Widok
Mieszkanie na Osowej [Wroński] ul. Jednorożca
Rozglądam się za mieszkaniem, co sądzicie na temat tego developera? Ma konkurencyjne ceny poniżej 4.000 za m2.
Ale co to za firma? Pewna? Warto powierzyć pieniążki życia na mieszkanie?
Ktoś mieszka na Osowej i mógłby coś więcej powiedzieć?
Wroński Spółka Jawna
Ale co to za firma? Pewna? Warto powierzyć pieniążki życia na mieszkanie?
Ktoś mieszka na Osowej i mógłby coś więcej powiedzieć?
Wroński Spółka Jawna
Firma Wroński nie ma za dużego doświadczenia na rynku trójmieskim jeżeli chodzi o deweloperkę. Aktualnie 2 inwestycje. Większe doświadczenie ma w Generalnym Wykonawstwie.
Nie znam inwestycji na Osowej ale jeśli jest ona kredytowana przez Bank to nie ma większej obawy. W interesie Banku jest żeby inwestycję zakończyć i oddać obiekt do użytku. Kwestię kredytowania można oczywiście sprawdzić online poprzez wgląd do KW działki na której budowany jest obiekt.
Co do drugiej inwestycji Wronskiego na ul Sojowej w Gdyni uważam że jest wolny postęp prac i może niepokoić. Powodów tego może być mnóstwo. Najlepiej to sprawdzić.
Nie znam inwestycji na Osowej ale jeśli jest ona kredytowana przez Bank to nie ma większej obawy. W interesie Banku jest żeby inwestycję zakończyć i oddać obiekt do użytku. Kwestię kredytowania można oczywiście sprawdzić online poprzez wgląd do KW działki na której budowany jest obiekt.
Co do drugiej inwestycji Wronskiego na ul Sojowej w Gdyni uważam że jest wolny postęp prac i może niepokoić. Powodów tego może być mnóstwo. Najlepiej to sprawdzić.
witam!Tez szukam mieszkania w osowej słyszałam o tym osiedlu.poza tym o wiktori i o energooszczędnym (towarzystwo ziemskie).Najbardziej mi się podoba wiktoria ale znalazłam kilka niezbyt dobrych opini o firmie bmc,facet z którym rozmawialismy ma super gatkę ale może to bajkopisaz.Ci wszyscy developerzy nie sa znani i to mnie przeraża,czy ktoś ma jakieś opinie które mi pomogą podjąć decyzję?Prosze o pomoc!Mój mail sunset14@wp.pl
Witam sąsiadów z budynku B (oraz z pozostałych budynków). Również kupiłem mieszkanie od Wrońskiego... i teraz to już tylko czekać, aż wybudują - w terminie mam nadzieję;)
Trudno cokolwiek znaleźć w necie na temat tego dewelopera - jakiś czas temu był założony blog, gdzie zamieszczane były zdjęcia z postępu prac na budowie, ale... już nie ma tej strony.
pozdrawiam.
Trudno cokolwiek znaleźć w necie na temat tego dewelopera - jakiś czas temu był założony blog, gdzie zamieszczane były zdjęcia z postępu prac na budowie, ale... już nie ma tej strony.
pozdrawiam.
hej,
tez juz podpisalam umowe. lukam co jakis czas na strone to nawet dobrze im idzie jak na to ze za rok dopiero mieszkania beda.
te mieszkania w energooszczednych budynkach o ile pamietam to sa jakos teraz do oddania, a jeszcze sporo im zostalo.
pitero_ chodzi Ci o wszystkie budowy w 3miescie?:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=543170&page=163
tez juz podpisalam umowe. lukam co jakis czas na strone to nawet dobrze im idzie jak na to ze za rok dopiero mieszkania beda.
te mieszkania w energooszczednych budynkach o ile pamietam to sa jakos teraz do oddania, a jeszcze sporo im zostalo.
pitero_ chodzi Ci o wszystkie budowy w 3miescie?:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=543170&page=163
My też wybraliśmy mieszkanko z ogródkiem :)
Mam też pytanie do wszystkich zorientowanych i zainteresowanych budową na Jednorożca ;) czy droga dojazdowa do naszego osiedla zostanie jakoś przystosowana? Bo na razie to tam tylko glina po kostki (zwłaszcza jak pada). W zasadzie dewelopera to chyba nie dotyczy i nie obchodzi, czy to nie czasem zadanie należące do miasta?
