Widok

Miras

Karwiny Temat dostępny też na forum:
Hej, czy ktoś pamięta jeszcze ten klub nocny? Co możecie o nim powiedzieć ciekawego?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skarpa to była typowa dyskoteka z dj-em, barmanem robiącym malibu z mleczkiem, kucharzem, płonącymi kostkami cukru na talerzu i striptizem. Nie pamiętam dokładnie, do kiedy to działało ale stawiam na jakieś 20-30 lat wstecz. Popytaj może wśród starszych taksówkarzy, byli tam stałymi klientami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szkoda, że nie ma już takich dzielnicowych klubów. U Sąsiadów czasami można potańczyć jak jest jakiś koncert, ale rzadko.

Myślę, że gdyby przyłożyli się odrobinę do marketingu i zainwestowali w kilkadziesiąt plakatów przed planowanym koncertem mieliby pełne obłożenie.

Z obłożeniem nie ma problemu, tylko że rzadko są te koncerty i raczej dość przeciętne.

Skarpa była w miejscu późniejszego sklepu z tapetami? Teraz jest tu sklep budowlany.

To niech organizują częściej, lepsze i biletowane.

Skarpa była obok, jest tam jakaś firma, nie pamiętam teraz nazwy.

Jeśli chodzi o "knajpę Miras to zamknęła się bo zrobił się syf. Miras działał chyba tylko kilka miesięcy, dokładnie nie pamiętam. Zaczęli zjeżdżać się gangusy z miasta i pytali o haracz. Sam spędziłem tam wiele fajnych wieczorów. To była taka alternatywa pomiędzy rywalizującymi między sobą Karwinami i Wielkim Kackiem. Właścicielami był dwóch Mirków, fajne chłopaki, wiem że jeden pracuje gdzieś w stoczniach w Azji a z drugim nie wiem co się stało. Wszystkie nazwy które wymieniliście są mi znajome ale jakoś nie mogę ich zlokalizować, co i gdzie było.
W drugiej połowie lat 90' największą mordownią w tamtych rejonach była dyskoteka Dominik na Kaczych Bukach, aż dziwne że nikt o niej nie wspomniał. Niestety ciągłe awantury i wizyty policji doprowadziły do jej zamknięcia. Ja osobiście w tamtych czasach byłem częstym gościem w Tropicanie na Osowej.
Na prawdę aż miło że ktoś założył ten wątek, pełen szacun, z ciekawości chciałbym wiedzieć kim jest założyciel wątku i jak na niego wołali?

....a jeszcze odnośnie Mrówki, czy pamiętacie te kolejki do lodziarni? Lodziarnia utrzymywała się przez długie lata, chyba załamanie przyszło w momencie wprowadzenia do sklepów rozszerzonego asortymentu i można było kupić w sklepie nie tylko lody Calipso. No i ten salon gier z fliperami co był zaraz obok. WOW co za czasy..

Jeśli mówimy o rejonie Kaczych Buków, to oprócz Dominika wypada jeszcze wspomnieć o corocznych potańcówkach przy ognisku na Jana na placu obok sklepu. Na Dąbrówce też była dyskoteka w bloku bodajże Ardezja, ale to tylko z opowieści starszych kolegów bo to wczesne lata 90. A Miras chyba trochę dłużej działał jak mi się wydaje, ale czy tam były jakieś dyskoteki?

A co to było Mrówka Bis? Do dziś na garażu jest wyblakły szyld

Wojtas,
Czas na come back, ujawnij się!

Ardezja, zgadza się to była Dąbrowa, ja tam nigdy nie chodziłem bo to nie było moje towarzystwo. Dominik to Kacze Buki i odwieczne wojny pomiędzy Karwiniarzami i Dąbrową. Miras, masz rację, z tego co pamiętam chyba przeniósł się z tego domu na Źródło Mari gdzieś bliżej Wielkopolskiej, ale nie znam dalszych losów i jak się zakończyła historia Mirasa, przypomniało mi się przy okazji że jeden z Mirków był kanarem a drugi jeździł wywrotką. Z kierowcą wywrotki wciąż jesteśmy kolegami na FB także mniej więcej się orientuje co z nim się dzieje choć bliskich kontaktów nie utrzymujemy, stąd też wiem że teraz jest obywatelem świata. U Mirasa można było zagrać w bilard, wypić piwo i nogą też zakręcić było można. Mój czas u Mirasa to rok 97' co było dalej to już nie wiem bo zmieniłem miejsce imprez na Tropicanę w Osowej. Długo nie wspominałem tych czasów i teraz muszę szukać głęboko w pamięci żeby sobie poprzypominać pewne wydarzenia z tamtego okresu. Nie powiem, wspomina się fajnie.
Kiedyś jeszcze były imprezy przy źródełku w latach 90'. Chlanie i mordobicie, ganianie się z policją po polach, laseczki w lasku itp., w końcu Ś.p. ks. Kwiatek powiedział dość. Ahh dobrze powspominać.

Jeszcze odnośnie nocy Świętojańskich które odbywały się na polach Wielkiego Kacka gdzie dzisiaj znajduje się osiedle Fikakowo. To pamiętają tylko dzieciaki z lat 80' i młodzież lat 90'.

Z "Ardezją" kojarzą mi się paje- ciastkobułki z farszem kapuściano-grzybowym i mój ziomek, który wychodząc pomylił kierunki i doszedł do Chwaszcza zamiast na Karwiny.

Ja pamiętam Miras jak był w domu pod adresem Wielkopolska 367, a przy Źródle Marii to nie kojarzę , który to był dom?
Dziś wieczorem będę w Orliku.

Mieścił się prawie na samym końcu Źródła Marii prawie przed obwodnicą.

To już ponad 20 lat ale wydaje mi się że mieścił się w tym domu. Może znajdzie się ktoś kto ma lepszą pamięć i się wypowie.
https://www.google.com/maps/@54.4653491,18.4911462,3a,75y,172.65h,94.21t/data=!3m6!1e1!3m4!1suA5sFYchJHWyQkfn62rkpA!2e0!7i13312!8i6656

A to nawet nie widziałem. Chyba w 1998 już był w nowym miejscu. A może ktoś pamięta jeszcze inne lokale na Dąbrowie, club 77 na rogu Waniliowej i Rrdestowej, tam gdzie dzis pizzeria i jeszcze klub bilardowy na Oliwkowej. Dzisiaj na Dąbrowie nie ma już żadnego rozrywkowego lokalu, czyli jeszcze gorzej niż u nas.

Inne tematy z forum Wielki Kack

Foresteria (11 odpowiedzi)

Foresteria powstaje przy ulicy Bieszczadzkiej w Gdyni, w prężnie rozwijającej się dzielnicy...

Dynamika (3 odpowiedzi)

Osiedle jest bardzo źle zarządzane. Dynamika chwali się ilością obsługiwanych nieruchomości ,...

Zielona Laguna Wzgórze (13 odpowiedzi)

Zielona Laguna Wzgórze powstanie w bezpośrednim sąsiedztwie Osiedla Zielona Laguna w Gdyni, w...

do góry