Widok

Młode Pary 2013 (część 11)

Wesele Temat dostępny też na forum:
MARZEC
31.03. ~olusia3472, Agata, Ślub: ? , Wesele: ? , Orkiestra: Krzysztof Krawczyk Band, Fotograf i Kamerzysta: Avmedia, Fryzura: Ola Czerwińska, Makijaż: Ela Skoczeń, Bukiety i dekoracje kwiatowe: Centrum Ślubu i Dekoracji, Suknia Farage

KWIECIEŃ
06.04. ~ Tinker Bell, Kościół Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywie,
13.04 ~ann - Ania i Sebastian, ślub odbędzie się poza Gdańskiem ;), kościół: Klasztor oo. Franciszkanów Brodnica, wesele: Zajazd Cykada w Jajkowie, orkiestra: Music Express, Kamerzysta, Fotograf: Foto - Video Florkiewicz Brodnica
13.04 ~Evelcia - Ewelina i Daniel, ślub: Kościół Świętego Michała Archanioła w Kiełpinie, sala: Gospodarstwo Rychertów w Kiełpinie, zespół: Avinion, fotograf: Andrzej Sip, makijaż i fryzura: siostra (fryzjerka)
13.04. ~RheaS - Rhea i DonIgi,
27.04 ~Marcelinka - Marta & Rafał, ślub: Kościół WNMP we Władysławowie, wesele: sala Jantar w Pucku, orkiestra: Octawa, fotograf: Paweł Dmochewicz
27.04. ~karmin - Karola i Mario, ślub: Kościół Św. Mikołaja w Gdańsku,
27.04. ~Ania - Ania i Darek, ślub: kościół św. Jakuba Gdańsk-Oliwa, wesele - Ośrodek Wypoczynkowy Gdynia
27.04. ~rdw, ślub poza Trójmiastem

MAJ
02.05. ~lulka157 - L&S, Kościół - Matemblewo, sala - Wyczechowo, zespół BEST, foto-video Studio BEST, makijaż Magda Purchla
03.05. ~Mariolka - Mariola i Grzegorz, ślub: Parafia Chrystusa Zbawiciela - Gdańsk Osowa, Wesele: Dwór Kaszubski Magnat - Bojano; Oprawa muzyczna: Brygada S - Tomasz Pawlak.
04.05. ~Olla1 Kościół Św. Mikołaj ,wesele: Hotel Faltom, Dj Lech Radziun, Foto: blekitne.com, makijaż: Agnieszka Jarzębek http://www.maxwizaz.pl/, fryzura: Aleksandra Czerwińska http://www.alexevents.pl,
17.05 ~Pola - ... i ...Restauracja jest {?} Dj jest {?}, foto {?}
18.05. ~ zmyslnamietny - Dorota & Grzegorz, ślub: USC, wesele: Stara Wędzarnia Sobieszewo, DJ - przyjaciel, Make up sama, Fryzura przyjaciółka
18.05. ~ Susanna - A. & J. - Kościół: Matemblewo, Restauracja Eureka, Makijaż - Anna Kardzis, Fryzura - Aleksandra Czerwińska , Dekoracje i kwiaty - Monika Dybała
24.05. ~CzekoladowaPralinka, Ewelina i Bolek, Kościół: Parafia Matki Bożej Saletyńskiej w Sobieszewie, Wesele: Hotel Gniecki w Przejazdowie, Orkiestra Zespół Best, Fotograf Studio Best, Cukiernia Wenta z Wejherowa
25.05. ~Latte - Agnieszka i Maciek, Ślub: Klasztor Św.Anny Wejherowo, Wesele: Murat Reda, DJ Lech Radziun, fotograf: foto-off
25.05 ~k_karolina - Karolina i Piotr, Ślub: Kościół bł E. Bojanowskiego w Rumii, Wesele: Hotel Faltom,
25.05. ~Weronika,

