Widok

Monitoring pracownika w miejscu pracy

Opinie do artykułu: Monitoring pracownika w miejscu pracy.

Monitoring za pośrednictwem kamer jest dopuszczalny wtedy, kiedy pracownicy wiedzą, że są monitorowani. Kamery nie mogą być instalowane w pomieszczeniach, gdzie pracownik może oczekiwać zachowania prywatności. Poza tym musi istnieć usprawiedliwiony cel zainstalowania kamer, a podjęte środki kontroli pracowników powinny w jak najmniejszym stopniu ingerować w życie pracowników.

Pracuję w firmie na produkcji jako stolarz. Zakład jest jeden ale mamy dwoje właścicieli - kobieta i ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie w pracy sa kamery i jakos juz nikt nie widzi w tym problemu chociaz na poczatku ludzie byli sceptycznie nastawieni. Szef zamontowal monitoring lanberg. monitoring jest tak intuicyjny i prosty w obsludze ze sama zdecydowalam a zalozeniu takiego u siebie w domu. Moge ogladac obraz z kamery na TV czy smartfonie. Jakość obrazu pierwsza klasa.

Kamery

A wypier...te kamery. Wiatrówka i jadziem że śruta. A jak.

Zainstalowanie takiego programu musi zostać poprzedzone poinformowaniem pracownika-nie ma innej możliwości. W mojej firmie korzystam z programu pclogger. poinformowałem pracowników, nikt z nich nie miał obiekcji a przyznam, że wnioski w programu dały mi duzo do myślenia. Wbrew pozorom tego typu programy wnoszą więcej dobrego niż złego mimo, że na początku pewnie w wiekszości przypadków jest duży opór pracowników

Też jestem tego samego zdania. W większości przypadków jest tak, że dopiero kiedy zaczynamy kontrolować pracę okazuję się jaka jest różnica w efektywności pracy pracownika. W korpo gdzie byłam kierownikiem z miesiąca na miesiąc spadała sprzedaż, po zainstalowaniu programu pclogger na kompach pracowników okazało się o dziwo, że sprzedaż wzrosła...przypadek? Nie dajmy się zwariować ale pracownicy czasami przeginają i zapominają, że komputer służbowy służy do pracy a nie do robienia przez 2 godziny zakupów na allegro.
Gdyby ktoś potrzebował takiego programu to polecam pclogger - łatwy w obsłudze, monitoruje prace kompa przez cały czas. Polecam

Przepisy

Witam, proszę o podanie przepisów, aktów prawnych, na których został oparty artykuł. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że w naszym kraju nie obowiązują żadne przepisy regulujące systemy telewizji przemysłowej. Jedynie przepisy dotyczące rozpowszechniania nagrań i obrazu osobom trzecim. Oczywiście informacja o możliwości nagrywania musi być. Dziękuję i pozdrawiam.

kamery

Kamery matują by premie zabrać pod byle pretekstem nieroby w biurze siedziec i najlepiej się onic nie pytać bo są zajęci siedzeniem na internecie

No właśnie wszystko rozbija się o ustalenie jasnych zasad na początku współpracy.

jestescie zboczencami i tyle

jak kamera w pray w szatni ma czemus zapobiegac? to zwykle podgladanie i jest za to artykul i kara wiezienia i odszkodowanie jak tak mozna? a w domu to na wlasne zyczenie sobie zakladasz a nie bez twojej wiedzy....

jestem za monitoringiem i alarmem.

Ja jestem za monitoringiem nawet w domu, podobnie jak za alarmem. Nigdy nie wiadomo, kto przechodzi obok twojego domu..
Dlatego, gdy budowaliśmy wspólnie z mężem dom znaleźliśmy firmę która zajmuje się takimi rzeczami i dziś możemy spokojnie wyjechać nawet na kilka dni i mamy pewność, że nasz dom jest bezpieczny. Polecam kns-kielce, kazdemu kto równiez zastanawia sie nad monitoringiem oraz alarmem.

Fonia

A czy podsłuchy w miejscu pracy są dozwolone? Nasze szefostwo zamontowalo mikrofony, przy czym zaden klient o tym nie wie. My, pracownicy wiemy lecz nie podpisywalismy zadnych zgod na nagrywanie. Co z tym zrobic?

mo

monitoring owszem jak się cos stanie ale nie po to żeby zwracać uwagę ze ktoś się śmieje w pracy

To jest pogwałcenie praw człowieka, jeżeli nie zostałaś poinformowana o tym że jesteś monitorowana.
Dosyć często się zdarza teraz, że pracownicy są inwigilowani, a przez to również karani pieniężnie za niedopilnowanie np. złodziejaszków w sklepie. I tu mowa o pracownikach typu, sprzedawca, magazynier. Czy wy macie w umowach napisane, że musicie pilnować towaru i bezpieczeństwa w pracy? Od tego są firmy ochronarskie...
Co do monitoringu. Ja osobiście korzystam jedynie z monitorowania mojego motocyklu, ale firma Konsalnet z której korzystam wywioązuyje się nad wymiar dobrze ze swoich obowiązków.

A i tak chodzi o to

Żebyś mógł zboku posłuchać i się podniecić...

Tak sa kamery i nikt nas o to nie pytal tylko sa za to zabierane premie ze ktos cos zrobil niezgodbie z przepisami chyba tylko poto one sa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No ja wam powiem, że dzięki monitoringowi gps zaoszczędzam sporą sumkę pieniędzy miesięcznie. Dobre poprowadzenie firmy przy pomocy właśnie konsalnetu przynosi efekty.
Akurat ten system monitorowania pojazdów jest niezwykle dobry, gdyż możesz kontrolować ile przebiegów dziennie/msc robią auta, jak dużo paliwa wylewa się miesięcznie, itp. Generalnie można kontrolować pracę pracownika oraz maszyny.
Jeżeli zaś chodzi o to czy kontrolują Cie po służbie to tego nie wiem. Wiem za to, że można podpisywać specjalne umowy ustawione pod klienta, jak np w firmie Konsalnet. Wiem, że u mnie pojazdy monitorowane są cały czas, ale to głównie poprzez gps, by nie doszło do kradzieży.

Tak wygląda

współczesne niewolnictwo w Polsce
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

kamery w pracy są obiektywnie super

Tylko subiektywnie nam się wydaje, że to nie fair lub coś innego. Jestem przekonany, że służą wprawdzie pomocą stronom umowy w rozwiązywaniu wielu spraw.Jest ogrom zalet. Rozumiem, że pewne osoby nie są zadowolone. Na złodzieju "czasu pracy" czapka gore" i inne powiedzenia. Dobrzy i uczciwi czują się OK. Tylko prawda prowadzi do dobra.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Działalnośc gospodarcza ...

... Czyli samozatrudnienie i oferowanie ludziom pracy na czarno na szeroką skale . Działalność gospodarcza to największy wałek w Europie .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam to w d...

i już
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry