Widok

Mycie łańcucha

Czym myć/czyścić łańcuch, jakiego środka najlepiej do tego używać?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak ale to stary bębenek, a mam drugi stary, w necie jest nawet poradnik jak to robić z piastą Shimano ona ma lewy gwint a ta piasta która mam prawdopodobnie Formula chyba ma inny, nawet mocowanie odwrotne jak w Shimano - wielowypust bębenka do zamocowania w piaście znajduje się na bębenku.

http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
może masz nieodpowiedni śrubokręt do pukania, lub młotek, który jest do wbijania a nie pukania ????!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie słuchaj rad dobrej cioci kloci. Uszkodzisz śrubokrętem te wycięcia i wówczas nawet kluczem nie odkręcisz. Jeżeli nie masz odpowiedniego klucza to daj temu spokój. Umyj benzyną i wpuść parę kropel oliwy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
próbowałem w te wycięcia w miseczce pukać śrubokręt i młotek ale nic nie ryszuło
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pamiętaj że tam masz lewy gwint, aby dostać się do środka.
mi wystarcza śrubokręt + młotek aby to ruszyć, potem idzie gładko
a w środku zależy od modelu, ale w shimano bywa i 60 małych kuleczek.
Pomoże pod warunkiem, że go później osuszysz i wpuścisz parę kropel oliwy do maszyn precyzyjnych. Już kiedyś taką praktykę stosowałem. Wprawdzie tam powinien znajdować się smar o konsystencji dość rzadkiej żeby nie stwarzał oporu, ale to wówczas należy bębenek rozebrać.
nie chce zakładać tu nowego tematu znowu..
Więc zapytam:

- czym rozebrać bębenek pomijająć użycie specjalistycznego klucza którego się nie ma niezależnie od tego Shimano czy inny FOrmula?
- "wykąpanie" bębenka w benzynie albo inny rozpuszczalniku coś pomoże?
Ostatnio była gnojowata pogoda, teraz przyszedł mróz, rdza zablokowała pewnie i bębenek przeskakuje aż strach mocniej przycisnąć.
wychodzi 6500 km na łancuch. To nie jest jakiś wyczyn - tutaj sporo zalezy od stylu jazdy, pory roku, warunków, teego czy to miasto, szosa czy MTB.

MI wychodziło z tego co pamietam koło 5000 na łańuchach typu hg-50, pc-48. Przy czym sa to dane sprzed kilku lat, kiedy w ogóle chciało mi sie to liczyć, mierzyć zapisywać. Wtedy to temiałem okres iż szejkowałem łańcuchy ale poprostu obserwując przebiegi stwierdziłem iż nie przekłada sie to w widoczy sposób na trwałość.

Wiec poprzestałam i namawiam na to każdego :)
nie rozumiem o co chodzi qrt. akurat w przypadku lancucha czeste mycie wydluza zycie. 13000 km na dwoch guanianych lancuchach IG31 i guanianej kasecie sunrace to potwierdza :-)
mycie-mam na mysli szejkwanie w goracej wodzie z proszkiem do prania.
no tak – rozpuści stary smar, ale brud, kurz czy piasek który sie dostał miedzy sworznie a kołnierze zostanie – to wynika z samej konstrukcji łańcucha – jest to miejsce dość trudno dostępne, co powoduje iż jesli coś już tam wpadnie to poprostu ciężko z powrotem to z stamtąd wyciągnąć :)
Przeczytałem w Wikipedia, że szejkowanie pomaga w procesie penetracji i rozpuszczania nieczystości osadzonych na łańcuchu, ale o usuwaniu syfu nic nie wspomina.
najlepsza na łańcuch cola
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
skąd te wnioski? syf zostaje tam gdzie był - Niezależnie od tego czy myjesz czy nie. Po myciu tylko smaru/oleju jest mniej. Przecież o tym pisałem.

WD40 wypiera wode

Smarowanie łańcucha po jezdzie wypiera syf i dlatego przestaje chrzęścić ?
Jeszcze jedno: a jechał ktoś rowerem po dnie jeziora?, bo Intel tak, woda po szyję a on jeszcze pedałował. W końcu rower wywrócił się do góry kołami razem z nim :-D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadza się on "przelatuje" rzeczkę na swym biku i ma rower czysty. Nie musi go już myć w domu:)
nie. Jak smarujesz łańcuch po jezdzie bez jego mycia to nawet jesli przed smarowaniem jakieś dzwieki wydawał to po smarowaniu natychmiast przestaje.
INTEL nie używa kranówki, lecz wody ze zbiorników wodnych na trasie przejazdu - przynajmniej latem na wycieczkach z rowery,gda,pl
a słuchajcie zamiast dyskutować może zapytajmy INTELA - czytałem że to świetny serwisant ;), pewnie zna się i na myciu ;P?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
"w ogóle mycie jest bez sensu"

Zauważyłem, że po wymyciu smaru następny wymywa się syf. Takie wielokrotne płukanie, to działanie uciążliwe, ale cóż się nie robi na ulubionego roweru :)
do góry