CZERWIEC
01.06 ~Cheryl- A&K, Ślub: Kościół w Bolszewie, Wesele: sala "Amelia" w Zelewie, zespół "Odeon", fotograf: Radomir, kamerzysta: multimedia360
01.06. ~Dorota1985 Dorota + Michał, Ślub: Parafia Podwyższenia Krzyża Świętego w Gdańsku Chełmie, wesele: Lukullus
01.06. ~Tysia - Justyna i Piotr, ślub: USC Tczew, Wesele: Restauracja Hacjenda w Tczewie, DJ: DJ Siwwy, Fotograf: Foto Ars, fryzjer-salon EFEKT, wizażystka-Sylwia Szulc
08.06. ~ patunia1990 - Kamil i Patrycja, Kościół: w Redzie Św. Antoniego, Wesele: Czardasz Luzino, Zespół: Kapela Muzycznego Niepokoju, Fotograf: Fotogrupa, fryzura, paznokcie, makijaż: koleżanka
08.06 ~monisia_18_86 - Monika i Krzysiek, Ślub: parafia p.w. Św. Franciszka z Asyżu, Wesele: Ośrodek Alga Sztutowo, Fotograf: Marcin Siemiątkowski, Makijaż: ja osobiście, Paznokcie: ja osobiście, Fryzura: Moja siostra(jest fryzjerka),Ubiór Panny Młodej (suknia, pończochy, bielizna, podwiązka zakupione w Irlandii Północnej)
08.06. ~Bobikowa - Olka i Grzegorz, Kościół : Parafia Matki Bożej Salentyńskiej w Sobieszewie, Wesele: Hotel Drywa Dworek, DJ: DJ Cozy, Foto: koleżanka,
08.06. ~viki27 - Joanna i Dawid, ślub: Kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa w Stegnie, oprawa muzyczna Pani Karolina z zespołu "na niby", wesele- Ośrodek wypoczynkowy "BAŁTYK" Stegna, fotograf - inre Żukowo
08.06 ~Ola - Ola i Piotrek, ślub: Kościół Św. Bernarda w Sopocie, wesele: Restauracja Riwiera w Gdyni, fotograf: Betrisa, Dj Irek
14.06. ~etusia, Aneta i Krzysztof Ślub: Kościół w Św. Rodziny na Stogach, Wesele: Gospoda Gdańska,
15.06. Kasia i Adaś, Ślub: Kościół Św. Brata Alberta w Gdańsku. Wesele: sala Orchidea, Zespół Party
15.06. ~olaaa - Ola i Adam, ślub: Kościół parafialny Świętego Andrzeja Apostoła w Garczynie, sala: dwór Bajbuza w Garczynie, orkiestra: RHO, Fotograf: Piotr Połoczański, suknia: Agora 12-28 z Langorii
15.06. ~MonisxD - Monika i Arek, Ślub: Kościół pw Najświętszego Serca Jezusowego w Gdańsku Wrzeszczu, Wesele: Restauracja Hacjenda, Dj Fred, Fotograf P. Kamil Helmin z Koronowa, Suknia: salon "Beauty" w Gdańsku Wrzeszczu, Fryzura: ciocia, makijaż P. Elżbieta Skoczeń
15.06. ~agulaaa - Aga i Marcin, ślub: parafia św.Józefa w Tczewie, wesele: restauracja "Piaskowa" Tczew, zespół: LEPSI, fotograf: fotogrupa, kamera: hp video studio,
15.06. ~etka27 - Eta i Fiji, Ślub: Kościół pw. WNMP w Żukowie, Wesele: sala Orfeusz Kłosowo, Zespół: Nevada, Foto/Video: Krzysztof Miłosz, suknia: Studio AŻ
22.06. ~Freya - Kamila i Olaf, Kościół św. Trójcy w Gdańsku, sala bankietowa Elipsa w Stężycy, film: Bergman Studio, fotograf: Krzysztof Ziętarski, wizaż: Anna Stykała, fryzura: Aleksandra Czerwińska, oprawa muzyczna: Tomasz Pawlak & Alan Pastewski
29.06. ~h&m - Hania i Mateusz, Kościół w Baninie, sala Orfeusz w Kłosowie, Kamerzysta i fotograf: Kościerzyna "LOKO", orkiestra: "MARINEZ" z Gościcina
29.06. ~Lucy86 - Kasia i Paweł, Kościół św. Barbary w Gdańsku, uroczysty obiad: Malinowy Ogród, Fotograf: kolega

LIPIEC
06.07 ~P&Ł - Sala jantar puck, fotograf. Grzegorz Laskowski, makijaz. Karolina Laskowska (Reda),zespól Koszalin Efect
06.07. ~nela10 Nela i Mati, Ślub: ? , Wesele: Hotel Drywa w miejscowości Dworek, Zespół Tequila Band z Kwidzyna, Fotograf Fotogrupa, kamerzysta z Grupy Obiektywni
06.07. ~PatusiQ Patrycja i Mateusz, Ślub: Parafia św.Kazimierza Gdańsk, Wesele: Sala "Pod Łabędziem"w Gdańsku Kiełpinie
12.07. ~klaudia-cha Klaudia i Jan, Ślub: ?, Wesele: ?, Fotograf: ?, Dj: ?
13.07 ~11 - Karolina i Paweł, Kościół Sw. Stanisława
13.07. ~nea86 - Agnieszka i Łukasz, Parafia Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywiu, sala Filip w Osłoninie, Dj Limahl, fotograf: Fotoinlove
13.07.13 ~kasia-sis - K & M, kościół NSJ (kolegiata), Wesele Hotel Drywa, Fotograf Adam Burdyło, Kamerzysta: Irek Jezierski
13.07. ~Madziaaa
20.07. ~Siulowa7 Joanna i Adam, Ślub: Parafia św. Rodziny Gdańsk-Stogi, Wesele: Pod Lipami, sala zielona, Zespół megaphone, Kamerzysta: Mirosław Szyca, Fotografia: Meronk Studio Fotografia, oprawa muzyczna: Inspirum
20.07. ~margolcia24 - Karola i Paweł,ślub: kościół św. Stanisława i Małgorzaty, Wesel: Restauracja Kameralna, DJ Kris;
20.07 ~`AgaMalaCzarna - Agnieszka i Krzysztof; ślub :kościoł św. Jerzego w Sopocie; wesele hotel Amber; fotografia: fotoinlove; video: Wedding-Films, orkiestra: Disco Inferno
27.07. ~ takaona, Kościół w Sianowie, Wesele: sala Wichrowe Wzgórze Chmielno, Fotograf: Fotolinea,
27.07. ~Marta - Marta i Jacek, Ślub: Kościół św Doroty z Mątów, Wesele: Sala w Wyczechowie, zespół Agat (p. Krzysztof Chyła), makijaż prawdopodobnie Dagmara Ś.
27.07. ~Alicja_Damian, Ślub: Kościół Chrystusa Króla w Wejherowie, Wesele: Oycowa Zagroda w Gowinie, Zespół "Damnio", fotograf http://www.krawcywizerunku.pl, makijaż http://www.mosinska.pl/

SIERPIEŃ
03.08 ~Klaudia_Michal - Klaudia i Michał, Ślub: Parafia św. Rodziny Gdańsk-Stogi , sala Japońska Łęgowo, fotograf: Maziarz, kamerzysta: Groszek, zespół:Avinion (Tczew), makijaż: Ela Skoczeń.
03.08 ~Nartu22 - Natalia & Bartłomiej, Wesele: Dzikie Wino Sala Regionala, Kamerzysta & foto: LancFilm, zespół: Ragtime
03.08. ~agadam Agata i Adam, Ślub w plenerze przy Sali weselnej Trzy Dęby , fotograf- fotoinlove, wodzirej Merlin
03.08. ~chaton - Asia i Piotr, Ślub: Kościół Św. Franciszka z Asyżu-Emaus Gdańsk; Wesele Wanoga Chwaszczyno, fotograf Fotoinlove, orkiestra: Fides z Żukowa
10.08. ~Jun87 - Agata i Mateusz, parafia Niepokalanego Serca Maryi w Gdynia, sala Filip w Osłoninie, zespół Jak's Band, foto + video Grupa Obiektywni, zespół w kościele Mathetai
10.08. ~Darulcia - Daria i Marek kościół Św.Brata Alberta , Wesele Orchidea, Orkiestra: Hevelius
10.08. ~maptus - M & J, kościół Cystersów Oliwa, Hotel Otomin, zespół REMANENT, hp.video-foto-studio.pl,
15.08. ~salabama - Ola i Paweł, ślub w WNMP w Żukowie, wesele: Orchidea Chwaszczyno, kapela: Jurek Band, fotograf i kamerzysta: studiogregor
16.08. ~Rudi, Kościół Św. Ignacego ul.Brzegi w Gdańsku, Sala bankietowa w Lublewie, DJ M. Józefowicz,
17.08. ~ gabi1, Ślub w parafii Św. Jadwigi w Bojanie, wesele w Dworze Magnat w Bojanie, zespół Best, foto-video StudioBest, makijaz Anna Kardzis, fryzjerka Aleksandra Czerwińska, dekoracje Glorioza, suknia ElizabethPassion.
17.08. ~kijanka - Kinga i Bartek, ślub: Gdynia; Babie Doły; Wesele: Restauracja GOSIA, Kielno; Zespół: Zespół muzyczny z Pucka (para z Programu w TVN "Droga do Gwiazd")
24.08. ~kruszynka24, Ślub: Kościól św. Maksymiliana na Wzgórzu, Wesele: Restauracja Rewa, Zespół: 5 przesympatycznych panów;) Foto i kamera: naszestudio.pl
24.08. ~annaoj Ślub: Kościół w Wąglikowicach, Wesele: sala Osada Grzybowski Młyn w Grzybowskim Młynie za Kościerzyną, dj Adam z Kartuz, kamerzysta Zbyszek Kowalke i fotograf Piotr Mielewczyk z Gda.
31.08 ~aniaa88 - Ania i Paweł :),ślub: Kościół Garnizonowy w Gdyni
31.08 ~darlonek - Daria i Karol, ślub: Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego w Pruszczu Gdańskim, wesele: Zajazd Jawor, oprawa muzyczna: Dj Gucio

