Widok

Mycie łańcucha

Czym myć/czyścić łańcuch, jakiego środka najlepiej do tego używać?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najbardziej skuteczna to benzyna ekstrakcyjna
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
H2O
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
wacha + sciera.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
dbigiem :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
potwierdzam
Wystarczy użyć Google i wszystko wiesz;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ale po co chcesz myć? Starego smaru ze środka nie wymyjesz w prosty sposób - możesz szejkować ale to niekoniecznie ma jakikolwiek sens.

A z zewnątrz to możesz go szmatką przeczyścić jak masz taką potrzebę. Ale to tylko zabieg estetyczny bez wiekszego wpływu na prace łańcucha.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ja myję mydłem, proszkiem Bryza, gorącą wodą w metalowym pudełku po kremie Nivea o pojemności 250 ml
Po wymyciu i wysuszeniu konserwuję WD40 i do rezerwy.
Nie ma nic gorszego jak WD40, to nie jest smar ani oliwa i służy zupełnie do czego innego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
No tak WD40, to nie jest smar, ani oliwa z oliwek do sałatek, ale zapobiegnie zardzewieniu łańcucha po wyjęciu z roztworu kąpiącego metodą wstrząsową w pudełku po kremie Nivea o pojemności 250 ml.

Przecież pytanie dbig'a dotyczy MYCIA , a nie przygotowania do jazdy !!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
w ogóle nie myje ostatnio łańcucha co nie oznacza że nigdy tego nie robiłem, pogoda codziennie jest jaka jest i nie pamiętam kiedy było sucho.
Napęd w kolorze jasno - brązowym trochę hałasuje, ale syfu więcej niż po konserwacji się nie lepi.
Osobiście jadę na 3 łańcuchy. Po 500km łańcuch idzie do plastikowej butli z benzyną i tam czeka. Jak się zbliża jego czas powrotu do służby - szejkowanie w tejże benzynie, wytarcie do sucha (w tym usunięcie szmatką resztek starego smaru i brudu) i dobowa kąpiel w oleju do łańcuchów pił łańcuchowych. Ostatni element to skapanie nadmiaru i osuszenie z oleum a następnie wytarcie szmatą przed powrotem na zębatki.
po pierwsze wypiera wode - jesli kolega psika wd40 po myciu łancucha wodą to ma to sens jak najbardziej.

znacznie wiekszym bezsensem wydaje mi sie samo mycie łańucha ale jak ma się sporo wolnego czasu to czemu nie :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Potwierdzam. Jednak benzyna jest lekka. Na większe brudy lepsza jest najpierw ropa (ew. nafta) a później krótsze łańcuchy węglowodorowe - właśnie ta słynna benzyna ekstrakcyjna (najlepiej w 5l baniakach sprzedawanych jako "rozpuszczalnik ekstrakcyjny"). Nigdy nie wolno stosować wody kranowej do mycia łańcucha przez dłuższy czas, bo to inicjuje korozję. Jak ktoś chce koniecznie użyć wody - to tylko destylowana. Po myciu w benzynie należy odczekać do czasu odparowania (najlepiej ok 2 godzin) i wyoliwić w czymś. Ja używam mobilube SHC 75W90, taki sam jakim zalewam skrzynię biegów w samochodzie. W intercars kosztuje ok 44 zł z rabatem za 1l. Dla mnie produkty "rowerowe" to tylko wielka marża dla pośredników i prymitywna technologia (vide olej mineralny do hamulców czy amortyzatorów).
i ile po takich zabiegach przejedziesz na 1 kasecie ?
w ogóle mycie jest bez sensu. Mycie maszynkami czyscie go praktycznie tylko z zewnątrz. A szejkowanie wymywa stary smar ze sworzni ale brud tam zostaje!
Przecież każdy chyba kto szejkował łańcuch wie iż po takim myciu przez pierwsze kilometry łańcuch dość wyraźnie chrzęści.
O czym to świadczy? wlasnie o tym ze smar został wymyty a syf został.

Ponad to dokłade wymycie starego zlepionego smaru ze sworzni powoduje iż łańcuch sie wydłuża! Kto nie wierzy niech sam sobie zmierzy długość łańcucha przed i po szejkowaniu.
to jaki olej polecacie do łańcucha? nie z produktów rowerowych, tylko motoryzacyjnych. Olej przekładniowy? Olej do smarowania pił łańcuchowych?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
chrzęści ponieważ jest świeżo po smarowaniu. w trakcie jazdy opony podbijają śmieci, ziarneka piasku i inne "artefakty" z drogi które przylepiają się od łańcucha... jak go ładnie oblepią przestaje chrzęścić. zwykle po 5km jazdy w lesie ;)
a czemu usyfiony i suchy łańcuch który potraktujesz smarem bez mycia nie chrzęści?

Czemu fabrycznie nowy łańcuch również nie chrzęści?
do góry