Widok

NOWA DZIELNICOWA LINIA AUTOBUSOWA

Karczemki Temat dostępny też na forum:
UWAGA!!! UWAGA!!! UWAGA!!!

Podczas XII Sesji Rady Dzielnicy Kokoszki w obecności Zastępcy Prezydenta Gdańska Piotra Grzelaka i Zastępcy Dyrektora Zarządu Transportu Miejskiego Sebastiana Zomkowskiego została podjęta uchwała o utworzeniu dzielnicowej linii autobusowej. Po wielu miesiącach i kilkunastu spotkaniach z władzami miasta udało się wypracować wspólne stanowisko. Jest to niewątpliwie w ostatnich latach jedna z najważniejszych uchwał Rady Dzielnicy Kokoszki, która w znaczący sposób poprawi życie mieszkańcom naszej dzielnicy. Linia ta będzie łączyła osiedla z przystankiem PKM Kiełpinek. Koszt uruchomienia linii w skali roku wyniesie około 700.000 zł. Taki oto "prezent" otrzymała Dzielnica Kokoszki pod choinkę w tym roku. Nowa linia autobusowa będzie miała numer 268. Radni przyjęli także uchwałę zmierzającą do uruchomienia linii 257, łączącej w godzinach szczytu Wrzeszcz z Kokoszkami, Karczemkami i Kiełpinem Górnym od strony ul. Słowackiego. Linia ta będzie łączyć również nasze osiedla z przystankiem PKM Matarnia oraz Parkiem Handlowym Matarnia.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pojawił się rozkład na stronie ztm to jest śmieszne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Popieram cię anonim trzeba zrobić pożądek na naszej dzielnicy bo to co tu się wyprawia to dantejskie sceny pamiętajcie mieszkańcy razem możemy wszystko
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

No i teraz nasówa się pytanie gdzie są nasi radni z dzielnicy bo dojście na przystanek z wózkiem graniczy z cudem o starszych osobach nie wspomnę
Trzeba zmienić radę dzielnicy bo tylko potrafi dużo gadać nic nie robić obiecuje wam radnym jedno jak nie zobaczę autobusu lini 268 na dzielnicy 15 stycznia 2017 r. rozkrecę wam taką afere że wylecicie z hukiem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przystanki???? Najpierw trzeba by było odśnieżyć chodniki i ulice albo czekają aż stopnieje śnieg:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiedziałam, że tak będzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przystanków też nie widać ale wytłumaczenie urzędników bedzie jedno ZASKOCZYŁA NAS ZIMA SORY TAKI MAMY KLIMAT
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Prezydent Grzelak podał na sesji datę 15 stycznia." Autobus ma ruszyć za 4 dni, a na stronie ZTM nie ma żadnych zapowiedzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja bym puścił autobusik
od stacji kolejki Kiełpinek do Ikea przez Kiełpino, Kokoszki do centrum Matarnia i z powrotem.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lukas, każdy może podziałać. Pokaż na co Cię stać żeby porawić ludziOM życie,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tym się martwię że jak powstanie to zniknie mam nadzieję że dostaniemy to iveco co na 100 kursowało bo ta linia jest też ciągle pusta czyli busik jak nowy :-) ala ta linia to maskotka władzy naszej i musi zostać a naszą zlikwidują po kilku miesiącach i powiedzą że tyle płakaliśmy to wam daliśmy i znowu wam tłumaczę że to nie taxi po co ma krążyć po naszym osiedlu szkoda czasu ale najwiecej mają do powiedzenia ci co nie korzystają i napiszą w ogłoszeniach o wynajem mieszkania autobus 25 metrów od klatki i gitara napewno szybciej wynajmą ludzie zejcie na ziemię a nasza rada dzielnicy niech też zacznie myśleć bo szkoda słów po co autobus osiedlowy na terenach przemysłowych niech zawraca na rondzie turbinowym i niech bedzie synchronizacja na bysewo tym sposobem da się oszczedzic ok 20 min i wozo kilometry czyli dał by radę kursować częściej wystarczy dostosować rozkłady do obecnych kursów wiem że to nie jest proste i nie w stylu ZTM ale może teraz się postarają i nie spieprzą tego jak ze 167 i 157 na fabrycznej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Myślę że warto dać szansę lokalnej linii autobusowej.
Oczywiście podstawą i trzonem komunikacji miejskiej naszej dzielnicy są i będą autobusy 167,168,157,N3,fragment trasy 126 oraz 801 Gryf.

