Widok

Miejsce do tłuczenia szkła

Wesele Temat dostępny też na forum:
Gdzie można tłuc butelki? Od koleżanki dowiedziałam się, że można wynajmować takie zadaszone przyczepki do której wkłada siękamień i na niego rzuca się butelki. Znacie jakieś firmy, które wypożyczają przyczepki, kontenery czy coś w tym stylu na to szkło? Najlepiej w okolicy gminy Kosakowo, Pogórza lub Rumi. Chodzi o to, że nie będe miała w sobotę za dużo czasu na odstawienie tej rzyczepki więc musi być blisko chyba, że firma sama po nią przyjedzie. Z góry dziękuję za pomoc :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej, nie pomogę niestety w sprawie firm wynajmujących takie rzeczy, ale na poltrach koleżanek, w których brałam udział, rozwiązano to banalnie- tłukliśmy szkło wprost do domowych kontenerów na śmieci ( obydwie kumpele miały ogród, gdzie była impreza i gdzie te duże pojemniki i tak na co dzień stały).

Jeśli nie posiadasz własnych odpowiednio dużych, może mała rundka po sąsiadach? :) Chodzi mi o to, że trochę szkoda kasy na wynajem czegoś, co posłuży raptem parę godzin- chyba że pieniądze nie grają roli :) Życzę Tobie udanej zabawy :)

Jeżeli będzie taka potrzeba to będzie trzeba wydac kase ale wolałabym żeby było to coś dobrego za małe pieniądze lub nawet za nic ;) Takich kontenerów nie mam. Pojemniki na śmieci które posiadam sa za wąskie. Myślałam też o czymś w typie : dykta lub dwie przyłożona do ściany domu, na ziemi duża płachta plandeki lub innej foli i goście tłukli by butelki o kamień położony na tej plandece (dykta chroniłaby ścianę przed ewentualnym uszkodzeniem gdyby ktoś nie trafił w kamień). Boję siętakiego rozwiązania z jednego powodu - że to szkło zamiast na foli znalazłoby się na trawniku a stamtąd już ciężko je wygrzebać i później chodząc boso musiałabym uważać żeby na jakiś kawałek nie nadeptać

To jest faktycznie ryzykowne, bo niemal na pewno odłamki będą się rozpryskiwać na wszystkie strony. A myślałaś o tym, żeby zapytać w Przedsiębiorstwie Usług Komunikacyjnych? Zdaje się, że to ta firma odpowiada za kontenery na śmieci na osiedlach i w ogóle za wywóz śmieci. Może mogliby Tobie wypożyczyć ten przeznaczony na szkło?

Komunalnych, nie Komunikacyjnych oczywiście :D Ja uderzałabym w pierwszej kolejności właśnie do nich :)

Tu masz ich stronkę w Rumi ( zależało Ci na tych okolicach): http://pukrumia.pl/, można u nich zamówić kontener, spróbuj :)

A po co to robicie? Naprawdę chcecie? Nigdy nie byłam na takiej imprezie, bo nikt z rodziny czy znajomych nie robi. Sama to też nawet nie wiedziałam,że coś takiego się uskutecznia do niedawna- chyba nie w mieście? U nas by chyba nawet nie przeszło, cisza nocna, policja itd...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja akurat nie robiłam, byłam tylko gościem- czytanie ze zrozumieniem się kłania ;-)

Polterabend to zwyczaj typowo kaszubski, rozpowszechniony zwłaszcza na wsiach i w małych miejscowościach. Tłuczenie szkła na szczęście Młodych jest też popularne na Śląsku. I nie ma obowiązku organizowania go ;-) W mojej rodzinie też nie ma takiej tradycji. Niemniej jednak przyjęłam dwukrotnie zaproszenie na taką imprezę od moich koleżanek- z czystej ciekawości, jak to wygląda i na czym polega. Fajna zabawa, choć sprawdza się głównie tam, gdzie są domki, w blokowisku raczej niemożliwe jest zorganizowanie tego w bezpieczny sposób. Owszem, wiąże się z pewnym ryzykiem, że ktoś oberwie albo skaleczy się odłamkami szkła. Ale o to akurat nietrudno na wet na weselu, jak ktoś przesadzi z procentami ;-)

Rozmowa dotyczy miejsca do tłuczenia szkła a nie tego czy to powinno się odbywać, po co i dla kogo. Taki mamy kaprys więc to robimy. Nikogo nie zapraszamy - kto chce ten wpadnie (już wiem, że wpadnie na pewno z 15 osób).

Dzięki poślubiona. Spróbuję sięz nimi skontaktować ;) chociaż z tego co widzę to ceny mają wysokie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To fakt, choć myślę, że znaleźć coś tańszego nie będzie łatwo, bo PUK ma monopol na profesjonalne kontenery na szkło jako firma, która zawodowo się tym zajmuje. Zapewniają one odpowiednio bezpieczną głębokość tak, żeby odłamki szkła nie rozpryskiwały się na wszystkie strony. Ostatecznie zostaje Tobie rundka po sąsiadach, może mają coś w przybliżeniu dużego i bezpiecznego :) Jeśli nie, to myślę, że bezpieczeństwo to podstawa, więc z bólem serca i portfela, ale lepiej zapłacić ile trzeba ;-)

Baw się dobrze :)

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry