygrał przetarg i za pracę zgarnie kasę. Więc ma swoją pracę wykonywać dobrze. Natomiast jeśli bierze się bezmózga to należy za niego myśleć urzędasy z gminy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wszystkie drogi do godziny 7 powinny być odśnieżone, czy to świątek, piątek, czy sobota...to jest ich zadanie, a my płacimy za to podatki...nie obchodzi mnie to, ze najpierw odśnieżane są drogi główne, po co, jeśli i tak ludzie z bocznych dróg nie mają wyjazdu...i muszą iść kilkadziesiąt metrów w zaspach, więc pytanie gdzie mam zostawić swój samochód...na głównej drodze i tarasować przejazd, czy zabrać go w dłonie i przenieść !!!! dziwna ta polityka....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zwłaszcza w piątek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Służby drogowe mają na odśnieżenie dróg 48h od zakończenia opadów więc proszę nie narzekać na słabo odśnieżone drogi ponieważ najpierw jadą po jednym pasie a później wszystko poszerzają. A tak w ogóle cieszcie się że ktoś robi wam jaki kol wiek przejazd przez te drogi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nim się wypowiesz to czytaj uważnie. Zastanów się...może zrozumiesz w czym jest problem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
ten gosciu od koparki wogule nie umie odsnieżyc tak wasko odsnieza ze wyjechac nie idzie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Jeśli firma nie ogarnia tematu, to może zamówić innego operatora i wystawić fakturę na gminę. Gmina niech już sobie ściągnie od głównego wykonawcy.
przejazdu nie "robi" się wam, tylko nam i za nasze pieniądze a nie za darmo, a więc żadna łaska. Przy odśnieżaniu też wymagana jest odpowiednia kultura pracy i zrozumienie, po co się to robi.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
zgadzam sie z niektórymi na tym forum. Firmy które wygrały przetarg nie są zobowiązane do tego aby odśnieżać komuś wjazd na posesję, a logiczne jest to, że jeśli przejedzie pług przez drogę to śnieg spycha się na boki więc z\wjazdy zawsze będą zasypane i trzeba je odśnieżyć we własnym zakresie i nie powinniśmy mieć do nikgogo o to pretensji zwłaszcza w zimie i takiej pogodzie jaka była. Zrozumiałem powinno być też to, że będą odśnieżać na szerokość pługu po to by tylko zrobić przejazd a dopiero poem poszerzać drogi
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
czytaj ze zrozumieniem. A jak nie ogarniasz w czym jest problem to się nie wypowiadaj
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
miastowa spadaj skąd przybyłaś
tobie będą robić autostradę (?), a ja będę czekał na udrożnienie mi wyjazdu z posesji do pracy. Bo ex-miastowa musi wyjechać
nie potrafisz jeździć zimą nie jedź
Ale działeczkę mi wieśniaku za grube tysiaczki sprzedałeś co????
Kaska już wydana i teraz spadaj skąd przybyłaś.

Wyobraź sobie, że mam prawo przebywać tutaj i mieszkać dokładnie tak samo jak ty.

I jeszcze jedno - autorka tego wątku nie miesza nikogo z błotem ale opisuje zastaną sytuację i pyta, czy po prostu tak tu jest czy tylko ona ma to wyjątkowe szczęście.
1. nicka mogę mieć jakiego chcę
2. działkę kupiłem tak jak ty
3. nie wyjechałem do pracy w sobotę, bo tobie wjazd odśnieżali
4. ja musiałem 500 m drogi machać, a tobie 0,5 m ciężko
5. ale pretensje mieć bezcenne
zadowolon(a)y ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Po pierwsze nikt, oprócz mnie wjazdu mi nie odśnieżał,
Po drugie nikt mnie stąd nie będzie wyganiał, bo to wieś tak samo moja, jak i innych jej mieszkańców;
po trzecie ja również nie pojechałam do pracy w sobotę bo nie miałam jak, na moim wjeździe nie było zasypane trochę, ale około metra (tak ja autorki wątku) zgarniętego mokrego śniegu z łuku drogi czyli usypana zaspa prosto na mój wyjazd. Dlatego doskonale rozumiem wku... zdenerwowanie tej pani. Dodam, że mieszkam na jednej z głównych ulic Bojana, o której często jest mowa w wielu wątkach.
Po kolejne - to nie jest moja wina, że masz chałupę 500 m od drogi - nikt ci nie kazał tam budować. Mogę Cię jedynie pocieszyć i powiedzieć Ci, że zima kiedyś się kończy....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nikt mi nie kazał się budować 500m do drogi. Ok. Wybudowałem i się nie skarżę
Mam ciszę i spokój, zero głupich sąsiadów
Mam tylko jedno pytanie?
Dlaczego szczekasz za człowieka, któremu wszystko przeszkadza
Ps. Zima skończy się w marcu. Pocieszam się i 7 lat już jeżdżę.
Mi nie przeszkadza, miastowym - tak
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wieśniak, mam tylko nadzieję, że wykonujesz proste czynności w swej pracy skoro nie rozumiesz w czym rzecz. Więc fakt, że nie dojechałeś do pracy nie był tragedią. To tak na pocieszenie :)
Co do reszty nie piszę bo nie pisze na Berdyczów
szkoda że takich wieśniaków jest więcej i nic im nie przeszkadza, potrafią się zaasymilować do każdych warunków. Do nieodśnieżonych dróg, do wylewanych szamb na łąkę, czy drogę, do palonych śmieci. Ważne że kołdun pełny, byle co i byle jak
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
szkoda że takich wieśniaków jest więcej i nic im nie przeszkadza, potrafią się zaasymilować do każdych warunków. Do nieodśnieżonych dróg, do wylewanych szamb na łąkę, czy drogę, do palonych śmieci. Ważne że kołdun pełny, byle co i byle jak
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
umiejętność przystosowania się do każdych warunków to cecha ewolucji :)

Możesz mówić co chcesz na kolegę wieśniaka, ale jedno jest pewne: ON JEST SZCZĘŚLIWSZYM CZŁOWIEKIEM :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
pewnie, że szczęśliwym człowiekiem. Człowiek pierwotny też był szczęśliwy, kiedy miał zapewnione podstawowe potrzeby, jedzenie. Szkoda, że taki pierwotniak nie zauważył ewolucji
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dlaczego mnie obrażasz.
Nigdy nic nie pisałem o palonych śmieciach, ani o wylewanym szambie (jak o tym piszesz widocznie tak robisz) mnie to nawet w związku z odśnieżaniem nie przyszło do głowy.
Homo sapiens - to brzmi dumnie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
I jeszcze jedno. Płacimy podatki i nikt nam nie robi łaski, musi odśnieżyć.
Tylko jak jadę przez Bojano to z bocznych ulic wyjeżdżają GA, GD, GSP a GWE jak na lekarstwo. Podatki owszem płacicie tylko wpływają do Gdyni, Gdańska i Sopotu (samochód jest rejestrowany w miejscu stałego zameldowania), a od Szemuda wymagacie (bo tu mieszkamy).
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Stałe zameldowanie nie oznacza, że nie płacimy podatku w naszej gminie. Wystarczy czasowe zameldowanie aby właściwym urzędem do płacenia PIT było Wejherowo,Do gminy trafia około 40 % tego podatku. Podatek od nieruchomości płaci się do Szemudu, ze względu na położenie nieruchomości. A więc nie masz racji.