ZTM nie lubi pustych przejazdów - jak linia nie będzie cieszyłą się powodzeniem zniknie szybko.

Warto dać szansę i nie krytykować czegoś co jeszcze nie funkcjonuje.

Pożyjemy - zobaczymy,ocenimy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja myślę że rada dzielnicy jest do wymiany bo po co autobus w dzielnicy co godzinę pks był częściej jak tu mieszkała garstka ludzi obecna rada nie robi nic żeby poprawić ludzią życie na osiedlu tylko ciągłe utrudnienia z ich strony
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
Godzinę? Ciekawe skąd, bo tyle to autobus będzie robił całe kółko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
witam. myślę że korzystać z tej linii będą ci którzy będą chcieli podjechać kawałek po osiedlu(kościół , szkoła itp.) i mają bilet miesięczny lub bezpłatny przejazd bo wątpię by ktoś chciał szczególnie przy lepszej pogodzie godzinę busikiem jechać do PKM jak może spacer zrobić.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
jeszcze wtedy chyba wszyscy zakladali ze bedzie przystanek PKM na karczemkach :D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też się czasem zastanawiam co projektant miał na myśli z tą kładką. Wielka konstrukcja o nośności (przypuszczam) kilku ton tylko dla pieszych i rowerzystów. Pewnie gdyby ktoś wcześniej pomyślał to po wzmocnieniu spokojnie mogłaby komunikować obie strony obwodnicy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie zaprzeczam wypowiedzi XYZ ale jak ktoś zrobi sobie spacerek do 500 m max to mu korona z głowy nie spadnie szkoda czasu rozkładowego i wozokilometrów na taką trasę w żadnym mieście w polsce nie ma tak fatalnej komunikacji jak w Gdańsku organizator czyli ZTM powinien pomyśleć nad wymianą planistów rozkładów jazdy oraz tras bo kasa która jest na komunikacje idzie w błoto proponuję też przebudowę kładki nad obwodnicą na drogową linia 168 i 167 gubi na odcinku od karczemek do auchan na jednym kursie ok 3 km co daje nam 282 km w skali dnia dla lini 168 w skali roku daje nam to wynik ok 100 000 km czyli 2 nasze linie tracą ok 200 000 km rocznie za te wozokilomerty autobusy by mogły kursować częściej lub wydłużyć linię 157 do kiełpina . To dotyczyło tylko naszego osiedla ale inne mają podobnie a nawet gorzej wiedz pozdrawiam ZTM w Gdańsku i proponuję zabrać się do pracy nad przebudową całej komunikacji miejskiej
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6
Myślę że dojazd do PKM to tylko jedne z listy funkcji dzielnicowej linii:

- Transportu dzieci do szkoły.
- Dojazdu do przychodni,biblioteki,basenu itp
- Dojazdu do urzędu pocztowego przy Budowlanych (odbiór paczek,awizo itp)
- Dojazd do boiska Jaguara ;)
- Dojazd do kościołów
- ... I jeszcze pewnie wiele innych

Więc trasa nie wprost tylko do PKM jest w 100% uzasadniona i prawidłowa! :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Straszne koszty takie koszty są przy pojazdach przegubowych co ten ztm znowu ściemnia i ktoś był nieźle upalony rysując tą trase nam wystarczy prosta linia a nie kręcoca się w koło i do pkm pojedziemy w 25 min a nie w 10 to nie ma być taxi tylko autobus do pkm komuś się pomieszały piorytety obsługi komunikacji
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Wrzesz i dojazd do Wrzeszcza wydaje się być istotniejszy niż do Gdańska

Dojazd do wrzeszcza wydaje się być ważniejszy niż dojazd do Gdańska Glównego . W stronę Wrzeszcza jeżðzi młodzież do szkol ,na uczelnie . Trasa 168 jest fatalna ,beznadziejnie dluga .Dojazd do PKM z Kiełpina to podstawa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
do góry