Widok

Mycie łańcucha

Czym myć/czyścić łańcuch, jakiego środka najlepiej do tego używać?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Osobiście jadę na 3 łańcuchy. Po 500km łańcuch idzie do plastikowej butli z benzyną i tam czeka. Jak się zbliża jego czas powrotu do służby - szejkowanie w tejże benzynie, wytarcie do sucha (w tym usunięcie szmatką resztek starego smaru i brudu) i dobowa kąpiel w oleju do łańcuchów pił łańcuchowych. Ostatni element to skapanie nadmiaru i osuszenie z oleum a następnie wytarcie szmatą przed powrotem na zębatki.
w ogóle nie myje ostatnio łańcucha co nie oznacza że nigdy tego nie robiłem, pogoda codziennie jest jaka jest i nie pamiętam kiedy było sucho.
Napęd w kolorze jasno - brązowym trochę hałasuje, ale syfu więcej niż po konserwacji się nie lepi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
No tak WD40, to nie jest smar, ani oliwa z oliwek do sałatek, ale zapobiegnie zardzewieniu łańcucha po wyjęciu z roztworu kąpiącego metodą wstrząsową w pudełku po kremie Nivea o pojemności 250 ml.

Przecież pytanie dbig'a dotyczy MYCIA , a nie przygotowania do jazdy !!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma nic gorszego jak WD40, to nie jest smar ani oliwa i służy zupełnie do czego innego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja myję mydłem, proszkiem Bryza, gorącą wodą w metalowym pudełku po kremie Nivea o pojemności 250 ml
Po wymyciu i wysuszeniu konserwuję WD40 i do rezerwy.
ale po co chcesz myć? Starego smaru ze środka nie wymyjesz w prosty sposób - możesz szejkować ale to niekoniecznie ma jakikolwiek sens.

A z zewnątrz to możesz go szmatką przeczyścić jak masz taką potrzebę. Ale to tylko zabieg estetyczny bez wiekszego wpływu na prace łańcucha.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Wystarczy użyć Google i wszystko wiesz;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
potwierdzam
dbigiem :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
wacha + sciera.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
H2O
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Najbardziej skuteczna to benzyna ekstrakcyjna
do góry