Gdyby administracja była sprawna, to zużycie wody i prądu wskazuje, gdzie jest centrum życiowe mieszkańca. Ma katalog kar i sposoby na wyegzekwowanie meldunku.Lepiej i łatwiej zajmować się, jak ograć słabszego..
Ryczałt podobno w całości zasila budżet państwa, nie na darmo Rostowski wprowadził takie ułatwienia podatkowe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Pokaż w PIT-36 i innych gdzie odprowadzasz podatek.
Masz adres zameldowania i adres do korespondencji.
Podatek trafia na adres zameldowania
Więc nie siej fermentu
Dalej się zgadzam gdyby administracja była sprawna ...
Zużycie wody i prądu... mam wiatrak i studnię, jestem zameldowany w Szczecinie. I co dalej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie do końca. Według ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, roczne PIT-y powinny być składane w urzędzie skarbowym według miejsca zamieszkania podatników, a dokładnie według miejsca zamieszkania w ostatnim dniu grudnia. Meldunek nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia. A to oznacza, że osoba zameldowana w Krakowie, ale od połowy ubiegłego roku faktycznie zamieszkująca np. w Bojanie, Szemudzie czy Kielnie, powinna rozliczyć się z fiskusem właśnie w Wejherowie. Przepisy jedno, a praktyka drugie - wiele osób z różnych powodów składa PIT w miejscu zameldowania, a nie tam, gdzie rzeczywiście mieszka.
Do każdej gminy trafia co rok określony procent podatku dochodowego. W każdym roku jest on nieco większy obecnie do gmin wraca ponad 37% podatku płaconego przez mieszkańców. Pieniądze te przeznaczane są między innymi na finansowanie szkół i przedszkoli (także prywatnych) oraz inwestycje w kanalizację, wodociągi, drogi i chodniki.
Mieszkają martwe dusze, ale korzystają ze szkół, kanalizy, dróg itd., a zasilają kasę innych gmin.
Tylko ludzie poprzez swoją niewiedzę, strach przed US i inne nieznane bliżej mi czynniki tego nie robią, czyli nie płacą podatków w miejscu zamieszkania. A szkoda, wielka szkoda.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdzie łaskawy pan odprowadza podatek za korzystanie ze środowiska vide studnia?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo większość tych pojazdów to służbówki, zatem powód jest oczywisty dla którego tak mało jest GWE
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zameldowana jestem w Bojanie, mieszkam w Bojanie i podatki płacę w Bojanie a rej. mam GA.... Od Pana KOORDYNATORA na teren Bojano usłyszałam że skoro nie mogę wyjechać to mój problem a na dokładkę zaproponował mi wymianę opon na inne... Zero kultury osobistej, zero profesjonalizmu...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wiecie po co powstało forum? Po to żeby ludzie się wykrzyczeli i wyżyli na sobie wirtualnie. A życie toczy się dalej.... .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ci powiem dlaczego ludzie nie płacą podatków w Wejherowie... bo jak masz firmę i nie daj boże niezły dochód to masz ciągle kontrole... tak upierdliwych urzędasów jak w Wejherowie w US to chyba nigdzie nie ma, dlatego każdy kombinuje jak może żeby tylko nie płacić właśnie tu... jak miałam działalność w Gdańsku to kontrole miałam raz przez 15 lat, potem w Bojanie 9 razy w jednym roku!!!!! od dwóch lat mam działalność w Gdańsku znowu i święty spokój...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
zależy jakie kontrole, bo jeśli dbają o bezpieczeństwo społeczeństwa to bardzo dobrze, ze tak często miewałaś kontrole :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Bojano

Ujadające psy przy Mewie (3 odpowiedzi)

Cześć, właścicielu psa/psów z okolic rozlewiska... Czy z Twoim psem jest wszystko dobrze?...

Zajęcia dla dzieci (4 odpowiedzi)

Dzień dobry. Czy ktoś z Państwa orientuje się, ma wiedzę na temat zajęć dla dzieci nie...

Kanalizacja (4 odpowiedzi)

Czy to nie dziwne że Aleja Brzozowa bardzo szybko doczekała się kanalizacji natomiast mieszkańcy...

do góry