Widok

Młode Pary 2013 (część 9)

Wesele Temat dostępny też na forum:
STYCZEŃ
12.01. ~ KiD - Ślub: Kościół - św Barbary Gdańsk, wesele- restauracja Ołowianka, Dj- Maciek Ostanówko, fotograf-Marcin Gadomski, Auto-americanoldcars, kwiaty i wszystkie dekoracje-Glorioza, koordynacja-Wytwórnia Ślubów Aga Kudela,

MARZEC
31.03. ~olusia3472, Agata, Ślub: ? , Wesele: ? , Orkiestra: Krzysztof Krawczyk Band, Fotograf i Kamerzysta: Avmedia, Fryzura: Ola Czerwińska, Makijaż: Ela Skoczeń, Bukiety i dekoracje kwiatowe: Centrum Ślubu i Dekoracji, Suknia Farage

KWIECIEŃ
06.04. ~ Tinker Bell, Kościół Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywie,
13.04 ~ann - Ania i Sebastian, ślub odbędzie się poza Gdańskiem ;), kościół: Klasztor oo. Franciszkanów Brodnica, wesele: Zajazd Cykada w Jajkowie, orkiestra: Music Express, Kamerzysta, Fotograf: Foto - Video Florkiewicz Brodnica
13.04 ~Evelcia - Ewelina i Daniel, ślub: Kościół Świętego Michała Archanioła w Kiełpinie, sala: Gospodarstwo Rychertów w Kiełpinie, zespół: Avinion, fotograf: Andrzej Sip, makijaż i fryzura: siostra (fryzjerka)
13.04. ~RheaS - Rhea i DonIgi,
27.04 ~Marcelinka - Marta & Rafał, ślub: Kościół WNMP we Władysławowie, wesele: sala Jantar w Pucku, orkiestra: Octawa, fotograf: Paweł Dmochewicz
27.04. ~karmin - Karola i Mario, ślub: Kościół Św. Mikołaja w Gdańsku,
27.04. ~Ania - Ania i Darek, ślub: kościół św. Jakuba Gdańsk-Oliwa, wesele - Ośrodek Wypoczynkowy Gdynia
27.04. ~rdw, ślub poza Trójmiastem

MAJ
02.05. ~lulka157 - L&S, Kościół - Matemblewo, sala - Wyczechowo, zespół BEST, foto-video Studio BEST, makijaż Magda Purchla
03.05. ~Mariolka - Mariola i Grzegorz, ślub: Parafia Chrystusa Zbawiciela - Gdańsk Osowa, Wesele: Dwór Kaszubski Magnat - Bojano; Oprawa muzyczna: Brygada S - Tomasz Pawlak.
04.05. ~Olla1 Kościół Św. Mikołaj ,wesele: Hotel Faltom, Dj Lech Radziun, Foto: blekitne.com, makijaż: Agnieszka Jarzębek http://www.maxwizaz.pl/, fryzura: Aleksandra Czerwińska http://www.alexevents.pl,
17.05 ~Pola - ... i ...Restauracja jest {?} Dj jest {?}, foto {?}
18.05. ~ zmyslnamietny - Dorota & Grzegorz, ślub: USC, wesele: Stara Wędzarnia Sobieszewo, DJ - przyjaciel, Make up sama, Fryzura przyjaciółka
18.05. ~ Susanna - A. & J. - Kościół: Matemblewo, Restauracja Eureka, Makijaż - Anna Kardzis, Fryzura - Aleksandra Czerwińska , Dekoracje i kwiaty - Monika Dybała
23.05. ~CzekoladowaPralinka, Ewelina i Bolek, Kościół: Parafia Matki Bożej Saletyńskiej w Sobieszewie, Wesele: Hotel Gniecki w Przejazdowie, Orkiestra Zespół Best, Fotograf Studio Best, Cukiernia Wenta z Wejherowa
25.05. ~Latte - Agnieszka i Maciek, Ślub: Klasztor Św.Anny Wejherowo, Wesele: Murat Reda, DJ Lech Radziun, fotograf:foto-off
25.05 ~k_karolina - Karolina i Piotr, Ślub: Kościół bł E. Bojanowskiego w Rumi, Wesele: Hotel Faltom,
25.05. ~Weronika,

CZERWIEC
01.06 ~Cheryl- A&K, Ślub: Kościół w Bolszewie, Wesele: sala "Amelia" w Zelewie, zespół "Odeon", fotograf: Radomir, kamerzysta: multimedia360
01.06. ~Dorota1985 Dorota + Michał, Ślub: Parafia Podwyższenia Krzyża Świętego w Gdańsku Chełmie, wesele: Lukullus
08.06. ~ patunia1990 - Kamil i Patrycja, Kościół: w Redzie Św. Antoniego, Wesele: Czardasz Luzino, Zespół: Kapela Muzycznego Niepokoju, Fotograf: Fotogrupa, fryzura, paznokcie, makijaż: koleżanka
08.06 ~monisia_18_86 - Monika i Krzysiek, Ślub: parafia p.w. Św. Franciszka z Asyżu, Wesele: Ośrodek Alga Sztutowo, Fotograf: Marcin Siemiątkowski, Makijaż: ja osobiście, Paznokcie:ja osobiście, Fryzura: Moja siostra(jest fryzjerka),Ubiór Panny Mlodej (suknia,ponczochy,bielizna,podwiazka zakupione w Irlandii Północnej)
08.06. ~Bobikowa - Olka i Grzegorz, Kościół : Parafia Matki Bożej Saletyńskiej w Sobieszewie, Wesele: Hotel Drywa Dworek, DJ: DJ Cozy, Foto: koleżanka,
08.06. ~viki27 - Joanna i Dawid, ślub: Kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa w Stegnie, oprawa muzyczna Pani Karolina z zespołu"na niby", wesele- Ośrodek wypoczynkowy "BAŁTYK" Stegna, fotograf - inre Żukowo
14.06. ~etusia, Aneta i Krzysztof Ślub: Kościółw Św. Rodziny na Stogach, Wesele: Gospoda Gdańska,
15.06. Kasia i Adaś, Ślub: Kościół Św. Brata Alberta w Gdańsku. Wesele: sala Orchidea, Zespół Party
15.06. ~olaaa - Ola i Adam, ślub: Kościół parafialny Świętego Andrzeja Apostoła w Garczynie, sala: dwór Bajbuza w Garczynie, orkiestra: RHO, Fotograf: Piotr Połoczański, suknia: Agora 12-28 z Langorii
15.06. ~MonisxD - Monika i Arek,Ślub: Kościół pw Najświętszego Serca Jezusowego w Gdańsku Wrzeszczu, Wesele: Restauracja Hacjenda, Dj Fred, Fotograf P. Kamil Helmin z Koronowa, Suknia: salon "Beauty" w Gdańsku Wrzeszczu, Fryzura: ciocia
15.06. ~agulaaa - Aga i Marcin, ślub: parafia św.Józefa w Tczewie, wesele: restauracja "Piaskowa" Tczew, zespół: LEPSI, fotograf: fotogrupa, kamera: hp video studio,
22.06. ~Freya - Kamila i Olaf, Kościół św. Trójcy w Gdańsku, sala bankietowa Elipsa w Stężycy, film: Bergman Studio, fotograf: Krzysztof Ziętarski, wizaż: Anna Stykała, fryzura: Aleksandra Czerwińska, oprawa muzyczna: Tomasz Pawlak & Alan Pastewski
29.06. ~h&m - Hania i Mateusz, Kościół w Baninie, sala Orfeusz w Kłosowie, Kamerzysta i fotograf: Kościerzyna "LOKO", orkiestra: "MARINEZ" z Gościcina

LIPIEC
06.07 ~P&Ł - Sala jantar puck, fotograf. Grzegorz Laskowski, makijaz. Karolina Laskowska (Reda),zespól Koszalin Efect
06.07. ~nela10 Nela i Mati, Ślub: ? , Wesele: Hotel Drywa w miejscowości Dworek, Zespół Tequila Band z Kwidzyna, Fotograf Fotogrupa, kamerzysta z Grupy Obiektywni
06.07. ~PatusiQ Patrycja i Mateusz, Ślub: Parafia św.Kazimierza Gdańsk, Wesele: Sala "Pod Łabędziem"w Gdańsku Kiełpinie
12.07. ~klaudia-cha Klaudia i Jan, Ślub: ?, Wesele: ?, Fotograf: ?, Dj: ?
13.07 ~11 - Karolina i Paweł, Kościół Sw. Stanisława
13.07. ~nea86 - Agnieszka i Łukasz, Parafia Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywiu, sala Filip w Osłoninie, Dj Limahl, fotograf: Fotoinlove
13.07. ~Madziaaa
20.07. ~Siulowa7 Joanna i Adam, Ślub: Parafia św. Rodziny Gdańsk-Stogi, Wesele: Pod Lipami, sala zielona, Zespół megaphone, Kamerzysta: Mirosław Szyca, Fotografia: Meronk Studio Fotografia, oprawa muzyczna: Inspirum
27.07. ~ takaona, Kościół w Sianowie, Wesele: sala Wichrowe Wzgórze Chmielno, Fotograf: Fotolinea,
27.07. ~Marta, Marta i Jacek, Ślub: Kościół św Doroty z Mątów, Wesele: Sala w Wyczechowie, zespół Agat (p. Krzysztof Chyła), makijaż prawdopodobnie Dagmara Ś.
27.07. ~Alicja_Damian, Ślub: Kościół Chrystusa Króla w Wejherowie, Wesele: Oycowa Zagroda w Gowinie, Zespół "Damnio"

SIERPIEŃ
03.08 ~Klaudia_Michal - Klaudia i Michał, Ślub: Parafia św. Rodziny Gdańsk-Stogi , sala Japońska Łęgowo, fotograf: Maziarz, kamerzysta: Groszek, zespół:Avinion (Tczew), makijaż: Ela Skoczeń.
03.08 ~Nartu22 - Natalia & Bartłomiej, Wesele: Dzikie Wino Sala Regionala, Kamerzysta & foto: LancFilm, zespół: Ragtime
03.08. ~agadam Agata i Adam, Ślub w plenerze przy Sali weselnej Trzy Dęby , fotograf- fotoinlove, wodzirej Merlin
03.08. ~chaton - Asia i Piotr, Ślub: Kościół Św. Franciszka z Asyżu-Emaus Gdańsk; Wesele Wanoga Chwaszczyno, fotograf Fotoinlove, orkiestra: Fides z Żukowa
10.08. ~Jun87 - Agata i Mateusz, parafia Niepokalanego Serca Maryi w Gdynia, sala Filip w Osłoninie, zespół Jak's Band, foto + video Grupa Obiektywni, zespół w kościele Mathetai
10.08. ~Darulcia - Daria i Marek kościół Św.Brata Alberta , Wesele Orchidea, Orkiestra: Hevelius
10.08. ~maptus - M & J, kościół Cystersów Oliwa, Hotel Otomin, zespół REMANENT, hp.video-foto-studio.pl,
15.08. ~salabama - Ola i Paweł, ślub w WNMP w Żukowie, wesele w dworze Magnat w Bojanie, kapela: Jurek Band, fotograf i kamerzysta: studiogregor
16.08. ~Rudi, Kościół Św. Ignacego ul.Brzegi w Gdańsku, Sala bankietowa w Lublewie, DJ M. Józefowicz,
17.08. ~ gabi1, Ślub w parafii Św. Jadwigi w Bojanie, wesele w Dworze Magnat w Bojanie, zespół Best, foto-video StudioBest, makijaz Anna Kardzis, fryzjerka Aleksandra Czerwińska, dekoracje Glorioza, suknia ElizabethPassion.
17.08. ~kijanka - Kinga i Bartek, ślub: Gdynia; Babie Doły; Wesele: Restauracja GOSIA, Kielno; Zespół: Zespół muzyczny z Pucka (para z Programu w TVN "Droga do Gwiazd")
24.08. ~kruszynka24, Ślub: Kościól św. Maksymiliana na Wzgórzu, Wesele: Restauracja Rewa, Zespół: 5 przesympatycznych panów;) Foto i kamera: naszestudio.pl
31.08 ~aniaa88 - Ania i Paweł :),ślub: Kościół Garnizonowy w Gdyni
31.08 ~darlonek - Daria i Karol, ślub: Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego w Pruszczu Gdańskim, wesele: Zajazd Jawor, oprawa muzyczna: Dj Gucio

WRZESIEŃ
07.09. ~Iwcia - Iwona i Jakub , ślub: kościół parafialny św. Piotra i Pawła w Chmielnie . wesele: sala Wichrowe Wzgórza w Chmielnie,
07.09. ~madziafi - Magda i Maciek, ślub: Kościół Bożego Ciała, wesele: Złoty Staw, zespół: Concord
13.09. ~kamira, Ślub: Kościół w Cedrach Wielkich, Wesele: Cedrowy Dworek, fotograf: Fotogrupa, Fryzjer, kwiaty: świadkowa
13.09. ~Oli_AG, Ola i Michał, Ślub: Św. Pawła Apostoła Gdynia Pogórze Górne, Wesele: BIANCAS Kamera: VideoLaser , Kosemtyka: YourHeven , Dj Pan Jacek,
14.09. ~Nikusia86 - Weronika i Adam, Ślub: Parafia Świętej Trójcy na Dąbrowie, wesele: Kas Catering, DJ i Wodzirej Fabryka uśmiechu, fotograf: FotoGrupa, makijaż Anna Kardzis, Sukienka: salon"Agnes"
14.09. ~kika_ja, Wesele: Dworek Gościnny, Dj Eros
14.09. ~Sylwia - Sylwia i Tomek, ślub: kościół parafialny NMP Królowej Polski (Kolegiata Gdyńska), sala weselna: Grinholc w Rumi, zespół Coemi, Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl.
21.09. ~Mika008 Monika i Mariusz, Ślub: Kościół Św. Ap. Piotra i Pawła w Pucku, wesele: VIS Jastrzębia Góra, Zespół: Manijoce, Fotograf: Anna Kudra, Kamera: Kamil Olszowy - Grupa Obiektywni, Obrączki: Nord Gold Władysławowo
21.09. ~mala1987 - Małgorzata i Krzysztof: ślub kościół Chrystusa Króla, sala weselna w Nowym Dworze Wejherowskim, muzyka: Dj Eros, Fotograf: Aleksandra Kwidzińska http://www.ak-slubnie.blogspot.com
28.09 ~Asienka2422 - Joanna & Tomasz, ślub: Kościół Bolszewo, wesele: Filip Osłonino, orkiestra: Everest - Bolszewo, Kamerzysta , Fotograf : Jacek z Mechowa, Fryzura : szwagierka (Fryzjerka), Suknia ślubna : Salon sukien ślubnych Joanna Wejherowo
28.09. ~Liliput - Lidka i Robert, Ślub: Kościół Św. Antoniego w Karwii, Wesele: "Marmas" Jastrzębia Góra, zespół: Zespół: Krzysztof Krawczyk Band, Fotograf: Tdc Photography, Fryzura: Ciocia(Fryzjerka)
28.09. ~madlen83 - Magda i Michał: Folwark Dajak
Wrzesień - Indygo - , ślub: Kościół Św. Jana w Gdańsku, wesele: Tłusta Kaczka Gdynia, Fotograf Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl, makijaż: Różany Ogród http://rozany-ogrod.com/o-mnie.html
Wrzesień - little_me - Starogard Gdański,

PAŹDZIERNIK
12.10 ~shanti - Iwonka i Marcin, ślub: Katedra Oliwska, wesele: "Pod Lipami" Łęgowo Sala zielona, orkiestra: Pstrong, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video, makijaż: Dorota Lipińska, fotograf Fotoinlove.pl
26.10. ~Martinka2013 - Martyna i Oliver, fotografia: http://www.fotoinlove.pl , wesele Hotel Atena
26.10. ~Czachulka - Natalia i Arek, ślub: kościół w Wiślinie, wesele Cedrowy Dworek, zespół Concord

LISTOPAD
23.11 ~Aga_Kr - Agnieszka i Marek, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea, DJ: dj GUCIO, foto, kamera: sharkfotostudio

GRUDZIEŃ
25.12. ~maniek-ma
image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witajcie w nowym wątku :) Teraz to już z górki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Teraz to dopiero się zacznie :)
image
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi! Wiecie, chcę zrobić to wesele po swojemu, ale nie chcę, żeby jakoś dziwnie się przedstawiało na tle innych. Ale też kwestia jest jeszcze inna-wolę kupić droższą wódkę i jej nie dekorować, niż dekorować jakąś słabszą..

Gabi1 ja właśnie myślę o prezencikach i znalazłam gdzieś na necie pomysł, żeby postawić każdemu cupcake`a i bardzo mi się to spodobało:) Mogą tworzyć fajny element dekoracyjny, tylko muszę się dowiedzieć, czy w Tczewie gdzieś dostanę. Generalnie myślę że jak choćby jakiś fikuśnie zapakowany cukiereczek leży obok twojego nakrycia na weselu, to jakoś miło jest!
masakra, właśnie zaproszenia zamawiam, jak mam wpisać dzieci do zaproszenia? jak jest ich np 3? imiona czy użyć dopisku 'z rodziną' czy 'z dziećmi' umieram. Help!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
z dziećmi, jak nie ma miejsca to jedyna opcja. Z rodziną to za szeroko. To chyba po imieniu będę pisała, bo nie mam takiej opcji, że 3 dzieci ktoś ma.
ja piszę najpierw imię kobiety, potem imię męźczyzny, potem imię dziecka.
image
ja tez pisałam z imion, ale takich zaproszeń/zawiadomień miałam mało.

taka mała retrospekcja: jak zapraszaliśmy mojego meza kuzynki z mezami i nie wpisalismy dzieci (bo ogolnie nie liczac najblizszej rodziny nie zapraszalismy dzieci bo nei bylo nas stac na takie wielkie wesele), to jedna kuzynka zadzwonila, ze nie ma co z dziecmi zrobic i czy moze je wziac (jak sie pozniej okazlo dzieci te mialy po 20 i 22 lata :D ), jej siostra juz bez pytania zadzownila potwierdzic, ze "od nas beda wszyscy" wszyscy jak sie pozniej okazało to 5-tka :P i jeszcze jedna jego ciotka przyjechala z 3 corkami :P

tak czy inaczej my pisalismy imiona rodzicow + dziecka/dzieci

wiec ja mysle, ze albo z imion, albo "z dziećmi" ale nie z rodzina :)
słaby klimat z tymi zaproszeniami ;p. Zamówiłam, chociaz ogolnie dla mnie to tylko informacyjny kawałek papieru, i tak kazdy potem do kosza wyrzuca
Witam, w nowym wątku długo mnie nie było ale powoli nadrabiam zaległości:)
co do zaproszeń to ja zamówiłam w zeszłym tygodniu takie:
http://allegro.pl/zaproszenia-slubne-koperta-gratis-cena-1-00zl-i2895905483.html
Ale ten czas leci :)jeszcze pół roku ojej:) nauki już mamy tylko została poradnia. no i poszukiwania garnituru dla mojego A.
W przyszłym tygodniu idziemy szukać jakiegos dobrego no i w miare niedrogiego jubilera. macie może jakieś sugestie gdzie można się wybrać?
image
MonisxD mam takie same zaprszenia :) bardzo fajnie sie prezentuja na zywo
MonisxD,
mam pytanie do zaproszeń, bo też planuję je zamówić, powiedz proszę, czy dobrze myślę, to zaproszenie wysuwa się spod tej tasiemki z cyrkonią i wtedy je się rozkłada?
tak to jest format takiej ala koperty można to zauważyć jak powiększysz zdjęcie.Jest to dość dobrze widoczne na zielonym wzorze nr 4 szczegółów co do jakości wykonania jeszcze nie mogę powiedzieć bo czekam na listonosza ,ale koleżanka wyzej pisze że ładnie się prezentują na żywo :)
image
Nartu, też uważam, że nie ma co wydawać majątku na zaproszenia, bo mało kto rzeczywiście zwraca na nie uwagę.
Ja planuję po imieniu wymienić tylko dzieci z najbliższej rodziny, a w reszcie zaproszeń chyba w ogóle nie będziemy wspominać o dzieciach.

No i w końcu zdecydowałam się na fryzjera na 8 rano :) Stwierdziłam, że wolę potem mieć wolną chwilę na kawę niż ze wszystkim się spieszyć. A znając życie i tak nie będę mogła w nocy spać ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja natomiast zastanawiam się nad tym co z zawiadomieniem o ślubie dla zakładu pracy.. Firma składa się z kilku działów i nie wiem czy dać tylko szefom czy do pozostałych części firmy dać osobno. Najbliżsi współpracownicy i ja pracujemy zaraz przy "najwyższych" i najchętniej dałabym tylko jedno zawiadomienie z nadzieją,że do reszty rozejdzie się pocztą pantoflową :-) Jak to wyglądało u Was?

do listy szczęśliwych przyszłych mężatek dopiszę się niebawiem, gdy zapadnie decyzja co do fotografa i DJ'a :-)
W firmie,w której pracuje jak znajoma brała ślub to poszła do dyrektora i dałą mu zawiadomienie i poprosiła o wywieszenie go w pokoju socjalnym tak żeby każdy widział :)
image
Ja o ślubie gadałam bez przerwy więc wszyscy i tak o nim wiedzieli ;)

a tak na poważnie, to zawiadomienie wydrukowałam wspólne dla "Koleżanek i Kolegów z nazwa_firmy" :) i wywiesiłam w kuchni która jest ogólnodostępna :)
ja zrobię zawiadomienie na firmię z informacją, że dla koleżanek i kolegów. Tak u mnie się praktykuje w firmie :)
image
Witam Wszystkich bardzo gorąco.
Ja nowy wątek zaczynam od zmian ....

Ja wszyscy wiedzą życie jest bardzo przewrotne i nie przewidywalne, i tak jest u mnie niestety musieliśmy zmienić datę naszego ślubu z 25.12 na 26.10.2013r. A co za tym idzie Aga_Kr będzie miała ostatnia wesele w naszym gronie.
Co nas zmusiło do zmiany hm. hm. to że jednak kaszubi są przywiązani do świąt bardziej niż nam się wydawało, niestety nikt nie chciał pracować w święta, a jeśli by chcieli to do cen standardowych doliczali jeszcze 100% więc stwierdziliśmy, że to nie mam sensu się tak wykosztowywać, lepiej to odłożyć na coś innego......

Ślub będzie w Parafii Św. Wojciecha i Brata Alberta w Miechucinie
Wesele będzie w Żabim Dworze w Ostrzycach (tylko niestety nie mają jeszcze strony internetowej)

A później będą dalsze uzgodnienia...
Kurde Maniek... Szkoda, mogłaś mieć takie piękne wesele. Ach... To właśnie Polska, Zarobić na innych. Brak słów.
image

https://picasaweb.google.com/anusiak0507/Slub
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Maniek-ma, nie martw się! Koniec października to przepiękna pora i najczęściej śliczna polska słoneczna jesień. Sama chciałam ślub w październiku właśnie ze względu na niesamowitą aurę, ale chłop chciał, żeby jednak trochę cieplej było.

Ja się tak zastanawiam nad podziękowaniami dla gości i pomyślałam o rozdaniu zdjęć ze ślubu jak dostaniemy je od fotografa. Na pewno będzie sporo grupowych fotek i dla każdego znajdzie się jakieś fajne zdjęcie. Na odwrocie przykleiło by się naklejkę z datą i jakimś krótkim opisem. No i myślę, że to jest pamiątka którą większość osób zachowa. Dla mam zrobimy fotoksiążki ze ślubnymi zdjęciami w ramach podziękowań i tez dostaną je sporo po ślubie.
Uważam,że zdjęcie ślubne z podziękowaniem jest bardzo fajnym pomysłem :-) sama dostałam takie podziękowania od 2 młodych par i do dziś mam je z innymi fotografiami.
Tysia - dzieki za opinie, dobrze wiedzieć, że faktycznie takie zdjęcia się zachowuje
Wow świetny pomysł z tymi zdjęciami. Dziękuję za pomysł :) Na pewno wykorzystamy. Można dołożyć jakiś tekst do tych zdjęć z podziękowaniem. Pozdrawiam Marta
Anusiak a dlaczego uważasz ze to w porzadku oczekiwać od kogos zeby pracowal w swieta za normalna cene? czy ty stojac przed wyborem pracy za normalna stawke a spedzeniem tego czasu z rodzina wybralabyś pierwsza opcje? Watpie zeby ktos poswiecal swoj ten szczególny czas swiateczny dla obcej mu osoby za normalna cenę...

Maniek szkoda ze Twoje plany nie wypaliły mam nadzieję ze to pażdziernikowe wesele uda sie zorganizowac juz po twojej mysli.

Dziewczyny z innej beczki. wlasnie szykujemy sie do zamawiania zaproszen/winietek/ kart menu/ zawieszek i w sumie wyszlo nam ponad 700 zl.... cena jest orientacyjna i obliczona na max ilość gości. Mam pytanie ile sie zamawia zawieszek na alkohol: na każdą butelkę? czy tylko przykladowo na 20-30 butelek i pozniej kelnerzy stawiając nową butelkę na stole przewieszają zawieszke? czy zawieszki się nie niszczą od butelek? nie nasiąka papier wilgocią? czy moze wiecie sa one powlekane jakimś zabezpieczeniem? Napisałam zapytanie do sprzedajacego ale nie moge doczekać się odpowiedzi :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny mam problem i strasznie sie przejmuje od dwoch tygodni boli mnie glowa puchna mi dlodnie i bola wezly chlonne wczoraj bylam u lekarza pobrala mi krew boje sie ze to powazna choroba
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Olusia nie panikuj a przynajmniej staraj się nie panikować nie od dziś wiadomo że nerwy tylko szkodzą. Moze to poprostu rekacja twojego organizmu na stres przed weselem? Nie wiem nie jestem lekarzem ale z wlasnego doświadczenia wiem, że stres moze objawiać się pod róznymi postaciami, łacznie z podobnymi do tych najgorszych - u mnie dwa razy wykluczali chorobe nowotworowa i ataki padaczki :) koniec konców okazalo sie ze to "tylko" stres, znajdz dobrego lekarza specjaliste który zinterpretuje Twoje wyniki i badz dobrej mysli.

Trzymam kciuki aby to byla tylko reakcja organizmu na stres!!!
Gabi u nas było 60 zawieszek, tyle, ile butelek,kelnerzy przewieszali, a Goscie część pozabierali....:) miały weselny, zabawny tekst:) .. zamawiałam je tutaj:

jeszcze nam gdzieś zostało z 30 sztuk. Jeśli wódka jest z mroźni, a nie zwykłej chłodni (dopytaj czym dysponują) lepiej wziąć zawieszki niz naklejki bo wódka dość mocno pływa:), a raczej nie jest to warte dodatkowej opłaty, aby je laminowac:)

http://allegro.pl/zawieszki-etykiety-na-alkohol-wodke-slub-50szt-i2914828286.html

zaproszenia ok. 60 - polskie i angielskie - bilet kinowy, wydrukowane nazwiska po 2 zł.

zawiadomienia - http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=9634980 pięknie i szybko wykonane , odebralismy osobiście niedaleko hallera.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Gabi - ja mam sporo zawieszek, tak mniej więcej 3/4. Potem albo będą przekładane albo nie będzie ich. Chociaż zawieszki robię sama i powiem ci że wychodzi mi to taniej niż zaproszenia. Znalazłam różne wierszyki + obrazki drukuję na kartkach takich grubszych kartonowych + wstążeczka i gotowe. Z tego co widziałam to one chyba nie są niczym powlekane.
Natomiast martwi mnie czy druk się nie rozmaże w lodówce:((( wiec po prostu będą nakładane przed podaniem na stół.
Menu my mieć nie będziemy. Wydaj mi się że to fajnie wygląda, gdy dania są podawane na talerzach tzw porcjowane, a u nas będą na paterach, podgrzewaczach więc wydaje mi się to zbędne.

Gabi,
przez 8 lat pracowałam w każde święto, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkonoc i nikt mi więcej nie płacił za to, że przyszłam tego dnia do pracy. Jeśli nie chciałam przyjść, to mogłam się pożegnać z pracą. Więc tłumaczenie, że mam więcej zapłacić za wesele w Święta - nie przemawia do mnie.
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
lulka157 jestem tego samego zdania jesli chodzi o menu dlatego u nas też nie będzie.
Zawieszki wykonuję sama - wieszane będą tuż przed podaniem na stół, muszę tylko uzgodnić z Panią z orchidei czy kelnarzy to robią czy świadek.
o i tu się rodzi moje pytanie - jaka jest rola świadka na ślubie ?
image
dziewczyny,
a może trzeba zapłacić więcej za ślub w święta bo jest to sezon na ślub ? tzn. tak jak sezony są w miesiące na literkę R tak samo może jest gro chętnych na ślub w święta.
Ja mam troche taniej bo jestem właśnie poza sezonem. Choć taniej ma tu małe znaczenie - tabela w exelu jest bezlitosna
image
dziewczyny jakbyście mogby podpowiedzieć z ta rolą świadka byłabym wdzięczna. Podejrzewam że jest to kwestia indywidualna ale jakieś określone zwyczajowo sprawy na pewno wykonuje świadek.
a świadkowa ?
image
ja mogę się tylko podzielić tym jak ja to widzę, bo ślubu jeszcze nie było, ale już planujemy ;)

jak pisałaś jest to bardzo indywidualna sprawa, ale moja subiektywna ocena jest taka...

świadkowie są po to, żeby zapewnić względny komfort psychiczny młodym, ale są gośćmi i chyba nie warto zwalać na nich wielu obowiązków, bo najczęściej to są bliscy ludzie, w gronie których fajnie jest się pobawić itd.

mój P. był świadkiem u swojego przyjaciela i jako, że bardzo się poczuł do tej roli to po prostu czuwał nad wszystkimi sprawami organizacyjnymi (czy wszyscy mają jedzenie, wódkę - ale sam nie roznosił - robili to kelnerzy), a jak zdarzyło się, że obsługa nawaliła (1 stolik nie dostał dania), to delikatnie na boku zwrócił uwagę no i ogólnie był "na każde zawołanie pana młodego". i chciałabym, żeby u nas też tak było (bardziej w formie wsparcia niż jakichś wyznaczonych obowiązków.

a co do świadkowej - wydaje mi się, że więcej zadań ma przed weselem niż w trakcie (doradzanie dot. ubioru, makijażu, fryzury i wszystkich innych rzeczy o które zamartwia się Panna Młoda), a na samym weselu to podobnie - po prostu czuwanie nad komfortem, czy makijaż się nie rozmazuje, oczko nie poszło, ramiączko się nie odpruło itd.

rozpisałam się, ale mam nadzieję, że trochę pomogłam ;)
świadkowie to osoby, których możecie polegać, którym ufacie i które wykonają to, co potrzebne w danym momencie wesela, zanim Wy - Młodzi zdążycie o tym pomyśleć:)

z moich obserwacji własnych i firmowych - świadkowa powinna mieć w torebce to, czego Młoda może potrzebować, a czego sama nie bedzie mogła nosic:) (komplet do szycia, agrafki, dodatkowa para np. rajstop...) w kościele - np. pomaga z trenem podczas drogi do ołtarza, z welonem/suknią podczas siadania, podczas wesela pomaga np. w konkursach, w których Młodzi sędziują, rozdając nagrody...

świadek - w kościele podtrzymuje zwykle na duchu młodego, z którym czeka przy ołtarzu, zwykle ma obrączki, po uroczystości w kosciele zbiera ( wraz ze świadkową) prezenty - nosi do samochodu lub przyjmuje koperty. podczas wesela miło jest bardzo jesli swiadek podejdzie do kazdego ze stołów/grupki gosci i sie przedstawi z formułką," że jest do dyspozycji"- bardzo fajnie to wyglada.
moze miec piecze nad "kantorkiem z procentami" i chodzic z koszyczkiem polewajac, dokladajac napoje - to zalezy tez od zasad panujacych w danej restauracji.... lub życzenia Młodych
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
to ja jako, ze jestem po mogę napisać jak u nas było :)

świadek - nie roznosił wódki, tylko czuwał, czy wszystkiego jest pod dostatkiem. Pani z sali mówiła, ze u nich wesela są też dla świadków i nad wszystkim czuwa obsługa :) ale byłam tez w zeszłym roku na 2 weselach na których świadek roznosił alkohol. dodatkowo u nas świadek był też naszym kierowcą i zajął się też tym, by samochód był czyściutki.
świadek jechał też w dniu wesela na salę odebrać bukiety, butonierki i podstawić auto do przybrania oraz zapłacić dekoratorce. resztę płatności zrobiliśmy sami :)
no i oczywiście czuwanie nad obrączkami i pilnowanie wszystkich dokumentów które dostaliśmy :)

ja jako świadkowa przed weselem jeździłam z panna młoda wszędzie gdzie było to wymagane :) przymiarki, wybieranie dodatków itp itd, organizowałam fryzjera i wizażystkę, w trakcie wesela pilnowałam wszystkich szczegółów w stylu - biegałam i szukałam tablic rejestracyjnych, bo młodzi zapomnieli ich kupić :)i, pilnowałam, byśmy mieli parasolki bo lało, obowiązkowo igła i nitka które przydały się po 5 minutach wesela i inne przybory ;) obtańcowanie wszytskich wujków hihi branie udziału w konkursach i tańczenie gdy robiło się pusto, żeby gości rozruszać :)

z kolei w przyszłym roku byc moze będę świakdową znowu :) (jeszcze nie mają daty) i tu będę miała wyzwanie, bo mam zamiar zorganizować ślub w plenerze :) w dodatku dwujęzyczny :)
O kwiatach może AgaM. się wypowiedzieć, z mojej strony kilka ciekawych rozwiązań bukietów w kształcie serca.
http://ania-konrad.blogspot.com/2013/01/bukiety.html
image

serce w dłoni:) a warsztaty gdzie? Anusiak?
image
W kappadesign :)
image

A co powiecie, jak ja mam świadka, a mąż świadkową? Mają siedzieć tak jak są, czy zamienić ich, żeby przyszła bratowa siedziała za mną? Byłyście kiedys na takim ślubie/weselu?
image
Parę lat temu byłam świadkową u koleżanki i początkowo to ja pomagałam roznosić alko:) Teraz wszystko zależy od restauracji, czasami to świadek roznosi wódkę - głównie dlatego iż ma dostęp do kantorka, bo obsługa lokalu go nie ma. Czasami można to zostawić w gestii obsługi, chociaż to jest też kwestia zaufania czy nie ubędzie. Powszechnie wiadomo że z tym jest różnie. Ale najlepiej zapytać w lokalu jak oni to praktykują.
Podobno to świadkowie organizują wieczór panieński/kawalerski:) A poza tym pomagają organizacyjnie, bo czasami nam może coś umknąć.
Ostatnio koleżanka powiedziała mi że to niewdzięczna rola, więc nie chce narzucać konkretnych obowiązków swojej świadkowej.

Hej hej:)
Kurde, moze w poprzednim wątku się pomyliłam z datą, ale slub mamy 24 maja a nie 23 ale to mało istotne:):)
Znowu jesteśmy w Szwecji, w przed dzień wylotu udało nam się zrobić mega przyspieszoną poradnię, bo załatwiliśmy to w niecałe 3 godziny i mamy papierek, że odbyliśmy ;))
Zostaął tylko kurs, ale może gdzieś tu w Szwecji zrobimy.... :)

Coraz mnie czasu zostało.. Niedługo będę zamawiać już zaproszenia.. :)
My zdecydowaliśmy,że na naszym weselu nie będzie żadnyuch dzieci...
Niech ich rodzice bawią się do samego rana, hehe:)
Na poprawiny prosze bardzo ale nie na wesele..

Alkohol chyba zamówimy z makro... Myślę nad żołądkową gorzką albo żubrówką...

Jak byłam w Polsce to nawet nie zdąrzyłam rozejrzeć się za sukniami ślubnymi więc w lutym wracam na tydzień i ostro będę szukać :P :P
image
CzekoladowaPralinka jak dla mnie nie każdy lubi żołądkową lub żubrówkę i może być problem. Najlepiej kupić zwykłą wódkę tak mi się wydaje.
Co do suknie zależy gdzie chcesz kupić, bo w niektórych miejscach czeka się kilka miesięcy na uszycie :) chyba że masz "standardowe" wymiary wówczas może od razu z wieszka w salonie coś dostaniesz.
image
Witam
Chciałam się was zapytać o wystrój waszej sali czy robicie jakiś dodatkowe elementy na niej czy standardowo kwiaty na stołach dla gości i przed PM.

Czy może któraś z was na wesele tematyczne.
My ograniczymy się raczej do kwiatów na stole-myślałam o prostych,białych tulipanach. Nasza sala jest elegancka, z elementami surowego drewa i sama w sobie jest już fajna i nie wymaga większych ozdób. Właściciel poleca kielichy ze sztucznymi kwiatami(wyglądają jak żywe),ale mnie kuszą świeże kwiaty. Ewentualnie dodałabym na parapetach szklane kule ze świecami :-)
Tysia- bierz świeże kwiaty, z bliska będzie widać że sztuczne to sztuczne a jak nie to po dotknięciu się będzie można przekonać. Dla mnie sztuczne kwiaty to nieporozumienie, zwłaszcza w sytuacji ślubu, a tulipany będzie chyba jeszcze sezon jak będziesz brać ślub no i to śliczne kwiaty- te papuzie są chyba najładniejsze.

image

Uploaded with ImageShack.us

A ja znów mam sukienkową zagwozdkę... Ciężki wybór.

Co wg Was lepsze- taka suknia która się bardziej podoba czy taka w której się lepiej wygląda?
Indygo, chyba jednak ważniejsze, żeby w niej dobrze wyglądać. Bo sukienka na wieszaku albo kimś innym może być śliczna, ale niekoniecznie musi być dobrym fasonem dla Ciebie. Ale najlepiej znaleźć zloty środek ;) Poszukaj jeszcze i na pewno znajdziesz taką, która Cię zauroczy :)
My robimy dodatkowe elementy dekoracyjne
1. dekoracja baru... paskudztwo jedno wielkie
2. dekoracja stolu wiejskiego
3. dekoracja pod sufitem w tanecznej czesci sali
4. tablica informacyjna przed wejsciem do sali - jeszcze nic pewnego
5. zalezy jak osrodek zadba o wejscie do sali jesli nie bedzie tam zadnych kwiatow to ja kupie dwie lub trzy kompozycje kwiatowe i powiesze przed wejsciem a po weselu powiesze je przed wejsciem do domu :)
6. kwiaty na stolach
Cześć dziewczyny widze że już zawansowane są wasze prace ja dopiero zaczyna mam przykładowy plan wszystkiego i powoli zaczyna go dopracowywać :)
zaczynam od dekoracji i tu mam pytanie do was. Czy możecie polecić mi dobra ale w miare tanią dekoratorke?bo puki co mały bukecik na stół kosztuje 120zł jak dla mnie to troche za dużo :(
image
a i mam pytanie w zwiażku z tym kto ma roznosić alkohol....chciałam by kelnerka go roznosiła razem z napojami ale to niby nie wypada by kobieta to robiła :/ co wy na to dziewczyny?
image
Mala1987 - ja czuję,że jestem mega w tyle.. ślub 1 czerwca,a dopiero jesteśmy w trakcie zaklepywania DJa i fotografa,potem planuję zaproszenia i wtedy cała reszta. Może powinnam przyspieszyć? :-P
Tysiu ja mam już kościół, sale, dj i też fotografa, niestety problem z kamerzystą ale puki co to skupiam sie na liście gości i dekoracjach tylko troszke przerażają mnie te ceny :/ bo chce mieć kwiaty w kolorze ciemnego fioletu (śliwki) a dodatki złote....i puki co problem mam bo konic końców 2tys za dekoracje zapłace :/
image
Masz ślub później niz ja a i tak więcej załatwione :-P
Ja mam małą imprezę,bo na ok 30osób,więc nie chce przesadzać z wymyślaniem i wydawaniem kasy:-)
Tysia ,ja też najwiekszego wesela nie będe miała bo na okolo 40 osob max, sami wszytsko finansujemy więc zabraliśmy się za to szybciej. i bardzo sie z tego cieszymy bo np. Fotograf którego mamy teraz jest dwa razy drozszy niż jak my podpisywalismy z nim umowę :) więc im szybciej tym bardziej uda Ci się zaoszczędzić.(w większości przypadków) Suknie tez kupiłam na wyprzedaży. Miałam do wyboru kupic uzywana albo nową i przez to zaoszczedziłam przynajmniej 1tys. jak nie więcej :)
image
Heh, no to faktycznie zaoszczędziłaś :-) my zdecydowaliśmy o ślubie na początku grudnia,więc mam usprawiedliwienie-nie miałam zbyt wiele czasu żeby coś już zrobić :-) kieckę prawdopodobnie wypożyczę,a fotografa dopiero ustalamy:-)
Mala1987 - my mamy salę klimatyczną ale zdecydowaliśmy się na dekoratorkę, ponieważ chcieliśmy też trochę przystroić kościół. O ile salę przystroisz dzień wcześniej sama, to z kościołem tak łatwo nie jest - z reguły są wieczorne msze. Usiądź i przelicz co się bardziej opłaca, bo my jak sprawdziliśmy ceny tych wszystkich materiałów to wychodzi nam to samo+ zaangażowanie kilku osób bo sama nie dasz rady. Z tym że kwiaty na salę dostaniemy od sali - zobaczymy jak długa zima będzie i na bieżąco zdecydujemy jakie kwiaty. A do kościoła ustalimy z siostrą.

no ja raczej sama nic nie zrobie z dekoracjami bo mam mały zmysł estetyczny heh ;) wiec tylko i wyłącznie dekoratorke szukam ale taką co ma rozsądne ceny.... najgorsze w tych całych przygotowaniach jest to że boje sie że czegoś zapomne :/

Tysiu ja nadal szukasz fotografa to polecam mojego w pierwszym poście jest jej strona.świetna dziewczyna, ma różne pakiety do wyboru ale i tak w każdym ustalasz jak chcesz i co chcesz :) sama byłam na plenerze kuzynki wiec wiem jak to wygląda od strony aparatu świetnie sie bawiłam wiec każdemu z czystym sumieniem moge polecić :)

a co do gości to wstepna liczba to 78 ale już widze że moze stopnieć nawet do 60osób
image
mala1987-dzięki za podpowiedź co do fotografki,ale my już wybieramy między dwoma. Jak zapadnie decyzja do napiszę post z informacjami,aby wiągnięto mnie do listy czerwcowej :-) Mam nadzieję,że w przyszłym tygodniu wszystko się wyjaśni.
to życze powodzenia w wyborze Tysiu, ja niedługo zaczne wrzucać zdjęcia z wyborami jak sie zdecyduje heh :)
image
polecam naszego fotografa ślubno-weselnego

http://www.afif.pl/galeria/mlodapara/index.html

szybko, profesjonalnie, w dobrej cenie. Żona Pana Marka jest grafikiem, więc kilka fotek weselnych mamy "wydrukowane" jako fotopastele gotowe do oprawienia.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
dziewczyny a co myślicie o takich obraczkach?
http://www.jubileraurum.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=191&category_id=4&option=com_virtuemart&Itemid=147
niestety nie umiem jeszcze wklejać :/
image
mala1987, moim zdaniem całkiem niezłe. Sami wybraliśmy zlote z brylantami w wersji damskiej. No i zdecydowanie ja jestem za żółtym złotem. Ale to Wam mają się podobać, i nikomu innemu nie muszą, to Wy będziecie je nosić całe życie :)
~`})i({
image
mala1987-obrączki są ładne,szczególnie fajna jest ta satyna :-) ja mam totalnie inną wizję-białe złoto,niewypukłe,bez cyrkonii i bez satyny prawdopodobnie:-P
ale to Wasz wybór na całe życie i ważne żebyś Ty czuła się dobrze nosząc taką obrączkę na palcu :-)
To jezeli chodzi o zaproszenia Mam znajoma, ktora zajmuje sie takimi rzeczami .
Aktualnie mieszka w Anglii, tam tez prowadzi wlasny biznes kartkowy ( od kilku miesiecy ), ale mysle ze moglaby wyslac do Polski, z tego co wiem juz wlasnie wysylala w grudniu cos na wesele . Wiem tez ze bardzo chetnie wykonalaby zlecenia z uwagi na pierwsze kroki w tym kierunku - musi sie jakos rozkrecic dziewczyna Wystarczy sie z nia skontaktowac i porozmawiac jak czlowiek z czlowiekiem - mysle ze powinna podejsc do sprawy ulgowo w kazdej kwestii, takze tej finansowej. Wydaje mi sie ze tak dla rodakow to bedzie miala specjalny cennik :)
Ja osobiscie polecam i zapraszam na strone FC:
http://www.facebook.com/pages/Majas-Factory-O f-Art/345439815544453?
ja chcę zrobić napis z imionami pary młodej, który powiesimy na wstążce za nami. Podobny napis będzie w słodkim kąciku z ciastami i słodyczami "SŁODKI BUFET". Na stole oprócz kwiatów będą świeczki w świecznikach (niekoniecznie eleganckich, na jednym z blogów widziałam zwykłe słoiki obklejone koronką, efekt rewelacyjny, a koszt niski). Na pewno nie będę miała balonów, ponieważ nie lubię ich zapachu i huku podczas pękania.
Resztę doprawi oświetlenie, a proszę mi uwierzyć, że właściwe oświetlenie może zdziałać cuda. Zazwyczaj filmowcy lub fotograf przywożą sami oświetlenie, czasami wodzirej lub dobry DJ również ma to w swojej ofercie. Ogólnie należy chyba pamiętać o jednej świętej zasadzie (której postaram się trzymać), że im mniej i prościej, tym lepszy efekt.
Freya,
masz absolutną rację. Im mniej tym fajniej! Im prościej tym efektowniej. Uwielbiam takie śluby i takie dekoracje.
image

dzieki dziewczyny, jeszcze poszukam innych ale puki co te najbardziej przypadły mi do gustu obrączki

tak samo co do sukienki to cascada angel i żadna inna mi sie nie podoba nic sie z nia nie równa :)
image
http://ania-konrad.blogspot.com/2013/01/czy-widzicie.html
Jak Wam się podoba to zdjęcie?
image

wow dziewczyny nowy wątek a tu już tyle wpisów super :-) widzę, że to będzie gorący rok :-) już nadrabiam ......

Nartu22 - jeżeli nie ma miejsca na zaproszeniu to najlepiej napisać z dziećmi a jeżeli jest to wymienić wszystkich zaproszonych z imienia i na końcu nazwisko. A na jakie zaproszenia się zdecydowaliście ????

Magda - niezła historia, zawsze się zastanawiam jak można mieć taki tupet i się tak zachować ale jak widzę w każdej rodzinie znajdą się takie przypadki ... dzieci w wieku 22 lat niezłe :-)

MonisxD - bardzo ładne zaproszenia. Jeżeli chodzi o złotnika to my odwiedziliśmy kilku polecanych z forum. Pisałam o tym w poprzednim wątku i jeszcze w tym http://forum.trojmiasto.pl/Jaki-jubiler-w-Gdansku-lub-3miescie-godny-polecenia-t438079,1,11.html

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na Goldex ale czekamy jeszcze na targi może uda się zdobyć jakiś rabacik :-)

Tysia - czekam na szczegółowe informację, żebym mogła Cię dopisać do listy. Fajnie, że nasze grono się powiększa :-) Tulipany są piękne i też o nich myślałam ale w październiku może być ciężko :-)

maniek-ma - szkoda, ze nie udało się zorganizować ślubu w grudniu ale miło, że dołączysz do naszego grona październikowych i mam nadzieję, że dopisze nam pogoda i będzie piękna ciepła złota jesień :-)
oczywiście wszystkie zmiany pojawią się w kolejnej aktualizacji

indygo - my też planujemy po ślubie podziękować gościom właśnie w ten sposób i powysyłać zdjęcia ze ślubu - to miły gest. Rodzice dostaną od nas książke od małego aż do dziś na ślubie a drugą typowo ślubną już po. Jeżeli chodzi o suienkę to najlepiej wybrać taką, która się podoba i w której sie super wygląda więc może poszukaj jeszcze innej. Jeżeli wybierasz z tych dwóch to wydaje mi się, że lepiej taką, w której się dobrze wygląda :-) w tym dniu musisz zachwycić gości i ukochanego :-) a w tym co nam się podoba chodzimy codziennie :-)

gabi1 - jeżeli chodzi o zawieszki to na pewno nie są one niczym powlekane. Są zrobione z grubszych papierów i wszystko zależy gdzie wódka jest trzymana. Jeżeli w chłodni to nic nie powinno się stać. My robimy zawieszki sami i planujemy zrobić na wszystkie butelki. Wydaje mi się, że kelnerzy nie będą mieli czasu przekładać zawieszek ze starych butelek na nowe. Wszystko zależy na ile osób masz wesele bo u mnie na ok 140 osób to 20 butelek będzie na pewno w jednym momencie na stole a kelner nie może jej zabrać i iśc po nową. Goście nie mogą czekać na wódkę. Musi wyjść z pełnymi wódkami i dopiero stawiając pełną może zbierać puste. Poza tym goście czasami zabierają winietki czy zawieszki na pamiątkę więc w pewnym momencie może zabraknąć. U nas na pewno by to nie przeszło bo chcemy takie winietki przykleić do buteki chociaż w jednym punkcie, żeby nie latały podczas nalewania.

olusia3472 - wiem, że łatwo się pisze a Ty pewnie jesteś cała w nerwach ale musisz się uspokoić i myśleć pozytywnie bo w każdej chorobie stres może zaszkodzić więc postaraj się go wyeliminować. Objawy, które napisałaś mogę być wywołane przez różne choroby nawet zwykłe przeziębienie czy osłabienie organizmu, anemię czy stres. Nie myśl o najgorszym i jak najszybciej zrób wszystkie niezbędne badania udaj się do dobrych sprawdzonych specjalistów, żeby dowiedzieć się co to jest i jak temu zaradzić. Moja rada to zbadaj sobie tarczycę - ona wywołuje większość chorób w naszym organiźmie, niewykryta lub źle leczona może nam bardzo zaszkodzić. Jak coś mogę Ci podać namiary na moją Panią doktor godną polecenia. Głowa do góry będzie dobrze :-)

Aga_Kr - szczerze powiem, że od lat nie spotkałam się już z tym, żeby wódkę roznosił świadek. W dzisiejszych czasach robią to kelnerzy a świadkowie są traktowani jak goście i bawią się razem z młodymi. Poza tym mają sporo innych obowiązków a większość przed ślubem, że na weselu zasługują na to, żeby się pobawić oczywiście czuwając przy tym czy na sali jest wszystko ok.

O roli i zadaniach świadków możesz poczytać tutaj:

http://www.slubomania.pl/index.php/slub/46-wiadkowie-rola-wiadkow-pomoc-wiadkow-przed-lubem

http://www.strefaslubow.com/zwyczaj-i-konwencja/zwyczaje-slubne/60-rola-i-zadania-swiadkow

anusiak0507 - śliczne te bukiety w kształcie serca , szczególnie do zdjęć :-)

CzekoladowaPralinka - w nowej aktualizacji na pewno data będzie zmieniona. Jest już nas więcej i czasami ciężko to wszystko ogarnąć i pogodzić z codziennymi obowiązkami ale staram się, żeby ten wątek działał bez zarzutu i żeby lista była aktualizowana więc za wszystkie pomyłki z góry przepraszam i jak coś będzie nie tak piszcie będę poprawiać :-)

Aga_Kr - żołądkowa gorzka i żubrówka to też zwykłe czyste wódki
i pewnie o takie chodziło a nie smakowe :-)
my zdecydowaliśmy się na Stock i jak zrobię wszystkie zawieszki to kupimy i będziemy je ubierać. Dobrze, że mamy wolny pokoik to mamy gdzie przetrzymac ale do tego jeszcze sporo czasu :-)

maniek-ma - jeżeli chodzi o wystrój sali to u nas w standardzie mamy
- białe obrusy i falbany na stoły,
- białe pokrowce na krzesła,
- fioletowa organza na stoły,
- świeczniki ,,martini" z białą świecą,
- serwetki do każdego nakrycia
- ikebana z żywych kwiatów na stół prezydialny
- za młodymi kurtyna świetlna
- przy suficie takie długie białe pasy (na pewno wiecie o co chodzi)

Jeżeli chodzi o stoły to dodatkowo będą patery z owocami, dania są slicznie podane na paterach z żywymi kwiatami + świeczniki więc wydaje mi się, że wystarczy. Jedynie kilka świec w martini chcemy zamienić na fioletowe.

Na sali będzie stół wiejski, stół z beczką wina i alkoholem i stół z ciastem więc też sporo tego na sali , chcemy dołożyć jedynie świece w słoikach na parapecie.

Nie będziemy mieli balonów bo strasznie nie lubie takiego wystroju.

We własnym zakresie wystroimi pomieszczenie przed wejściem na sale, będzie stół z księgą gości nasze zdjęcia itd.

Ja uważam, że im mniej tym lepiej i tylko żywe kwiaty i świece wystarczą.

mala1987 - jeżeli chodzi o dekoracje polecam naszą forumkę Aga_M stronkę Ci już podała. Jeżeli chodzi o wódkę to roznoszą kelnerzy a u Ciebie na sali będą same kelnerki kobiety ??? Obrączki ładne klasyczne chociaż nie w moim typie ale to dlatego, że mi osobiście nie podoba się satyna i małe brylaniki wolę jeden i to najlepiej w kwadracie ale to Wam mają się podobać i pasować do Twojej biżuterii :-)
Mierzyłaś już suknie ?? Czy tylko wizualnie Ci się spodobała ?? Bo z tym niestety różnie bywa to co nam się podoba niekoniecznie dobrze na nas wygląda :-)
image
Zdecydowałam się na sukienkę. Mierzyłam masę sukienek w 2 różnych salonach i ostatecznie najlepiej wyglądałam sukniach które były praktycznie identyczne. Jednak kupię satynową sukienkę, a wcześniej nie brałam w ogóle takiej pod uwagę. To nie tak, ze ona mi się nie podoba, ale są takie które bardziej mi się podobają (niestety takie są poza moim zasięgiem finansowym no i rozsadek mi nie pozwala), chociaż po tych kilkudziesięciu przymierzonych sukniach faktycznie stwierdziłam ze ten fason i ten materiał do mnie pasują.

image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
indygo, bardzo ładna sukienka :)

Tak to chyba jest, że co innego podoba nam się w katalogach, a w czym innym dobrze wyglądamy. Mam tą samą sytuację ;) Ale moje przeświadczenie, że satyna i tafta dla mnie odpadają, póki co się sprawdza. Tylko niestety dobrze wyglądam w "sztywnych" modelach, a mi się bardziej podobają zwiewne. No ale będę szukac dalej złotego środka :)
shanti- jeszcze jej nie mierzyłam tak od lutego czeka mnie maraton po salonach z sukniach :)
no u mnie są same kelnerki, i teraz nie wiem czy alkohol maja one podawać czy może świadek....
a co do dekoracji to pisałam jz do Aga_M i czekam na odp bo wysłałam mniej więcej o co mi chodzi i dostane odpowiedz do środy :)
image
Shanti, oto nasze zaproszenia, nic specjalnego, raczej zabawne rysunki :), nie będziemy tu nikogo zgrywać :)) pomieszaliśmy trochę, żeby nie były wszystkie takie same :)))
oto one:
image
oczywiście dokładnie będzie to wyglądać tak:
image2 wersja:
image
w naszym wypadku:
image
Wnętrze:
image
i zawiadomienia:
image
to tyle :)
~`})i({
image
nartu22 a podaj namiary na te zaproszenia
image
a tymczasem... 1 slub forumki KiD w 2013r.!!!!

Wiec trzymam kciuki zeby wszystko się udaało, pięknego bezstresowego dnia!!!
~`})i({
image
No faktycznie - pierwszy sub!

mala1987- obrączki dosyć ozdobne, osobiście wolę prostsze wzory - takie są bardziej praktyczne. Pamiętaj że szczotkowane i satynowe powierzchnie z czasem się wycierają i nie jestem pewna, ale chyba jak masz wzór i diament to nie można odtworzyć tej powierzchni. Zapytaj jubilera jak to z czasem wygląda.

Shanti- widzę, że dekoracje macie już mocno przemyślane- gratuluje, bo ja się miotam strasznie z tym tematem. Zmieniam zdanie co tydzień.
Któraś z Was chciała wiązankę z tulipanów w październiku? Nie mogę tej wypowiedzi znaleźć. A co powiecie na tulipany w styczniu? Mi moje kwitną!!
http://ania-konrad.blogspot.com/2013/01/tulipany.html
image

indygo - bardzo ładna suknia, klasyczna prosta skromna ale bardzo ciekawa :-) na pewno pięknie w niej wyglądasz :-) a jak dodatki nadal granat i czerwień ?? Myślisz, że to granatowe bolerko będzie pasować ?? a jakie buty ? sukienka śliczna ale z drugiej strony szkoda bo myślałam, że zobaczę Cię w stylizacji 3/4 :-)

mala1987 - najlepiej zapytać na sali jak oni to widzą i jak to praktykują :-) kto najczesciej u nich na weselach roznosi wódkę. Ja osobiście nie mam nic przeciwko, żeby to robiły kelnerki - przecież tylko podają na stół a nie nalewają :-)

Ciekawe jak ślub KiD. Pogoda ok i mam nadzieje, że cała reszta też się udała. Fajnie jakby zajrzała na forum i się z nami podzieliła relacją :-)

anusiak0507 - to ja pisałam o tulipanach w październiku :-) i wiem, że jest to możliwe ale za wyższą stawkę bo nasze polskie tulipany dostępne są raczej od grudnia do maja :-)
image
Drogie przyszłe Panny Młode :)) nie udzielam się ostatnio, ponieważ poza salą i orkiestrą jeszcze nic nie mam, bo czekam na targi, ale mogę Wam napisać, co planuję zakupić :))
suknia ślubna:

http://slub.wieszjak.pl/moda-slubna/299490,2,Spektakularne-kreacje-z-kolekcji-sukien-slubnych-La-Sposa-2012.html

lub:

http://www.sinceritybridal.com/wedding_dress/3730

Zaproszenia:

http://www.fotkreacja.pl//?mod=328

Planuję kupić cały komplet, czyli zaproszenia, winietki i zawieszki. Tak ogólnie podobają mi się wszystkie zaproszenia z tej strony, ale te chyba najbardziej, tylko, że są trochę drogie, więc się jeszcze zastanowię.

Obrączki, coś w tym rodzaju, ale z brylantem :))

http://www.apart.pl/pl/obraczki,c,1,wielobarwne,3598

Jeśli chodzi o kwiaty, to podobają mi się robione w kwiaciarni Mikado w Pruszczu, ale jeszcze nie wiem, jakie mają ceny...

https://www.facebook.com/KwiaciarniaMikado?ref=ts&fref=ts

tak więc tyle u mnie :)))

maniek-ma witam w gronie październikowych Panien Młodych, dodam, że masz ślub w tym samym dniu, co ja i Martinka2013, co mnie trochę pocieszyło, bo myślałam, że tylko ja będę miała ślub w październiku :))))

Pozdrawiam :))
Shanti- tez mialam nadzieję na stylizacje z sukienka 3/4, ale w tych ktore mierzylam wygladalam nieszczególnie no i nie wiem co by z szycia wyszlo skoro nie znalazlam nawet pasującego mi fasonu. Po za tym cena tej ze zdjecia jest baaardzo atrakcyjna no i narzeczonemu sie bardzo podoba. Co do sweterka nadal jestem do niego przekonana, a nad butami jeszcze pomysle, ale te ktore mam odpadaja ze wzgledu na wysokość obcasa.

Czachula- piekna ta suknia z pronoviasa, pewnie strasznie droga bedzie...
Shanti,
ja w maju miałam holenderskie słoneczniki. W jednej kwiaciarni pani powiedziała mi za wiązankę 150 zł, bo kwiaty są sprowadzane. Poszłam do innej i za wiązankę, 2 butonierki i brnzoletkę z kwiatów zapłaciłam 150 zł. I też niby miałam zapłacić drożej :p
Myślę, że możesz próbować z tulipanami. Ja się uparłam i miałam :)
image

Czachulka - obie suknie są piękne i bardzo się róznią :-) mi osobiście oko zatrzymało się na tej drugiej - ma coś w sobie wyjątkowego :-) Zaproszenia również fajne, w moim guście bo z ciemnym podkładem :-)

U mnie suknia to jedna wielka zagadka :-) podoba mi się kilka ale już nawet przestałam szukać i oglądać na necie bo to bez sensu i tak mogę w nich wyglądać kiepsko. W salonie będzie szał :-)
image
Ostatnio pisałyśmy o dekoracjach to my planujemy zrobić świeczniki ze słoików różnej wielkości. Słoiki już zaczynamy zbierać po różnych przetworach po umyciu w zmywarce i zdjęciu etykiety wyglądają ok. Świece i ozdoby zakupimy w hurtowni więc koszt niewielki a efekt myślę, że fajny :-) Bez zbędnych ozdób bez koronek itp. Do słoików nasypiemy ozdobny piasem czy jakieś kamyczki i ustawimy tam świece. Słoiki ustawimy na schodach, którymi się wchodzi na salę i na parapetach na sali. Poniżej kilka zdjęć:

image

image

image
image
Indygo ta suknia w Madonnie jest aktualnie przeceniona z 5 390 zł na 3 090 zł - stronie jest w zakładce wyprzedaż :) więc cena jest taka raczej przeciętna :)))

Shanti fajne te świeczki :))
Shanti słoiki super pomysł! A czy z tymi fioletowymi dodatkami już się dowiadywałaś czy zakupili??

Ja już mały rajd za sukniami mam za sobą ale nadal nic mi nie wpadło w oko. Polecam za to serdecznie salon Bianca w Starogardzie Gdańskim, jak do tej pory trafiłam tam na największy wybór i wszystkie dodatki, piękne wnętrze gdzie można się poczuć jak w hollywood i najmilszą w pełni profesjonalną obsługę. Zdecydowaliśmy się tam na garnitur dla mojego przyszłego małżonka, świetny materiał w świetnej cenie.

Livia na Przymorzu też bardzo przyjemna ale dużo dużo mniejszy wybór.

Przede mną jeszcze Gdynia chociaż to strasznie daleko a wszystkie soboty mają zapchane :)
Bardzo, bardzo podoba mi się pomysł ze słoikami. Też tak możecie w kościele poustawiać świeczki.
image

Siulowa7 - tak dowiadywałam się i wiem, że zakupili fioletową organzę. Nam to wystarczy bo sala zielona jest dosyć ciemna więc chcemy dużo bieli, fioletowa organza na stole do tego winietki, podziękowania dla goście i butelki z zawieszkami to też jakiś akcent fioletu, do tego kwiaty na naszym stole i wystarczy :-)

anusiak0507 - w naszym przypadku z kościołem to ciężka sprawa, ślub mamy w Katedrze Oliwskiej a tam strojeniem zajmują się siostry i nic od siebie nie mozna dodac chybaże nie będzie w tym dniu innego ślubu albo chociaż za nami to jeszcze byłaby jakas szansa ale tak to raczej odpada a szkoda bo to byłaby piekna droga do ołtarza :-)
image
Czachulka, ta sukienka sincerity jest prześliczna. Była moją faworytką, ale niestety po przymierzeniu okazało się, że zdecydowanie zdecydowanie nie dla mnie ;)

A jak to wygląda z przecenami w Madonnie? Te modele, ktróre mają dostępne w sekcji wyprzedaż są do uszycia za taką cenę, czy akurat na stanie musieliby mieć nasz rozmiar i wtedy jest cena wyprzedażowa?
Czachulka obie suknie są ladne. Ta pierwsza jest w podobnym stylu co moja suknia :)

zaproszenia tez fajne. znalazlam na tej stronie tez zaproszenia dlas mnie jednak cena mnie przerazila w moim wypadku to koszt ok 1400 zl za caly komplet a to juz jakies 4 razy wiecej niz planowalismy na to wydac ;/

shanti bardzo fajny pomysl z tymi sloikami. a mniej wiecej jaki jest koszt takich swieczek w hurtowaniach? ktos sie orientuje?
takaona. w madonnie wyprzedazowe sa modele SALONOWE, tylko wylacznie. przynajmniej tak bylo w zeszlym roku. i te salonowe to co sie da moga do CIebie dopasowac.
Indygo - miło wiedziec ze nie tylko ja sie miotam z dekoracjami :) co chwila podoba mi sie cos innego i stwierdzam ze zalatwienie orkiestry, sali, zakup sukni itd to byl pikuś w porownaniu z dekoracja, za duzo szczegolow ktore powinny sie zgrac itd ... na szczescie mam jeszcze jakies 6 miesiecy zeby wszystko sie ulozylo w śliczną całość :)

w sprawie zaproszen/winietek nadal czekam na odp sprzedajacego. Zaczyna mnie to troche irytowac...
indygo, suknia raczej w klasykę, piękna, bo już sobie wyobrażam w niej kogoś (choć nie miałam okazji Cię widzieć), kto wie doskonale czego chce i ma wyczucie stylu, nie boi się ryzyka.
Uważam że będzie super wyglądać ze sweterkiem który kupiłaś, jeśli reszta szczegółów będzie równiez w podobnej stylizacji, np. włoski, biżuteria, buty itd...
Sweterek wprowadzi trochę luzu.

gabi1, a ile już czekasz?

Co do dekoracji sali, to nic właściwie mnie nie interesuje, nie chce przedobrzyć, co mogłoby się zdarzyć w przypadku naszej restauracji. Poza tym mimo że wybraliśmy fuksję jako kolor 'przewodni' o ile można go tak nazwać, to nie chcemy żeby było tandetnie, a z różem tak intensywnym łatwo o przesadę, dlatego wprowadzamy go tylko tyle ile trzeba ;).
Jedyne co to wymyśliliśmy dekorację samochodu. Skoro chceliśmy już aby był biały z takimi tablicami jak te:
image
do tego odrobina różowych margaretek na samochodzie i już!
~`})i({
image
czekam juz okolo tygodnia. Niby na stronie jest info o urlopie sprzedawcy ale od 21 -23 stycznia... chyba ze mialo byc do.....
sprawdzilam jeszcze raz pan jest na urlopie od 21 stycznia do 23... a aukacja zakonczyla sie dwa dni temu... zakupu dokonala tylka 1 osoba... to za zakupy na allegro chyba juz podziekuje... a wy gdzie kupujecie zaproszenia itd?
gabi1, moze zadzwon? powinnas je dostac w tym tygodniu, tak mi sie zdaje. sama zamowilam z allegro i tez czekam na przesylke, ale powinno byc ok, bo super kontakt ze sprzedającym. 3mam kciuki za Twoje zaproszenia
Dalam sobie z tymi zaproszeniami spokoj. Napisalam do sprzedawcy maila z zapytaniem, nie raczyl na niego odpisac wiec jest u mnie skreslony jako sprzedawca. Szukam innych zaproszeń... o zgrozo znowu selekcja :)
My zamawialiśmy stąd:
http://www.amelia-wedding.pl/

byłam bardzo zadowolona. szybko i sprawnie, jakośc wykonania bardzo dobra, cenowo też nam odpowiadało, bo nie chcielismy wydawać na zaproszenia majątku ;)
bylam na tej stronie i znalazlam kilka projektow wartych rozpatrzenia... zobaczymy co z tego wyjdzie. Tez nie chcemy placic majatku za zaproszenia winietki i zawieszki...
Cześć,
ja mam wesele 24.08.2013r Kościół w Wąglikowicach, sala Osada grzybowski młyn w grzybowskim młynie za kościerzyną, dj Adam z Kartuz, kamerzysta Zbyszek Kowalke i fotograf Piotr Mielewczyk z Gda.
Macie jakieś namiary na skrzypka do kościoła na msze?
I przydałby mi się jeszcze fryzjer w kościerzynie.
Czym jedziecie do ślubu?
Pozdr
image
witam nowe Panny Młdoe w naszym wateczku i te "zadomowione" również. Dawno mnie nie było najpierw wyjechalismy na krótki urlop., potem dużo pracy, potem przeprowadzka mojej siostry i ja siedziałam z jej maluchami i pomagałam im aż w końcu jak się rozłozyłam to leżałam i chorowałam :( ale juz wszystko ok, wracam do zywych i na forum.
U nas narazie bez zmian nic nowego nie załatwialismy....chwilka odpoczynku ale powoli trzeba bedzie się ruszać :)
image
hej annaoj, witamy!

Byłam kiedyś w Wąglikowicac h na wczasach ;), fajny macie ten Kościółek.
jest jeden fajny fryzjer w Kościerzynie, moja mama była tam gdy właśnie na wczasach byliśmy, ale to było z 2 lata temu, taki młody chłopak ją strzygł, żebym to ja pamiętała gdzie to dokłądnie było... hmmm
~`})i({
image
Czachulka- widziałam tą informacje na stronie Modonny, ale to nie ta kiecka, jej nie ma na ich stronie, ale jest sporo sukienek mega podobnych do tej.

Nartu22- Dzięki za miłe spostrzeżenia! Ciekawe, ze sukienka może tyle powiedzieć o jej właścicielce :) Jest dosyć elegancka, to prawda i dokładnie o to mi chodzi z tym sweterkiem, żeby trochę luzu wprowadzić- ktoś mnie rozumie!

Nie wiem czy pokazywałam, ale może jakieś przykłady z cardiganem i suknią ślubną pokażę:

image

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
gabi1 - cena świec zależy od ich rodzaju czy są matowe czy lakier, kształt, wymiary, czy zdobione, z brokatem czy zapachowe itp. ale takie klasyczne białe świece walec myślę, że kosztuję ok. 2-3 zł w hurtowni. Na stronach inter. znalazłam 8 cm 4szt. po 6,20 zł a na allegro mniejsze 5 cm ale w kolorze i zapachowe 4 szt. po 3,20 zł.

Jeżeli chodzi o Twoje zaproszenia i allegro to może warto zadzwonić i zapytać bo troszkę długo czekasz na odp.

Nartu22 - tablice są super :-) oryginalne ....

annaoj - miło, że do nas dołączyłaś.... oczywiście dopisuje Cię do listy i pojawisz się w nowej aktualizacji :-)

indygo - bardzo fajne te stylizacje ze sweterkami..... muszę też poszukać czegoś w fiolecie bo na sesji wygląda to super :-) zdjęcia nabiorą barw :-)
image
Shanti- prawda, urocze i radosne te sesje się robią.

Dosyć tanie świece są w Ikei- takie białe w szkle za 3zł, zestaw 3 kolorowych w szkle to 10 zł, a zestaw 5 blokowych świec w różnych rozmiarach, białych to 25 zł
Mam dla Was kilka inspiracji dekoracyjnych :)
Czy coś ma wisieć nad parą młodą?
http://ania-konrad.blogspot.com/2013/01/monogramy.html
image

Witajcie, przeglądam Wasze forum i mogę polecic projekt marzenie rumia. Beata tworzy cuda i jest naprawde super. u mnie projektowała wystrój na samochód i zrobiła to cudnie. Powiedziałam mniej wiecej co tylko oczekuje i tak zrobiła. Kwiaty i reszte wystroju miałam już zamówione gdzie indziej. Ale jak miałabym wybierać jeszcze raz to na pewno Beatkę. a tu przesyłam link https://www.facebook.com/#!/ProjektMarzenie
Dziewczyny gdzie wy znalazłyście takie tanie świeczki???
Najtańsza biała jaką znalazłam 12cm to koszt prawie 6zł, te metalizowane to już ok 10zł/szt. Nie chcę zapachowych, tylko zwykłe.

całą niedzielę spędziłam nad rozplanowaniem kto, gdzie siedzi i zrobieniu w wordzie planu stołów. Planuję sama wydrukować na dużym formacie i przed salą weselką ustawić taki plan stołów. Tylko ciekawe czy sale weselne dysponują czymś na czym postawić można plan stołów czy trzeba samemu to sobie zapewnić.

Dziewczyny czy macie jakiś w wordzie ornamentny znak, który mogłabym wstawić dla ozdoby do worda ?
image
indygo, nie wiem czy sukienka tyle o Tobie mówi czy Twoje wypowiedzi na forum w ogóle. Jestem pełna podziwu i może nawet trochę zazdrosna dla tych dziewczyn które zawsze, doskonale wiedzą czego chcą.
Narobiłaś zamieszania! Nie chciałam nic do sukienki na plecki, ale te zdjęcia które wstawiłaś są boskie. Może chociaż zaopatrze się w sweterek na sesję?

Aga_Kr, pościągaj czcionki z internetu, czy jak kto woli fonty, nie wiem czego dokładnie szukasz, ale rozejrzyj się tutaj: http://www.webpc.pl/czcionki/index89-0-84.html. Nie wiem czy w trzeba je instalować, bo dawno żadnych nie ściągałam, i już nie pamiętam, ale jakbyś miała problemy to napisz :).

Shanti, dzięki, czasami z nas wariaty ;), więc szczypta szaleństwa musi być, ale odpuściliśmy sobie już 'śmieszny' pierwszy taniec i postawiliśmy na klasykę - czyli walca. W końcu nie chcemy zrobić cyrku z naszego ślubu i wesela.
~`})i({
image
Aga_Kr dopytaj w sali czy mają taki stojak, czasem jako podpora może służyć sztaluga, którą wypożyczają niektóre sklepy dla plastyków, ASP, artyści, albo po prostu studenci:)
image
Dziewczyny,

Zastanawiałyście się już nad sukienkami na poprawiny?
tak ja juz szukam czegos na poprawiny ale nie widze nic wartego uwagi :(
Nartu22 nie można znaleźć strony :(
o sztaluge zapytam Panią w orchidei. Robie spis pytań do niej jak wybiorę się na 3-4 miesiące przed ślubem :) liste pytań mam pokaźnią :)
image
Aga_Kr czekaj czekaj, już naprawiam http://www.webpc.pl/czcionki/, masz tam na dole jakieś walentynkowe czy coś takiego, chyba że chodzi Ci o coś bardziej eleganckiego to trzeba na stronce poszperać. Poza tym jesli wystukasz w google czcionki wyskoczy Ci pełno stron.
~`})i({
image
Kupiliśmy na allegro sztalugę. Koszt ok.40zł. Jak nic nie znajdziesz, to odezwij się pod koniec maja, bo po weselu prawdopodobnie będziemy chcieli odsprzedać;)

Indygo chodziło mi o tą pierwszą suknię ... tu jest info odnośnie ceny, ale to chyba dotyczy tylko sukien które mają na stanie w salonie....
http://sales.madonna.pl/?p=481

a sukien Sincerity to chyba w ogóle nie ma w Madonnie...
Aaaa, jasne :)
Tak czy inaczej skoro tu jest cena obniżona to po pierwsze pytanie czy maja ja w Gdyni (bo nie wszystkie mają), kolejne pytanie - czy cena tyczy się modelu salonowego i jeśli tak to czy jeszcze jest.
Indygo - racja w ikea mają fane świece i cenowo też ok :-) mam jeszcze troszkę czasu ale jak już zacznę zajmować się dekoracjami to pewnie odwiedzę ikea, renk i szczepana i mam nadzieję, że znajdę tam wszystko co potrzebne w rozsądnej cenie :-)

lulka157 - jeżeli chodzi o świece to właśnie w tych trzech w/w miejscach będę szukać a teraz patrze, że w ikea zwykłe naturalne 15 cm mają po 5,99 zł a 20 cm po 7,99 zł. A Ty gdzie szukałaś ??

Aga_Kr - musisz zapytać na sali czy mają sztalugę a jeżeli nie to jak inne pary rozwiązywały ten problem, czasami są na sali inne miejsca, na których można powiesić plan stołów. Jeżeli chodzi o ornamenty to mam kilka w wordzie, nie dużo bo w sumie swój już znalazłam i większość przerobionych na fiolet ale akurat kolor możesz w wordzie dowolnie zmienić. Podaj maila to Ci wyślę.

Nartu22 - natchnełaś mnie z tymi tablicami i zaczełam szukać czegoś dla nas i nawet nie myślałam, ze jest taki wybór, w różnych kolorach, różne napisy a nawet są tablice dla swiadków rodziców i gości weselnych :-) te szczegóły będą najtrudniejsze i już się boję, że najtrudniejsze przede mną czyli poszukiwania sukni i gromadzenie dekoracji :-) rozbawił mnie bardzo napis na tablicy: ona nie jest w ciąży/on nie jest bogaty :-)
image
Witajcie Dziewczyny :) Dołączam do wątku, niespodziewanie, bo zaręczona jestem od Sylwestra :) Postanowiliśmy jednak nie czekać i ślub mamy już w tym roku, 7 września - Sala Biancas w Kosakowie, kościół św. Józefa w Gdyni.
Witam nową parę :-) i gratuluje zaręczyn :-) tak krótki okres narzeczeństwa a już takie postępy w przygotowaniach super :-) oczywiście dopisuję Was do listy i przy najbliższej aktualizacji będziecie już widoczni :-) jeżeli do tego czasu załatwicie coś jeszcze to oczywiście pisz :-)
image
A zastanawiałyście się dziewczyny w ogóle nad dekoracją samochodu ?? ja osobiście nie lubię sztucznych kwiatów a już tym bardziej w dniu ślubu w ogóle ich nie chce, nie podobają mi się też przesadzone auta z dużą ilością kwiatów ale ostatnio trafiłam na coś takiego i na takie same inicjały mogłabym się skusić:

image

a może coś takiego:

image

spodobały mi się też te ciemne tablice :

image
image
shanti daj namiary na te dekoracje na autko :)
image
Ptaszonka, gratulacje! i Witamy :-).

Shanti, w takim razie milo mi, i cieszę się że podzieliłaś się tekstem na tablicach, bo rowniez mnie zaskoczyl, ale jak rozbawił, gdybysmy juz ich nie mieli, wlasnie takie bysmy wybrali, czad
mamcieijuż - jeżeli chodzi o sukienkę na poprawiny to widziałam kiedyś jedną, która bardzo mi się spodobała - zdjęcie kiepskie bo robione telefonem na wystawie:

image

Jeżeli chodzi o kolor to myślałam o fiolecie, żeby zachować kolorystykę wesela a może coś srebrnego,żeby zachować ślubny jasny klimat albo czarnego bo w tym kolorze czuję się nalepiej a na poprawinach chciałabym się czuć dobrze, żeby nic mnie nie krepowało. Sukienka raczej długa ale to wszystko zależy na jaki model się trafi może zauroczy mnie w ogóle coś innego :-)
image
shanti - szukam czegoś podobnego, tyle że z dekoltem w ,,serduszko'', podzielisz się gdzie ją znalazlaś? Też najlepiej czuje sie w czarnym i bardzo mocno się nad nim zastanawiam na poprawiny, chociaż z każdej strony słyszę, że to nie kolor na tą okazję...
mala1987 - nie napisałaś o które dekoracje Ci chodzi więc podaje wszystko :

napisy - znalazłam ogłoszenie na tablicy.pl:

http://tablica.pl/oferta/dekoracje-slubne-dekoracje-samochodu-slub-promocja-IDdaBF.html

cylinder i tanlice rejestracyjne np. tutaj:

http://www.slubnezakupy.pl/sklep,139,dekoracje_samochodu.htm

mamcieijuż - sukienkę widziałam w sklepie Kontekst w GCH Manhattan we Wrzeszczu:

http://gchmanhattan.pl/kontekst-gch_manhattan_najemca-pl-48.html?f=search&t=a&l=-1

http://www.odziezdamskagdansk.pl/
image
Dobra nie wytrzymałam do targów i dziś spisałam umowę na suknię. Trafiłam przypadkiem do salonu Marietta w Gdyni gdzie akurat mieli promocję i dostałam 550 zł rabatu. Zadecydował materiał- jedwabny tiul niezwykle zwiewny i i delikatny, żałuję że nie mogę wam pokazać ale oni nie mają świeżej kolekcji na stronie. Trochę mi żal że nie będzie trenu ale mając 180 cm rzeczywiście podpinając ileś tam metrów trenu wydawałabym się jeszcze większa. Chyba to nadrobię welonem. Co sądzicie o długich welonach??
gratulacje siulowa:) fajnie ze znalazla tą jedyną suknie:)

ja mam problem z welonem nie wiem czy go chce a jak chce to jaki, krotki? długi? gladki? haftowany? zdecydowanie jest zaduzy wybor... dziewczyny po ile sa welony? ja w swoim salonie nawet nie spytalam o welon i dopiero teraz zaczynam sie tym intresowac. sprawdzilam ang strony weselne i tam mozna kupic welony w granicach do 200 zł i nie wiem czy to duzo za welon czy nie?
Siulowa - ja mierzylam dlugi welon to wydawal mi sie mega niewygodny jak chodzilam i ruszalam glowa :) aczkolwiek na zdjeciach prezentuje sie fajnie :)

gabi - do 200 zl to zalezy za jaki welon.

jesli wykonczony koronka hiszpanska lub francuska albo krysztalami swarovskiego to cena jest atrakcyjna.

u nas ceny sa np takie:
-welon wykonczony koronka, ktory mierzylam w madonnie kosztowal 450 zl krotki jednowarstwowy, 690 zl dlugi (do ziemi, nieciagnacy sie po niej) jednowarstwowy
-przyjaciolka kupila na necie krótki jednowarstwowy z koronka (jakosc koronki pozostawila wiele do zyczenia... :P siepała się i wyglądala a'la firana) za 120zl
-ja za moj wykonczony swarovskim placilam 360 zl (dwuwarstwowy, 70/80)
- kolezanka za 60/70 gdzie mial rzucone dzety zaplacila 65 zl, ale dzety odpadaly nawet w trakcie mierzenia (byly przyprasowane i zostaly zielone kropy)
- kolezance szyla krawcowa 40/60 wykonczony z lamowka - za grosze :) - poza tym, ze jej wypadal, bo mial lipny grzebyk, to nic sie z nim nie dzialo i sprawowal sie super :)
Ja kupiłam na allegro welon typu mgiełka do pasa za 20zł + 12zł przesyłka. Jest gładki, bez lamówki i koronek, tiulowy, z grzebykiem. Suknię mam ozdobną, więc wolałam gładki welon. Stwierdziłam, że te 30zł mogę zaryzykować, nawet jak mi sie nie spodoba, ale okazało się, że jest całkiem odpowiedni.
Może nie ma co przepłacać w salonach?
sprzedam swój welon zakupiony za 290 zł w salonie w 2012 r za jedyne 95 zł. Kolor welonu ecru. Zapraszam na aukcję

http://allegro.pl/dlugi-welon-dwuwarstwowy-91-163-ecru-i2927918332.html

mam do sprzedania równiez kokardy na ławki w kościele, zapraszam:
http://allegro.pl/piekne-satynowe-kokardy-26-sztuk-i2917030394.html
melduję się w nowym wątku :)

nie wiem, czy zdążyłam w poprzednim napisać, czy też już mi czas tak uciekał, że zapomniałam ale..ale.. MAM JUŻ KUPIONĄ SUKNIĘ!! :) Teraz już tylko dbać o figurę, coby ładnie w nią wskoczyć w czerwcu;)

poza tym działamy mocno z zaproszeniami, mam nadzieję, że wszystko wyjdzie fajnie:)

a co do reszty spraw, to byłam na makijażu próbnym i myślę że się zdecyduję:) (ale aktualizację napiszę jak znajdę jeszcze fryzjerkę). a co do innych spraw, to mamy nadzieję załatwić je (lub zacząć załatwiać na targach) a do tego czasu musimy pojechać tylko na naszą salę z caaaaałą długą listą pytań;) spisywałam również nadrabiając zaległości na forum;)

no, to tyle, pozdrawiam wszystkie forumki po raz pierwszy w Nowym, naszym szczęśliwym Roku! :)
Siulowa7 - gratuluje sukienki :-) jak tylko będziesz możliwość zrób zdjęcie albo poszukaj modelu na necie bo jestem bardzo ciekawa :-)

Mi osobiście podobają się długie welony ale jeżeli jesteś wysoka to chyba powinnać upiąć welon pod fryzurą i albo mieć drugi krótki na salę albo są też welony długie warstwowe odpinane, żeby wygodnie było tańczyć.

gabi1 - musisz wybrać welon, który będzie pasował do sukienki, nie każdy haftowany będzie pasował :-) welon musi również pasować do Twojej sylwetki :-) o czym można poczytać tutaj - może pomoże Ci to w wyborze :-)

http://www.bialeinspiracje.pl/?p=488

Aga_Kr - mail wysłany :-)

agulaa - Tobie również gratuluje zakupu sukni i jak możesz to podziel się wyborem :-)

Zazdroszczę Wam dziewczyny :-) wszystko jeszcze przede mną z suknią welonem itd. :-)
image
Shanti piękne dzięki za emaila :)

dziewczyny poszukuję welonu do pasa w kolorze ivory, gładki, tiulowy, bez jakichkolwiek ozdobień. Suknia jest ozdobna z długim trenem dlatego welon będzie prosty, skromny
image
ja kupiłam u tego użytkownika, ecru, http://allegro.pl/show_user.php?uid=24857585
nie wiem, czy nie będzie za żółty dla Ciebie, do mojej sukienki pasuje
na moim welonie była metka ZuZa-welony ale trzeba by do nich napisac, bo na stronie nie maja modeli zdjec cen itp

typowy ivory - komponowal sie wg mnie idealnie z sukienka ;) (ja akurat mimo trenu chciałam z ozdobami :) )

standardowe ecru niestety wygladaly przy sukni na zbyt zolte :( (zamowilam jeden zwykly ecru za ok 30 zl z allegro) dlatego kupowalam w salonie, zeby zobaczyc kolor przy sukni.

image

Na necie sprzedawanych jest tez troche uzywanych ivory, na pewno warto sie rozejrzec, bo pewnie cena to 50% ceny salonowej, a taki welon to zapewne zniszczony nie jest :)
Powodzonkach w poszukiwaniach :)
Dzieki dziewczyny za rady. Nie zalezy mi zeby welon byl salonowy, nie chce placic za welon 1000 zl.Rozwazam go raczej w kategorii jedenj z opcji ozdoby głowy. jeszcze nie wiem czy bede miala welon, welon i kwiaty czy same kawiaty a moze stroik w ang stylu - opaska ze stroikiem.....

jesli zdecyduje sie na welon to raczej bedzie on gladki i sredniej dlugosci.
dziewczyny dzięki śliczne, przeszperam neta w poszukiwaniu welonu :)
zrobilam próbny wydruk na A3 póki co planu stołów - teraz odkładam do szafy i zajrzę tak za pół roku, a potem 2 tyg przed slubem :)
image
Cześć Dziewczyny!

I ja w końcu dołączam do wątku, bo po zarezerwowaniu sali weselnej prawie 5 miesięcy temu niczego do tej pory nie ruszałam, a tu trzeba rozejrzeć się za zespołem. Szukam i szukam i niczego odpowiedniego znaleźć nie mogę, przejrzałam z 10 płyt od znajomych, ponad 30 stron internetowych i nadal się nie zdecydowałam :( a Wy macie zespoły załatwione?
I kiedy powinnam rozpocząć poszukiwania sukni ślubnej? Teraz chyba jest dobry czas ze względu na panujące wyprzedaże zeszłorocznych kolekcji co?

Nasz wielki dzień 5.10.2013 mimo iż mieszkamy w Gdańsku odbędzie w kościele w Strzebielinie i wesele w Hotelu Czardasz w Luzinie
witaj Beata:)
moim zdaniem powinnas rozpoczac szukanie sukni teraz.
1. jest duzy wybor sukni i zapewne bedziesz zastanwiala sie nad kilkoma sukniami, jakby co masz jeszcze czas na zastanawianie sie, nie musisz podejmowac decyzji teraz ale rozeznanie bedziesz juz miala.
2. czas wyprzedazy :)

oj kochana ja nawet nie chce wspominac czasu kiedy szukalam zespolu bo to byla jakas masakra!!! terminy pozajmowane, jakies dziwne wymagania zespolow, dziwne wykonania itd na szczescie mam to juz za soba:) obys i ty szybko znalalzla to czego szukasz:)
wiecie co poszukiwania welonu kończę, bo jak zobaczylam ogromny wybór typów welonu to już sama nie wiem. Welon chce prosty skromny do pasa a tu jakieś chmurki, parasolki ( fasony) i inne.
image
Ja z welonem nie mam problemu, bo poprostu z niego zrezygnowałam :)
~`})i({
image
Ja jak Nartu- nie chcę żadnego welonu i problem (dosłownie) z głowy :)
Ale na necie widywałam tutoriale do samodzielnego wykonania welonu (mowa o zwykłym tiulowym bez obszyć) To wyglądało na mega proste no i koszt jest znikomy. Może warto spróbować?

Podpisałam umowę na sukienkę! Ciesze się, że mam ten problem z głowy :D
Aga może mój welon:)?

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=306619&c=1&k=130
image
Aga M. poszukuję bez lamówki i w kolorze ivory :)
image
dziewczyny, robię sobię w wordzie pytania, zapytania, sprawy do ogarnięcia. Zastanawiam się nad zrobieniem czegoś w rodzaju harmonogramu na Ten Wielki Dzień, z przypisaniem godziny, od wstania rano aż do północy na weselu. Tylko wiecie ja nie wiem co jak po kolei musi być :) może któraś z Was chciałaby napisać co pokolei winno sie odbywać ?
od 1. kąpiel
...
...
...
100. oczepiny
image
wogóle zastanawiałyście się nad tym czy tylko ja jestem taka postrzelona ?
image
lista jest fajna, szczegolnie jak sie wykresla z niej juz załatwione i ogarnięte sprawy:)

dzien przed dryndnelam do kamerzysty, Dja, Foto, autka, autokaru- powiedzieli, że będą

a od rana - bieganina po kosciolach - spowiedz:) ( latem nie zaktualizowali na stronce internetowej harmonogramu spowiedzi w lipcu i sierpniu:)

kąpanie
zaczęło sie pstrykanie fotek
fryzurka
makijaż
ubieranie
błogosławieństwo
przyjezdzaja inni goscie - wsiadaja do podstawionego pod domek miniautokaru

do kościoła, do restauracji, a później Dj juz działał- według wczesniej ustalonego planu

ale był tez spontan:)

rzuciłam welonem do przodu, zamiast za siebie, gdzie stały kandydatki na nowa panne:) jedna- najbardziej zdecydowana na ślub wygrała bieg po welon:)
image
Aga_Kr nie tylko ty :) Ja muszę jakoś oszacować godzinę ślubu tak, żeby wyrobić się ze wszystkim i zdążyć na salę po ślubie ze 2h przed zachodem słońca, bo chcemy zrobić sobie zdjęcia z gośćmi na trawniku i tą akcje trzeba zacząć na 30min przed zachodem bo wtedy najładniejsze światło, a że mamy ślub we wrześniu to słońce zachodzi dosyć szybko i super łatwo nie będzie..
Więc już kilka razy próbowałam rozpisywać sobie dzień godzina po godzinie.
Aga_Kr, nie myślałam o tym, ale widzę że powinnam... Dzięki!
~`})i({
image
admin rozdaje zaproszenia na targi - pierwszy wątek z listy - przyszpilony
http://forum.trojmiasto.pl/MAM-DO-ROZDANIA-ZAPROSZENIA-NA-X-TARGI-SLUBNE-t440021,1,11.html
mam zaproszenie na targi :D
image
taka lista to bardzo dobry pomysl. zawsze lepiej sie dziala wedlug jakiegos planu a nie na zywiol - przynajmniej mi ;) tez pomysle o takiej liscie:)

dziewczyny a teraz z innej beczki: bielizna slubna

Macie jakies godne polecenia marki? sklepy? bardziej niz na cenie/ metce zalezy mi na wygodzie i funkcjonalnosci bielizny. Ostatnia rzeczą jaka chce na slubie to miec wrzynajaca sie bielizne;) suknia jest z odkrytymi ramionami wiec potrzebuje czegos naparwde stabilnego pod spod. Myslalam o czyms ala gorset ale wszystko co widzialam u mnie na miejscu bylo bardziej erotyczne niz slubne i niekoniecznie nadajace sie do noszenia przez 12 godzin.

kiedys czesto kupowalam bielizne z lupo i byla rewelacyjna a moze byla poprostu dobrze dobrana - babeczka w sklepie znala sie na tym co robi. niestety nie mam mozliwosci skorzystac z jej uslug ;( mozecie cos polecic?
to jest mój wybór sukienki :)
image

image
w salonie BJ mogą ją uszyć na pierwsze wypożyczenie w cenie 1500zł razem z welonem i bolerkiem
image
~gabi1 polecam sklep

http://www.brasmania.pl/

tak swoją droga ja zamowiłam biustonosz we wrzeszczu

http://www.lingeria.com.pl/shopinfo.php?siid=11&selected_box=shopinfo

często robie tam zakupy moge polecić
image
image

a to takie małe podsumowanie tego co chce :)
image
Bukiet obłędny! Co to za kwiaty?
Gabi!

Dzięki za podpowiedź, chyba faktycznie wygospodaruję trochę czasu w terminarzu i ruszę na poszukiwania :)

Z tego wszystkiego założyłam użytkownika i będę podpatrywać Waszych uwag bo na pewno bardzo się przydadzą.

Mala1987 sukienka rewelacyjna! Muszę pomyśleć nad czymś takim :)

Z zespołem nadal czarna dziura... Nie wiem czy tylko ja mam jakieś dziwne wymagania albo słoń nadepnął mi na ucho, że tak wybieram i przebieram..
image
gosik ten bukiet jest z zawilców i eusomy
mala1987, a sukienkę na poprawiny znalazłaś w jakimś konkretnym sklepie czy to tylko zdjęcie z neta? Jaki jest koszt takiej sukienki? Jestem zauroczona nią :)
http://allegro.pl/sukienka-marynara-garsonka-druhna-slub-rozmiary-i2889140856.html
to jest link do tej lukienki na poprawiny

a gosiek pomylilam sie z nazwą kwiatów to jest eustoma:)
image
Aga Kr dzieki wielkie ;) popatrze poszukam mam nadzieje ze szybko cos znajde. a swoja droga to mam powoli dosc wszystkiego. szukam i szukam i znajduje coraz to lepsze, fajniejsze/drozsze rzeczy... problem na co sie zdecydowac... czemu nie ma wyboru pomiedzy dwoma rzeczami "o wlasnie to czego szukalam" i " reszta"... :)
Hej dziewczyny:)

Mam ogromną prośbę macie może jakieś namiary na dobrą i nie za drogą Panią do wystroju sali weselnej, bo niestety sama odpowiadam za wystrój.

Z góry dziękuje:)
Pani Agnieszka z forum info@semperinflore.eu tu masz jeden namiar
a tu drugi
http://www.studio.britain.com.pl/
image
ja korzystam z uslug gloriozy. jestem zadowolona.
BeataI-J - witam na forum :-) oczywiście dopisuję do listy, fajnie, że nasze grono się cały czas powiększa :-) kolejna październikowa para :-) Suknie min pół roku przed ślubem ale teraz podobno jest dobry czas bo można trafić na promocje więc może warto się rozejrzeć. Jeżeli chodzi o zespół to nie wiem ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć ale jeżeli zależy Ci na dobrej muzyce na żywo to polecam http://secondheaven.pl/ a poza tym zawsze możesz zobaczyć w liście par jakie zespoły wybrałyśmy i sobie posprawdzac :-)

Aga_Kr - fajny pomysł z tą listą ale ja na razie robie sobie takie listy na dany miesiąc tzn co w danym miesiącu chciałabym załatwić i co kupić, żeby rozłożyć koszta a szczegółowy plan działania na dzień ślubu będę ustalać bliżej terimu jak już będę wiedziała co gdzie muszę odebrac i kto mi w tym pomoże, czy na sali będę mogła się pojawić na dzień przed itd. itp. wiec dla mnie jeszcze za wcześnie na taką listę. Teraz skupiam się na tych wiekszych rzeczach do załatwienia później przejdę do dekoracji i szczegółów :-) gratuluje zaproszenia :-) mi również się udało :-)

mala1987 - bardzo fajna suknia :-) czy ten pas w środku będzie w kolorze fioletowym bo na zdjęciu wygląda jak bordo ? śliczny bukiet :-) to także był mój pierwszy wybór bukietu ale jednak zdecydowałam się połączyć różne odcienie fioletu z bielą :-)

Gosik - nie jestem pewna ale na moje oko w bukiecie są fioletowe anemony i eustomy
image
ustalenie scenariusza dnia ślubu wydaję mi się super pomysłem. Ostatnio tez do tego zasiadłam. i zaplanowałam że malowanie i czesanie będzie w Gdańsku a ubiorę się już na miejscu w Kiełpinie - i tam by czekał na mnie fotograf. Na miejscu muszę być sporo czasu przed ceremonią bo pewnie goście będą wcześniej przyjeżdżać ze względu na odległość (ok. 300 km). Myślicie że to dobre rozwiązanie z tym ubieraniem się na miejscu ?

W przyszłym tygodniu idę do krawcowej zobaczyć moją sukienkę ślubną po zmianach. Strasznie się denerwuję! Zastanawiam się czy dobrze zrobiłam decydując się na suknię bez wiązania z tyłu a na zamek - sukienka musi idealnie pasować a z tą wagą to przecież różnie bywa :/
no i oczywiście zobaczę czy bielizna która kupiłam będzie pasować hehe :) ja po długich poszukiwaniach kupiłam w triumfie :)

ahh to dopinanie wszystkiego na ostatni guzik strasznie jest czasochłonne! :)
image
shanti a masz może zdjecie bukietu który Ci sie podoba? tak szarfa w sukni ma być koloru ciemnego fioletu tak samo pas w smokingu narzeczonego :)
image
Tez tak robie! Choc Tesciowa dostaje zawalu na mysl : co ludzie powiedza ble ble ble....
Ja jestem ze srodkowej polski, maz kaszub. Powiedzcie, czy faktycznie godzina 18 slubu to wielki nietakt w strone rodziny kaszubskiej? bo u mnie to normalna godzina, a tesciowa stęka i stęka.
image
Ja mogę polecić moją "dekoratorkę", jest nie droga i ma całkiem niezłe wyczucie jeżeli chodzi o dekorację... od wiązanek po dekoracje sali :)

Jak coś to daj znać to podeśle Ci nr bo jej stronka nie działa chyba... :/
Susanna jak byś mogła to podaj mi ten numer do twojej Pani od wystroju sali:)
Salonik Kwiatowy
ul. Ostrołęcka

Monika Dybała
nr 604 752 672
Cześć dziewczyny:)

Witam Was zarówno w Nowym Roku jak i wątku.
Mam trochę zaległości na forum więc postaram się je nadrobić w najbliższym czasie:)

Jak patrzę na to co już macie pozałatwiane to tylko łapie się za głowę, gdyż ja jestem daleko w tyle.. Nie mam pomysłu na sukienkę, ostatnio zaczęłam się także zastanawiać nad zmianą kościoła, nie wspomnę nawet już o naukach, które wypadałoby zacząć robić..:/

Mój jedyny krok do przodu (od października!) to tylko wybór kamerzysty.

Shanti - tak jak Ty zdecydowałam się na "Ireneusz Jezierski Studio Art Video". Pan Irek został akurat polecony mi przez pana Wojtka z mojego zespołu. W czwartek jedziemy podpisać umowę:)

image

image
Wybrałam suknię w salonie Marietta w Gdyni a tam jest tak że na stronie jest zawsze kolekcja z poprzedniego sezonu więc nie mam sama jak zobaczyć :( Mogę wam wrzucić jedynie zdjęcie zrobione tel komórkowym wiec za wiele nie widać. Salonowa ciut za mała więc super dobrze nie leży poza tym dekolt będzie w serduszko. Już oczywiście wszyscy skrytykowali więc jestem podłamana i bądźcie wyrozumiałe.

image

A welon podoba mi sie na allegro ale nie wiem czy nie za szybko zamawiać. W ogóle któraś się orientuje ile kosztują welony w salonie??

image

http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img594/4262/91139156178822729659.jpg
image

Moją też krytykowali. zwłaszcza moja mama, bo chciałaby żebym miała typu księżniczka, co nie jest w ogóle w moim stylu. Uważam że najważniejsze żeby Tobie się podobała i żebyś się w niej dobrze i pięknie czuła! nie wszystkim da się dogodzić. Sukienka jest naprawdę śliczna! :)
image
Sylwu - nie stresuj się :-) my też poza podstawami nic więcej nie mamy bo czekamy na targi ale od nowego roku mamy postanowienie, że w każdym miesiącu będziemy coś załatwiać i kupować :-) a Wy kiedy macie ślub bo chyba nie ma was na liście ??? Fajnie, że wybraliście Irka bardzo fajny facet :-) my właśnie omawiamy wstępnie zaproszenia dla gości i będziemy nagrywać na wiosnę. Irek będzie na targach więc pewnie do niego zajdziemy :-)

Nasz plan na styczeń to zapisać się do poradni rodzinnej, uzyskac od organisty zgodę na zespół do koscioła (zdobyłam numer telefonu i w tym tygodniu mam nadzieje załatwić zgodę), podpisac umowę z zespołem do Kościoła (czekamy na targi może będą) i zamówić obrączki (wzór i złotnika mamy wybranego tylko czekamy na targi liczymy na rabat) poza tym cały czas szukam inspiracji i sprawdzam ceny dekoracji :-)

Siulowa7 - sukienka bardzo ładna i nie przejmuj się krytyką. Najważniejsze, zeby Tobie się podobała. Na zdjęciu słabo widac ale na żywo na pewno efekt jest super. Do tego jak będzie odpowiednio dopasowana do Twojej figury, zmieni się dekolt, dojdą dodatki to będzie cudnie. Z tego co widzę masz ładne grube włosy a z takich można zrobić cudną fryzurę :-)
image
Shanti - jestem na liscie tylko wczesniej (nie wiadomo czemu:/) dodawalam posty jako osoba niezalogowana:)

14.09. ~Sylwuu - Sylwia i Tomek, ślub: kościół parafialny NMP Królowej Polski (Kolegiata Gdyńska), sala weselna: dom bankietowy Grinholc (Rumia), zespół: Coemi, fotograf: Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl/index.php, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video

Pozdrawiam!

image
image
śliczna sukienka, pasuje do Ciebie :) nie martw sie wszystkimi tylko ważne byś sama sie w niej dobrze czuła i Ci sie podobała :)
image
Siulowa7 - Krytyką sie nie przejmuj, bo to każdy potrafi. W sukience widział mnie narzeczony i to on pomagał mi decydować:)oraz mama. Poza tym założyłam ją żeby pokazać przyjaciółce-świadkowej:))
Z weselem też nie każdemu się dogodzi więc nie ma się co przejmować, bo byśmy zwariowały a i tak mamy masę innych spraw na głowie:))
Ja też słyszę komentarze a to o zespół-"bo ja nie słyszałem/am" a to o skrzypków-"bo smuty". Kwituję że mnie się podoba i zmieniam temat. Działa:))

annaoj - nigdy nie byłam na weselu z takim doborem świadków ale wydaje mi się, że to nic dziwnego a nawet fajnie to może wyglądać więc ja bym nie zamieniała. Znajomi mieli podobną sytuację i zdecydowali, że Pan M na swiadka wziął brata Panny Młodej a Młoda na świadkową siostrę Pana Młodego.
Jeżeli chodzi o godzinę to wydaje mi się, że u nas najbardziej optymalna i popularna to 16 :-) w sezonie letnim gdy dzień jest dłuższy i jest ciepło można się skusić na 17 ale 18 to moim zdaniem późna godzina. Msza, składanie życzeń to na sali będziecie ok 19:30/20 a wtedy to już nie jest obiad weselny tylko bardziej kolacja. Po jej zjedzeniu pierwszym tańcu szybko tort i zaraz już sa oczepiny więc mało czasu na zabawę. Rozumiem Teściową jeżeli jest z Kaszub :-)

Jezeli chodzi o sukienkę to wszystko zalezy od Twojej figury, sylwetki, urody, cięzko ocenić, która jest najbardziej odpowiednia dla Ciebie :-) więc oceniając same sukienki dla mnie najładniejsza to pierwsza sukienka ale żeby była biała :-) Wszystkie są bardzo ładne a drugą i trzecią sukienkę już tu gdzieś na forum widziałam i chyba są u nas na allegro albo w komisach :-) na pewno był już o nich wątek na forum :-)

mala1987 - widzę, że idziemy w taką samą tonację. Ja mam fioletowe buty i będzie fioletowy bukiet a Młody będzie miał fioletowy krawat i podszewkę w marynarce :-) Na początku myślałam tylko o ciemnym fiolecie ale ze względu na dobór dodatków i żeby nie było smutno i ciemno pomieszam różne odcienie (z przewagą ciemnego) fioletu z bielą. Mam różne zdjęcia bukietów, które mi się spodobały i postaram się jutro je wkleić :-) bo dzisiaj już późno i czas na sen :-)
image
annaoj-mamy ten sam gust co do zaproszeń :-) właśnie wczoraj oglądałam je na tej samej stronie.Najbardziej podoba mi się wzór nr 4 i podobne(ale na białym papierze) znalazłam też na allegro http://allegro.pl/zaproszenia-slubne-ludowe-lowickie-kaszubskie-folk-i2939175320.html
I na takie się chyba zdecydujemy:-)

Daj znać jak wyglądają na żywo ;-)
mala1987 - wstawiam zdjęcia bukietów co prawda nie znalazłam idealnego bo w każdym bym coś zmieniła ale na pewno będę się na nich wzorować. Na pewno blado różowe kwiaty zamienię na białe. O bukiet jestem spokojna po rozmowie z Panią z mojej kwiaciarni wiem, że dziewczyny wyczarują cuda :-) inne fioletowe bukiety gdybyś chciała podpatrzeć dodawałam w naszym wątku nr 3 (data 29.04)

http://forum.trojmiasto.pl/Mlode-Pary-2013-czesc-3-t331640,1,170.html

oraz w wątku nr 2 ( data 17.03)

http://forum.trojmiasto.pl/Mlode-Pary-2013-czesc-2-t316966,1,170.html

image

image

image
image
Wiem, że już kiedyś wstawiałam ale znalazłam inne wiec jeszcze raz się z Wami podziele tymi cieniowanymi tortami bo mega mi się podobają. Chciałabym taki piętrowy ale kwadratowe kształty cieniowany od dołu najciemniejszy fiolet przez jaśniejszy aż do białej góry :-)

image

image

image
image
shanti masz racje że idziemy w tą samą tonacje :) u mnie swiadkowa ma mieć sukienke w ciemnym fiolecie :) tyle na sali troszke inaczej bedzie bo tylko kwiaty mają być fioletowe to organza na stołach ma być biała ze złotym ślaczkiem i serwetki złote.....ogólnie podoba mi sie połącznie złota z fioletem wiec pas w sukni che mieć fiolet a buty złote brokatowe:)

napisz mi z jakich kwiatków sa bukiety pierwszy i trzeci? bardzo śliczne są :)
image
siulowa - w sukni najwazniejsze, byś TY sie dobrze czula - wszytskim nigdy nie dogodzisz :)
sa rozne gusta i gusciki - to Ty masz sie dobrze czuc w tym dniu, bo to w koncu Wasz dzien :) na moja suknię tez wszyscy jojczyli, a prawda jest taka, ze jesteś jedyną panną młoda w tym dniu więc i tak wszyscy będą się Tobą zachwycać - tym bardziej jak dojdą dodatki, fryzura, make up :)

ceny welonów- chyba już gdzieś o tym było w tym wątku ;) na pewno na allegro są mega konkurencyjne ceny :)

gabi - BIELIZNA - ja kupowalam w triumphie - bardzo duzy wybor rozmiarow i jako jedyny lezal na mnie dobrze - obwod pod idealnie dopasowany, nie wzynal sie a trzymal sie super. nosze go swoja droga do tej pory :) miałam duży problem z rozmiarem i kształtem, bo albo miseczki były za małe, albo mnie spłaszczały masakrycznie - koszmar ;) czekalam na nową kolekcję myśląc, że to moja "ostatnia deska ratunku" ;) (ze starej kolekcji tez wszytskie miseczki były za małe, jak już pod biustem było ok) - swoją droga jesli planujecie diete najlepiej poczekac z kupnem biustonosza jak juz bedzie ona zakonczona - ja tak mialam, że bieliznę dostałam w prezencie na urodziny w maju, pozniej dieta (slub w sierpniu) i trochę miałam pusto ;) hihi tak czy inaczej biustonosz był wszyty w suknię i było ok:)

w moim roczniku dobre opinie mial tez salon z bielizną milady
Adres sklepu:
ul. Pańska 7/8
80-844 Gdańsk,

sklep czynny:
pon. - pt.: 10 - 18
sobota: 10 - 15

ja tam niestety nei znalazlam nic co by dobrze lezalo (nie mowiac juz o "podobaniu sie" ;)

SCENARIUSZ dnia - to super pomysl! - mozna ustalic godzine slubu na spokojnie. my akurat najpiwer ustalilismy godzine slubu na 17.00 (nie chcialam pozniej, a wczesniej tez nei bardzo, bo slub mielismy w piatek) i od tego rozplanowalam caly dzien jak powinien wygladac :) u nas bylo to takie cos:

9.00 fryzjer siostra (ten sam ktory czesal mnie)
10.00 fryzjer ja (zawiozl mnie tata, i bardzo dobrze, bo sama bym sie pewnie rozbila :) )
11.30 fryzjer mama (czekalam na nią az skonczy ją czesać bo tata zabieral nas obie :) )
12.30-13.20 makijaż świadkowej u mojej mamy w domu
13.20-14.00 makijaż mamy
14.00-15.00 makijaż mój
15.00-15.45 ubieranie moje (liczyłam specjalnie więcej czasu i dobrze, bo mimo, ze ubranie samej kiecki to ok 15 minut, to do tego doszły zdjęcia oraz kręcenie filmu, gdzie kamerzysta wymagał jakiś okreslonych ujęć więc czasu starczyło na styk ;)
16.00 błogosławieństwo
16.30 wyjście z domu
16.40-45 byliśmy w kościele (bardzo blisko domu moich rodziców)
no i 17.00 ŚLUB :D

po ślubie życzenia - na sali bylismy kolo 19.15-19.30 (na sale z kościoła było bardzo blisko - to życzenia trwały długo :) )
jesli chodzi o samo wesele, to plan mniej więcej był taki ( i tak się wszytsko poprzesuwało :) )
do ok 20 obiad
zabawę rozpoczęliśmy "przysięga dobrej zabawy" i polonezem wszyscy goście, później nasz pierwszy taniec
ok 21.30 podziękowanie dla rodziców (tak szybko ze względu na to, że było też podziękowanie dla dziadków, a nie wiedzieliśmy ile dziadek wytrzyma :)
ok 23-23.30 tort
0.00 oczepiny

to tyle z takich punktów kulminacyjnych ;) w miedzy czasie rozplanowane poza obiadem mieliśmy jeszcze 2 ciepłe posiłki - godziny doradzała nam Pani menagerka od sali jak jej pokazałam "scenariusz" wesela - czyli kiedy podziekowania i tort :)
MAgda
Powiedz mi co to jest "przysięga dobrej zabawy" możesz powiedzieć coś więcej na ten temat

A i powiedz jak wam wyszedł polonez bo tez miałam taką myślę żeby to u nas zorganizować.
Siulowa7 - piękna jest ta sukienka!!!! A wszyscy Ci, którzy krytykowali, jeszcze zmienią zdanie :)
dziewczyny ja mam slub na 15 30 ale bez mszy bo w pierwszy dzien swiat nie moze byc drugiej mszy w ta niedziele ruszaja juz zapowiedzi za 7 tygodnie jade do polski chce wynajac miszkanie na miesiac w pruszczu jak byscie cos slyszaly to dajcie znac
Witam :) Dołączamy do Listy Młodych Par na rok 2013 :)

29.06. ~Lucy86 - Kasia i Paweł, ślub: kościół św. Barbary w Gdańsku, restauracja: Malinowy Ogród na ul. Łąkowej, fotograf: kolega

Pod koniec grudnia zdecydowaliśmy się w końcu na ślub, jedyne co udało nam się do tej pory załatwić to rezerwacja Kościoła i restauracji no i próbne posiłki w kilku miejscach :) Ślub mamy na 14:30 więc będzie pewnie ciężko się wyrobić z fryzjerką (mam na drugim końcu miasta :/) i z makijażem... no, ale nie my pierwsi i nie ostatni z taką godziną.
Robimy uroczysty obiad zamiast wesela, więc kilka rzeczy nam odpada.
Szukam sukienki ślubnej, bardzo bym chciała krótką jak na zdj:
http://karina.net.pl/kolekcja_2013/sweet_mini/767/eve.html
http://www.we-dwoje.pl/suknia;sukienka;slubna;krotka;;dodatki,ogloszenie,86113.html
ale nie mogę znaleźć w Trójmieście czegoś podobnego, albo długą skromną z fioletowymi akcentami....
image[/url]
Dziewczyny serdecznie dziękuję za słowa pociechy!! W naszym gronie jednak się można odstresować a też się nasłuchałam wszystkiego o czym mówicie że skrzypek za smutny że sala za daleko że orkiestra nie znana. Staram się nie brać tego do siebie ale ile można... A suknie ślicznie wyglądają na modelce w rozmiarze 34 niestety realia są inne i trzeba brać taką która dobrze wygląda na nas dlatego szczerze odradzam szukanie zdjęć w internecie bo to zupełnie nic nie daje. Ja zawsze chciałam koronkową z długim trenem ale jak takie coś założyłam to jakby mi ktoś dołożył z 6 kg na plecy także idźcie i przymierzajcie nie ma lepszego doświadczenia! :)
Co do sukienek to prawda, że trzeba przymierzać, ale w tej z linku to się zakochałam, chciałabym zobaczyć się w takiej, czy mi pasuje, a do Rybnika specjalnie nie pojadę :( W czym dobrze może wyglądać rozm 42 o sylwetce w kształcie jabłka :( Marzę o takiej sukience j/w skromnej, do tego fioletowe dodatki, szczęściary co wyglądają jak modelki i wszystko im pasuje...
Lucy - moja przyjaciółka ma rozmiar 42-44 miała długa sukienkę z organzy wykończoną koronką z mega wielkim trenem i wyglądała wg mnie przepięknie :) także na prawdę warto mierzyć :)

ja swoją też zamawiałam w rozmiarze 42 :) później co prawda schudłam i ją zwężałam na wszelki wypadek zostawiając zapas ;) ale tak czy inaczej 42 to wcale nie jest jakiś wielki rozmiar :) a kształt sylwetki w 90% przypadków "gubi sie" pod długą suknią
Wiem, że 42 to nie tragedia, ale ja mam wrażenie, że nic do mnie nie pasuje, że we wszystkim grubo wyglądam :( Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć suknię, w której będę dobrze wyglądać i która będzie mi się podobać..
siulowa7 u mnie w rodzinie narzeczonego wszyscy narzekaja na to że mamy dj zamiast tradycyjnie jak wszyscy orkiestre i nawet juz chcieli nam dac pieniądze na orkiestre byle by była orkiestra, wiec wiem jak to jest jak coś komuś sie nie podoba....ale my olewamy ich gadki bo sami za wszystko płacimy wiec nikt nie ma prawa nam czegoś narzucać.... mój nawet ich nastraszył że wesele bedzie bezalkoholowe hehe tak dla zasady by wiedzieli ze nie maja sie wtracać :)
image
dziewczyny tak z innej beczki, czy Wasi Panowie uczestniczą w przygotowaniach i organizowaniu ślubu i wesela ? bo Mój jakisś oporny :P
image
Jak najbardziej uczestniczy:-) o wszystkim decydujemy razem-teraz jesteśmy na etapie wyboru obrączek i zaproszeń.póki co jesteśmy w miarę zgodni co do preferencji:-)
~Lucy86 Moja sukienka też jest zamawiana w rozmiarze 42 ale dobry gorset czyni cuda :)

Mój uczestniczy w przygotowaniach jak najbardziej ale muszę mu dokładnie mówić co jak i kiedy ma załatwić :)
OMG! Jak bym tydzień nie wchodziła na forum! 44 nowe posty!

Siulowa- piękna kiecka, komentarzami rodziny się nie przejmuj- szkoda zdrowia. Ja bym na twoim miejscu zastanowiła się nad tym dekoltem- wg mnie pasuje Tobie prosty, a serduszko nie pasuje do tej sukienki. Może lepiej łódkę z niego zrobić (bardziej biust by podkreśliła) jeśli jednak ten prosty Tobie nie leży?

annaoj- po moich doświadczeniach z przymiarkami i różnicą między wyobrażeniami a rzeczywistością, szczerze radzę Tobie mierzenie sukni i jak koniecznie chcesz kupić przez internet to wyłącznie dokładnie tą którą przymierzyłaś w rzeczywistości. W innym wypadku może się okazać że zamiast oszczędzić straciłaś kase.

Lucy86- też chciałam krótką ale w 3mieście słaby jest wybór fasonów krótkich sukni, więc nie nastawiaj się w jednym kierunku i zmierz różne fasony. Pokazana przez ciebie jest w literkę A i przy kształcie jabłka tylko podkreśli Twój brzuszek. Może lepiej coś pełniejszego?

Aga-Kr- mój uczestniczy, pomagał z sukienką nawet. Wszystkie wybory odnośnie usługodawców były podejmowane razem. Zabawne jest tylko to jak przy ludziach trochę się wypiera tej współpracy, jak by to wszystko było zbyt babskie dla niego. Nie mama do niego pretensji bo też mi trochę nieswojo w tych ślubno-weselnych przygotowaniach.
My mamy ślub w czerwcu i Mój ciągle: mamy jeszcze czas, już chcesz to wybierać? i Tak w kółko.... Ale bezproblemowo wybraliśmy restaurację, ten sam wzór obrączek nam się podoba i zaproszeń, ale to ja musiałam powybierać, i on z tych moich wyselekcjonowanych wybrał to, co mu się spodobało, ale ile było marudzenia, że tyle jeszcze czasu a ja mu każę np wzory obrączek oglądać...
Lucy86- u mnie właśnie odwrotnie-to ja myślałam,że mamy duuużo czasu a On mówił,że powinniśmy już myśleć o pewnych kwestiach.dopiero jak weszłam tutaj na ofrum to zorientowałam się,że jestem trochę w tyle i przyspieszyliśmy. Ja też wybrałam kilka wzorów zaproszeń,a potem wybieraliśmy spośród kilku :-)
aga_Kr mój też fakt sale i dj załatwił ze mna ale reszte sama niestety....bo jak sie pytałam o zaproszenia to stwierdził że jakie wybiore takie bedą dobre bo on i tak sie nie zna....dla niego załatwianie takich spraw ze ślubem to babskie zadanie bo on sie nie zna na dekoracjach itp... z jednej strony podoba mi sie to że sama moge podejmować decyzje ale czasem to wkurzajace :/
image
Hej Dziewczyny czy wiecie że w dniu naszego ślubu 26.10 jest zmiana czasu z letniego na zimowy więc przestawiamy zegarki z godz. 3:00 na 2:00 w nocy. Dzięki temu zyskujemy jedną dodatkową godzinę na weselne zabawy. Ale mamy szczęście.

He, he,
Silulowa7, sukienka jest ładna, i fajnie w niej wyglądasz, serio. Wię c się nie przejmuj.

annaoj, z sukienek które wstawiłaś podobają mi się najbardziej 1 i 3, chociaz tak naprawdę wszystkie piękne. Poza tym chcę Cię ostrzec, nie wiem czy słusznie, ale ja tez wpadłam na taki pomysł jak Ty i rozważałam zamówienie sukienki z ebaya, albo skepu internetowego, niestety wszysycy straszyli mnie, ze jak będzie nie pasować to już nic z sukienka nie zrobie, że takie sukienki z jakiegos powodu są tanie i ich wykonanie jest kiepskie itd... W rezultacie nie wiem jak to jest w rzeczywistości, bo nie wpoeim wystraszyłam się. Zrobiłam kalkulację, i wynikło z niej, że jeśli wydam tylko kilka stówek na sukienkę z którą nic nie zrobię a potem bd musiała zamówić w salonie nową no to wole nie ryzykować. Ostatecznie i tak zapłacilam za swoją malutko bo tylko 500zł, muszę ją tylko zwęzić, jest nowa z salonu. Wyprzedaże - to co mogę polecić.
Co do godziny.. Sama jestem kaszubką ;). Ślub i Wesele to wasza sorawa, nie sądzę żeby godzina ślubu była w stanie obrazić czy urazić Teściową lub kogokolwiek, to Wasza sprawa. Ale zgodzę się z Shanti, że to wychodzi kolacja a nie obiad weselny. Jeśli masz jakiś scenariusz, zamysł co do tego dnia, i ma on wyglądac w określony sposób, a godzina 18, to dla was norma no to chyba nie powinno być problemu. Powodzenia z teściową ;)

Shanti, śliczne kwiatki, chyba się zainspiruję, bo dotarło do mnie że niemogę mieć bukietu jednkolorowego, i to w tak ostrym kolorze...
~`})i({
image
A co do uczestniczenia, to mój Pan Młody daję radę! Powinnam go pochwalić, ćwiczymy już kroki tańca, wybraliśmy razem zaproszenia i w ogóle, cieszę się że Go mam ;-). Wiadfomo że czasami trzeba go uświadomić, że zobacz jak mało czasu zostało, ale z kolei on czasami zwraca mi uwagę na to samo ;). Tak sobie dogryzamy :D.
~`})i({
image
Tak jak was posłuchałam to mój w sumie tez uczestniczy :) wybralismy razem wszystko, nie wiem czego ja się czepiam :)
image
dziewczyny odradzam zakup sukienek przez internet. Suknie trzeba przymierzyć
image
Aga_Kr, u Kobiety to kwestia dnia ;-), jak się czepia.
~`})i({
image
Shanti bukiety piękne ale rzeczywiście wszystkim czegoś brakuje, sama bym chciała fioletową eustomę z białą różą ale nie ma nic idealnego.

Dekolt w serduszko jest dla panien z obfitym biustem a ja mam E wiec jest co pokazać:D wracając do bielizny esotiq ma teraz nową kolekcję białych gładkich biustonoszy, urzekło mnie że mają podwójny silikon na całej długości obwodu więc trzymają świetnie!
Siulowa, przecież serduszko uwydatnia biust a przy e to chyba już nie trzeba uwydatniać, w tym kroju jaki jest teraz nie widać E, jest bardzo proporcjonalnie, dlatego wydaje mi się, że serduszko to błąd.
to też zalezy ile "E", bo w 65-70E jest miska a'la 80B,75C więc nie jakaś mega wielka :)
Plan był następujący, żeby poprzymierzać podobne suknie w salonie, kupić przez internet i ewentulanie iść na poprawki do krawcowej. Nosze 36 , budowa gruszka, także rozkloszowane wszystko zakryje co powinno. ale ciagle nie moge wybrać sie do salonu, bo postanowilam schudnac 7kg i boje sie,ze jak zobacze takiego pulpeta w lustrze to odwolam caly slub!

Moj Przyszły Wyśniony niby chce pomagać, ale to co mu pokazuje np. zaproszenia to najpierw mu obojętnie, ja już odhaczam z listy jako wybrane, wtedy przychodzi i mówi, ze jednak są złe i szukanie od nowa ;/ niby pomaga,ale wlasnej inwencji nie widze. wasze wpisy mnie pocieszyly, ze wieszkosc tak ma.

Mój kolejny kłopot to dzieci na weselu. Jak policzyłam to od strony kuzynostwa wyjdzie mi około 10sztuk bąków do 5 lat. Nie chodzi o obiad, tylko noclegi. Mamy do wykorzystania tylko 50, wiec chyba to normalne,ze zamiast nocować małe dzieci wole za nich doroslych, ktorzy sie pobawia. Inna sprawa to boje sie,ze jak zaprosze z dziecmi to wezma kolejna osobe do pilnowania tych dzieci (spotkalam sie z tym, bo sama bylam 2 razy w takiej roli jako opiekunka siostrzenicy).
Wesele ponoc ma byc na 70osob, ale niektorzy juz mi z gory mowia, ze nie przyjada. smutne.
image
annaoj tez mamy problem z dziecmi na weselu. w sumie jakies 15 sztuk sie znajdzie i myslelismy zeby zaprosic dzieci dopiero na poprawiny ale dla wiekszosci gosci wesele jest na wyjezdzie wiec poedejrzewam ze i tak beda dziaci te niezaproszone. u mnie tez sie goscie juz wykruszaja, 2 porodu, choroba nowotworowa oraz inne wesele dokladnie teho samego dnia co nasze na drugim koncu polski - corka siostry mojej chrzestnej wychodzi za maz i moja chrzesta na dylemat gdzie pojechac.... ale tak czy siak wesele sie odbedzie z chrzestna czy nie:)
Dziewczyny co do dekoltu w serduszko to powiem wam ze u mnie az sie prosilo o zmiane prostego dekoltu na serduszko. i chyba bardziej to wynikało z rozmiaru szyi- niestety mam krotka;( niz biustu. i tez siulowa u ciebie obstawałabym przy serduszku.

annaoj dla mnie godzina 18 na slub to najlepsza pora w moich stronach o tej godzinie jest najwiecej slubow. Jak slub jest na 16 to wszyscy marudza ze to zawczesnie i ze o 22 wszyscy juz bada pijani :) siostra mojej kumpeli z okolic Rzeszowa miala slub o 12 bo pozniej juz ksiadz nie chcial udzielac.... co "kraj" to obyczaj ;)

moj przyszly pomaga mi na ile moze, generalnie szukanie na necie zaproszen irytuje go po jakis 3 minutach, tyle samo wytrzymal w poszukiwaniu zespolu:) jak juz cos znajdę to daje mu to obejrzenia i wtedy nie ma problemu z wyborem.

co do kupowania sukienki przez interenet to znam osoby ktore kupily suknie na ebay i byly zadowolone. suknia nie byala najwyzszej jakosci ale wytrzymala cala noc. Zawsze mozna przymierzyc podobne suknie w salonie a potem mozna zamowic przez ebay.
dziewczyny a macie namiar na jakiegoś dobrego kamerzystę?najlepiej jakąś stronkę bym mogła luknąć jego prace
image
Ja zdecydowałam sie na Zbyszka Kowalke http://www.zikpomorze.pl
Uważam,że za tą cenę odpowiednie usługi wykonuje. Miły człowiek, doświadczony (pokazał nam około 15filmów, każdy fajny). Dodam na wstepie, że nie planowalismy wydać na kamerzyste jakies ogromnej kwoty.
wejdz na strone i zdecyduj, ale powiem Ci, że my zamawialiśmy w grudniu i dużo terminów było pozajmowane, także nie zwlekaj.
image
mala1987 - to faktycznia mała różnica bo ja fiolet lubię ze srebrem :-) bukiety to połączenie eustomy i frezji a w pierwszym bukiecie są jeszcze róże.

Aga_Kr - jeżeli chodzi o aktywność mojego M w przygotowaniach do ślubu to jest ok :-) wiadomo nie oczekuje cudów bo to tylko facet ale nawet bym tego nie chciała, żeby mi się we wszystko wtrącał he he :-) są sprawy, które załatwiamy razem, jeździmy oglądamy wybieramy wspólnie ale sprawy dekoracji to akurat moaj działka :-) oczywiście on zagląda się dopytuje doradzi więc czuje jego wsparcie i zainteresowanie :-)

annaoj - u mnie też będzie sporo dzieciaczków ale większość od rodzeństwa więc łatwiej się dogadać :-) jeżeli chodzi o noclegi to dzieci do 5 lat w ogóle nie powinnaś brać pod uwagę bo takie maluchy spokojnie mogą spać z rodzicami w podwójnym łóżku. Jeżeli powiesz, że nie ma miejsca noclegowego dla opiekunki to każdy powinien to zrobić i samemu rozwiązać sytuację - można zostawiać dzieci w domu z opiekunką, można poprosić, żeby ktoś przyjechał po dzieci w trakcie wesela, można opiekunkę położyć w pokoju na materacu - jest wiele opcji i rodzice sami powinni to rozwiązać a nie Tobie zawracac tym głowę :-)

Dziewczyny goście zawsze się wykruszają niestety takie życie..... my również mamy liste gości pełną a już wiemy, że kilka osób nie przyjdzie bo też choroba czy inne wypadki losowe. U nas przy dużej liczbie gości 150 osób jak 20 odmówi to i tak będzie ok ale faktycznie jak wesele małe to robi się pusto ale może warto pomyśleć o znajomych w to miejsce i doprosić później.

U nas dzisiaj kolejny zakup znowu przypadkiem i znów w promocji :-) kupiliśmy dzisiaj skarpetki dla mojego M i mega się cieszę bo już się poddałam w poszukiwanaich a tu nagle trach i są :-) więc mamy już dodatki spinki,krawat i skarpetki.
image
Witam!
Chciałam dopisać się do listy :)

28.09.2013 ~agat_120 - Agata i Damian, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea.

Najważniejsze rzeczy mamy załatwione: zespół jest, zespół na poprawiny jest, kamerzysta i fotograf tez załatwiony :)
image
~shanti Dziękuję za propozycje :) od 3 godzin siedzimy i słuchamy i słuchamy i wybraliśmy trzy zespoły, jutro będę dzwonić pytać o terminy.

Dziewczyny postanowiłam ze Świadkową udać się na poszukiwania sukienki gdzieś za 3 tygodnie bo niestety praca i sesja nie pozwalają szybciej.. Czy możecie polecić jakieś salony gdzie znajdę przede wszystkim pomocną obsługę? :)
image
Może ktos jest zainteresowany pudełkiem -tortem do zbierania kopert przed kosciołem w kolorze fioletowym poniżej przesyłam zdjęcia.http://ogloszenia.trojmiasto.pl/suknie-slubne/sprzedam-tort-na-zbieranie-kopertpieniedzy-w-kolorze-fioletu-ogl6146533.html
agat_120 wesele i ślub mamy w tym samym miejscu :)
image
hehe :) wcześniej nie zauważyłam :) Dobrze, że wybrałyśmy chociaż innych usługodawców :)
image
mala1987 - podaj mi swojego maila, to prześlę Ci linka do filmiku od nas z wesela - ja osobiście jestem zadowolona z filmu bardzo :) nie chcielismy jakis udziwnień, tylko klasyczny film i jakos specjalnie nie zalezalo mi na kamerzyscie (to moj K nalegał bardziej :) ) a z perspektywy czasu jest to piekna pamiatka :)
Magdo to jest mój mail mschmidtke@interia.eu
Nartu22, 500zł za sukienkę? gdzie takie wspaniałe wyprzedaże?
Lucy86, w Farage w Gdyni :). Kupowałam w Lipcu
~`})i({
image
A ja kupiłam za 400 zł (w tym bolerko koronkowe na długi rękaw + welon + dopasowanie w cenie) w Atelier Katarzyny Roszman w Wejherowie :) Magia promocji grudniowej :)
Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
o matko, znów chwilę mnie nie było a tu takie zmiany!

Co do mojej sukni, to nie ma jej na necie, ale jest taka, o której od początku myślałam, czyli księżniczka ale taka delikatna jak na ten typ sukni, z prostym tiulowym dołem a gorsetem z organzy wycietej w serduszko i z zakładkami. Będę miała do tego taką szarfłę w kolorze takiego brudnego różu. Zdecydowałam się do niej na długi(3m!), odpinany dwuczęściowy welon, no i kupiłam go na allegro za..70zł! W salonie kosztował chyba około 250zł.

Co do salonów, to mogę kilka polecić, tak jak ktoś wcześniej wspomniał-Bianka ze Starogardu jest fajna, Fensi z Tczewa też miało ciekawe sukienki i dobrą obsługę, a z Gdańska chyba najbardziej mi się podobała Livia na przymorzu:) Byłam też w dwóch outletach czy komisach "Biała sukienka" i "Suknia idealna" i muszę przyznać, że mieli tam różne sukienki, ale na niektórych nawet zawiesiłam oko, i gdyby nie to, że jednak w jakiś sposób (chyba podświadomie) się uparłam na księżniczkę, to znalazłabym coś fajnego za niską jak na suknię cenę..Ale cóż, ważne że jestem zadowolona i z głowy!

A co do martwienia się opinią innych, to kurczę, bez przesady, to nasze wesele, a nie naszych rodziców, znajomych etc. Siulowa7, moim zdaniem masz bardzo ładną sukienkę (tylko tak jak spojrzałam, też mi się dekolt "prosił" o jakąś zmianę typu serduszko, ale to jest do przerobienia), a zawsze znajdą się krytykanci.. Moim zdaniem wyglądasz w niej fajnie! A jak jeszcze dojdzie makijaż i fryzura, to w ogóle:)

A teraz mam do Was pytanie z innej beczki. Widzę że wiele z Was pisze o zawieszkach na alkohol. Ja byłam teraz na weselu w lipcu 2011 i pewnie nie mam obeznania, ale zastanawiam się, czy to jest, że tak powiem obowiązkowe? Ja osobiście nie czuję potrzeby dekorowania butelek z alko, wydaje mi się że fajniej jest jak się przy winietkach jakiś ciekawy prezencik/podziękowanie dla Gości zostawi i tyle..Jak uważacie?
agulaaa - zawieszki nie są obowiązkowe, jeszcze nie byłam na weselu gdzie były by takie zawieszki. Po prostu kolejny pomysł na wydanie pieniędzy.
U mnie nie będzie alko na stołach, tylko w barze więc się nie mam nad czym nawet zastanawiać.
mojemu sie podobaja te zawieszki mi juz niekoniecznie. w sumie to sie musze nad nimi zastanowic czy warto wydawac na nie kase...

a planujecie jakies podziekowania dla gosci? jakies cukiereczki w pudeleczku albo cos innego? mi ten pomysl w ogole jakos nie pasuje.
agulaaa - zawieszki to Twoj wybór.

ja np na nasze wesele robiłam sama niskim kosztem, a taki ot akcent na którym były wierszyki które sama wymyslalam na podstawie tych ktore znalazłam na necie, co by się gościom dobrze piło ;)

na 2 innych weselach na których byłam w tym roku także były zawieszki. ja zawsze zostawiam sobie taką zawieszkę na pamiątkę jak gdzies jestem, ale jestem taka sentymentalna :)

ale to nie jest żadne mus, więc równie dobrze może ich nie byc i nie bedzie to zaden nietakt :)
agulaaa - ja uwazam, ze zawieszki są atrakcyjnym dodatkiem do dekoracji, lecz napewno nieobowiazkowym:)

Jezeli bede takowe miala to beda to tylko i wylacznie muszki i podwiazki (zamierzam zrobic ja sama - niewielk koszti).
Dziewczyny proszę o pomoc!
Nie wiem jak się personalizuje zawiadomienia. Czy jak zawiadamiam np szefowa/kierowniczkę to mam wpisać tylko jej dane czy również jej męża? Nigdzie tego znaleźć nie mogę a chciałabym już rozdać także zawiadomienia :)
image
Nigdy nie dostalam personalnego zawiadomienia, sadze, ze tego sie nie robi. Zawiadomienia sa bezosobowe. "Z radoscia zawiadamiamy, ze dna jakiegos tam odbedzie sie ceremona zalubin x i y w kosciele z o godzinie 0.00. "
Ja robie personalizowane zawiadomienia, ale to z racji ze nie robimy wesela. W ten sposob chcialam podreslic ze zaleze mi na ich obecnosci zapraszane na ceremoni.

Lucy86 - z ciekawosci, jak wyglada u Ciebie plan obiadu? robicie go do poznych godzin? ja mam slub na 14, a przygotowania od 8 rano ;) da rade wszystko ogarnac :)
Susanna, jeszcze nie mamy wszystkiego ustalonego, bo obudziliśmy się pod koniec grudnia, a ślub już w czerwcu :) ślub mamy na 14:30, to obiad mamy na ok 16:00 ( z Kościoła do restauracji 3 minutki piechotą :), jeszcze wszystkiego dokładnie nie omawialiśmy bo czasu przed świętami Menagerka restauracji nie miała, ale mamy mieć najpierw zimną przystawkę, potem zupę, następnie do wyboru dwa drugie dania, deser (kawa/herbata, deser i tort weselny), do tego woda, soki, wino, bez wódki, zastanawiamy się jeszcze nad zakąskami, ale jak byliśmy w Malinowym na obiedzie i deserze to pełni byliśmy (a my lubimy dobrze zjeść ;P ) więc nie wiemy czy jest sens dodatkowo brać, czy ktoś jeszcze zmieści w siebie jakieś jedzonko, my tak planujemy obiad od 16:00 do max 22:00 ( ja bym chciała żeby jak najszybciej się to skończyło, ale mamy trochę gości, którzy lubią zamarudzić:/ )
A no i przed obiadem powitanie szampanem, nie chcemy chleba i soli, nam się to nie podoba :/

Przekąska zimna na początek: Roladka drobiowa faszerowana trójkolorową papryką z sosem ziołowym i pieczywem

Zupa: Aromatyczny rosół z kury serwowany z knedlikami z indyczki , paseczkami warzyw i domowym makaronem

Dania główne (serwowane na półmiskach)
*Grillowana pierś z kurczaka, zapiekana z pomidorami i serem mozzarella, podane z fasolką szparagową z aromatycznym Pesto
*Medaliony z polędwiczki wieprzowej smażone na grillu podane z kremowym sosem Alfredo z pieczarek , szynki wędzonej , rumianej cebuli i pasty truflowej

Dodatki: Ziemniaki opiekane z ziołami, Kopytka ziemniaczane smażone na maśle, Różyczki warzyw z masłem migdałowym, Zestaw surówek ze świeżych warzyw

Deser: Ciasta własnego wypieku: szarlotka, kremowy sernik, ciasto czekoladowe (chcemy zamienić na Royal Caramel -pychota!
Kawa lub herbata
Tort weselny- malinowy na śmietanie.

Zastanawiamy się nad przekąskami: Rolada z indyka z fetą i zielonym pieprzem, Pasztet z gęsi z grzybami, Sałatka Malinowy Ogród z grillowaną piersią kurczaka
My też mamy w planach tak do 22... poza tym o tej godzinie zamykają więc nie mają goście wyboru ;)
A alkohol macie z restauracji czy własny? Jeżeli chodzi o plan obiadu to mamy bardzo podobny, rezygnujemy z powitania chlebem, zostaje tylko szampan, tort własny dostarczymy... no i zakąsek zimnych też nie będzie...
agat_120 - witam w naszym gronie :-) miło, że jest z nami kolejna para z Katedry :-) oczywiście dopisuje do listy :-) wątek idzie w bardzo szybkim tempie więc nowa aktualizacja już niebawem :-) jeżeli chciałabyś się z nami podzielić jakich usługodawców dokładnie wybrałaś byłoby milo i wpisze to na listę jeżeli nie dopisze tylko to co podałaś :-)

olusia3472 - będziecie teraz zaczynać listę może dopisać kościół i miejsce wesela bo nadal jest pusto w Twoim spisie ??

BeataI_J - i jak poszło z zespołami? Udało się coś wybrać ? mają wolne terminy ?

agulaaa - jeżeli chodzi o zawieszki na butelki to jest to sprawa indywidualna co się komu podoba i nie jest obowiązkowe :-) ja osobiście nie lubię pustych butelek i spotkałam się tylko raz z tym, że na weselu były butelki bez ozdoby. Butelki można ozdobić na różne sposoby mogą to być naklejki z wierszykiem lub jakieś śmieszne, we wrześniu byliśmy na weselu gdzie młodzi mieli na butelkach swoje zdjęcie, mozna też zrobić zawieszki lub kokardki podwiązki krawaty itp. My będziemy mieli wódkę stock ozdobioną na dwa różne spodoby - połowa butelek będzie miała zawieszki papierowe, które wykonam sama a druga połowa będzie miała kryształkowe serduszka. Dla mnie jest to dodatkowa ozdoba, taka butelka ładnie się prezentuje na stole i jest też to fajna pamiątka weselna. U mnie wódkę po weselu się zostawia i wypija na różne okazje pierwszą rocznicę ślubu czy narodziny dziecka i wtedy wiadomo, że jest to wódka ślubna.

Jeżeli chodzi o upominki dla gości to też jest mnóstwo pomysłów i jest to miły gest :-) u nas też będą :-)

Evelcia - u mnie zawiadomienia zawsze są podpisane imieniem i nazwiskiem skierowane do konkretnej osoby. Kiedy otrzymywałam zawiadomienie od kolegów z pracy zawsze byłam wypisana ja i mój partner pomimo tego, że go nie znali i uważam, że to bardzo miłe. Ja również na zawiadomieniu dla znajomych rodziny czy z pracy będę wypisywała z partnerami.
image
Susannna- naszą też o 22 zamykają :) wódki nie mamy, restauracja nie zgadza się na własne alkohole a nam szczerze nie zależy na nim, a zwłaszcza na popijawie gości :/ zdecydowaliśmy się na wino białe i czerwone (w pakiecie z napojami w restauracji), każdy będzie miał pole wyboru a jak nie lubi wina to ma do wyboru soki, wodę z miętą i cytryną albo kawa/herbata. Każdemu się nie dogodzi, a z winem to mi się wydaje, że tak będzie bardziej elegancko niż przy kieliszkach wódki. Tort na początku chcieliśmy z jednej takiej małej piekarni, ale jak zobaczyliśmy że w restauracji cukiernik też robi torty i bardzo nam się jeden z nich spodobał, to zamawiamy u nich. Najbardziej to nam się podoba, że jest na śmietanie, a nie jak większość opleciona tym twardym i słodkim marcepanem :P podsumowując wszystko mamy jedzenie, wino i tort z restauracji i oszczędzamy na czasie i poszukiwaniach :)
Evelcia. My dawaliśmy wszytskie spersonalizowane zawiadomienia - ja osobiście jestem zdania, ze takie spersonalizowane sa hmm nie wiem jak to ujac - "glebsze" ;) osoba moze sie poczuc wyrozniona :)

tak czy inaczej wracajac do Twojego pytania.

ja do pracy pisałam "wszytskich", jak kolega ma zone wpisywalam go z zona, jak jeszcze dzieci to imiona dzieci, a jak nie znalam danych "wspolmalzonka i dzieci" to pisalam Sz.P. bla bla "z Rodziną"
Dwa dni nie siadałam do komputera i miałam do pzreczytania 128 wypowiedzi. Ale pędzicie :) Nabrałyście wiatru w żagle :)
image

anusiak0507, bo Nasz Rok się zaczął. Sama dobrze wiesz, jak to teraz szybko zleci ;-)
~`})i({
image
Wiem, że każda z Was na pewno już sto razy to oglądała ale pojawił się taki wątek w naszych rozmowach więc może warto wrzucić kilka zdjęć jak można ozdobić wódkę weselną :-)

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
image
Chciałabym już oficjalnie dopisać się do listy szczęśliwych przyszłych panien młodych :-)

CZERWIEC
01.06. ~ Tysia - Justyna i Piotr, ślub: USC Tczew, Wesele: Restauracja Hacjenda w Tczewie, DJ: DJ Siwwy, Fotograf: Foto Ars.
Lepiej szybko napiszę aktualizacje bo zaraz nowy wątek! Załatwiliśmy DJ! Polecił nam go kolega i okazało się, że idealnie nam się w gusta wstrzelił - nie jest to DJ weselny. Nie będę rzucać nazwiskami, bo może sobie tego nie życzy.

Mamy jeszcze od gościa namiar na pianistkę- jak nie będzie chciała za dużo, to poprosimy ją o granie w czasie obiadu (jakieś 2h). W naszej knajpie jest fortepian, więc chcemy go wykorzystać.
indygo super pomysl z tym fortepianem!!!

co do ozdob butelek to do mnie przemawiaja tylko te zdjecia na ktorych nie ma naklejki wodki, jesli jest naklejka i ozdoba to mi sie nie podoba i to nawet bardzo... jakos zaduzo sie dzieje na tych butelkach...
co do alkoholu i ozdób na niego to jestem za małymi krawacikami, muszkami i podwiązkami :)
image
Hej dziewczyny :)
chciałam się dopisać do tej listy jeśli jest taka możliwość :P

08.06 -Ola i Piotrek ślub: św. Bernard w Sopocie wesele: Restauracja Riwiera w Gdyni reszty jeszcze niestety nie mamy- trwają gorączkowe poszukiwania ;)

Pozdrawiam
witaj Olu:)

a dziewczyny mam takie pytanko co dajecie lub robicie na podziekowaniu dla rodziców?
dziekujecie świadkom i dziadkom też? bo byłam na jednym weselu gdzie takie coś było....wiec sie nad tym zastanawiam
image
Dla rodziców nie mam pomysłu ale w ostateczności dostaną to samo co świadkowie + album.
A chodzi mi o wino w jakimś ładnym opakowaniu np.

http://allegro.pl/skrzynka-na-wino-podziekowania-grawer-gratis-i2928957361.html

http://allegro.pl/grawerowana-skrzynka-na-wino-podziekowania-i2927119765.html
mala1987 - My jako podziekowania dla rodzicow bedziemy mieli nakrecony filmik + kosz ze slodyczami, alkoholem badz kwiaty:) W filmiku ujmiemy tez moja babuszke gdyz zostala nam tylko 1:) A o podziekowaniach dla swiadkow bede musiala pomyslec:)
a ile dajecie za ten filmik, bo chyba też bede o to prosić mojego kamerzyste :)
image
Szczerze mowiac nie wiem ile kosztuja same podziekowania.. Za calosc zaplacilismy 3tys. Na calosc skladaja sie:
-podziękowania dla rodziców
-przygotowania pary młodej, błogosławieństwo, ślub + wesele do 4 nad ranem
-filmowanie sesji plenerowej.

Wczoraja podpisalam umowe:)
My będziemy dziękować na obiedzie weselnym rodzicom- dostaną kosze ze słodyczami, alkoholem, kawą, sami wybierzemy i złożymy kosze, a po ślubie podjedziemy podziękować świadkom, dostaną też kosze, ale mniejsze i albumy ze zdj, rodzice i dziadkowie też albumy dostaną, ale to potem jak już sami je zrobimy :)
my dawaliśmy na podziękowania w trakcie wesela dla rodziców:
- kosze z czerwonymi różami
- kartonik z podziękowaniami
- drewniane pudełeczko z dedykacją i albumami na zdjęcia
image
kosze autorstwa Agi M :)

dla dziadków:
- bukiety ze słoneczników
- podziękowania rulony

świadkom na weselu oficjalnie nie dziękowaliśmy, poza podziękowaniami na filmie :)

z "podziękowań" było jeszcze podziękowanie mojego męża dla mnie :) taką niespodziankę wymyślił - ja byłam wzruszona, a poza tym było też dużo śmiechu "(...) chciałem podziękowac mojej żonie, że wszystko jest tak jak powinno być, nie tak, jak gdybym tego ja dopilnowywał" :)

A po ślubie zrobiłam albumy ze zdjęciami ze ślubu i pleneru dla:
- rodziców
- rodziców chrzestnych
- dziadków

(każdy dostał inny zestaw, gdzie poza wspólnym kompletem "naszych" zdjęć, były też zdjęcia z wesela poszczególnych osób dla których były albumy)

po ślubie świadków z partnerami zapraszaliśmy do nas na oglądanie filmu, a jak już dostaniemy od kamerzysty kopie dostaną ładnie opakowane filmy i zdjęcia :) (bo na razie dostaliśmy od kamerzysty tylko film dla nas i dla rodziców, ale wprowadzamy jeszcze parę poprawek)
~Magda na jakiej sali miałaś wesele?
Zdecydowaliśmy się na zespół Remanent, na poprawinach zagra Allabama. Jeśli chodzi o fotografa i kamerzystę to wybraliśmy J&R Foto-Video :)
image
Ola - witam na forum i oczywiście dopisuję Was do listy :-) nowa aktualizacja już niebawem :-) Powodzenia w poszukiwaniach :-)

mala1987 - my dla rodziców również będziemy nagrywać podziękowania w formie filmiku, który będzie wyświetlony na weselu. Rodzice dostaną kosze z kwiatami, nagranie cd i album z naszymi zdjęciami od małego aż do sesji narzeczeńskiej :-) na weselu będziemy im dziękować za wychowanie a po weselu zaprosimy ich na kolację i podziękujemy im za pomoc w przygotowaniu wesela i dostaną od nas albumy ślubno-weselne :-)

Na weselu będą również podziękowania dla rodzeństwa (jesteśmy najmłodsi i rodzeństwo było dla nas wsparciem) a przy okazji będą to podziękowania dla świadków bo świadkowa to moja siostra a świadek to brat mojego M. Myślę, że tu wręczymy poprostu alkohol i może jakieś zabawne medale czy coś w tym stylu :-)

Magda - bardzo miły gest od męża takie podziękowania :-) byłam kiedyś na weselu, na którym mąż śpiewał dla żony i wręczył jej jej portret :-)

Ja dzisiaj miałam kiepski dzień bo dowiedziałam się, że nie otrzymam zgody na zespół do kościoła a bardzo chcieliśmy, żeby to był Kruk Duo :-( Katedra wyraża zgodę tylko na klasykę skrzypce itp. a śpiew jedynie operowy :-( którego nie chciałam a jednak będę musiała to przemyśleć i szukać dalej :-(
image
shanti strasznie współczuję! Muzyka w kościele taką jaką chciałaś jest bardzo ważna. Skoro klasyka polecę Ci mój zespół zobacz jak przepięknie kwartet smyczkowy gra canon pachelbel'a,
http://www.inspirum.pl/
sucha - hotel amber, sala dolna
Już jestem po pierwszym mierzeniu mojej sukienki, pierwsza wpadła mi w oko już jakiś czas temu i nie zamienię jej na nic innego....co najwyżej przerobie troszkę gorset ;)
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi! Generalnie to zastanawiamy się nad dość drogą wódką, bo finlandią :) i właśnie skoro tu pójdzie trochę więcej kasy, to fajnie by było gdzieś przyoszczędzić ;) No i jeśli mam wybór między słabą wódką a przyozdobioną, a lepszą i nieozdobioną, to jednak wolę tę drugą. No ale sprawa nie jest jeszcze zamknięta, Shanti pokazała kilka ciekawych opcji, więc jeszcze się zastanowimy :)

Tysia, też Jesteś z Tczewa, czy okolic? Fajnie pewnie wyjdzie Ci ten obiad w hacjendzie, bardzo dobre jedzenie tam mają:)

A w ogóle przeleciałam cały wątek, bo napisałam wcześniej odpowiedź, którą źle umieściłam i nie wiedziałam, czy jest usunięta i natknęłam się na rozpiskę godzinową dnia ślubu. I tak się teraz zastanawiam, czy się wyrobimy na 15 na ślub, czy nie dzwonić do parafii i nie pytać, czy nie mają może wolnej 16.. Chyba będę próbować od poniedziałku, bo ta godzina więcej to na wagę złota musi być! :)
shanti zespołu nadal brak, zapytania wysłane, terminy wolne są tylko oczywiście decyzji ostatecznej brak ;) za tydzień Targi Ślubne więc postanowiliśmy jeszcze ten tydzień poczekać z decyzją :)

Jejku człowieka chwile na forum nie ma a tutaj już tyle nowych wpisów :) Jeśli chodzi o wódkę to my mamy sprawdzonego Pana Tadeusza, mieliśmy na przyjęciu po ślubie cywilnym i wszystkim gościom smakowało, więc zdecydowaliśmy, że i na kościelny i wesele będzie Pan Tadeusz :)

Na szczęście czy też nie tematy wódki, podziękować itd jeszcze przede mną :)

Macie jeszcze jakieś fajne namiary na salony sukien ślubnych? Już zaplanowalam dwa dni na wstępne poszukiwania, żeby zobaczyć co jest.
image
my tez zdecydowalismy sie na wodke finlandiee
mala1987 w podziękowaniu dla gości mamy łyżeczki z grawerem. Dla rodziców, świadków i babć jeszcze myślimy :)
image
Aga_Kr a gdzie zamawiasz te łyżeczki?
image
łyżeczki kupiłam w sklepie w oliwie i wysłałam do graweru do firmy, która się tym zajmuje http://www.graweruj.pl
image
Witam,
Jako nowa prosze o dopisanie do listy:
20 lipca 2013r. Karola i Paweł, kościół sw. Stanisława i Małgorzaty, Restauracja Kameralna, DJ Kris;
heh wesele poza Trójmiastem,bo w moich rodzinnych stronach ale czesto zagladam na forum

image
Siulowa7 - dzięki za radę, przesłuchałam i faktycznie ładnie to brzmi. Miałam troszeczkę inną wizję całej oprawy w Kościele i szczerze to jestem teraz w kropce i się poddałam więc mój pierwszy mały kryzys. Do ołtarza będę szła sama, nie mogę ingerować w dekorację Kościoła to chciałam chociaż, żeby muzyka była w moim stylu a teraz to nic nie będzie moje :-(

margolcia24 - witam na forum i oczywiście pojawicie się na liście przy najbliższej aktualizacji :-)
image
shanti głowa do góry ! dzień będzie piękny, Ty będziesz piękna i to co Was łączy. no a Katedra widzisz mają zasady i co zrobić :(
image
Shanti kwartet smyczkowy 4one jest godny polecenia, sama będę gościć Panie w kościele na moim ślubie w przyszłym roku :)

Niestety kościoły, katedry itp mają swoje zasady i ciężko je czasem obejść ale głowa do góry, najważniejsi jesteście wy dwoje, reszta to tylko otoczka :)
http://ania-konrad.blogspot.com/2013/01/winietki_20.html

Kilka słów o winietkach :)
image

agulaaa - tak,jestem z Tczewa:-) zdecydowaliśmy się na Hacjendę ze względu na jakość-jedzenia,obsługi i poziomu lokalu :-) podoba nam się też wystrój. w planach był ślub i wesele na Kaszubach,ale nie wypaliło.wybór lokalu w Tczewie był dla nas oczywisty :-)
Hej dziewczyny,
Chciałam Wam polecić salon sukien ślubnych w Sierakowicach. Byłam tam w ten weekend i najprawdopodobniej zdecyduję się na suknię właśnie stamtąd. Jakby któraś jeszcze nie znalazła swojej sukni, to polecam przejażdżkę właśnie tam- ceny dużo niższe niż np. w Gdyni, suknie piękne, wybór bardzo duży, w różnych stylach, obsługa fachowa, a salon bardzo ładny i przestronny. Także polecam :)

W ogóle to zastanawiam się nad zrezygnowaniem z welonu na rzecz jakiejś delikatniejszej ozdoby we włosach, może stroik z kwiatem i odrobiną tiulu, albo woalka. Tylko zastanawiam się, czym w takim razie rzucę w trakcie oczepin ;) Bukietu nie chciałabym się pozbywać, bo to pewnie fajna pamiątka. Myślicie, że kupienie takiego "symbolicznego" zwykłego welonu i rzucenie nim wchodzi w grę? Czy to dziwne by było... Bo mój narzeczony też nie będzie chciał pozbywać się krawata więc też myślimy o kupieniu ślubnego musznika i rzuceniu nim. Co myślicie? :)
z tego co mi wiadomo jak bywalam na weselach to zawsze sie oddawalo welon i musznik mlodym z powrotem kwiatow sie nie oddaje ale to to raczej tak
welon i musznik zawsze oddaje się młodym po weselu, czy w jego trakcie nawet. rzucanie kwiatami srednio moze sie sprawdzic - tylko raz bylam na weselu gdzie rzucano bukietem, ktory w locie po prostu sie rozpadł :D

kupowanie zastepczego welonu i musznika hmm...

mozna kupic mlodemu musznik/krawat "na zmiane" jak juz pozbedzie sie swojego, ale rzucanie czymś czego para młoda nie miała na sobie chyba mija się z celem. sens oczepin jest właśnie taki, że para młoda rzuca czyms co przed chwilą zostało jej zdjęte :)
a no i raz na zdjęciach gdzie panna młoda nie miała welonu ani toczka/woalki widziałam jak rzucała podwiązką :)
Rzeczywiście pomysł z krawatem na zmianę mi się podoba, można nawet identyczny kupić. Bo chyba głupio zabierać "nowemu szczęściarzowi" od razu po oczepinach jego zdobycz, co? ;)
Ja byłam raz na weselu, gdzie rzucano bukietem i się nie rozpadł, ale był bardzo ciężki więc trochę ryzykowna zabawa. Raz też widziałam rzucanie rękawiczką, ale tego też nie będę miała ;) No zobaczę, może jednak się skuszę na jakiś welon, ale póki co wyglądam w nich okropnie.
Dzięki dziewczyny za miłe słowa :-) nie jest to miłe uczucie jak coś nie jest po naszej myśli ale damy sobie z tym radę :-) i na pewno będzie pięknie :-)

takaona - ja też widziałam, że dziewczyny teraz rzucają podwiązką i fajnie wygląda jak facet zmysłowo ściąga partnerce podwiązkę :-) szczerze kupowanie rzeczy na zastępstwo średnio mi się podoba :-)
Poza tym nie trzeba niczym rzucać :-) u mnie na weselu jak robi się kółeczko panien młoda stoi w środku z zasłonietymi oczami dziewczyny tancza i poprostu podchodzi się i wręcza konkretnej osobie :-)
image
shanti - właśnie mi się przypomniało :)

Może pan na trąbce? :) siostra brała ślub w katedrze4lata temu i nie było z tym problemu -efekt - mnie osobiście ave maria na trąbce przy delikatnym akompaniamencie organisty powaliło :)
na mszy ślubnej grane były same kawałki organy+trąbka - wg mnie klimat fajny ale oczywiście nie każdemu pasuje :)

takaona - dziś mam ranek olśnień ;)
przypomniało mi się także jak rozmawiałam z naszym wodzirejem - mówił, że zamiast tradycyjnych oczepin można też zrobić tak, że będę miała tyle różyczek, ile jest panienek, przy każdej będzie wstążeczka a jedna będzie w lekko innym kolorze i je rozdać i ta która ma inna wstążkę "wygrywa"

moja inwencja (tak mi teraz go głowy przyszło), że można do różyczek dorobić karteczki z napisami np na jednej "Ty będziesz następna" , a na reszcie "Ty musisz jeszcze poczekać" :) to tak w ramach niestandardowych oczepin ;)
aaa u mnie już niecałe 3 miesiące... gorący okres się zaczyna :)

w sobote kupiliśmy smoking i garnitur na poprawiny - szczerze polecam salon Lancerto w Fashion House (świetna, fachowa obsługa, duży wybór, przeróbki w cenie).
Ogólnie w Fashion House jest spory wybór garniturów w niskich cenach - trwa sezon studniówkowy, więc polecam tym które już szukają.

mam do Was pytanie - gdzie kupujecie biżuterię? chodzi mi bardziej o stacjonarne sklepy niż internetowe gdyż wolałabym obejrzeć na żywo :)

i jeszcze jedno - nie wiecie może czy w sklepach Ryłko można sprowadzić buty na zamówienie? znalazłam jedne takie na stronce - http://www.e-rylko.com/produkt/y8200at_b35/2539/cat/44/c/0/r/0/k/0/pp/1 ale lokalizując je na stronie pokazuje mi, że w całym województwie są niedostępne... a wolałabym mierzyć przed zakupem.
z góry dzięki :)
Takie białe są w Klifie w Gdyni i w Alfie w Gdańsku, możesz podjechać i zobaczyć :)
Ja się zastanawiam nad zakupem biżuterii ( wisiorek srebrny) w KRUK-u. Szukałam jeszcze w Bijou Brigitte, ale nic mi nie wpadło w oko. A co będziecie miały z biżuterii: kolie, zawieszki, perły?
Ja mam kremową suknię i do niej idealnie pasują kremowe "perły". Naszyjnik kupiłam za 12zł w Auchanie;) Jeszcze tylko kolczyków mi brakuje i też będę szukać raczej sztucznej biżuterii. Czasem można znaleźć prawdziwe perełki;) w morzu tandety
Shanti- trochę przeginają pałę w katedrze... Szczerze mówiąc ja bym sobie odpuściła gdyby takie cyrki mi robili i o wszystkim miałaby decydować wredna zakonnica czy dziwne niczym nie uzasadnione ichnie zwyczaje.

Co do biżuterii to ja na razie mam perełki na sztyfcie i to chyba będzie wszystko. Na głowę będzie tasiemka albo opaska w kolorze sukni. Chcę mieć dosyć ozdoby spory bukiet, więc nie będę się obwieszać biżuterią, zwłaszcza że taka ślubna to mi się nie podoba. Podobają mi się stylizacje z dużymi zabawnymi koliami ale nie wiem czy będę miała odwagę na taką:

image

image

ann
a w jakiej cenie kupiłaś smoking bo mój ukochany też chce smoking mówi że bedzie byglądał jak Bond :)
image
smoking kosztuje 949 ,90 zł (przeceniony z ok 1400 zł), do tego za 130zł pas i mucha, koszula kremowa za 140 zł. wszystko takie jak w linku - http://www.moda.net.pl/ciuch-dnia/smokingczy-garnitur
jakościowo bardzo dobre, obsługa fachowa - dobrali wszystko dokładnie na rozmiar - a nie tak jak w niektórych, że trzeba było kupić cały komplet razem, tu dobierali osobno marynarkę i spodnie, tak aby wszystko pasowało.
~Gosia9 dziękuję :) pojadę zobaczyć do Alfy :)
Ann sprawdź jeszcze jaki rozmiar potrzebujesz w tych białych, bo ja sprawdzałam dla 37. Najlepiej zadzwonić do sklepu :)
Shanti - wracając do świeczek to te które ja sprawdzałam to były ceny Szczepana

~Gosia9 ja potrzebuje kremowych 39/40 ale mogę kupić je przez internet gdybym przymierzyła inny kolor np. białe, przejadę się tam bo i tak będę jeździć w poszukiwaniu sukienki na poprawiny i butów dla Narzeczonego ;)

niedługo będę siedzieć z mamą i przyszła teściową nad wyborem menu - mamy do wyboru 4 opcje (różne cenowo 160/180/200/220 zł) i teraz jest problem... czy warto brać te droższe czy może ta np za 180 zł wystarczy ;/ każde menu jest urozmaicone - ilościowo przy menu np za 180 i 200 zł to różnica 1 zakąski ciepłej i 1 zimnej... a przy 90 osobach to 1800 zł różnicy przecież... jak myślicie, czym kierujecie się przy wyborze menu?
Wypożyczalnia Fraków i Smokingów Zofia Szabłowska
Kartuska 149/13
Gdańsk
(58) 302-33-11

:)
image
ann, myślę, że zdrowy rozsądek powinien działać przede wszystkim. Ile człowiek może zjeść?! 3-4 daniowy obiad zimny bufet, tort i coś ciepłego po 12 to chyba wystarcza. Jak za 220 zł masz ciepłe danie co 2h do 3 w nocy to zdecydowanie za dużo i bez sensu- kto będzie jadł non stop do wyjścia?. Mama i teściowa pewnie będą chciały jak naj więcej żeby było, bo "co jak zabraknie" albo "co ludzie powiedzą jak będzie za mało gorących dań". Zdrowy rozsądek przede wszystkim i pamiętaj że nigdy wszystkim nie dogodzisz.

Oczywiście też się martwię, żeby jedzenia wystarczyło i będę chciała, żeby ilości były określone w menu które będzie załącznikiem do umowy. Tu będę też polegać na doświadczeniu menager restauracji. W menu mamy przystawkę, zupę, danie główne i deser, zimny bufet z mięsem, rybami i sałatkami, oraz ciasta (nie ma co ze słodkim przesadzać- tego mało ponoć schodzi) pewnie ok 21 tort i zupę gulaszową po 12.

To nie jest kwestia ilości dań tylko ich wielkości i różnorodności.
Magda - dziękuję za pomysł :-) rozważamy różne opcje :-) chyba pochodzimy na śluby do Katedry i zobaczymy jak inni sobie z tym poradzili :-)

Na temat biżuterii się nie wypowiem bo nie mam jeszcze sukienki i nie mam pojęcia jaki rodzaj dodatków będzie do niej pasował :-)

lulka157 - może w ten weekend będę jechała do szczepana to zobacze czy mają w ogóle świece, które mnie interesują i w jakich cenach.
image
Dziewczyny powoli czas na nowy wątek :-) tym razem szybciej niż zawsze :-) bardzo fajnie, że jest nas więcej i poruszamy tyle fajnych tematów :-) i mam nadzieje, że będzie nas jeszcze więcej :-) czekam na Wasze postępy do aktualizacji !!!!!

Mam do Was pytanko czy zaopatrujecie się w takie coś jak pudełka na ciasto ?? Czy częstujecie czymś gości jak odjeżdżają do domów po poprawinach ?? U mnie w rodzinie jest taki zwyczaj, że jak zostaje ciasto lub tort to na poprawinach jak ktoś wychodzi to się wręcza. Spotkałam się też, że niektórzy nie są na to przygotowani i potem na szybkiego kłada na talerzyki jednorazowe i owijają folią więc może warto się przygotować. Nie wiem jaki rodzaj pudełek lepszy i ile tego zamówić. A jak to jest u Was ??
image
image

image

image

image

image

image
image
Bardzo ładne te pudełeczka co wkleiłaś (szczególnie 3 pierwsze) :) My właśnie takie mamy zamiar kupić. Ciasta zawsze zostają :) Po poprawinach wręczymy je gościom. Też zastanawiamy się ile ich kupić.
image
Pudełka to mnie mniej więcej ten pułap co zawieszki na alkohol- czyli kategoria "nie potrzebne". Nie widzę nic złego w papierowym talerzyku i folii i chyba lepiej wydać więcej kasy na kwiaty albo zaproszenia niż inwestować w ozdobne pudełka. Tak w ogóle to po weselu i po poprawinach chyba tego tortu już nic nie zostaje, no chyba, że się zamówi po 2,5 kawałka na łeb. No chyba że zwykłe ciasta zostają, jak to wygląda?
Pewnie się nie mylisz :) Ale taka babska natura, że chcemy aby każdy szczegół naszego ślubu był idealny, od sukni ślubnej, poprzez kolor cienia na oczach na pudełkach do ciasta kończąc... Ja gdybym miała mniej ograniczony budżet z pewnością inwestowałabym w takie d*perele bo sprawiłyby, że z moim odczuciu wesele i ślub były idealne w każdym szczególe.. No ale którą z nas stać na zaspokojenie wszystkich żądzy :)

Głównie czytam Wasze wpisy bo jakoś, nie widzieć czemu, ciągle mi się wydaje, że do mojego ślubu jeszcze za dużo czasu, żebym miała prawo wypowiadać się np. na temat zaproszeń :)
No ale skoro już się odważyłam "ujawnić" to poproszę o dopisanie do wątku: 28.09.2013, Karolina i Radek, ślub: Kościół św. Krzyża (Gdańsk, ul. Mickiewicza), wesele: Pod Aniołem, zespół: Allabama, fotograf Fotodem.
Więcej nic nie załatwiłam :)
image
Dziewczyny mam jeszcze taki problem. Mam już starszych kuzynów, koło 40 lat i każdy ma już tą 3-4 dzieci niejednokrotnie w moim wieku i jakieś tam małe. Ja bym chciała ich zaprosić tylko z tymi małymi dziećmi tylko jak to fachowo ująć w zaproszeniu? np. Adam i Ewa iksińscy z synem Stasiem czy jak się pisze?
Mi się wydaje, że ciasto zawsze zostaje a nie jesteśmy w stanie wszystkiego zabrać do domu więc czemu nie podzielić się z gośćmi .... zawsze można przekazać przez rodzinę komuś komu nie udało się przyjechać bo ciaza choroba itp. Wydaje mi się, że to miły gest. Moim faworytem jest numer 1 i chyba takie zamówimy tylko zastanawiam się na ilością. Ciasto daje się raczej na pare lub czasami nawet na rodzinę więc liczbę gości na pewno trzeba podzielić na pół i od tego odjąć najbliższych rodziców rodzeństwo itp.

Ja akurat lubie jak szczegóły są dopracowane i jeżeli mam robić wesele to tylko takie, które jest dopracowane w 100% :-) Oczywiście ja również szukam oszczędności gdzie tylko się da, szukam promocji, zaproszenia zawieszki winietki robię sama, świeczniki ze zwykłych słoików itp. Pudełka to podobny koszt co talerzyki + folia a na pewno wygląda to bardziej estetycznie i elegancko.

Karola_88 - fajnie, że się odważyłaś "ujawnić" , witam w naszym wątku :-) i oczywiście dopisuję Was do listy :-)

Ja sobie powoli zdaję sprawę, że tych szczegółów do kupienia jest mnóstwo i chyba czas na dokładną listę na kartce bo głowa już tego nie ogarnia :-)
image
Karola_88 mamy tą samą datę ślubu :)

My akurat jesteśmy na etapie zamawiania zaproszeń. Robimy to tak szybko, ponieważ dużo naszych gości nie mieszka w Polsce, więc będą mogli wcześniej kupić bilety na samolot. Poza tym goście będą mogli zaplanować urlop :)

Przy okazji polecam studio z zaproszeniami w Sopocie: http://www.zaproszenia.com.pl/nasze-kolekcje.html
Ogromny wybór zaproszeń w różnych cenach. Można wszystkie obejrzeć osobiście, więc nie ma potrzeby zamawiania próbek :)

Jeśli chodzi o pudełka na ciasta - nie uważam żeby to był ogromny dodatkowy koszt. Poza tym często dziewczyny sprzedają pudełeczka, które zostały im po weselu w bardzo dobrej cenie :)
image
Ja mam ogromny problem z moimi wygórowanymi ambicjami co do organizacji ślubu i trochę się przez to zniechęcam... Na każdym kroku okazuje się, że moje pomysły są CHOLERNIE kosztowne albo trudno dostępne i muszę szukać zamienników... Sprawia to, że organizacja całej uroczystości zaczyna mnie momentami irytować, mimo, że jeszcze kilka lat temu żyłam złudzeniami, że nie ma nic piękniejszego niż przygotowanie najważniejszego dnia w swoim życiu ;) Mam nadzieję, że presja czasu sprawi, że pójdzie szybciej bo dopóki towarzyszy mi myśl, że to jeszcze 8 miesięcy odkładam wszystkie trudności niczym Scarlett O'hara :)
image
Dziewczyny a czym jedziecie do ślubu? kto z was wynajmuje i gdzie?
image
Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakie pudełka sobie zakupić i stwierdzam, że nie inwestuję w kolorowe, z ozdobami i wstążeczkami. Zaopatrzę się po prostu w zwykłe, przezroczyste albo białe. Owszem, jak piszecie ładnie to wygląda jak jest tak zapakowane, ale dla mnie to trochę strata kasy. Tym bardziej, że nie organizujemy poprawin a takie pudełeczka będą wręczane przy wyjściu z wesela..

A poza tym udało mi się zmienić godzinę w kościele na 16!! Hura!:)
Karola_88 - chyba każda z nas trafiła na piękne wymarzone rzeczy, które są poza naszym zasięgiem najcześćiej przekraczają nasze mozliwości finansowe dlatego warto zacząć szybciej, żeby na spokojnie bez nerwów szukać innych rozwiązań, rozłożyć wydatki w czasie i zawsze warto zapytać nas o radę :-) czasami zdarza nam się podsunąć dobre pomysły :-)

mala1987 - my chyba będziemy wynajmować auto i na pewno będzie to czarny mercedes ale nie wiem jeszcze dokładnie gdzie :-)

agulaaa - gratuluje zdobycia 1 cennej godziny na przygotowania :-)
image
Dziewczyny wypowiem się teraz jako doswiadczona kelnerka slubna (1 rok). Nie ma co dawac ciast ze stolu. one nie sa zazwyczaj przechowywane w lodowkach, na stolach bufetowych znajdują sie od godziny 13 (tak jak i soki), także wybaczcie, ale nie sa najlepszej jakosci. potem goscie jada z tym samochodem ( w pieknych pudeleczkach, ktore tak na prawde nie sa przystosowane do transportu zywnosci, tylko ozdobne) samochodem, rzucone gdzies, nastepnie wstawione do lodowki. i myslicie,ze to smakuje dobrze?
jesli juz macie w rodzinie taka tradycje (ja mam wreczanie butelek wodki) to zamowcie 3 blachy wiecej, przypilnujcie,zeby bylo przechowywane w lodowce i takie dajcie gosciom.
wiele osob po alkoholu nie zachowuje sie odpowiednie. niejednokrotnie widzialam gosci ubranych w moja pensje miesieczna,a zachowywali sie jak "swinki". dotykali, wypluwali. masakra. nie chcialabym, aby ulubiona ciocia potem jadla takie ciasto. a wbrew pozorom obecnie sa 2 kawalki ciasta na osobe w wiekszosci restauracji i to jest akurat na wesele, ale nie liczncie,ze zostanie. Menagerowie resaturacji tak mowia,zeby nie przesadzic z iloscia, tylko bylo tak na styk.
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Karola_88 - nie odkładaj niczego na później, bo szybko podejmowane decyzje - z musu, nie będą dla Ciebie zadowalające, w rezultacie nie będziesz zadowolona z całokształtu. Też staram się dbać o jakość i estetykę na poziomie i nie zamawiać niczego na zasadzie "od biedy ujdzie".

Cały pic polega na tym, że jak wystarczająco długo będziesz szukać to w koncu znajdziesz coś co będzie w dobrej cenie i nie będzie kompromisem z musu.

Miałam tak z zaproszeniami. Takie które mi się podobały kosztują jakieś 12-16zl za sztukę- tłoczone, piękna grafika, czerpany papier i poza zasięgiem cenowym, ale w końcu znalazłam bardzo fajne zaproszenia z przemyślaną grafiką za 4,5zł bardzo proste i przymrużeniem oka. Ale powiem szczerze, że pół roku przekopywałam internet, sama projektowałam i nic nie mogłam wykombinować, żeby być zadowolona z rezultatu.

Co do pudełek to nie zrozumcie mnie źle- nie o to chodzi, że gardzę nimi i złe jest ich kupowanie, ale nie są potrzebne w moim odczuciu, a że przyświecają mi idee minimalizmu to (jak mówił klasyk): mniej znaczy więcej :)

Shanti- pisałam jakiś czas temu że ma DJ mam nadzieje, że dopiszesz mi go do naszej listy, plizz
My też z niektórych rzeczy musimy zrezygnować np. marzył nam się tort z babeczek, ale biorąc pod uwagę ilość gości (około 160) musieliśmy zrezygnować. Poza tym w Orchidei tort jest w cenie :).

My jedziemy samochodem kolegi :) Dzięki temu zaoszczędzimy i możemy kupić np. pudełeczka na ciasto :)
image
A co do auta, ponieważ nieoczekiwanie i niezamierzenie pozbyliśmy się go (w sensie - naszego auta) to mi jest zupełnie wszystko jedno czym będziemy jechać. Jak coś kupimy do tego czasu to tym czymś pojedziemy (niczym nie będziemy ozdabiać) a jak nie to weźmiemy taksówkę, albo ktoś znajomy nas zawiezie. Mojemu chłopu też wisi kwestia transportu. Natomiast z kościoła do knajpy chyba będziemy wynajmować autobus dla gości, więc pojedziemy ze wszystkimi.
Rzeczywiście, odkładanie na ostatnią chwile nie wróży dobrze... My podjęliśmy decyzję o ślubie w połowie listopada, w połowie grudnia mieliśmy załatwioną salę (nie jest to szczyt moich marzeń ale niestety: albo cena albo termin albo odległość sprawiały, że sale, które brałam pod uwagę odpadły :( ) Zespół... wybrałam jak na moją kieszeń bardzo drogi jednak wybrałam go bez wiedzy o cenie... Poza tym doszłam do wniosku, że skoro sala nie do końca mnie do siebie przekonała to drugą najważniejszą rzeczą tego wieczoru będzie muzyka. No i pomyślałam: Poszło jak z płatka, najważniejsze już mam. I zaczęły się schody. Fotograf i kamerzysta. Dla mnie ważniejszy był fotograf, dla mojego R. kamerzysta. Na obie wypasione usługi nas nie stać a ja jak mała dziewczynka uparłam się: Wszystko musi być na tip top. Na fotografie zaoszczedziliśmy bo zrezygnowaliśmy z pleneru a kamerzysty poszukuję już miesiąc i nie mogę się na nic zdecydować... Aż się boję co to będzie za histeria jak przyjdzie wybieranie stu dodatków, ozdóbek itp... Mam nadzieję, że targi mi trochę oświecą umysł, rozumiem, że się tam spotkamy z większością :)
image
annaoj - dzięki za cenne rady :-) ja w ogole się zastanawiałam czy z tego rozdawania ciasta nie zrezygnować bo wydaje mi się, że to kiedyś było w zwyczaju w ramach podziękowania dla gości. Teraz przecież daje się upominki dla gości na początku wesela więc po co jeszcze to ciasto ale znajac moja teściową na pewno będzie chciała coś komuś dać wiec już wolę, żeby były te pudełeczka chociaż kilka sztuk na wszelki wypadek :-)

indygo - pisałas o dj ale nie podałaś jakiego dj wybraliście więc dopisałam poprostu "znajomy dj"
image
Shanti, bardzo fajne te pudełka. A w jakiej cenie tak ok. można coś takiego kupić? Na razie myślę sobie, żeby z takich dodatków jak zawieszki na wódkę, czy właśnie pudełeczka na ciasto, albo prezenciki na gości zrezygnować (jesteśmy tak jak indygo fanami prostoty :)) Jednak może kilka pudełek to rzeczywiście praktyczny pomysł.

A w kwestii oczepin, to wymyśliłam, że mogłabym rzucić paskiem od sukienki. Ta, na którą już się prawie zdecydowałam będzie miała 2 różne paski i jeden z nich będę miała w kościele, a drugi na weselu, dlatego tym kościelnym, dosyć cienkim i delikatnym, mogłabym rzucić :)
dziewczyny w kwestii pudełek do ciasta :) - my rozdawaliśmy ciasta i wódkę - ciasta zostało sporo i nawet nie wszytsko było wystawione "na salę" (tort także został, ale pani menager powiedziała, że po kilku godzinach stania na sali, to odradza go komukolwiek pakować :) ) - z doświadczenia polecam takie pudełeczka jak są np na ostatnim zdjęciu , nie piękne ozdobne KARTONOWE, tylko białe "styropianowe" - ciasto, zwłaszcza te z kremem, jest lekko wilgotne - rozmiękcza papier.

Warto też spytać się na sali, czy nie mają pojemników - nam wszystko na bieżąco pakowali własnie w takie białe że jak ktoś wychodził, to już czekała menagerka z pojemniczkiem, który nam podawała :)
My wyszliśmy z założenia,że nie będziemy się zadłużać na ślub,aby wszystko było dopięte w najmniejszym szczególe. Założyliśmy,że na DJu i fotografie nie będziemy oszczędzać,bo to podstawa dobrej zabawy i chcemy mieć piękna pamiątkę:-)

Co do tych pudełeczek na ciasto-pewnie je kupimy i damy gośiom,bo u nas też taki zwyczaj panuje,a że gości będzie mało(ok.30 osób) i bez poprawin to myślę,że to miły gest:-)

Samochodem nie przejmowaliśmy się od początku - pojedziemy naszym (nienajmłodszym) autkiem i przyozdobimy je w napis typu "just married" oraz doczepimy z tyłu kolorowe puszki. Chcemy,żeby ślub i wesele odzwierciedlały nasz styl życia. Jakoś nie wyobrażam sobie siebie w limuzynie czy ekskluzywnym autku:-P
a ja teraz trochę z innej beczki... w sobotę mierzyłam sukienki i mam problem, bo podobają mi cztery i to każda inna a na chwilę obecną zwariowałam na punkcie sukni, której wcześniej w ogóle nie brałam pod uwagę :D pewnie mi się jeszcze z 10 razy zmieni, ale póki co doradźcie co myślicie o tej hmm? czułam się w niej jak księżniczka i nie chciałam zdejmować :P

http://www.salonfirstlady.pl/3relevance/index.html
model abella?
no tak zapomniałam napisać jaki model ;) nie nie, model BROADWAY :)
Olla1, mam do Ciebie pytanie. Bo z tego co pamiętam zamawiałaś zaproszenia od firmy decorisus. Jesteś zadowolona? Bo my tez chcemy stamtąd zamawiać, dlatego fajnie by było usłyszeć pozytywną opinię :)
darlonek śliczna ta Twoja suknia bardzo ciekawy gorset :) ja mierzyłam kaskade i jeszcze 6 innych i tak sie w niej zakochałam że innej już nie chce wiec może jak nie chciałaś jej ściągnąc to i ta Twoja to jest ta jedyna wymarzona :D
Darlonek- no powiem Ci, że księżniczka na maxa, wręcz taka disnyowska. Nie mój styl ogólnie.
Pytania są takie: Czy pasuje ona do Twojej figury? Czy pasuje do miejsca i rodzaju wesela. Na zdjęciu wygląda na dosyć mocno wyciętą na biuście- czy ona w ogóle dobrze się trzyma na ciele? Bo trochę wygląda jak by miała zaraz spaść z modelki.
W sprawie tych pudełek na ciasto to zgadzam się z MAGDĄ. Te przezroczyste plastikowe się często łamią, kartonowe miękną pod wpływem wilgoci. Może i mało atrakcyjne wizualnie ale bardzo dobre są te styropianowe. W tym nawet sobie można pozabierać mięsa, ryby, sałatki - bo czasami restauracja wydaje wszystko z imprez.

Darlonek jakie są mniej więcej ceny w tym salonie ? Przystępne czy wygórowane ? Wypożyczasz suknię czy kupujesz ?
image
Dobrze że w sprawie tych pudełek wypowiedziała się osoba doświadczona:) Zawsze łatwo coś kupić, ale potem czasem okazuje się, że to nie do końca tak działa jak byśmy chcieli. Ja pewnie uderzę w styropianowe, albo będę miała nadzieje, że się plastiki nie połamią za bardzo. Zresztą to mój kolejny temat do obgadania z panią od sali, więc zobaczymy, co ona powie:)
No właśnie chodzi o to, że do czasu aż jej nie przymierzyłam też byłam przekonana, że absolutnie nie chcę takiej księżniczki ;) Przymierzyłam ją z czystej ciekawości i fajnie się w niej czułam :D Jeśli chodzi o figurę to niestety nie mam aż tak obfitych kształtów jak modelka, ale zostałam tak ściśnięta, że talię miałam niesamowitą (sama byłam w szoku, że mogę tak wyglądać :P) i wydaje mi się, że nic nie ma prawa się zsunąć, bynajmniej ja tak się czułam :) Wesele będzie tradycyjne i w hotelu dlatego nie wiem czy będzie pasowała... Powiem Wam, że bardzo intensywanie się nad nią zastanawiam, ale ciężko mi podjąć decyzję, bo mierzyłam 4 suknie i każda miała to coś co mi się podobało dlatego jestem w kropce :D Teraz w sobotę idę jeszcze sprawdzić inne salony może coś mi się bardziej wyklaruje :) Jeśli chodzi o ceny to w przypadku moich sukienek były praktycznie identyczne czyli 2900 kupno i 1600 wypożyczenie, myślicie że to ok ceny?? Ja chyba będę wypożyczać.
aga890 - ja tam kupowałam sukienkę za 3350 (herm's fritzi) ogólnie jak mierzyłam to ceny zaczynały się tych które mi się podobały od ok 3000 do 6000. ale koleżanka kumpeli kupowąłam tam teraz za 2650 (satyna).

u mnie ogólnie nie było źle jesli chodzi o samą obsługę, ale po podpisaniu umowy było "doliczanie" np 180zł za ramiączko (ktore finalnie zrobiła mi mama :) ), gratis dostałam kolczyki, a po subie wlascicielka salonu do mnie dzwoni, kiedy jej oddam kolczyki, bo przeciez mi je pozyczyla a nie dała. także lekka kpina.
z "przerobkami" tez miala pani juz wylane - przyjezdzalam kilak razy na przymiarki, gdzie "wszytsko mialo byc gotowe" a nie bylo zrobione i poprawione nic od ostatniej wizyty, ja umawialam sie na przymiarki co tydzien - dwa od czasu jak sukienka dotarla. az byla w koncu zrobiona na tip top ;)

znajoma była z kolei bardzo niezadowolona - dzien przed slubem odebrala "gotową" sukienkę (tydzien wczesniej miala przymiarki na ktorych ustalono co jest jeszcze do poprawy), a w domu okazało się ze nie byly zrobione przerobki, ktore zrobione mialy byc, koło złamane, takze totalna masakra. jej blad ze nie zmeirzyla kiecki w dzien odbioru,ale ja szczerze powiedziawszy tez swojej nie mierzylam, tylko, ze odbieralam ja 4 dni przed slubem jakby cos bylo jednak nie tak, u mnie ostatnia przerobka, to bylo podniesienie wiazania trenu wiec nawet sama moglam to poprawic ;) )

darlonek - to zalezy jaka masz budowe ;) mi osobiscie ksiezniczki nie lezaly bo mialam w nich tylek 10x wiekszy :) (mi sie zdaje, ze ksiezniczki to najlepiej wygladaja na maluskich filigranowych dziewczynkach :)) hihi
tak czy inaczej ten model mega sie blyszczal.. perelki, koraliki, i swiecacy tiul - ale to kwestia gustu wiadomo :)

jednym podoba sie delikatna koronka, innym prosta greczynka a sa tez amatorki ksiezniczek :)
to Ty masz sie dobrze czuc w tym dniu :)

a tu masz zdjęcia na żywo :) bo to chyba ta sama:
http://forum.trojmiasto.pl/Ten-dzien-31-08-Wymarzony-dzien-Malwina-i-Pawel-t410437,1,170.html
???

jesli chcesz wypożyczać, to może warto też rozejrzeć się za sukniami używanymi?? cenowo wyjdzie Cie tak samo jak wypozyczenie, a masz gwarancje, że suknia jest po pierwszej właścicielce, a nie nie wiadomo ile razy wypozyczana, do tego możesz ją sobie później trzymać na sesję ile chcesz, a nie oddawać w poniedziałek po slubie, a na koniec jeszcze sprzedać :) na pewno warto spisac sobie modele w ktorych czulas sie dobrze i poszukac na necie :)
http://www.lumex.pl/pl/branze/piekarnie/pojemniki/,POJEMNIK%20PLASTIKOWY%202032,rid,642.html

mielismy takie, kupione w makro. z tego , co pamiętam pakowane po 25 lub 50 sztuk kosztowały ok 80gr za sztukę.

kupilismy wcześniej papierowe, kelnerzy mieli je złożyc... zostały sprzedane po weselu:)
image
Magda- dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Powiem Ci szczerze, że teraz poważnie zastanawiam się nad tym salonem...bo jak mam mieć takie przeboje to chyba niebardzo mi się to podoba. Właśnie wiem ,że ona się błyszczy itp., itd. i wcześniej oglądałąm skromniejsze sukienki, ale jest w niej coś co sprawie, że ciągle się nad nią zastanawiam ;) No cóż, pożyjemy zobaczymy. Może targi mi coś rozjaśnią :) Nad używaną też się zastanawiam, ale jakoś jeszcze żadna mi się nie spodobała jakoś tak bardziej :)
jeszcze tu mozesz sprobowac uderzyc:
http://www.sprzedajsuknie.pl/ogloszenie,suknia-slubna-relevance-broadway,08ffuaHJX2qthGzCko2Gy.html

(to chyba ta dziewczyna z relacji :) )
Darlonek Ja się nie zgodzę że księżniczki są dla filigranowych dziewcząt, sama nie myślałam o takiej ale jak przymierzyłam to się okazało że to właśnie ta i żadna inna. Jeżeli to czujesz to bierz. Ile ludzi tyle opinii więc też się nie ma co przejmować co najwyżej bacznie się przyglądać pracy pań i wszystkiego pilnować ale jak Ci zapadła w pamięć ta suknia to będzie ciężko znaleźć inną.
Siulowa - przecież Twoja sukienka bardzo ładnie podkreśla Ci bioderka, które w zasadzie masz w niej całe opięte :) więc to nie jest typowa księżniczka, która od pasa już jest na maksa rozkloszowana :)
Fakt moja jest trochę mniej typową księżniczką ale i tak nieźle maskuje niedoskonałości a co dopiero taka typowa dla dziewczyn z figurą gruszki! nie ma nic lepszego.
Gruszki nie powinny nosić księżniczek- ja wyglądałam baaardzo zle w modelach odciętych w pasie- wbrew oczekiwaniom wcale nie wyszczuplały. Zgadzam się z opinią, że księżniczki są dla bardzo drobnych dziewczyn.
Darlonek ja byłam w First Lady i widziałam Twoją suknię na manekinie i powiem Ci, że robi wrażenie chociaż nie jest do końca w moim typie :) Najważniejsze żebyś Ty się w niej dobrze czuła :) Kiedy ja wybrałam "swoją"suknię, odwiedziłam jeszcze 2 inne salony. Każdą suknię, którą przymierzałam porównywałam do tamtej:) Wtedy upewniłam się, że podjęłam dobrą decyzję. Jeśli lubisz takie księżniczki to polecam salon Celebrity Bridal - kolekcję Sincerity :)
image
Ale fajnie dziewczyny, że tak pędzicie z wątkiem. Czasem żałuję, że już to wszystko jest za mną.
A macie motywy przewodnie?
Właśnie napisałam notkę, o motywie przewodnim jakim jest książka. Można, któraś z Was się skusi?
http://ania-konrad.blogspot.com/2013/01/motyw-przewodni-ksiazka.html
image

Magda - dzięki za rady :-) fajnie, że udzielają się u nas dziewczyny z doświadczeniem i chyba mnie przekonałaś i kupię takie styropianowe pudełka, które latwo samemu można ozdobić zwykłą wstążką albo naklejkami z fajnym tekstem :-)

U nas na sali jedzenie, które zostaje dają nawet na własnych paterach i później je zwracamy :-)

darlonek - najważniejsze, żebyś Ty dobrze czuła się w sukience, żeby sukienka pasowała do Twojej figury, zakrywała wady i odkrywała zalety Twojej sylwetki. Sukienki takiego typy sprawiają, że chociaż raz możemu poczuć się jak księżniczki :-) mi osobiście nie przypadł do gustu gorset w tej sukience za dużo się dzieje jak dla mnie :-) a mierzyłaś inne sukienki tego typu ? Mam nadzieje, że znajdziesz dla siebie coś wyjątkowego :-) Powodzenia :-)

Ja tu miałam zakładać nowy wątek a Wy pędzicie jak szalone .... super ale przekroczyłyśmy już mocno 300 wpisów więc czas na wątek nr 10 !!!
image
Zapraszam wszystkich do dalszej dyskusji do nowego wątku Młode Pary 2013 (część 10) :

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=441776&c=1&k=170
image
Dziewczyny,

kupiłam suknię w Marietta, nie pokazałam mamie, mówiąc, że to najnowsza kolekcja i nie ma zdjęć i tyle:):):)

Sama zrobiłam zaproszenia, menu i winietki. Papier i cyrkonie kupiłam na allegro, wydruk w pracy, razem wyszło 130 zł! A wesele mam na 120 osób, także wyszło tego dużo.Naprawdę polecam wzorowałam się poniższym:
http://allegro.pl/eleganckie-zaproszenia-slubne-na-slub-ro-06-i2967771827.html
Wyglądają czysto, elegancko i mogę do nich zrobić każdy kolor dekoracji ikwiatów.

I ogromna prośba, jestem załamana kosztem dekoracji:( Macie do polecenia kwiaciarnie która po rozsądnej cenie zrobi biety, kościól wiązankę...? Pomóżcie
Zapraszamy do wątku nr 12. http://forum.trojmiasto.pl/Mlode-Pary-2013-czesc-12-t449004,1,11.html
~Ala - polecam salonikkwiatowy.com.pl pani z tego saloniku jest "nowa" na rynku, ale dzięki temu ma przyzwoite ceny i ciekawy punkt widzenia :)

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (217 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry