Widok
Nie wiem, na którym powinno się nosić - myślę że to trochę zależy od nas samych, zyli znam osoby, które noszą pierścionek zaręczynowy po ślubie na środkowym palcu prawej ręli, a znam też osoby które uważają, że pierścionek zaręczynowy po ślubie powinno się nosić na serdecznym palcu lewej ręki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ja nosze na serdecznym palcu lewej reki.
Jednak niektorzy mowia,ze powinien byc na prawej,bo zastepuje sie go potem obraczka.
Inni zas,ze najpierw powinin byc na lewej,a obraczka na prawej swiadczy jakby o "przejscu" ze stanu narzeczenstwa domalzenstwa.najpierw lewa(narzeczenstwo i piersionek),potem prawa(malzenstwo i obraczka)
Zauwazylam,ze ludzie nosza tak jak im wygodnie.
Jednak niektorzy mowia,ze powinien byc na prawej,bo zastepuje sie go potem obraczka.
Inni zas,ze najpierw powinin byc na lewej,a obraczka na prawej swiadczy jakby o "przejscu" ze stanu narzeczenstwa domalzenstwa.najpierw lewa(narzeczenstwo i piersionek),potem prawa(malzenstwo i obraczka)
Zauwazylam,ze ludzie nosza tak jak im wygodnie.

"największym szczęściem jest kochac i byc kochanym"

"największym szczęściem jest kochac i byc kochanym"
ja oczywiście żartowałam z tym kciukiem ;-P
Ja noszę na prawej. Obrączki będziemy mieć delikatne, więc pierdzionek nie będzie się gryzł z obrączką :-)
Niektórzy przekładają pierścionek na lewą, a na prawej sama obrączka. Jeśli masz duży pierścionek, to też tak możesz potem zrobić, lub od razu go noś na lewej ;-)
Do wyboru -do koloru :-)
Ja noszę na prawej. Obrączki będziemy mieć delikatne, więc pierdzionek nie będzie się gryzł z obrączką :-)
Niektórzy przekładają pierścionek na lewą, a na prawej sama obrączka. Jeśli masz duży pierścionek, to też tak możesz potem zrobić, lub od razu go noś na lewej ;-)
Do wyboru -do koloru :-)
Pozdrawiam
Alice -mężatka :-)
Alice -mężatka :-)
ja nosze pierscionek na palcu serdecznym prawej reki, pozniej zastapi go obraczka, a pierscionek bede nosila na lewej rece (palec serdeczny). Tak nosza pierscionki wszystkie zareczone i zmezne kolezanki i kuzynki. A jak faktycznie powinno sie nosic - nie mam pojecia :). Podobno jak sie nosi obraczke i pierscionek n ajednym palcu (razem) to oba sie szybciej zuzywaja, bo ocieraja i stukaja o siebie.
ja noszę na lewej na środkowym, bo z tego mi nie spada, podobnie.....
za to jak mierzyłam na lewą we wszystkich jubilerskich baby mnie pouczały na którym mam nosić, bo ponoc na lewej to po hamerykańsku ;-)
a co to za różnica? :-) !!! można nosić tam gdzie komu wygodnie, nawet na szyi na łańcuszku...
za to jak mierzyłam na lewą we wszystkich jubilerskich baby mnie pouczały na którym mam nosić, bo ponoc na lewej to po hamerykańsku ;-)
a co to za różnica? :-) !!! można nosić tam gdzie komu wygodnie, nawet na szyi na łańcuszku...
zgadzam się z Toba w zupełności ;)) jak będę chciała to sobie go powieszę na szyji i tyle mi będą ludzie mówić gdzie mam go nosić ;))
tak samo jak z datą ślubu, jak tylko mówię że mam 1 maja to wszyscy sie nagle pytają, czemu w miesiącu bez R, czemu w niedzielę i czemu w Święto Pracy ?? jakby to był najważniejszy problem ;)))
tak samo jak z datą ślubu, jak tylko mówię że mam 1 maja to wszyscy sie nagle pytają, czemu w miesiącu bez R, czemu w niedzielę i czemu w Święto Pracy ?? jakby to był najważniejszy problem ;)))
no!!! i tak trzymać Nacheba!!!!! :)
a całkiem możliwe, że jak mi juz totalnie będzie zjeźdżal ten mój pierścionek, to będę ggo nosić na prawej pod obrączką.... a może nie chłe chłe chłe ;-)
wczoraj w telewizorni mówili, że pierścionki z rubinem przynoszą kobietom długą miłość i namiętność w związku.... może warto się zastanowić, co?
a całkiem możliwe, że jak mi juz totalnie będzie zjeźdżal ten mój pierścionek, to będę ggo nosić na prawej pod obrączką.... a może nie chłe chłe chłe ;-)
wczoraj w telewizorni mówili, że pierścionki z rubinem przynoszą kobietom długą miłość i namiętność w związku.... może warto się zastanowić, co?
Ja słyszałam,że u nas jest zwyczaj noszenia pierścionka zaręczynowego na prawej dłoni a potem tylko dołącza się do niego obrączkę...W Anglii, na Cyprze i wszędzie gdzie ruch jest lewostronny, ludzie noszą pierścionki zaręczynowe na lewej dłoni i dołączają obrączkę po ślubie na tą samą rękę.także ja mam na prawej i upatrzone obrączki,pasujące do pierścionka;)
Hej, sprawa jest prosta (moim zdaniem). Kiedys na jakis rekolekcjach pewien Ojciec odczytal przepiekna staropolska legende (ktora niezbyt dobrze pamietam). Bylo tam napisane, ze pierscien zareczynowy nosi sie na serdecznym palcu prawej reki, gdyz tam dochodzi zyla z serca :) No a piercien jest nam bliski sercu (a raczej osoba, ktora go podarowala).
A po slubie, to juz nie z legendy, najlepiej przelozyc pierscionek na palec serdeczny lewej reki, a na prawej nosic obraczke. Jesli ktos woli to obraczka i pierscionek moga byc na tym samym palcu, ale mnie sie wydaje, ze to za duzo jak na 1 palec :)
Pozdrowienia
A po slubie, to juz nie z legendy, najlepiej przelozyc pierscionek na palec serdeczny lewej reki, a na prawej nosic obraczke. Jesli ktos woli to obraczka i pierscionek moga byc na tym samym palcu, ale mnie sie wydaje, ze to za duzo jak na 1 palec :)
Pozdrowienia