Widok

Monitoring pracownika w miejscu pracy

Opinie do artykułu: Monitoring pracownika w miejscu pracy.

Monitoring za pośrednictwem kamer jest dopuszczalny wtedy, kiedy pracownicy wiedzą, że są monitorowani. Kamery nie mogą być instalowane w pomieszczeniach, gdzie pracownik może oczekiwać zachowania prywatności. Poza tym musi istnieć usprawiedliwiony cel zainstalowania kamer, a podjęte środki kontroli pracowników powinny w jak najmniejszym stopniu ingerować w życie pracowników.

Pracuję w firmie na produkcji jako stolarz. Zakład jest jeden ale mamy dwoje właścicieli - kobieta i ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rozpocznij działalność gospodarczą.

Szybko się przekonasz, jak wiele gorzkiej prawdy mają twoje słowa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Już widzę PIP i ich kontrole.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marcin ? to dla ciebie ćpunie zamontowaliśmy fotki na kartonach, żeby Roman nie widział, że ćpiesz w robocie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kamery ? To jeszcze nic

Pewna firma ochroniarska, która domaga się wykorzystywania przez jej kierowników ich prywatnych samochodów, domaga się również, aby zgodzili się oni na instalację w nich GPS i zgoda na monitoring pozycji.

W godzinach pracy to ja rozumiem, ale jaką ja mam gwarancję, że nie monitorują mnie też poza moimi godzinami pracy ? Kierownik w ochronie jest na dyżurze non stop, zdarzają się interwencje w nocy na obiekcie, że trzeba skontrolować czy nie śpią na służbie, czyli w zasadzie moje życie pod kontrolą firmy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skoro tak się oburzacie na te kamery, to czemu tak gnacie do tej Anglii ?

Tam jest po 10 kamer na każde pomieszczenie, żaden wasz ruch nie umknie menadżerowi, w zakresie obowiązków pracownika jest dbanie o czystość tych kamer i jest to pilnowane bardziej niż dbanie o czystość stanowiska parcy, a głównym zadaniem menadżera jest gapienie się w monitor, nie jest to zlecane jakiejś badziewnej agencji ochrony która lachę na to kładzie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie użalajcie się tak. Każdą chwilę wykorzystacie aby coś skręcić.

Czesciowo tak - pracownik to zlodziej. Jak nie zamkniesz na klucz papieru toaletowego, nie bedziesz trzymac pod kluczem tonerow do drukarek, kartek do ksero itp itd to wyniosa wszystko lacznie z olowkami. Kiedys u mnie w pracy wszystko stalo otworem. To byly piekne czasy. Niestety teraz wszystko pod kluczem. I dobrze.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Naczytales się glupot z us i powtarzasz. W kraju gdzie pracownik sam z radoscia doda swego pracodawce do znajomych naprawdę zbede jest pytanie o jego haslo itp. Poza tym w zyciu się z tym nie spotkalam ale w opowiesciach to kazdy doswiadczyl.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Akurat te wszystkie kamery to dzialaja wyjatkowo selektywnie. Znam dziesiatki przypadkow pobic itp kiedy akurat wyjatkowo kamera byla odwrocona w druga strone nawet jak byla kamera na stale wycelowana w jeden obszar. I nie, nie z opowiesci to znam (info dla hejtujacych).
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

albo jak ci ktoś rower ukradnie

albo wjedzie ci w samochód i ucieknie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

A to standrad sciaganie w pracy filmow, gier itp. Slowo pisane w postaci zakazu nie wystarcza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

I bardzo dobrze! Bo ci co maja ekrany bardziej na widoku - pracuja. Reszta zas znudzona albo na czacie ne fejsie gada cale dnie ze znajomymi, albo przeglada auta na allegro (glownie faceci), albo suknie slubne (matrymonialne desperatki szukajace w pracy meza bo na studiach nie zdazyly), albo kolyski (te w ciazy) itp itd.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

W pracy jesteś pracownikiem, więc o co chodzi?

W pracy jesteś pracownikiem w pewnym sensie najemnikiem, który za określone pieniądze zobowiązuje się w określonym czasie być wyłącznie do dyspozycji firmy, więc o co chodzi?
Nie rozumiem problemu większości komentatorów.
Od lat mamy w firmie monitoring, ale jakoś nie odczuwam z tego tytułu nawet najmniejszego dyskomfortu.
Przychodzę, podpisuje listę, robię swoje, kończę pracę, ponownie podpisuję listę i wychodzę - a dalej już nikt nie wnika co robię.
Natomiast w czasie pracy? moim zdaniem logiczne jest, że mam się zajmować tym w jakim celu zatrudniłem się i przyszedłem do pracy, a nie żeby "łazikować" po innych działach i tracić czas na prywatne pogaduszki - te można załatwić po godzinach.
Nikt nie robi problemu, że od czasu do czasu wyjdę na papierosa, odbiorę prywatny telefon lub gdzieś zadzwonię (wszystko jednak musi odbywać się z umiarem), gdy wyjdę po kawę też nie ma problemu, na jedzenie mamy dodatkowo pół godziny przerwy, a i tu można coś przekąsić jeszcze dodatkowo w tzw międzyczasie, w końcu jesteśmy tylko ludźmi, ale wszystko to musi być w granicach zdrowego rozsądku.
Nie widzę sensu w wielu niezdrowych emocjach związanych z monitoringiem i chyba nie stanowi to również problemu dla ludzi, którzy nie marnują czasu za który biorą pieniądze i zobowiązali się w godzinach pracy wykonywać prace do jakich celów zostali zatrudnieni.
Plusami monitoringu z pewnością jest to, że:
- łatwo można zweryfikować sytuacje gdy dochodzi do wypadku, napadu itp.
- monitoring zapobiega w dużym stopniu przypadkom kradzieży, zarówno tych będących dziełem pracowników jak i ludzi zewnątrz.
Analogicznie: gps w samochodzie, lokalizacja komórki, weryfikacja bilingów telefonu służbowego - nie jest to problem, o ile ktoś nie będzie przeginał.
Nie przesadzajmy z tą anonimowością jeśli nie mamy nic wstydliwego do ukrycia.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wszystko kamery rejestrują dźwięk.

Wp

Moja sasiadka zamiescila kamere na wejscie do klatki schodowej. I co z moim prawem do ochrony
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nawet sobie nie zdajesz sprawy Kasiu w ilu taksówkach zostaniesz nagrana lub przynajmniej zfotografowana.

W niektórych korpo jest to nawet wymóg.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zapraszamy prawników do Gościcina Firma KLOSE...

Przykłady motywacji pracowników.. W świetle prawa???
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry