Widok
Może tu ktoś mi odpowie?
Mam stopień znaczny i na pojazdami ZTM jeżdżę za darmo. Ciekawa jestem czy mogę za darmo tez jeździć na terenie Miasta Gdańska PKM?
więcej
więcej
Chyba odwrotnie
Z tego co się orientuję to raczej na odwrót. Jak moja mama jeździła z ojcem pkp to ona jako opiekun nie placila a ojciec mial platny bilet. Ale tylko powiedzmy z opiekunem a samemu to raczej tylko ulgowy. Może się mylę ale najlepiej spytać się w kasie na dworcu tam panie powinny wiedzieć albo poprostu konduktora.
Pkm to Pomorska Kolej Metropolitalna jezdzi w województwie pomorskim, przy stopniu znacznym masz 49% zniżki na bilet. A po Trójmieście jeździ SKM Szybką Kolej Miejska. Na to masz tak samo zniżkę 49 % na bilet. Musiałabyś się dowiedzieć u źródła czy jest szansa abyś mogła jeździć skm za darmo. Pewnie wątpię. Powiedzą Ci że 49% zniżki i tyle. Musiałabyś się jeszcze zorientować jak wygląda to z kartą mieszkańca Gdańsk. Gdy spełnisz 3 warunki to wtedy masz za darmo przejazdy. Kupiony bilet na ZTM, zdjęcie w aplikacji i kupiony pakiet mieszkańca na dany rok. A i tak jest to ograniczone tylko wybranymi trasami. Poszukaj sobie i poczytaj. Wyjedziesz do Gdyni i już nie będzie obowiązywać darmowy przejazd. Najlepiej u źródła:)
Nie, nie możesz
Osoby ze stopniem znacznym muszą kupić bilet ulgowy, z ulgą 49%.
Pociągi PKM to nie jest kolej miejska i obowiązują na niej przepisy jak na całej polskiej kolei. Na terenie Gdańska w pociągach honorowane są bilety miesięczne zapisane na karcie mieszkańca Gdańska, za co miasto zapłaciło kolejarzom kupę kasy. Przejazdów bezpłatnych (a więc uczniów lub osób niepełnosprawnych) to jednak nie dotyczy.
Pociągi PKM to nie jest kolej miejska i obowiązują na niej przepisy jak na całej polskiej kolei. Na terenie Gdańska w pociągach honorowane są bilety miesięczne zapisane na karcie mieszkańca Gdańska, za co miasto zapłaciło kolejarzom kupę kasy. Przejazdów bezpłatnych (a więc uczniów lub osób niepełnosprawnych) to jednak nie dotyczy.