Widok

Monitoring pracownika w miejscu pracy

Opinie do artykułu: Monitoring pracownika w miejscu pracy.

Monitoring za pośrednictwem kamer jest dopuszczalny wtedy, kiedy pracownicy wiedzą, że są monitorowani. Kamery nie mogą być instalowane w pomieszczeniach, gdzie pracownik może oczekiwać zachowania prywatności. Poza tym musi istnieć usprawiedliwiony cel zainstalowania kamer, a podjęte środki kontroli pracowników powinny w jak najmniejszym stopniu ingerować w życie pracowników.

Pracuję w firmie na produkcji jako stolarz. Zakład jest jeden ale mamy dwoje właścicieli - kobieta i ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taki monitoring czasem się może przydać, gdy dojdzie do wypadku przy pracy, w miejscach, w których pracownicy są szczególnie na to narażeni. Ale generalnie nie czułabym się dobrze z myślą, że jestem na podglądzie.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pracowałem w banku jakiś czas temu i kamery były wszędzie oprócz pomieszczenia dla pracowników (przynajmniej tak nam mówiono :D). W pierwszym miesiącu czułem się niezręcznie ale później przekonałem się, że są również dla mojego bezpieczeństwa. Myślę, że zapis z kamer nie był monitorowany cały czas bo niby po co ktoś miałby to robić. Inaczej sprawa ma się w prywatnych firmach gdzie pracodawca chce mieć kontrolę nad wykonywaną pracą i pracownik nawet po tyłku wstydzi się podrapać bo wielki brat może patrzeć.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 3

U nas też jest monitoring

Jak coś ci zginie albo przydarzy ci się wypadek to się okazuje, że nie działa monitoring. Jeśli jednak coś nie pasuje szefowi to wtedy okazuje się, że działał.
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 1

Normalni pracodawcy traktują monitoring (jak tez nagrywanie rozmów telefonicznych) jako środki bezpieczeństwa, przy wypadkach, pomyłkach, etc i nie monitorują stale pracowników.

Ale jest też rzesza takich pracodawców jak opisani w artykule, którzy sami kombinują, więc myślą, że każdy ich pracownik robi podobnie. Niestety tzw. Janusze biznesu płacą marne groszę, oszukują na godzinach i ZUSie oraz tworzą atmosferę zbliżoną do Korei Płn. Takim pracodawcom stanowczy środkowy palec.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 1

programy śledzące

tak samo jak na komputerach w pracy zakładają programy śledzące twoją prace bądź po jakich witrynach chodzisz w internecie, i oczywiście o tym ani słowa.....
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 0

czas pracy

Wszystko ma swoje dobre i zle strony. Czytnik czasu i karty faktycznie reguluja czas pracy.Czasami nawet na korzysc pracownikow, poniewaz za nadgodziny pracodawcy nie chca raczej placic. Kamery - mozna sie do nich przywyczaic. Tylko z naruszaniem danych osobowych czasami jest problem :-)..
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

przez 6 lat pracowałem u typa na sporym magazynie

zawsze śmierdział od rana do nocy, mimo iż miał zaufanych ludzi, ten typ tak ma, zamontował 3 kamery na halę i czasem patrzał na monitory ale baranowi do łba nie przyszło, że widać zawsze tak samo :) jak był na hali to nie patrzał na kamery, bo by my mieli przeje...Naooglądaliśmy się tanich chwytów z filmów - każda kamera "widziała" zdjęcie :) Po wylewie, szef zamknął interes życia :( Byliśmy w szpitalu, niby nie kontaktował a jak mu pokazaliśmy zdjęcia i wyjaśniliśmy, to usiadł, śmiał się i wyzwał nas od takich co stoją pod latarnią
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

witryny po jakich się poruszasz można przechwycić w wielu miejscach sieci

od (głównego) routera, przez serwer DNS, serwer proxy (jeśli taki istnieje) po zarządzalne przełączniki sieciowe. Niestety w dzisiejszych czasach jest to konieczność - pracownicy boją się "wjazdu bagiet na chatę" więc często "piracą" w pracy. Stąd rejestr odwiedzanych stron stanowi du*ochron dla szefa oraz administratora IT firmy. Oczywiście można na wielu stanowiskach ograniczyć internet do absolutnego minimum - ale często mija się to z celem.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

3 firmy, 2 umowy...

... normalnie korporacja jakaś
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 0

POlskie zatrudnienie :)

Umowa zlecenie , o dzieło, żadnych perspektyw na przyszłość do tego kamery i wiecznie nie zadowolony i ponoszący straty " przedsiębiorca " O co k...a chodzi w tym kraju ! 60 % pracuje na czarno czy wieczna praca sezonowa to rozkwit gospodarki kraju ???
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety...

Daliśmy się zagonić pod kamery jak bydło. Ostatnio przechodziłem koło pętli tramwajowej w Oliwie. Na jednym skrzyżowaniu naliczyłem 4(!) kamery. Do pewnego momentu kwestia monitoringu w Gdańsku wyglądała rozsądnie, potem zaczął sie tworzyć na ulicach jeden wielki big brother. Oczywiście wszystko dla naszego bezpieczeństwa :)
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 9

Glownym przeznaczeniem monitoringu jest

stala kontrola pracownikow i trzymanie (nie w prost) dyscypliny (wydajnosci) w pracy. Wszystko inne ma juz drugorzedne znaczenie. Tak samo rejestrowanie rozmow telefonicznych. Niestety nie mozliwe jest tego uniknac poniewaz stosuje sie to prawie wszedzie a przede wszystkim w krajach rozwinietych.... W niektorych kompaniach pracodawca zada nawet dostepu do waszego portalu socjalnego jak Twitter czy Facebook. Aplikujacy o prace jak nie podadza tego w aplikacji to oczywiscie nie zostana przyjeci.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

mnie kiedyś kamera zlapala

Jak bawiłem się swoim ciullkiem
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

PRACOWNIK = ZŁODZIEJ (podejrzany)

myslenie pracodawcow, kontrola pracownika monitoringiem i inne zjawiska nadprzyrodzone w miejscu pracy i dla pracownika informacja wszystko co powiesz i jest zapisane na nagraniu moze zostac uzyte przeciwko tobie, prawie jak FBI w niemalze kazdym zakladzie pracy. Doczekalismy sie czasow zlotego stulecia.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja w swojej taksowce nagrywam klientow

a potem w domu ogladam jakie ludzie gadaja bzdury i co jakie cuda robia - szok! bez znaczenia plci.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

wszystko po to by upodlić pracownika w imię prawa
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

to nie pracowales w banku na litere A

... tam oprócz kamer są mikrofony, a rozmowy z klientami są skrzętnie przesłuchiwane i oceniane wszystko po to żeby zrobić lepiej klientowi ......
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry