Widok
Na jaki kolor pomalować małą sypialnię dziecka?
Moja córka już powoli wyrasta z tego, że wszystko w pokoju musi być różowe. Ma 8 lat, jest bardzo rezolutna i od niedawna prosi nas żebyśmy wyremontowali jej pokój. Zgodziłam się, bo ściany faktycznie już wyblakły, w dodatku są trochę przez nią pomazane. Zastanawiam się nad kolorem i w ogóle jakąś fajną aranżacją. Pokój ma ok 8m2 więc nie jest jakiś bardzo duży, chciałabym żeby wydawał się trochę większy. Macie jakieś pomysły?
a jakie masz meble, łóżko, dywan, dodatki? chyba że chcecie przy okazji malowania wymienić wszystko :)
ja bym pomalowała na dwa kolory - różowy i szary, żółty/kremowy i zielony (są różne odcienie i nasycenia - zieleń może być groszkowa a na resztę spokojny jasno-żółty lub odwrotnie), beże i brązy też ładnie wyglądają ale dadzą efekt bardziej "dorosłego" wnętrza a to mimo wszystko pokój dziecka
ja bym pomalowała na dwa kolory - różowy i szary, żółty/kremowy i zielony (są różne odcienie i nasycenia - zieleń może być groszkowa a na resztę spokojny jasno-żółty lub odwrotnie), beże i brązy też ładnie wyglądają ale dadzą efekt bardziej "dorosłego" wnętrza a to mimo wszystko pokój dziecka
A ja polecam BIEL. Całosć na biało i do tego np tylko 2 paski tapety dekoracyjnej w wybranym wzorze dla dziecka, albo cała jedna ściana w tapecie. Polecam tapety na fizelinie, super się kładzie.(papierowe duzo trudniej). Duzy wybór tapet na Grunwaldziej w Gdańsku przy Mama i ja
My u synów pomalowalismy na biało, do tego kazdy za łóżkiem ma 2 paski tapety i super to wygląda. Czysto, optycznie większe wnętrze. I do tego można super dodatki dobrać :) Polecam poszukac inspiracji w internecie
My u synów pomalowalismy na biało, do tego kazdy za łóżkiem ma 2 paski tapety i super to wygląda. Czysto, optycznie większe wnętrze. I do tego można super dodatki dobrać :) Polecam poszukac inspiracji w internecie
Meble kupiliśmy już białe. Ściany pomalowaliśmy na dwa kolory - sekretne spojrzenie (3 ściany) i jedną na Nutę Tajemnicy (taki intensywny jakby fioletowy). Łóżko jest takie z białą ramą, szafa biała, biurko białe i jeszcze bym chciała kupić jakąś fajnie pomalowaną komodę. Na ścianach wiszą już zdjęcia, kupiłam córce kilka kolorowych poduszek. Fajnie to wyszło.
Nie od dziś wiadomo, że kolor wpływa na nastrój. Dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór kolorów aranżując wnętrze. U dziecka w pewnym okresie precyzują się po woli zainteresowania i pasje. Warto zwrócić na to uwagę i przygotować coś co sprawi mu wielką radość. Np. plakaty, grafitti z ulubioną postacią czy np. ściany w ulubionym kolorze. Dzieci mają czasem swoje ulubione barwy i wzory. Podpytaj córki co lubi najbardziej.
A jak wybierać kolory? Są dwa sposoby łączenia barw: 1. Kontrastowo: np. aksamitny burgund/muślinowy turkus, czerwień flamenco/lawendowy welwet. 2. Komplementarnie: np. satynowy wrzos/batystowy fiolet, karmelowy zamsz/ odwaga. To nie takie trudne! Pamiętaj, że jasne kolory sprawdzą się idealnie przy małych, ciemnych pomieszczeniach, a ciemne i wyraziste przy większych, z lepszym dostępem do światła dziennego. Powodzenia! W razie pytań, pisz, chętnie pomogę!
A jak wybierać kolory? Są dwa sposoby łączenia barw: 1. Kontrastowo: np. aksamitny burgund/muślinowy turkus, czerwień flamenco/lawendowy welwet. 2. Komplementarnie: np. satynowy wrzos/batystowy fiolet, karmelowy zamsz/ odwaga. To nie takie trudne! Pamiętaj, że jasne kolory sprawdzą się idealnie przy małych, ciemnych pomieszczeniach, a ciemne i wyraziste przy większych, z lepszym dostępem do światła dziennego. Powodzenia! W razie pytań, pisz, chętnie pomogę!