Mam też pytanie do wszystkich zorientowanych i zainteresowanych budową na Jednorożca ;) czy droga dojazdowa do naszego osiedla zostanie jakoś przystosowana? Bo na razie to tam tylko glina po kostki (zwłaszcza jak pada). W zasadzie dewelopera to chyba nie dotyczy i nie obchodzi, czy to nie czasem zadanie należące do miasta?
kasiula, mam to samo tylko w C, ale raczej nie podobają mi się te projekty
M.A.
Jednorożca się dopiero doczekało więc na Nike jeszcze pewnie sporo czasu,
http://www.rada.osowa.com/index.cgi?action=01show&idn=261&kind=39
w najbliższych inwestycjach nie widać:
http://www.rada.osowa.com/index.cgi?pg=*|Wieloletnie Plany Inwestycyjne :
http://www.rada.osowa.com/images/grafiki/503.pdf
http://www.rada.osowa.com/images/grafiki/491.pdf
M.A.
Jednorożca się dopiero doczekało więc na Nike jeszcze pewnie sporo czasu,
http://www.rada.osowa.com/index.cgi?action=01show&idn=261&kind=39
w najbliższych inwestycjach nie widać:
http://www.rada.osowa.com/index.cgi?pg=*|Wieloletnie Plany Inwestycyjne :
http://www.rada.osowa.com/images/grafiki/503.pdf
http://www.rada.osowa.com/images/grafiki/491.pdf
dzisiaj byłam na budowie, więc jak ktoś chce zdjęcia to poproszę wiadomość z mailem.
na stronie są z 6.02
http://wronski.pomorskie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=74
na stronie są z 6.02
http://wronski.pomorskie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=74
karolina_ z chęcią zobaczę co nowego dobudowali :) Jeśli to nie problem poproszę o fotki na maila: airam_g@o2.pl
Miło, że na forum jest coraz większy odzew :) O teren podmokły też bym się tak nie martwiła... Jak było głośno o "powodzi" wsiedliśmy z mężem w samochód i od razu pojechaliśmy sprawdzić jak tam wygląda (wszystko było na szczęście ok).
~yasminelle jeśli chodzi o umowę wstępną też mieliśmy dużo zastrzeżeń, konsultowaliśmy sprawę z paroma osobami (i choć przezorny zawsze ubezpieczony to mieliśmy tylko więcej zmartwień :) Niektóre warunki można negocjować, coś udało nam się wywalczyć , a na niektóre sprawy niestety nie mieliśmy wpływu i sprawa stanęła ostatecznie na decyzji, że albo się decydujemy albo nie :)
Teraz jestem już spokojniejsza, a pozytywne opinie o firmie "Wroński" tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że dobrze zrobiliśmy. Poza tym każdy developer (niestety!) jak się okazuje w praktyce, przemyca do umów klauzule niedozwolone i w zasadzie sprzeczne z prawem...
Miło, że na forum jest coraz większy odzew :) O teren podmokły też bym się tak nie martwiła... Jak było głośno o "powodzi" wsiedliśmy z mężem w samochód i od razu pojechaliśmy sprawdzić jak tam wygląda (wszystko było na szczęście ok).
~yasminelle jeśli chodzi o umowę wstępną też mieliśmy dużo zastrzeżeń, konsultowaliśmy sprawę z paroma osobami (i choć przezorny zawsze ubezpieczony to mieliśmy tylko więcej zmartwień :) Niektóre warunki można negocjować, coś udało nam się wywalczyć , a na niektóre sprawy niestety nie mieliśmy wpływu i sprawa stanęła ostatecznie na decyzji, że albo się decydujemy albo nie :)
Teraz jestem już spokojniejsza, a pozytywne opinie o firmie "Wroński" tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że dobrze zrobiliśmy. Poza tym każdy developer (niestety!) jak się okazuje w praktyce, przemyca do umów klauzule niedozwolone i w zasadzie sprzeczne z prawem...
:) witam wszystkich przyszłych sąsiadów jestem w trakcie załatwiania kredytu, a mieskzanko bede miał w budynku A, naroznikowe, czy macie moze jakieś fajne projekty aranzacji? jest tam sporo okien w duzym pokoju to determinuje ustawienie mebli. co do parapetowy wszystkich nas to czeka wiec nie ma co sie martwic o to:)
WROŃSKI to bardzo doświadczona firma. Jeśli ktoś zna Gdynię - osiedle Fikakowo to nie powinien miec żadnych wątpliwości. To właśnie WROŃSKI jako podwykonawca zbydował je dla firmy PANORAMA. Również w Gdańsku bardzo ładne osiedle HEBANOWSKIEGO to również wykonawstwo Wrońskiego ( również dla Panoramy ).
Tak więc nie powinno byc obaw co do jakości - Fikakowo i Hebanowskiego to bardzo ładne budynki, zresztą jeśli spojrzec na wizualizację JEDNORAŻCA to wygląda to bardzo ładnie.
kupiłem mieszkanko w C ;-)))
Tak więc nie powinno byc obaw co do jakości - Fikakowo i Hebanowskiego to bardzo ładne budynki, zresztą jeśli spojrzec na wizualizację JEDNORAŻCA to wygląda to bardzo ładnie.
kupiłem mieszkanko w C ;-)))
Jeżeli chodzi o dewelopera Wroński to szczerze polecam.. mieszkam już 4rok w budynku wybudowanym przez tą firmę przy ul. Szpora na gdańskim Chelmie, uwijają się szybko, bo ok roku od rozpoczęcia budowy jest gotowe, wiem bo budowali na tej ulicy kilka budynków i to solidnie, nie słyszałem od nikogo żadnych złych opini.. pozdrawiam i miłego mieszkania;-)
Wkońcu ludzie piszecie o wrońskim jak się cieszę!!!!!Mam dylemat czy kupić,zarezerwowaliśmy mieszkanko w budunku c ale mielismy obiekcje co do umowy przedwstępnej więc chwilowo sprawa stoi w miejscu.Czy ktoś podpisał umowe w postaci aktu notarialnego??czy nie jest to teren podmokły bo doszły mnie takie słuchy??Piszcie!
Witam!Też zdecydowaliśmy sie na Jednorożca,martwi mnie tylko ze to nasze osiedle jest wcisnięte pomiędzy inne budynki i nie bedzie gdzie parkowac poza halą garazowa:(Czy ktos się orentuje czy sa gdzies niedaleko jakies parkingi strzezone czy tez nie gdzie mogliby zaparkować goście którzy nas odwiedzą?
...Parkowanie !!!faktycznie to będzie problem :(...dlatego ten przymus kupna miejsca postojowego!...
Ja jak się zapytałem o parkowanie przed budynkiem to otrzymałem odpowiedz,że nie za bardzo ale gdzieś tam dalej bedzie można .....czyli wiem ,że nic nie wiem -wniosek bedzie kiepsko :(
Jak to mówią- pożyjemy zobaczymy !!!.............
Ja jak się zapytałem o parkowanie przed budynkiem to otrzymałem odpowiedz,że nie za bardzo ale gdzieś tam dalej bedzie można .....czyli wiem ,że nic nie wiem -wniosek bedzie kiepsko :(
Jak to mówią- pożyjemy zobaczymy !!!.............
Witam. Jak większość forumowiczów również jestem zainteresowany mieszkaniem na tym osiedlu,a patrząc na stronę dewelopera widać,że mieszkania znikają jak pączki z cukierni w tłusty czwartek ;).Co do firmy to okazało się ,że znajomy ma właśnie od niego mieszkanie wybudowane w Kartuzach.Podobno wykończenie bez zastrzeżeń,a wszelkie reklamacje były usuwane po kilku dniach. Mam nadzieję,że tu będzie równie dobrze. Pozdrawiam przyszłych mieszkańców i mam nadzieję sąsiadów.
musisz sie dowiedziec jaka jest wentylacja
w 2009 do rozporzadzenia http://lex.pl/serwis/du/2002/0690.htm dodano http://www.abc.com.pl/serwis/du/2009/0461.htm :
13) w § 108 w ust. 1 dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
§ 108. 1. W garażu zamkniętym należy stosować wentylację:
"4) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia gazu propan-butan - w garażach, w których dopuszcza się parkowanie samochodów zasilanych gazem propan-butan i w których poziom podłogi znajduje się poniżej poziomu terenu.";
w 2009 do rozporzadzenia http://lex.pl/serwis/du/2002/0690.htm dodano http://www.abc.com.pl/serwis/du/2009/0461.htm :
13) w § 108 w ust. 1 dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
§ 108. 1. W garażu zamkniętym należy stosować wentylację:
"4) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia gazu propan-butan - w garażach, w których dopuszcza się parkowanie samochodów zasilanych gazem propan-butan i w których poziom podłogi znajduje się poniżej poziomu terenu.";
dobra, znalazlam. można:
1.4 Hala garażowa, pomieszczenia jednośladów, komórki lokatorskie
- posadzki betonowe lub z kostki betonowej,
- brama garażowa segmentowa, otwieranie sterowane pilotem
- wentylacja hali garażowej mechaniczna
- instalacja oświetleniowa wspomagana czujnikami ruchu
- drzwi do komórek lokatorskich drewniane (ażurowe), do pomieszczeń dla jednośladów z siatki stalowej (ażurowe)
1.4 Hala garażowa, pomieszczenia jednośladów, komórki lokatorskie
- posadzki betonowe lub z kostki betonowej,
- brama garażowa segmentowa, otwieranie sterowane pilotem
- wentylacja hali garażowej mechaniczna
- instalacja oświetleniowa wspomagana czujnikami ruchu
- drzwi do komórek lokatorskich drewniane (ażurowe), do pomieszczeń dla jednośladów z siatki stalowej (ażurowe)
Wroński budował wcześniej osiedle FIKAKOWO dla developera PANORAMA, w chwili obecnej realizuje kilka inwestycji min na Osowie. Buduje na Jednorożca oraz zrealizował inwestycję przy szkole podstawowej (prywatny inwestor). Może jako developer nie ma duzego doswaidczenia ale jako wykonawca to doswiadczenie ma bardzo duże.
Współpracuję z kilkoma developerami w Trójmiescie min z Panoramą dla której Wroński budował i z pierwszej ręki wiem że to solidna firma. Oczywiście wszystko zależy od systemu kontroli budowy, ale myslę że Wronski jako nowy developer nie bedzie sobie (jak na razie) psuł marki
Współpracuję z kilkoma developerami w Trójmiescie min z Panoramą dla której Wroński budował i z pierwszej ręki wiem że to solidna firma. Oczywiście wszystko zależy od systemu kontroli budowy, ale myslę że Wronski jako nowy developer nie bedzie sobie (jak na razie) psuł marki
Witam sąsiadów!Z tego co wiem to faktycznie stały tam niedokończone bloki developera który zbankrutował:(Póżniej miał tam powstać wieżowiec ale nie zgodzili się mieszkańcy więc przyszła kolej na Wrońskiego oby szczęśliwa:)Mam pytanko bo pewna rzecz mnie dręczy czy mozna przejść piechotą z Osowej na druga stronę obwodnicy np do reala bo wydaje mi sie że nie a szkoda?A poza tym nie moge się doczekać naszego osiedla!
Wiele budynków mieszkalnych nie spełnia dziś wymaganych prawem budowlanym wartości izolacyjności akustycznej ścian i stropów. Warto zainteresować się tematem, bo jest to źródło wielu niepotrzebnych awantur z sąsiadami. A najczęściej użytkownicy lokali nie są w ogóle winni. Zdaje się, że na Osowej jest firma, która wykonuje ekspertyzy w tym zakresie.
Moi znajomi mieli taką przygodę z jednym z deweloperów. Kłopot jest taki, że choć każdy budynek musi spełniać określone prawem budowlanym parametry akustyczne, to żadna instytucja nie czuje się zobligowana do ich kontroli. Sami budowlańcy czy architekci nie mają tych sprawach pojęcia. Skutek jest taki, że każdy budynek jest jak "pudełko czekoladek".
Taaaa. No właśnie dlatego napisałem, że ani architekci ani budowlańcy nie mają o problemach akustycznych bladego pojęcia. Dobra, ja tylko chciałem zwrócić uwagę na pewne problemy, które bynajmniej nie są wyssane z palca. Nie zamierzam zajmować stanowiska w tym konkretnym przypadku, bo go nie znam. Jak mniemam, w przeciwieństwie do Pana...
Witam wszystkich sąsiadów i zainteresowanych opiniami o firmie "Wroński".
Od prawie roku mam podpisaną umowę i czekam na mieszkanie w budynku A. Tak się składa, że jestem architektem i trochę patrze im na ręce z perspektywy zarówno klienta jak i człowieka z branży. Nic szczególnie złego nie przykuło mojej uwagi do marca kiedy odkryłem jeden poważny błąd dotyczący wykończenia wnętrza. Sprawa się rozwija i nie chce na razie podawać szczegółów. Zainteresowanych (w szczególności bud.A) zapraszam na mejla info@bconcept.pl
Od prawie roku mam podpisaną umowę i czekam na mieszkanie w budynku A. Tak się składa, że jestem architektem i trochę patrze im na ręce z perspektywy zarówno klienta jak i człowieka z branży. Nic szczególnie złego nie przykuło mojej uwagi do marca kiedy odkryłem jeden poważny błąd dotyczący wykończenia wnętrza. Sprawa się rozwija i nie chce na razie podawać szczegółów. Zainteresowanych (w szczególności bud.A) zapraszam na mejla info@bconcept.pl
1. Ciekawe czy wybudują szybciej...
Podobno budują o 2 miesiące szybciej niż początkowo planowali. Ciekawe czy jest szansa aby do budynku B wprowadzić się jeszcze w 2011 tj. w grudniu...
2. Byłem na miejscu kilka razy i dość irytujący jest szum z obwodnicy, na który jakoś wcześniej nie zwracałem uwagi...
3. Za budynkiem B od strony ul. Hermesa jest ogrodzone prywatne oczko wodne- małe jeziorko, o którym wcześniej nie wiedziałem. Mam nadzieję, że nie będzie to wylęgarnia komarów i robactwa w sezonie letnio-wiosennym...
Podobno budują o 2 miesiące szybciej niż początkowo planowali. Ciekawe czy jest szansa aby do budynku B wprowadzić się jeszcze w 2011 tj. w grudniu...
2. Byłem na miejscu kilka razy i dość irytujący jest szum z obwodnicy, na który jakoś wcześniej nie zwracałem uwagi...
3. Za budynkiem B od strony ul. Hermesa jest ogrodzone prywatne oczko wodne- małe jeziorko, o którym wcześniej nie wiedziałem. Mam nadzieję, że nie będzie to wylęgarnia komarów i robactwa w sezonie letnio-wiosennym...
Witam,
Jeśli szuka ktoś z Państwa pomocy w aranżacji mieszkania zapraszam do kontaktu.
ideestudio@architekci.pl
ps. to że jest wentylacja mechaniczna nie oznacza że można parkować samochody na LPG ważne żeby były czujki na stężenie gazu - są przewidziane w garażu na jednorożca.
ps2 wcześniejsze budynki zostały w 100% wyburzone
Jeśli szuka ktoś z Państwa pomocy w aranżacji mieszkania zapraszam do kontaktu.
ideestudio@architekci.pl
ps. to że jest wentylacja mechaniczna nie oznacza że można parkować samochody na LPG ważne żeby były czujki na stężenie gazu - są przewidziane w garażu na jednorożca.
ps2 wcześniejsze budynki zostały w 100% wyburzone
Witam!
1.Tez mnie ciekawi czy wybuduja szybciej chociaz mnie interesuje budynek C ale mam wrażenie że postęp prac jest duzy i piętro zajmuje im ok miesiąca:)
2.Szum z obwodnicy jest dla mnie niczym w porównaniu z grunwaldzką gdzie nie moge normalnie otworzyć okna...
3.Dziwi mnie że osoba która kupuje mieszkanie nie zbadała wczesniej okolicy,ja to oczko wodne widziałam od razu.Plus jest taki że bedziecie mieli fajny widok my natomiast na bloki i to dosyc blisko co mnie troszkę przytłacza:(ale cóz nie mozna mieć wszystkiego..a do tego miejsca przekonała mnie w głównej mierze atrakcyjna cena.Mam nadzieje że nie będę żałować..
1.Tez mnie ciekawi czy wybuduja szybciej chociaz mnie interesuje budynek C ale mam wrażenie że postęp prac jest duzy i piętro zajmuje im ok miesiąca:)
2.Szum z obwodnicy jest dla mnie niczym w porównaniu z grunwaldzką gdzie nie moge normalnie otworzyć okna...
3.Dziwi mnie że osoba która kupuje mieszkanie nie zbadała wczesniej okolicy,ja to oczko wodne widziałam od razu.Plus jest taki że bedziecie mieli fajny widok my natomiast na bloki i to dosyc blisko co mnie troszkę przytłacza:(ale cóz nie mozna mieć wszystkiego..a do tego miejsca przekonała mnie w głównej mierze atrakcyjna cena.Mam nadzieje że nie będę żałować..
My też cały czas staramy się ocenić odległości między budynkami, i to, że są one tak niewielkie również trochę nas martwi. Jednak wydaje mi się, że skoro ktoś zatwierdził taki projekt to chyba musi być zachowana taka odległość, żeby jeden sąsiad nie zaglądał drugiemu w przysłowiowy talerz :) Bynajmniej mam taką nadzieję .....
Oj chyba więcej...dzisiaj byłam na budowie jest już 2p.nawet udało mi się wejśc do bloku C...tez mam 1p tyłem do obwodnicy...nie jest zle z ta odległościa.Jeszcze trochę i będą robic ściany dzialowe....oglądałam inne mieszkanie z bloku b aby zobaczyć jak tynkują ściany ojjjj...gladziutkie mam nadzieję ze blok c tez tak dopracują oby...
Zapraszamy wszystkich przyszłych mieszkańców na osobne forum- ul. Jednorożca, deweloper Wroński, Gdańsk Osowa:
http://gdansk-jednorozca-wronski.mojeosiedle.pl/
Jednocześnie proszę admina o nie kasowanie postu.
http://gdansk-jednorozca-wronski.mojeosiedle.pl/
Jednocześnie proszę admina o nie kasowanie postu.