WRZESIEŃ
07.09. ~Iwcia - Iwona i Jakub , ślub: kościół parafialny św. Piotra i Pawła w Chmielnie . wesele: sala Wichrowe Wzgórza w Chmielnie,
07.09. ~madziafi - Magda i Maciek, ślub: Kościół Bożego Ciała, wesele: Złoty Staw, zespół: Concord, fotograf: fotogra, kamerzysta: video-wspomnienia
07.09. ~Ptaszonka Ślub: Kościół św. Józefa w Gdyni, Wesele: Sala Biancas w Kosakowie
13.09. ~kamira, Ślub: Kościół w Cedrach Wielkich, Wesele: Cedrowy Dworek, fotograf: Fotogrupa, Fryzjer, kwiaty: świadkowa
13.09. ~Oli_AG, Ola i Michał, Ślub: Św. Pawła Apostoła Gdynia Pogórze Górne, Wesele: BIANCAS Kamera: VideoLaser , Kosemtyka: YourHeven , Dj Pan Jacek,
14.09. ~Nikusia86 - Weronika i Adam, Ślub: Parafia Świętej Trójcy na Dąbrowie, wesele: Kas Catering, DJ i Wodzirej Fabryka uśmiechu, fotograf: FotoGrupa, makijaż Anna Kardzis, Sukienka: salon"Agnes"
14.09. ~kika_ja, Wesele: Dworek Gościnny, Dj Eros
14.09. ~Sylwu - Sylwia i Tomek, ślub: kościół parafialny NMP Królowej Polski (Kolegiata Gdyńska), sala weselna: dom bankietowy Grinholc (Rumia), zespół: Coemi, fotograf: Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl/index.php, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video
21.09. ~Mika008 Monika i Mariusz, Ślub: Kościół Św. Ap. Piotra i Pawła w Pucku, wesele: VIS Jastrzębia Góra, Zespół: Manijoce, Fotograf: Anna Kudra, Kamera: Kamil Olszowy - Grupa Obiektywni, Obrączki: Nord Gold Władysławowo
21.09. ~mala1987 - Małgorzata i Krzysztof: ślub kościół Chrystusa Króla, sala weselna w Nowym Dworze Wejherowskim, muzyka: Dj Eros, Fotograf: Aleksandra Kwidzińska http://www.ak-slubnie.blogspot.com
28.09 ~Asienka2422 - Joanna & Tomasz, ślub: Kościół Bolszewo, wesele: Filip Osłonino, orkiestra: Everest - Bolszewo, Kamerzysta , Fotograf : Jacek z Mechowa, Fryzura : szwagierka (Fryzjerka), Suknia ślubna : Salon sukien ślubnych Joanna Wejherowo
28.09. ~Liliput - Lidka i Robert, Ślub: Kościół Św. Antoniego w Karwii, Wesele: "Marmas" Jastrzębia Góra, zespół: Zespół: Krzysztof Krawczyk Band, Fotograf: Tdc Photography, Fryzura: Ciocia(Fryzjerka)
28.09. ~madlen83 - Magda i Michał: Folwark Dajak
28.09. ~agat_120 - Agata i Damian, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea, zespół Remanent +na poprawinach Allabama, fotograf i kamerzysta: J&R Foto-Video
28.09. ~Karola88 - Karolina i Radek, ślub: Kościół św. Krzyża (Gdańsk, ul. Mickiewicza), wesele: Pod Aniołem, zespół: Allabama, fotograf Fotodem
Wrzesień ~Indygo, ślub: Kościół Św. Jana w Gdańsku, wesele: Tłusta Kaczka Gdynia, Fotograf Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl, makijaż: Różany Ogród http://rozany-ogrod.com/o-mnie.html , fryzjer: Gabriel w Gdyni, znajomy Dj
Wrzesień - little_me - Starogard Gdański,

PAŹDZIERNIK
05.10. ~ BeataI-J Beata i Tomek, Ślub: Kościół w Strzebielinie, Wesele w Hotelu Czardasz w Luzinie, fotograf: naszestudio.pl, kamerzysta: antrakt.net
12.10. ~ shanti - Iwonka i Marcin, ślub: Katedra Oliwska, wesele: "Pod Lipami" Łęgowo Sala zielona, orkiestra: Pstrong, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video http://www.sartv.com.pl/, fotograf: Fotoinlove.pl, makijaż: Dorota Lipińska http://studio-lipinska.pl/ , obrączki: Goldex
26.10. ~Martinka2013 - Martyna i Oliver, fotografia: http://www.fotoinlove.pl , wesele Hotel Atena
26.10. ~Czachulka - Natalia i Arek, ślub: kościół w Wiślinie, wesele Cedrowy Dworek, zespół Concord
26.10. ~maniek-ma ślub: w Parafii Św. Wojciecha i Brata Alberta w Miechucinie, wesele: w Żabim Dworze w Ostrzycach,

LISTOPAD
23.11 ~Aga_Kr - Agnieszka i Marek, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea, DJ: dj GUCIO, foto, kamera: sharkfotostudio

JUŻ PO:

STYCZEŃ
12.01. ~ KiD - Ślub: Kościół - św Barbary Gdańsk, wesele- restauracja Ołowianka, Dj- Maciek Ostanówko, fotograf-Marcin Gadomski, Auto-americanoldcars, kwiaty i wszystkie dekoracje-Glorioza, koordynacja-Wytwórnia Ślubów Aga Kudela,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My mamy listę na 157 osób ale to jest taki max i już wiem, że kilku osób nie będzie więc myślę, że będzie ok 120 osób.

Linea - torebki na koperty widziałam na allegro ale czasami można spotkać bardzo ładne w marketach normalnie, w szczepanie też są lub w sklepach papierniczych z kartkami lub z pierdołami ślubnymi :-) więc tam gdzie trafię na ładne to kupię :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
He
Mielismy miec 140 osób i kazdy mówił ,ze 20 % odpada, jacały zcas myslałm ze nie ma takiej opcji bo znam rodzine itd no ale jednak:( Z przyczyn losowych dwa dni rzed weselem odapdło 6 osób:( Ostatecznie było 107. Koszt calkowity z poprawinami to 38 tys.
Nie mielismy kamery wiec tutaj 2000 było zaoszczedzone. No ale własnie to zalezy kto co za ile kupi. Nas obraczki kosztowały 150 zł wiec tutaj znowu oszczednosc ok 2000 tys. Juz mielibysmy 42 tys...
Tak jak mówicie pozniej detale podnosza koszta. Jednak na prawde warto:)
My jeszcze dokładnie nie zliczaliśmy kosztów,wydaje mi się,że ok 12-13 tysięcy nam wyjdzie. Imprezę mamy małą,ok 30 osób,bez poprawin-ślub cywilny,więc koszty związane z kościołem odpadają :-)
Sporą część mamy,a resztę zamierzamy dozbierać(chociaż może być kiepsko,bo w kwietniu wyprowadzamy się i zamieszkamy razem,więc trochę rzeczy jeszcze do mieszkania musimy kupić). U nas odpada koszt np.samochodu-jedziemy naszym staruszkiem :-P
Alkohol już kupiliśmy,w sobotę zamwiamy obrączki,więc sporo rzeczy kupujemy z bierzącej kasy.Też obawiam się,że nie dozbieramy kasy....Dobrze,że z fotografem rozliczamy się ok.miesiąc po imprezie.
My będziemy mieć wesele na około 100 osób i wychodzi nam około 42 tyś a nie będziemy mieć kamerzysty ani wypożyczać auta... no i wszytko co się da staram się robić jak najtaniej :/
Och.. widzę, że nie tylko mnie przeraża to zliczanie kosztów..

Wesele planowane na 150 osób razem z noclegami i poprawinami - tylko to daje nam jakieś 35 tysięcy.. a gdzie reszta.. Obrączki na szczęście mamy ze ślubu cywilnego, samochód kolegi i oszczędności szukam gdzie się da, ale bez napięcia bo mam nadzieję, że do października uda nam się wszystko uzbierać :)

ach! No i mam w końcu zespół, także przy następnej aktualizacji można dopisać zespół Haker :)

Shanti my mamy w podobnym terminie wesela, podpowiedz mi kiedy planujecie wysłać zaproszenia? :)
Nam się wreszcie udało wczoraj spotkać z proboszczem i porozmawiać.Termin zaklepaliśmy przed świętami i ciągle coś odwlekało pierwszą rozmowę, a to proszę przyjść po świętach, po kolędzie, a wtedy jednak nie... Upewniliśmy, że możemy nauki i poradnię robić w dowolnym miejscu, jakby ktoś nie miał zrobionej to w marcu niby ma być nauki+poradnia weekendowo w Straszynie. Nas już proboszcz pytał czy metryki chrztu przynieśliśmy- a ślub w czerwcu, myśleliśmy że są ważne 3 miesiące, a proboszcz powiedział, że 3miesiące to tylko zaświadczenie z USC, jak widać co Kościół to inaczej.. Przynajmniej jestem spokojniejsza po tej rozmowie :)
BeataI-J - zespół dopisuje :-) jeżeli chodzi o zaproszenia papierowe to planujemy zacząć rozdawać od czerwca i mam nadzieje, że do końca lipca rozdamy wszystkie. W okresie wakacyjnym bedziemy mieli możliwość, żeby pojeździć po rodzinie i rozdać osobiście tam gdzie damy radę. Potwierdzenie będę musieli dać m-c przed ślubem więc wypada na wrzesień - myślę, że ok 3 m-ce wystarczy na podjęcie decyzji. My na wiosnę nagrywamy również zaproszenia w formie filmiku i planujemy go pokazać najbliższym i powysyłać pocztą dalej w maju - coś na zasadzie save the date :-) aby każdy z gości miał czas na zaplanowanie czy urlopu czy wydatków itd,.
Shanti no właśnie słyszałam że płaci się , ale nie wiem za jaki :) a jaka jest różnica między Papieskim a nie Papieskim dywanem ?
Nie wiem czemu się boicie kosztów- tu nie trzeba się bać tylko liczyć siły na zamiary... No chyba że ktoś lubi ten dreszczyk emocji.

Ja pierwsze co zrobiłam to policzyłam ile ludzi chcemy zaprosić i ile w związku z tym będziemy musieli wydać. Do tego dostosowaliśmy naszych usługodawców. Ważne jest chyba, żeby mieć najlepszych usługodawców na jakich nas stać niż jakichkolwiek, oby byli i byli najtańsi. W rezultacie może się okazać, że z niczego nie będziemy zadowoleni, a to chyba nie o to chodzi.

Istotne też było dla nas żeby ustalić priorytety, czyli to na czym nie chcemy oszczędzać (w granicach rozsądku). Dla nas to był fotograf, miejsce, a dla mnie jeszcze open bar. Widzieliśmy natomiast że nie będziemy wydawać na dekoracje sali, auto i kamerzystę, a oszczędzać będziemy na ciuchach i dodatkach.

Każdej z was radzę oszacować koszty, bo może okazać się że niepotrzebnie żyłujecie na każdej rzeczy, a może okazać się ze trzeba szukać dodatkowej roboty na czas zbierania kasy.
indygo - zgadzam sie z Tobą co do wcześniejszego planowania ksztów i ustalenia co jest priorytetem. Dokładnie tak zrobiliśmy-wybór miejsca był dla nas oczywisty i byliśmy pewni,że o nic nie będziemy musieli się martwić-odchodzą już nam np.koszty dekoracji restauracji. Priorytetem był dla nas dobry fotograf oraz DJ-na tym nie chcieliśmy oszczędzać,ale też nie braliśmy opcji z górnej półki.
Koszty mniej więcej oszacowaliśmy wześniej,chociaż wiadomo,że po drodze może okazać się trochę więcej,ale ustaliliśmy sobie pewną pulę,ponad którą nie chcielibyśmy wchodzić ,dlatego nie wymyślamy zbyt dużo :-P
ja myślę że po prostu trzeba wszystko zaplanować rozsądnie:) właśnie też nie najtańszym kosztem, bo to na pewno gdzieś wyjdzie.. ja zawsze staram się zachować po prostu dobry stosunek cena-jakość. bo czasami płacimy nie za jakość, tylko za markę.
to ja mogę się wypowiedzieć jako doświadczona ;)

wesele w granicach 25 tysięcy na 80 osob uważam, ze da się zmieścic jak się chce.
- dj nie trzeba brać za 2000, można znaleźć za 1200
- fotografa i kamerzysty tez nie każdy bierze
- sukienkę zamiast za 3000 mozna kupić uzywaną za 500
- wódkę, ciasta,napoje, tort można mieć w cenie sali
- można nie zapewniać noclegów gościom (może wiekszosc rodziny jest "na miejscu")
- mozna miec swoje zloto na obraczki
itp itd

my na wesele 70 osób wydalismy niecale 32000 (bez ciuchów, bo tu mozna kupic sukienke za 500 zl i za 8000 ;) )
wiedzielismy ze nie bedziemy oszczedzac na niektorych rzeczach jak napisala indygo (kwestia priorytetow :) )
za dj placilismy np 3tys, za fotografa i kamerzyste 4300, za dekoracje ok2tysiecy lacznie (dekoracje z bukietami, samochodem itp).
nie placilismy natomiast np za samochod, bo pojechalismy samochodem mojego taty, obraczki 133 zl bo mielsimy duzo wlasnego zlota i jakies inne :)

tak czy inaczej mysle,z e za 25tysiecy wesela da sie zrobic, a to czy bedziemy z niego pozniej zadowolone, czy nie to inna kwestia - glowa do gory, bo da sie zmiescic w takiej kwocie takze.

Poza tym za czesc uslug placi sie jednak po weselu (w naszym przypadku byl to fotograf, sala (do 3 dni po, przed plaiclismy zadatek 2tysiace), kamerzysta, czesc dekoracji, tort, ciasta)

Na pewno najlepiej zrobic sobie excela z wydatkami planowanymi.
My mielismy takiego w ktorym byly nawet najmniejsze peirdolki :) w stylu "kartki z allegro i wstazeczki na zawieszki na wodke" ;)
dziewczyny która piosenka lepsza bo mam mega dylemat która ładniejsza bo do obu mam sentyment

1.Dionne Warwick - What The World Needs Now Is Love Sweet Love

2. Iron&Wine - Flightless Bird - American Mouth (są dwie wersje jednna weeding)
My początkowo zawyżaliśmy wydatki, tak żeby potem się nie zszokować.
Wyszło z grubsza 30tys. (80-90os)
Ale teraz... Okazuje się, że Naprawdę nie trzeba tyle wydawać. No ale raczej trzeb asobie rozplanowac wydatki, mieć oczy i uszy szeroko otwarte, żeby wykorzystać możliwe okazje.
mala1987, kurcze cięzki wybór, bo obie piękne,
z tym że 1 raczej bardziej radosna,
a 2 taka bardziej, nie wiem jak to określić... intymna? No nie wiem czy to dobre słowo... Ciężko mi powiedzieć, to powinien być wasz wybór.

Alee ze mnie baba głuupia, wzruszam się jak sobie wyobrażam pierwszy taniec (nie koniecznie swój), wgl ze mnie beksa xD
Tłusty czwartek :D Miałam być dzielna ale nie dam rady :)
ja zapomniałam o tłustym czwartku, jak nie przyniosą pączków do domu to pewnie żadnego nie zjem ;)
Hmmm jeśli chodzi o wydatki... My planujemy wesele na 80-90 osób bez poprawin i ze wstępnego kosztorysu wyszło nam 45000 zł. I wcale nie mamy 4-gwiazdkowego hotelu, pieczonego prosiaka i sukni od projektanta.
Owszem można oszczędzić, ale:
- za orkiestrę płacimy 4000 zł, można taniej, ale czy jest pewność że będzie równie dobra...
- za kamerzystę 2900 zł z opcją full HD, koleżanka miała za 1600 zł i powiem szczerze że nie byłam w stanie obejrzeć w całości jej filmu, był taki nudny. Więc jeśli chciałabym w ten sposób zaoszczędzić różnicę w cenie to po otrzymaniu filmu miałabym żal do siebie że nie tylko zaoszczędziłam 1300 zł, ale wręcz straciłam 1600 zł bo mam beznadziejny film...

Więc czy jest sens liczyć każdą złotówkę? Jeśli kogoś nie stać to nie ma sensu robić wesele za 20000 zł bo nie będziecie w pełni zadowolone.
Nartu22 dobrego słowa uzyłaś, ta druga jest taka osobista ehh....sama sie rozpływam jak myśle o pierwszym tańcu, aż łezka sie kręci...poza tym jak byłam ostatnio na weselu kuzynki to była Anastasia - Once Upon a Decembe i tak mi sie spodobała wszystkim łezka poleciała ale cóż ta sama rodzina bedzie u mnie poza tym te dwie są takie bardziej moje :)
moje wesele wychodzi mi okolo 45 tys bez ubioru
do góry