Widok
tak ale to stary bębenek, a mam drugi stary, w necie jest nawet poradnik jak to robić z piastą Shimano ona ma lewy gwint a ta piasta która mam prawdopodobnie Formula chyba ma inny, nawet mocowanie odwrotne jak w Shimano - wielowypust bębenka do zamocowania w piaście znajduje się na bębenku.
http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/
http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/
nie chce zakładać tu nowego tematu znowu..
Więc zapytam:
- czym rozebrać bębenek pomijająć użycie specjalistycznego klucza którego się nie ma niezależnie od tego Shimano czy inny FOrmula?
- "wykąpanie" bębenka w benzynie albo inny rozpuszczalniku coś pomoże?
Ostatnio była gnojowata pogoda, teraz przyszedł mróz, rdza zablokowała pewnie i bębenek przeskakuje aż strach mocniej przycisnąć.
Więc zapytam:
- czym rozebrać bębenek pomijająć użycie specjalistycznego klucza którego się nie ma niezależnie od tego Shimano czy inny FOrmula?
- "wykąpanie" bębenka w benzynie albo inny rozpuszczalniku coś pomoże?
Ostatnio była gnojowata pogoda, teraz przyszedł mróz, rdza zablokowała pewnie i bębenek przeskakuje aż strach mocniej przycisnąć.
wychodzi 6500 km na łancuch. To nie jest jakiś wyczyn - tutaj sporo zalezy od stylu jazdy, pory roku, warunków, teego czy to miasto, szosa czy MTB.
MI wychodziło z tego co pamietam koło 5000 na łańuchach typu hg-50, pc-48. Przy czym sa to dane sprzed kilku lat, kiedy w ogóle chciało mi sie to liczyć, mierzyć zapisywać. Wtedy to temiałem okres iż szejkowałem łańcuchy ale poprostu obserwując przebiegi stwierdziłem iż nie przekłada sie to w widoczy sposób na trwałość.
Wiec poprzestałam i namawiam na to każdego :)
MI wychodziło z tego co pamietam koło 5000 na łańuchach typu hg-50, pc-48. Przy czym sa to dane sprzed kilku lat, kiedy w ogóle chciało mi sie to liczyć, mierzyć zapisywać. Wtedy to temiałem okres iż szejkowałem łańcuchy ale poprostu obserwując przebiegi stwierdziłem iż nie przekłada sie to w widoczy sposób na trwałość.
Wiec poprzestałam i namawiam na to każdego :)